Quantcast
Channel: Reisinformatie Archieven - Gezin op Reis
Viewing all 1187 articles
Browse latest View live

Formentera met kinderen

$
0
0

Naar Formentera met kinderen? Formentera is het rustigere zusje van Ibiza. Wij bezochten Ibiza tijdens de voorjaarsvakantie, een periode waarin het ook op Ibiza rustig is. Toch was ik nieuwsgierig genoeg om samen met mijn dochter de oversteek te maken naar Formentera. Al een jaar of twee kom ik Formentera tegen op reisevents en word daar lekker gemaakt met geweldige foto’s.

We kennen allemaal die plekken die er in de toeristen brochures en op instagram geweldig uitzien, maar in het echt teleurstellen. Gelukkig is dit niet het geval bij Formentera.

Ik ben niet de blogger die de tijd neemt om foto’s uitgebreid te bewerken. Eventueel wat bijsnijden en de horizon rechttrekken en dat is het. Dus geloof mij, dit is echt Formentera. What you see is what you get!

Wat te doen tijdens een vakantie op Formentera met kinderen

De mooiste stranden van Formentera

De nummer één reden om naar Formentera te gaan, zijn wat mij betreft de stranden. “Het is hier wel heel mooi”, zegt mijn dochter, om vervolgens verder te gaan met schelpjes zoeken. Alleen de echte bikkels zwemmen in februari nog in de zee en daarom hebben we de meeste stranden helemaal voor onszelf.

We hebben op Formentera alle stranden bezocht, of tenminste alle die algemeen bekend zijn en een beetje normaal bereikbaar. Ga je maar één dagje naar Formentera of kies je liever direct een topstrand uit om daar de hele dag te blijven, dan zijn dit onze drie favorieten.

Platja de Illetes formentera

Platja de Illetes

Platja de Illetes is een kilometers lang strand. Dit stuk zand is op sommige plekken zo smal dat je de zee aan beide kanten ziet. Platja de Illetes is super wit en omgeven door een helderblauwe zee. Een droomplaatje! De westkant van Platja de Ses Illetes loopt nog net wat ondieper af en dat maakt deze kant geschikter voor kinderen. Hier kan je ook eindeloos schelpjes zoeken en de zee is zo helder dat je zelfs zonder snorkel de vissen ziet.

Aan het strand zitten meerdere strandtenten. Vanaf de laatste strandtent waar je kunt parkeren naar het einde bij Punta des Trucadors is het echt nog wel een flink eind lopen.

Platja de Illetes
Platja de Illetes

Caló Des Mort 

Caló Des Mort is een klein baaitje met strandje. Wat maakt dat wij dit een van de mooiste stranden van Formentera vinden, is vooral het uitzicht en het besloten gevoel. Je moet eerst een eindje lopen over de kliffen en dan met een steile trap omlaag. Zeker niet geschikt voor gezinnen met echt jonge kinderen maar een mooie avontuurlijke wandeling voor mijn dochter. Het strandje zelf is maar klein maar heeft geweldig helder water.

Aan een kant staat nog een traditioneel botenhuis zoals je ook elders op Formentera ziet. De vissers bouwden beschutte huisjes voor hun boten en die kunnen via een houten rails de zee in worden geduwd. Dit strand heeft geen voorzieningen.

Formentera calo des mort
Formentera calo des mort
Formentera calo des mort

Platja de llevant

Platja de llevant is weer een heel ander strand. Lang, breed en een weids uitzicht over de ontzettend helderblauwe zee. Het zand is er fijner dan op de twee eerdere genoemde stranden en bevat nog minder schelpjes en kiezels. Het is van dat fijne plakzand waar je heel goed zandkastelen van kunt bouwen. Het is een heerlijk plekje. Aan de horizon hier vrijwel niets dan water.

Om bij dit strand te komen moet je een stukje rijden, aan het einde is er bij de parkeerplaats een strandtent. Via een houten vlonder loop je vanaf hier in een paar meter naar het strand. Op het strand zelf zijn geen voorzieningen. Ben je vaker op vakantie in Spanje met kinderen geweest dan zijn deze stranden echt totaal anders dan die van de drukke badplaatsen op het vaste land. Heerlijk!

formentera platja de llevant

Lekker eten op Formentera

Wie had gedacht dat je zo heerlijk kon eten op Formentera? Ik niet, maar voor een klein eiland met maar 12.000 vaste bewoners heeft het een heleboel echt goede restaurants. De prijzen liggen ook nog eens een stuk lager dan op het nabijgelegen eiland Ibiza. Al deze restaurants zijn ook in het laagseizoen open.

Restaurant Es Mares

Restaurant Es Mares hoort bij hotel Es Mares (waarover later meer). Ik kon mijn dochter op tijd naar bed brengen en vervolgens zelf uitgebreid dineren. Dan kan zeker niet overal maar in een kleinschalig hotel met een ingang en een bemande receptie zoals hier voelt dat heel veilig.

Ik genoot vervolgens in alle rust van een tien gangen “tasting menu” met veel lokale specialiteiten. Mijn favoriete gerecht was “ensalada payesa”, een combinatie van aardappels, gedroogde vis en paprika welke ondanks de simpele ingrediënten een ontzettend gevarieerde smaak had. Het blijkt ook nog eens een gerecht te zijn dat typisch is voor Formentera en al ontstaat in ten tijde van de Feniciërs.

Tien gerechten is veel, maar het hele menu is uitstekend op elkaar afgestemd en heeft een goede balans van enkele wat machtigere gerechtjes met frisse hapjes. De toetjes aan het einde zijn ook heerlijk… Voor het tasting menu moet je reserveren en inclusief drankjes moet je rekenen op ongeveer 50 euro per persoon.

formentera restaurant es Mares
formentera restaurant es Mares
formentera restaurant es Mares

Restaurant el Sueño

Restaurant el Sueño is een tips van het verkeersbureau van Formentera. Anders hadden we het nooit gevonden. Zelfs bij het parkeren vraag ik mij af of dit huis wel echt een restaurant is. Eenmaal binnen blijken er echter al meerdere gasten te zijn en wacht een verrassende inrichting.

Mijn kleine pasta Bolognese tester, die werkelijk waar van onze week in Spanje vrijwel elke maaltijd voor dit gerecht koos, vond de pasta hier het allerlekkerste. Haar hele bord ging niet alleen leeg, ze vertelde mij aan het eind van de vakantie ook dat deze de beste was. Ik koos zelf voor een voor- en hoofdgerecht. Ook hier werd met vrij simpele ingrediënten zoals prei, inktvis en avocado een zeer smaakvol gerecht geserveerd. Voor twee personen incl. drankjes betaalden we nog geen dertig euro.

Restaurant el Sueño
Restaurant el Sueño
Restaurant el Sueño

Restaurant Sa Panxa

Restaurant Sa Panxa is op het oog het meest kindvriendelijke restaurant waar wij aten op Formentera. De inrichting is heel vrolijk met kleurige muurschilderingen. Er is buiten zelfs een klein speeltuintje, maar jammer genoeg was zowel de plastic glijbaan als de schommel gebarsten.

Het restaurant is gelegen in het dorpje Sant Ferran de Ses Roques en heeft een eigen grote parkeerplaats. Het is duidelijk erg populair bij de lokale bevolking en je kunt kiezen voor een plekje binnen of buiten op het terras. Ik koos voor het lunchmenu van de dag met soep en keuze uit vis of vlees. Ik snap waarom mensen hier graag komen, want de porties waren echt groot, vlees betekende een kippenbout, een worst en nog bijgerechten. Voor mijn dochter boden ze direct aan iets speciaal voor kinderen te maken wat pasta Bolognese werd.

Restaurant Sa Panxa
Restaurant Sa Panxa
Restaurant Sa Panxa

Fietsen en wandelen op Formentera dankzij de “Groene routes”

Formentera is een eiland bij uitstek om te wandelen of te fietsen. Het eiland is vrij vlak op een grote heuvel na richting de vuurtoren van Mola. In de haven maar ook in de meeste dorpjes kun je fietsen huren. We maakten verschillende wandelingen langs de stranden en naar een aantal van de bezienswaardigheden op Formentera.

Wat heel fijn is, is dat er op Formentera al hele duidelijke routes zijn uitgezet. Bij het tourism office kun je een boekje halen of je kunt deze online downloaden. Er staan op het eiland meer dan genoeg informatieborden en eigenlijk overal zijn de routes heel goed uitgezet.

Formentera met kids

Natuurgebied Can Marroig

Can Morraig is een beschermd stukje natuur op Formentera en een van de plekken waar je echt niet met de auto kunt komen. Ook fietsen zou ik hier niet aanraden, hoewel er gezien de sporen wel eens mountainbikers rijden. Wij parkeerden de auto bij de grote parkeerplaats. Op de kaart zag ik een “kinderspeelarea” staan dus hier liepen we eerst naar toe. Welgeteld één kleine glijbaan valt dan toch tegen. Gelukkig was mijn dochter ook tevreden met de “klimbomen”.

Formentera can Marroig
Formentera can Marroig

Dit is een de meest beboste stukjes van Formentera en tussen de bomen staan diverse picknicktafels. Ik besluit dat we naar de Torre de la Gavina gaan wandelen. Een wandeling van ongeveer vier kilometer waarbij we heen een andere route volgen dan terug. Ik zou deze wandeling met jonge kinderen niet doen op het heest van de dag omdat er weinig schaduw is. De wandeling is ook niet buggyproof. In de zomerperiode kun je in het bezoekerscentrum meer informatie krijgen over het natuurgebied.

Ondanks de relatief korte afstand komen we door heel verschillende stukjes natuur heen. Van de oude bossen tot stukken met alleen lage planten en niets meer dan rots. We zien meerdere keren konijnen over de weg sprinten. De oude toren werd ooit gebouwd om het eiland te beschermen tegen piraten, maar is nu gesloten.

Op de terugweg was ik niet aan het opletten dus ongetwijfeld door eigen schuld hebben we een bordje gemist, maar ik zie genoeg voetsporen en vanaf een afstandje is de windmolen die naast het bezoekerscentrum staat ook al te zien. Nu lopen we langs de kust die hier heel rotsachtig is. Er is ook een klein strandje maar dit is niet zo mooi als elders op Formentera.

Formentera can Marroig
Formentera can Marroig

Kaap van de Barbaren

Een andere mooie fiets- of wandeltocht om te maken, is die naar de Cap de Barbaria oftewel de Kaap van de Barbaren. Er loopt hier ook een weg dus het is ook mogelijk hier met de auto heen te gaan. Op het puntje van de kaap treffen we een van de vuurtorens van Formentera.

formentera cap de barbaria

Leuker vindt mijn dochter de grot die hier te vinden is. Met een houten ladder dalen we af in een grot die aan een kant opent met uitzicht op de zee. Superspannend natuurlijk en ‘s avonds heeft ze het er nog over. Ga je naar Formentera met kinderen dan mag je dit niet missen.

formentera cap de barbaria
formentera cap de barbaria
formentera cap de barbaria

Verder zijn er deze route nog een drietal verschillende archeologische vondsten uit de prehistorie om bij te stoppen. De grootste en mooiste is ook het verst lopen vanaf de auto. Allemaal hebben ze borden met enige uitleg.

formentera cap de barbaria

Vuurtoren Far de la Mola

De bekendste vuurtoren van Formentera is Far de la Mola. Wij hadden een primeur want de vuurtoren is helemaal gerestaureerd en vanaf de zomer van 2019 zal hier een klein museum in te vinden zijn. Ook zijn er plannen voor een restaurant.

formentera-vuurtoren far de la mola
formentera-vuurtoren far de la mola
formentera-vuurtoren far de la mola

De omgeving is ook echt de moeite waard. “Wat is het hier mooi”, zucht mijn dochter. We zijn een klein stukje vanaf de vuurtoren gelopen en zitten op een aantal grote stenen te kijken naar de kliffen die hier bijna loodrecht uit de zee omhoog komen. Dit stukje eiland is ruig en droog met veel cactussen.

formentera-vuurtoren far de la mola

Om bij deze vuurtoren te komen moet je vanaf de haven het hele eiland oversteken. Voor ons Nederlanders is de “berg” die je dan over moet best pittig. Gelukkig wacht er boven een panorama restaurant.

Archeologie en molens

Het aantal culturele bezienswaardigheden op Formentera is beperkt. Naast de bovengenoemde routes bezochten we nog meer plekken op Formentera. Dit zijn niet per se redenen om het eiland te bezoeken maar wel leuke stops om te maken tijdens een tocht over het eiland.

Zo heeft Formentera ook nog een prehistorisch graf en zijn er zelfs overblijfselen gevonden van een Romeins fort.

formentera cal na costa
formentera romeinen

Een andere bezienswaardigheid op Formentera zijn de molens. Ooit waren er zeven, maar nu is er van de meeste weinig meer over. De molen van Pilar de la Mola is gerestaureerd en eventueel te bezichtigen. De huidige eigenaresse weet nog hoe haar grootouders brood bakten van het graan dat hier gemalen werd. De molen draait helaas niet meer, hoewel het technisch wel mogelijk is, omdat niemand meer precies weet wat de juiste afstellingen zijn. De oudere dame hoopt dan ook dat er een keer vrijwilligers komen die het leuk vinden hiermee aan de slag te gaan. Nederland is natuurlijk het land van molens, dus wie weet.

formentera molen viejo de la mola

Watersporten op Formentera

In de winter is het eiland in rust. Hoewel het voor ons Nederlanders nog heerlijk weer was, nemen de meeste eilanders vrij. Dat betekende helaas ook dat we zelf geen watersport activiteiten hebben kunnen ondernemen. Ga je in de meivakantie of in de zomervakantie dan kin je op het eiland o.a. duiken, kajakken en suppen.

formentera vakantie

Met de boot van Ibiza naar Formentera

Formentera heeft geen vliegveld en is alleen bereikbaar met de boot vanaf Ibiza. Deze boten vertrekken uit Ibiza stad. Ook in het laagseizoen gaan er meerdere boten per dag. Ik ging zelf met Trasmapi.
Andere maatschappijen zijn o.a. Aquabus, Balearea en Mediterránea Pitiusa.

Hoe verken je het eiland?

Je kunt het eiland natuurlijk verkennen met een dagtour. De grote touringcarbussen hebben een standaard route met o.a. de vuurtoren van Molo en de hoofdstad van het eiland San Fransisco Javiers. Veel fijner is het natuurlijk om op eigen gelegenheid op pad te gaan. Er zijn ook een aantal reguliere busroutes, maar die gaan lang niet overal heen. Je kunt een fiets huren maar zeker met kinderen is dat waarschijnlijk wat te beperkt. Een (elektrische) auto of scooter zijn je beste opties als je echt op verkenning wil gaan.

De prijzen van een huurauto op Formentera liggen wel aanzienlijk hoger dan op Ibiza.

Formentera wil reguliere auto’s ontmoedigen. Daarom wordt er flink ingezet op elektrische voertuigen. Overal op het eiland tref je oplaadpunten aan. Een nieuwe maatregel die vanaf de zomer van 2019 ingaat, is dat je niet meer zomaar met je auto meegenomen vanaf Ibiza op het eiland kunt rijden. Je moet dan een speciale permit kopen. De kosten hiervan zijn op dit moment nog niet bekend.

Waar overnachten op Formentera met kinderen?

Je kunt natuurlijk een dagtrip maken naar Formentera maar dan ben je echt gehaast. Ondanks dat het eiland niet heel groot is, is er veel te veel te doen en te zien voor een dagje. Helemaal als je ervoor kiest om te wandelen of te fietsen en ook gewoon lekker wilt relaxen op het strand.

In het laagseizoen als het nog te koud is om te zwemmen en te watersporten is er natuurlijk minder te doen dan in de zomer maar zelfs wij hadden echt wel twee volle dagen nodig.

Hotel Es Mares

Wij verbleven in hotel Es Mares, een heerlijk hotel in de hoofdstad van Formentera San Fransisco Javier. Dit hotel is vrijwel het hele jaar door geopend. Bovendien zit je in een echt stadje wat het hele jaar door levendig is en waar voorzieningen en restaurants ook in het laagseizoen geopend zijn. Op het gezellige pleintje zijn elke avond kinderen aan het voetballen en er zijn genoeg winkeltjes waar je het hele jaar door kunt shoppen.

formentera san fransisco javier

Hotel Es Mares heeft een fijne rustige uitstraling met veel wit en natuurlijke materialen. Ruime kamers, een badkamer met regendouche en ook prettig een klein bureautje. In de tuin in een zwembad met enkele ligstoelen en hotel Es Mares heeft een goed restaurant en een spa.

Ga je in het laagseizoen met kinderen naar Formentera dan kan ik je absoluut aanraden hier te verblijven. Lees hier meer reviews en bekijk de prijs.

formentera hotel es mares
formentera hotel es mares
formentera hotel es mares
formentera hotel es mares

Een hotel in Es Pujols

De bekendste badplaats op het eiland is Es Pujols. Ondanks dat de stijl anders is dan op de rest van het eiland, is het echt niks vergeleken bij populaire badplaatsen aan de Costa del Sol. Er zijn inderdaad meer café’s barretjes en restaurants maar er is ook nog steeds veel ruimte en de meeste gebouwen hebben drie à vier verdiepingen en zijn torenflat hotels. In het laagseizoen zou ik hier absoluut niet willen verblijven, want toen wij er waren was het uitgestorven en ongezellig.

Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je met tieners naar Formentera gaat je in de zomer blij bent dat er ook wat nachtleven voor ze is. Es Pujols heeft nog een pluspunt voor gezinnen, namelijk de allerleukste speeltuin van Formentera.

formentera es pujols
formentera es pujols

Resort op Formentera

Er zijn weinig grote ketenhotels op Formentera waar je vanuit Nederland hotel, vlucht en transfer kunt boeken. Het enige echt grotere hotel waarbij dit kan, is RIU La Mola.

Het hotel ligt er mooi aan een fijn (maar deel aangelegd) strand en je loopt vanaf hier over de kliffen naar het super mooie Caló Des Mort. Dit hotel heeft alle faciliteiten die je als gezin maar kunt wensen inclusief een speeltuin voor kids. Bij de eerste aanblik dacht ik: wat een groot hotel, maar het ligt wel aan een heel mooi wit zandstrand en de reviews zijn erg goed. Hou je dus juist wel van een luxe hotel, een echt resort, ga dan voor het Riu. Bekijk hier de prijs incl. vlucht en transport.

Formentera tui resort
Formentera tui resort

Badplaats Migjorn

Een andere een stuk kleinere badplaats is Migjon met een handjevol grotere en kleinere hotels en restaurants. Je hebt hier een mooi lang strand en voor de kust schijn je ook goed te kunnen duiken en snorkelen. Het is een stuk rustigere bestemming dan Es Pujols. Je hebt hier dus wel de keuze om te eten bij meerdere restaurants maar het voelt wel erg aangelegd en ik mis zelf het dorpsgevoel.

Formentera Migjorn strand
Formentera Migjorn strand

Hotel Cala Sanoa

Tenslotte was ik ook wel gecharmeerd van Cala Sanoa. Een mooi zacht zand strand in een rustige baai. Tijdens ons bezoek lag er veel zeewier op het strand maar dat is in de zomer natuurlijk opgeruimd. Het is een hele overzichtelijke plek en door de kleine baai is de zee rustig. Aan dit strand zit ook een luxe resort met familiekamers, zwembad en spa. Lees hier reviews en bekijk de prijs.

Formentera tui resort
Formentera cala Saona

Wij bezochten Formentera op eigen initiatief maar ons bezoek werd ondersteund door toerisme Formentera. Bekijk hun website voor nog meer tips en actuele informatie over het eiland.

The post Formentera met kinderen appeared first on Gezin op Reis.


La Clusaz in de zomer, actief in de Franse Alpen

$
0
0

Heb je er wel eens aan gedacht om de Franse Alpen te bezoeken in de zomervakantie met je kinderen? Indrukwekkende vergezichten over de bergen, (sportieve) activiteiten zoals ziplinen en zomersleeën en hele mooie natuur maakten mij nieuwsgierig om de Franse Alpen in de zomer te bezoeken. In dit blog vertel ik je alles over een vakantie met kinderen rondom het dorpje La Clusaz in de Franse Alpen. En dat is niet alleen voor sportieve families bedoeld!

La Clusaz is in de winter een ware ski-hub, maar dit charmante dorpje is in de zomer écht de moeite waard. Het heeft een klein kerkje, overal zijn bakkertjes met lokale lekkernijen en er zijn meerdere speeltuinen en kinderactiviteiten te vinden. Het dorpje bevindt zich op zo’n 1.100 meter hoogte.

La clusaz franse alpen

La Clusaz in de zomer

Ga met de kabelbaan naar Beaugard voor uitzicht op de Mont Blanc

De grotere skiliften zijn ook in de zomer toegankelijk. Ga bijvoorbeeld 1.690 meter de hoogte in naar plateau Beaugard! Je zit in een gesloten lift en binnen vijf minuten sta je op de top van de berg. Vanaf hier heb je een panoramisch zicht op de omgeving, waaronder de Mont Blanc, wow wat is dit indrukwekkend! Boven is een klein kapelletje, en natuurlijk kun je vanaf hier ook een wandelroute naar beneden volgen. In dit gebied zijn overigens meerdere wandelingen die beginnen met de lift, waarna je alleen maar naar beneden wandelt. Erg praktisch voor families met kinderen!

Zomersleeën vanaf 800 meter hoogte

Dit moet je een keer gedaan hebben bij een verblijf in de bergen; zomersleeën! Je vertrekt eerst met een skilift naar boven (800 meter hoogte). Vervolgens kies je voor de ‘snelle’ of de ‘beginners’-baan. Leuk is dat kinderen vanaf jonge leeftijd al mee mogen (op schoot). De baan is spectaculair met meerdere bochten en twee tunnels. Ik vond de langzame baan overigens al spannend genoeg.

La clusaz zomer franse alpen zomersleeen

Spectaculair: ziplinen in de Franse Alpen met kinderen

Een spectaculaire activiteit in de omgeving van La Clusaz is ziplinen! Waaghalzen kunnen voor beide ziplinen gaan: de eerste is 700 meter lang en de tweede is 300 meter lang. Gek genoeg is de kortere zipline sneller. Leuk is dat beide ziplines over het meer van Confins gaan. Kinderen vanaf 20 kilo mogen zelfstandig de zipline doen, maar een gezamenlijke afdaling is ook mogelijk.

La clusaz zomer franse alpen zipline La clusaz zomer franse alpen zipline

Ben je (ook) met kleinere kinderen? Je kunt hier ook andere activiteiten ondernemen (zoals ezel rijden en er zijn springkussens), maar er staat hier ook een klimrek met mini tokkelbaan. Je kunt er ook voor kiezen om te wachten bij het eindpunt. Het meer is een supermooie plek om te picknicken met uitzicht op de ziplines (en populair onder families).

La clusaz zomer franse alpen zipline

Bezoek een kaasboerderij

Het moge duidelijk zijn dat het dorpje La Clusaz en de regio bekend staat om de lokale kazen Tomme en Reblonchon. Wist je bijvoorbeeld dat Reblonchon de basis is van de beroemde tartiflette? Er zijn meerdere kaasboerderijen die open zijn voor toeristen. Vaak bevinden deze boerderijen zich in de bergen. Ga bijvoorbeeld naar Chalet les Corbassieres waar je kunt picknicken met producten van de boerderij.

La clusaz franse alpen

Kidspark en vliegen op de big air bag

In het centrum van La Clusaz is ook een heus ‘kidspark’ te vinden. Er is onder andere een autobaan, trampolines, springkussens en er zijn bootjes op het water. Zin in actie? Ga dan naar de ‘big airbag’. Dit is een enorme glijbaan met een schans waar je op een grote band zit. Je wordt letterlijk een paar meter de lucht in geschoten. Alhoewel je binnen een paar seconden alweer bent geland, vond ik het best een spannende activiteit!

Alleen toegankelijk vanaf 7 jaar (of 35 kilo). Extra leuk; je kunt een videopas kopen waarna je achteraf een filmpje krijgt toegestuurd.

Een gratis speeltuintje kun je overigens vinden tussen restaurant l’Ecuelle en les Cakes du Paccaly.

Leer alles over de lokale kaas in een interactief museum in La Clusaz

Net buiten het centrum staat het museum ‘Le Hameau des Alpes’. Het heeft twee exposities: de eerste gaat over de productie van de lokale kazen en de tweede verdieping staat, natuurlijk, in het teken van de geschiedenis van het skiën. Met name het ‘kaasgedeelte’ is bijzonder gaaf gemaakt. Het bestaat uit interactieve spellen en je kunt er een speciaal kinderprogramma volgen. Als je alle antwoorden goed hebt, kun je de code van de geheime kamer kraken waarna je als beloning natuurlijk een stukje Reblochonkaas krijgt. Weet jij alles al over de 7 kazen uit deze regio?

Check hier de openingstijden van het museum. Leuk detail: in de winter is dit museum ook per ski bereikbaar.

La clusaz museum kaas La clusaz museum kaas

Mini golf in La Clusaz

Eén van de nieuwste activiteiten in het centrum is de minigolfbaan. En het is niet zomaar een minigolfbaan! Elke baan heeft een lokale uitstraling gekregen. Sla de balletjes door kazen en over skibanen. Er is zelfs een heuse skilift waar het balletje doorheen gaat. Bij hitte worden er parasols neergezet zodat elke baan in de schaduw is.

La clusaz zomer franse alpen minigolf

Slecht weer?

Zoek je nog leuke activiteiten die je ook met regen kunt ondernemen? In La Clusaz zit een bioscoop welke op slechte dagen ’s middags extra opengaat en dan kinderfilms draait. Natuurlijk is er ook een bowlingcentrum, maar spectaculair is het panoramische zwembad! Dit zwembad is dagelijks geopend en heeft een groot buitenbad met uitzicht op de omgeving (soms ook ’s avonds laat in het donker geopend!). Binnen stelt het zwembad niet zoveel voor, maar het heeft wel een klein binnenbad, een peuterbad (zonder glijbanen) en een buitenglijbaan.

La clusaz zomer franse alpen zwembad

Lokale evenementen zoals het Reblochon festival

Ben je in augustus in La Clusaz? Check dan zeker evenementenkalender. Er zijn meerdere lokale festivals, maar de allerleukste is toch wel het Reblonchonfestival (Fete du Reblonchon). Tijdens dit lokale kaasfestival kijk je je ogen uit bij de lokale ambachten en folklore, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de kaas. Je kunt hier volop genieten van allerlei gerechten met kaas die in mega grote pannen worden bereid. Het kan er érg druk zijn, wij kozen er daarom voor om, na een proeverij, elders te gaan eten.

La clusaz franse alpen

Restaurants in La Clusaz met kinderen

In het centrum van La Clusaz zijn genoeg restaurants te vinden. De meeste zijn ook ’s middags geopend, je kunt er daarom ook voor kiezen om ’s middags een warme maaltijd te eten (omdat de meeste restaurants vaak pas laat opengaan) en ’s avonds een wat simpeler broodje. Er zijn genoeg bakkers te vinden in het centrum die heerlijke stokbroden en lekkernijen verkopen (probeer bijvoorbeeld de lokale ‘croix de savois’). Ga ’s middags ook eens thee drinken bij theehuis Sabaudia waar ze prachtige taartjes en gedecoreerde koekjes verkopen.

Het leukste restaurant waar wij geluncht hebben is absoluut ‘Chalet de Paccaly’. Dit restaurantje bevindt zich middenin de bergen. Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 20 minuten lopen. Maar dat is zeker geen straf aangezien je een prachtige route loopt (met overal de typische alpenkoeien). Alhoewel het eerste stukje wat steiler omhoog gaat, is het daarna een redelijk vlakke route. Het restaurant staat bekend om de lokale keuken in combinatie met eetbare bloemen. De eigenaren Greg en Astrid gaan zelf de bergen in om de bloemen te zoeken, waarna ze de bloemen verwerken in de gerechten (o.a. gazpacho met pepermunt, bloemenboter, daslook). Natuurlijk aangevuld met lokale kazen (o.a. Tomme en Reblonchon) en charcuterie. Je kunt hier ook een gids boeken die samen met jullie de bergen in gaat om de bloemen te plukken!

Een andere absolute aanrader is La Ferme Restaurant. Dit restaurant bevindt zich net buiten het dorpje en is ingericht in traditionele stijl. Je kunt hier voor een zeer goede prijs genieten van traditionele maaltijden. Dit is dé plek om het verschil tussen raclette en fondue te ontdekken, maar ze serveren er ook houtoven pizza’s mochten je kinderen daar meer trek in hebben. Houd vooral ruimte over voor een (groot) dessert zoals een bosbessentaartje of crème brûlée.

Ook Restaurant Cuisine de Montagne is de moeite waard om te bezoeken. Alhoewel ze hier geen specifieke kinderactiviteiten hebben, vond ik de menu’s, de prijzen en de bediening aan te raden.

La clusaz zomer franse alpen

Kindvriendelijk hotel La Clusaz, Hotel Alpen Roc

Ik verbleef tijdens mijn bezoek aan La Clusaz in het kindvriendelijke hotel Alpen Roc. Het ligt op loopafstand van het dorpscentrum en is daarom een ideale uitvalbasis om activiteiten in de omgeving te gaan ondernemen. Het is een typisch Alpenhotel inclusief houten chalet-achtige inrichting.

Het ontbijt was érg uitgebreid. Er waren niet alleen gezonde fruit en ontbijtgranen keuzes, maar er waren ook volop hartige en zoete lokale specialiteiten verkrijgbaar. Bijzonder is dat je hier ook alvast lunchbroodjes kon smeren en meenemen voor onderweg!

Ik hoop dat je, net zoals ik, ook verrast wordt door de zomerse activiteiten in de Franse Alpen. Ik vond het dorpje La Clusaz écht een bruisend en charmant dorpje om te verblijven. Ik wens je alvast veel plezier tijdens je zomervakantie in La Clusaz!

Gezinopreis bezocht La Clusaz in samenwerking met Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op de website van het Frans Bureau voor Toerisme op France Montagnes of op de website van La Clusaz Toerisme.

The post La Clusaz in de zomer, actief in de Franse Alpen appeared first on Gezin op Reis.

Interview: Onbekend maar oh zo mooi – de Franse Pyreneeën met kinderen

$
0
0

Lezeres Marieke mailde mij met de vraag of het misschien interessant was om wat te vertellen over de Franse Pyreneeën? Ik ken weinig gezinnen die met deze regio bekend zijn en was uiteraard erg nieuwsgierig waarom ze zo enthousiast is over de Pyrénées-Orientales.

Al twintig jaar met veel plezier naar de Pyrénées-Orientales (Franse Pyreneeën)

Wij zijn Frank, Marieke en Loes (4). We komen al twintig jaar met veel plezier in de Pyrénées-Orientales in Zuid-Frankrijk. Familie van ons heeft er een huis in een klein dorpje midden in de bergen. Wij gaan hier vooral naartoe om te wandelen, maar we maken ook veel andere uitstapjes in het gebied.

Kust en bergen

De regio bestaat uit een kustgedeelte en berggebied met kleine dorpjes. Perpignan is de enige grote stad in de omgeving. De Pyrénées-Orientales maken deel uit van Frans Catalonië en dat merk je bijvoorbeeld aan het eten (paella, tapas) en het feit dat veel mensen naast Frans ook Catalaans of Spaans spreken. In de zomermaanden is het druk aan de kust en heb je de bergen soms nodig om de drukte (en hitte) te ontvluchten. Wij komen er graag in het najaar: veel zonuren en temperaturen rond de 20 graden.

Collioure

De Franse Pyreneeën voor kinderen

Er is heel veel te doen en te zien in deze regio en veel plaatsen zijn ook erg leuk voor kinderen. Zo zijn er kastelen, grotten, kleine dorpjes, warme baden en stranden. Verwacht echter geen pretparken of ander groots vermaak, behalve in Argelès-sur-Mer. De meeste dorpjes hebben kleine speeltuinen, waar de Franse kinderen vaak aan het einde van de middag te vinden zijn.

Perpignan is een aardige stad om te bezoeken en heeft een aantal leuke pleinen en straatjes om wat te drinken of eten. Er zijn geen grote publiekstrekkers in de stad, maar er zijn wel enkele musea en er heerst een prettige sfeer. Je bent vanuit Perpignan ook vrij snel in Girona (een leuke stad met een mooie vestingmuur om overheen te lopen) of in Barcelona.

Er zijn volop mogelijkheden om te zwemmen in de Franse Pyreneeën. Voor een duik in de zee gaan wij meestal naar het relatief rustige Canet Plage, een breed zandstrand met enkele prima strandtenten. Het dorp Canet stelt niet veel voor, behalve dat er in de zomer een aantal kleine attracties, zoals een draaimolen, op de boulevard staan wat wel leuk is voor kinderen.

Bij het brakke meer van Leucate is de mistral-wind bijna constant aanwezig en kun je leren windsurfen (‘s-winters staan er flamingo’s in het meer). Ook vinden wij Collioure een leuke plek voor een duik in de zee. Het is een ietwat toeristisch kunstenaarsdorp met kleine straatjes en een imposant kasteel, gebouwd tegenop een heuvel en rondom een baai met azuurblauw water. Probeer er bijvoorbeeld de heerlijke tapas bij Chez Simone. In de zomer is het er ontzettend druk, dus ga dan vroeg op pad om een parkeerplek te kunnen vinden. De wegen naar Collioure en de omliggende dorpjes zijn ook schitterend om te zien.

Canet Plage

In de zomer zijn er ook diverse fijne buitenzwembaden in de regio geopend, zoals het zuurstofgezuiverde bad in Vernet-les-Bains met een prachtig uitzicht op de bergen en het dorp. Ook staat het gebied bekend om de natuurlijke warmwaterbaden, zoals de buitenbaden in Saint-Thomas of Llo. Je kunt daar het hele jaar terecht en het is ook geschikt voor kleine kinderen en baby’s.

Eus
Lac des Bouillouses

Het achterland van de kust bestaat uit glooiende wijnvelden en in oktober vinden er veel wijnfestiviteiten plaats. Wij gaan vaak in het najaar en dan is het verder landinwaarts in de bergen uitstekend wandelweer. Je komt weinig andere mensen tegen op de paden en we zien bijna altijd ‘isards’, het kleine broertje van de gems. Wandelroutes zijn over het algemeen goed aangegeven en er zijn duidelijke wandelboekjes beschikbaar bij de meeste toeristenbureaus, die ook de moeilijkheidsgraad aangeven. Paden zijn regelmatig steil en smal, maar er zijn zeker ook bredere, vlakke paden te vinden die voor kleinere kinderen wellicht wat prettiger zijn.

Grappig is dat onze dochter de kleine paden juist het leukst vindt omdat ze hier lekker kan klimmen en klauteren! Voor tieners is canyoning wellicht een leuke activiteit in de zomer. Vanuit bijna alle kleine dorpjes zijn wel wandelingen te maken. Wij lopen vaak vanuit Vernet-les-Bains, Corneilla-de-Conflent of Villefranche. De Pic du Canigou (2.785m) is een kenmerkende top in het gebied en kun je eventueel met een 4×4 auto gedeeltelijk oprijden en dan het laatste stukje zelf lopen (in de zomer georganiseerd, in de winter op eigen gelegenheid).

Vernet les Bains

Richting Andorra vind je prachtige hooggelegen meren om langs te wandelen (startend bij Lac des Bouillouses). Als je goed in de lucht kijkt, dan zie je de gieren hoog in de lucht zweven. Daar vlakbij liggen ook de skigebieden van Les Angles en Font-Romeu, waar in december en januari bijna altijd sneeuw ligt.

Villefranche is slechts één van de dorpjes die leuk zijn om te bezoeken. Het is een middeleeuws dorp met een fort, en waar je allerlei leuke winkeltjes en restaurantjes hebt en grotten kunt bezoeken (inclusief replica dinosaurussen!). Vanuit Villefranche vertrekt in de zomer ook de ‘train jaune’, die 63 kilometer aflegt langs de wat hoger gelegen dorpjes van de Pyrénées-Orientales. Het is een leuke ervaring voor kinderen, met open ramen en mooie uitzichten. Omdat de trein meerdere malen per dag gaat, kun je diverse plaatsen bezoeken op één dag.

Andere leuke dorpen zijn bijvoorbeeld Eus (het zonnigste dorp van Europa), Prades (een wat groter dorp met leuke markten) of Castelnou (een middeleeuws autovrij dorp annex openluchtmuseum met kasteel). Proef in Castelnou vooral ook even de lokale muscat. Over de grens in Spanje ligt het dorpje Figueres, waar het Dalí theatermuseum gevestigd is. Dit museum spreekt ook bij kinderen erg tot de verbeelding. Een bezoek buiten de zomermaanden is aan te raden, anders moet je er vroeg bij zijn!

Castelnou

Praktische tips voor een vakantie in de Pyrénées-Orientales

Perpignan is bijna 1.500 kilometer rijden vanaf Utrecht. Je kunt ook de TGV naar Perpignan nemen of eventueel vliegen naar Montpellier, Girona, Toulouse of Perpignan (vanaf Brussel-Zuid in de zomer). Het gebied is het gemakkelijkst te bereiken met een auto, dus een auto huren is aan te raden als je met de trein of het vliegtuig komt. Als je toch met het openbaar vervoer reist, dan rijdt er vanaf Perpignan een boemeltje naar verschillende plaatsen en rijden er ook bussen over de hoofdwegen. De bussen zijn gesubsidieerd en kosten soms maar €1, maar ze komen helaas niet in alle dorpjes. Het is een relatief arm gebied waar veel ouderen wonen en die spreken meestal geen Engels. Een beetje Frans of Spaans (of Catalaans) spreken is dus handig.

In de restaurants zijn over het algemeen geen kindervoorzieningen zoals kinderstoelen. Favoriet kindereten bij onze dochter is natuurlijk een crêpe of croissant. Voor de Fransen is dat overigens een ‘snack’ en als je in een restaurant gaat zitten met de lunch, verwacht men al snel dat je een ‘simpel’ driegangenmenu bestelt. Er zitten diverse grote supermarkten in het gebied die alles hebben wat je nodig hebt voor kleine kinderen.

The post Interview: Onbekend maar oh zo mooi – de Franse Pyreneeën met kinderen appeared first on Gezin op Reis.

Belgische Ardennen met kinderen, onze tips voor een top vakantie!

$
0
0

Een weekje of weekendje naar de Ardennen met kinderen? Maar wat is dan een goede uitvalsbasis? Waar vind je een kindvriendelijk accommodatie in de Ardennen? Welke actieve dingen zijn er te doen zoals kanoën en mountainbiken? Tips voor gezinsvriendelijke wandelingen tot vijf kilometer en informatie over attracties zoals Plopsa Coo en de verschillende dierenparken in de Ardennen, je kunt het allemaal vinden in de blog.

Waar liggen de Ardennen

De Ardennen is een bosrijk laaggebergte wat zich uitstrekt over België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland (onder de naam de Eifel). Belangrijker echter dan deze geografische formatie is het cultuur historische gebied van de Ardennen. Wanneer we het hebben over de Ardennen als vakantieregio in dit blog, dan hebben we het over de driehoek onder Luik, Namen en Charleroi. 

Hoewel het een groen en bosrijk gebied is, is het ook een bewoonde regio. Bekende plaatsen in de Ardennen zijn o.a. Namen, Bouillon, Dinant, Spa, Durbuy en en Bastonge en het in Frankrijk gelegen Charleville-Mezieres en Sedan.

Het is niet realistisch om tijdens een weekendje de hele Ardennen te ontdekken. Daarvoor is de regio veel te groot. Bovendien zijn reistijden door het heuvelachtige landschap vaak langer dan je zou verwachten op basis van de afstanden.

Om de Ardennen te ontdekken is het heel fijn om eigen vervoer te hebben. Maar dit hoeft niet per se een auto te zijn. Veel plaatsen in de Ardennen hebben een treinstation en met behulp van boemeltjes kun je op verrassend veel plekken komen. Neem een fiets mee in de trein en gebruik deze ter plaatse. 

ardennen met kids

Waarom naar de Belgische Ardennen met kinderen

De Belgische Ardennen is een topbestemming voor gezinnen met kinderen. Het is voor de meeste Nederlanders niet al te ver rijden. Door het heuvelachtige landschap voelt het toch direct als het buitenland. Behoefte om te relaxen? Lekker de natuur in, een beetje wandelen en een stadje bezoeken. De hond kan mee en zelfs opa en oma kunnen mee, want in de Ardennen zijn genoeg accommodaties te vinden die zijn ingericht op multi-generatie vakanties en/of op grote groepen. 

Wij houden zelf meer van actieve vakanties en ook dat kan in de Ardennen. Zo kun je kajakken, mountainbiken en wandelen. Er zijn diverse kastelen om te bezoeken maar ook natuurparken, belevingsmusea en pretparken. Ook niet onbelangrijk voor de meeste papa's in de Ardennen zijn diverse legendarische brouwerijen zoals die van Orval. Je kunt ook het circuit van Spa-Remouchamps bezoeken waar Max Verstappen in 2018 nog derde werd. 

De Ardennen is bovendien een gemakkelijke keuze want het is ingericht op gezinnen. Daarom is het ook heel geschikt voor ouders met een baby of peuter die voor het eerst samen weg gaan. 

ardennen met kids

Leukste familie activiteiten in de Ardennen

Forten en kastelen in de Ardennen

In de Ardennen zijn heel veel forten en kastelen. Zelfs als liefhebber van kastelen hebben we ze nog niet allemaal kunnen bezoeken. Sommige eens machtige kastelen zijn in verval geraakt. Zoals het kasteel van Montaigle in de in de buurt van Dinant en Namen. Nu een ruïne maar wel op een prachtige plek met uitzicht op de omliggende heuvels. 

ardennen met kids

De kasteelruine van Franchimont in Theux, op een kwartiertje rijden van het centrum van Spa, is in nog wat betere staat. Dit is een echt kasteel uit de ridderverhalen met gracht en ophaalbrug. Je krijgt hier een audiofoon mee en op deze manier krijg je meer informatie over het kasteel. 

Sommige kastelen en forten in de Ardennen zijn nog vrijwel intact en, mede dankzij extra activiteiten, heel geschikt voor een bezoek met kinderen. 

In het kasteel van Bouillon wordt bijvoorbeeld van maart tot november dagelijks een roofvogelshow opgevoerd met gieren, valken, arenden en buizerds. Of maak van tevoren een reservering en ga mee op schattenjacht; een activiteit voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De ondergrondse tunnel, trapjes en passages maken dat echt een avontuur. Bekijk ook vooral de website, want er zijn regelmatig speciale activiteiten zoals een middeleeuws festival en spannende fakkeltochten. 

ardennen met kids
ardennen met kids

Ook bij de Burcht van Logne onder Luik zijn roofvogelsshows en ook hier kun je met je gezin op schattenjacht tussen april en eind augustus. 

De citadel van Dinant deed ons denken aan Minas Tirith uit Lord of the Rings. Het steekt uit vanuit de rotswand en is te bereiken met een pittige trap met meer dan 400 treden of met een kabelbaantje. Alleen al voor het uitzicht is het de moeite waard om er met kids heen te gaan. Die kunnen zich ook prima vermaken op het speelplein terwijl jij wat drinkt op het terras van het restaurant. In de citadel zit een museum over de 1e Wereldoorlog, maar door de zeer realistische weergave van een gevechtssituatie inclusief ontploffende bommen raden we deze niet aan met jonge kinderen. 

ardennen met kids
ardennen met kids

Ook de Citadel van Namen is enorm indrukwekkend. Dit is zelfs een van de grootste van Europa. Zo enorm dat er zelfs een toeristisch treintje doorheen rijdt. In het bezoekerscentrum Terra Nova krijg je meer informatie over de gescheidenis van de stad en die van de citadel. Hier starten ook de rondleidingen door het netwerk van gangen. Een spannende wandeling die door de opgewekte gids ook voor onze dochter erg leuk was. 

ardennen met kids
ardennen met kids

Voor een sprookjesachtig kasteel moet je naar Chateau de Veves. Jonge kinderen vinden het leuk dat ze hier verkleed als ridder of prinses mogen rondkijken. Ook in de burcht van La Roche vinden regelmatig familievriendelijk activiteiten plaats, zoals boogschieten en roofvogelshows. 

ardennen met kids

Wildparken en dierentuinen in de Ardennen

In de Ardennen zijn verschillende wildparken en dierentuinen. Zo bezocht blogger Luisa met haar kids Le Parc à Gibier in la La Roche-en-Ardenne. Een mooi aangelegd parkje in de bossen met o.a. herten, zwijnen, walibi's en wolven. De dieren zijn goed te zien achter een hek, er is een speeltuin en je kunt er wat drinken. Een aanrader met jonge kinderen.

Ardennen met kinderen wildpark

Op het domein van de grotten van Han kun je deze dieren ook zien maar dan vanaf het recent geopende wandelpad of met een safari karretje. Ook op Wild Park Coo kun je een ritje maken met een treintje en op die manier dieren uit de Ardennen bekijken.

Ook Forestia is een wildpark met dieren uit de Ardennen. Ze hebben hier het wildpark echter gecombineerd met een adventurepark (zie voor meer info bij adventureparken) voor kinderen vanaf 2 jaar, wat een bezoek extra leuk maakt. 

In Safaripark Monde Sauvage in de buurt van Spa zijn dan weer vooral dieren uit Afrika te zien die je met eigen auto of met een treintje kunt bekijken. Naast het safaripark is er ook een dierentuin gedeelte waar je rond kunt lopen en o.a. apen, pinguïns en ijsberen kunt zien. Blogger Esmeralda was echt positief verrast door dit park en zoontje Cas kreeg naast de dieren ook geen genoeg van de geweldige speeltuin met een levensgroot piratenschip.

Een andere traditionele dierentuin in de Ardennen is het dierenpark van Bouillion. In de dierentuin van Bouillion kun je o.a leeuwen, giraffen en tapirs zien. 

Ga je vroeg op pad, dan is de kans groot dat je in de Ardennen dieren in het wild ziet. Gewoon tijdens een wandeling door het bos. In Saint-Hubert un je met een gids op stap. 

Voor een aquarium kun je eventueel  een uitstapje maken naar de stad Luik. Hier bevindt zich een een aquarium dat bestaat uit twee zalen met onder andere meterslange haaien. Of ga naar Riveo in de Hotton waar er verschillende aquaria zijn die het leven in de rivier de Ourthe laten zien. Er zijn hier ook vaak leuke tijdelijke tentoonstellingen en in de mooi aangelegde tuin kun je een potje midgetgolfen. 

Riveo

Bijzondere speeltuinen Ardennen 

Ga je naar de Ardennen met kinderen dan zijn er ook meerdere bijzondere speeltuinen te bezoeken.  

Parc Chlorophylle is een super tof educatief recreatiebos voor kinderen van alle leeftijden op ongeveer een half uur rijden vanaf Durbuy. Je volgt hier een wandelpad van ongeveer 2km waar je onderweg kunt leren over vogels. Aan het het einde is als "beloning" een gave speeltuin. De kids van blogger Leonie vonden deze speeltuin helemaal het einde. Voor de kleintjes is er een eigen gedeelte terwijl oudere kinderen zich kunnen uitleven op de hoge klim- en klauter toestellen. Nieuw in 2019 is het boomkroonpad. 

Parc Chlorophylle ardennen

Is het slecht weer, ga dan naar Houtopia: een combinatie van (binnen)speeltuin en interactief belevingsmusea. Je leest er verderop in dit blog meer over. 

In de stad Namen kun je naast de citadel het Koningin Fabiola Amusement park vinden. Niet echt een pretpark maar wel een hele leuke speeltuin. Voor een paar euro entree kunnen kinderen zich uitleven op de schommels, klimrekken en trampolines. 

ardennen met kids

Kajakken in de Ardennen

In de Ardennen zijn diverse riviertjes zoals de Amblève, de Lesse en de Ourthe waar je met je gezin kunt kajakken of kanoën. Vooral in Durbuy en in La Roche zijn veel aanbieders actief maar ook in o.a. Alle-sur-Semois en Anseremme kun je terecht.

Leonie en haar gezin gingen bijvoorbeeld kajakken vanuit Durbuy naar Barvaux. Een tocht van ongeveer 2,5 uur door de mooie natuur. De rivier is hier helemaal niet diep, je kunt bij mooi weer dan ook makkelijk onderweg aanleggen om te zwemmen. Eenmaal aangekomen werden ze met een shuttlebus terug gebracht naar het beginpunt. 

Ardennen met kinderen

Grotten in de Ardennen

In het heuvelachtige terrein van de Ardennen zijn meerdere grotten. Dus weet je niet wat te doen bij regen in de Ardennen? Bezoek eens een grot.  Er zijn diverse grotere en kleinere grotten in de Belgische Ardennen. De volgende grotten zijn erg geschikt voor een bezoek met kinderen.

De grotten van Hotton zijn alleen te bezoeken met een rondleiding. Deze duurt ongeveer een uur. Trek stevige schoenen aan. Tijdens de rondleiding zie je indrukwekkende druipsteenformaties, diepe kloven en misschien zelfs wel een paar vleermuizen. Bij de entree van de grotten is een kleine speeltuin te vinden en je kunt ook een korte wandeling naar een uitzichtpunt maken in het omliggende bos.

ardennen met kinderen

Ook de grotten van Comblain zijn alleen met een rondleiding te bezoeken. Deze duurt ongeveer 75 minuten. De gidsen doen erg hun best om die ook leuk te maken voor kinderen. Met de hulp van maquettes geven ze uitleg over de vorming van de grotten. 

Voor een hele andere ervaringen bezoek de grotten van Remouchamps. Hier vertrek je te voet maar neemt later een bootje waarmee je over de ondergrondse rivier vaart. De tocht duurt ongeveer 75 minuten. Hoewel de rondleiding door de grotten van Remouchamps niet echt op kinderen afgestemd is, zorgde de gids die blogger Esmeralda en haar gezin troffen ervoor dat het een onvergetelijke ervaring werd.

Ook in de grotten van Neptunes kun je een (korte) boottocht maken. Wat deze grot extra leuk maakt voor jonge kinderen is het licht- en geluidsspel. Een rondleiding duurt ongeveer 50 minuten. 

De bekendste grot van de Ardennen is de grot van Han. Een bezoek aan deze grot begint met een ritje met een historische tram. Tijdens een wandeling door de grot kom je door de enorm grote sabbatzaal met een hele gave klank en lichtshow. Met kinderen vanaf 6 jaar kun je (reserveren vooraf) ook kiezen voor Spele: een alternatieve klim- en klauter route. Je kunt een bezoek aan de grotten van Han ook goed combineren met het wildpark en er zo echt een dagje uit van maken. 

Belevingsmusea in de Ardennen

In de Ardennen zijn diverse toffe belevingsmusea. Nog iets wat je kunt doen, mocht je in de winter of herfst naar de Ardennen gaan en een dagje regen hebben. 

Voor het Euro Space Center in Transinne moet je echt minimaal een halve of nog beter een hele dag uittrekken. Dit is een uitje dat het meest geschikt is met kinderen vanaf 8 jaar omdat je dan overal aan mee mag doen. Je leert hier alles over het leven in de ruimte en ontdekt hoe het is om zelf astronaut te zijn. 

Houtopia in Houffalize is ook geschikt voor gezinnen met jongere kinderen hoewel wij het wel het leukste vinden voor kinderen die al op de basisschool zitten. Houtopia is in 2018 vernieuwd en voldoet helemaal aan de eisen van nu. Het is vergelijkbaar met wetenschapsmusea zoals we die kennen in Nederland met het verschil dat het helemaal gericht is op de zintuigen. Zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Met allemaal leuke testjes waarbij je de zintuigen gebruikt. Naast het educatieve gedeelte is er nog een hele toffe buitenspeeltuin. 

Fietsen in de Ardennen met kinderen

Wellicht ben je bang dat fietsen in de Ardennen wat te uitdagend is voor jonge kinderen vanwege het heuvelachtige terrein. Er zijn ook echt meer dan genoeg mooie stevige fietstochten en toffe mountainbike routes voor oudere kinderen. 

Dat is niet het enige, want er lopen door de Ardennen ook diverse RAVeL paden. Dit zijn paden die aangelegd zijn op de plek van jagerspaden langs de rivier of waar vroeger spoorwegen lagen. Deze routes zijn dus relatief vlak en daarnaast ook nog eens goed onderhouden en bewegwijzerd. Zo fietsen wij van Namen naar Dinant, een fietstocht van een kleine dertig kilometer langs de Maas. Ondanks het koude weer een hele mooie rustige tocht. 

In de Ardennen liggen honderden kilometers oude spoorweg. Naast het creëren van fietspaden op deze routes, is er in de Ardennen ook de mogelijkheid om een railbike te huren. Een fiets op het spoor met plek voor vier personen. Alleen de achterste twee hoeven te trappen dus dit is ook ideaal met kids. Omdat het een enkelvoudig spoor is, zijn er vaste starttijden dus check van te voren de website

belgische ardennen

Pretparken in de Ardennen

Het bekendste pretpark in de Ardennen is Plopsa Coo. Dit pretpark is ook erg leuk met jonge kinderen, je vindt er juist veel familieactiviteiten en weinig adrenaline attracties. Ook zijn er leuke shows en diverse waterattracties. 

Voor peuters en kleuters is ook Mont Mosan ook leuk. Dit is een pretparkje met onder andere draaimolens en speeltoestellen. Er zijn ook shows maar die zijn in het Frans. Verder zijn er enkele dieren en is er een papegaaien- en zeehonden show, verder is er een leuke kinderboerderij. Wat wij jammer vinden, is dat je naast de entree ook nog moet bijbetalen voor diverse attracties. 

Adventure parken in de Ardennen

Onze dochter is gek op avonturenparken waar je door de bomen kunt klimmen en klauteren. In de Ardennen zijn er twee hele geschikte adventureparken voor jonge kinderen en er zijn meerdere opties voor gezinnen met oudere kinderen. Er zijn hier ook genoeg andere activiteiten zoals paintballen en lasergamen die erg leuk zijn voor wie een weekendje naar de Ardennen met tieners gaat. 

Forestia is een wildpark in combinatie met een adventurepark. Extra leuk en origineel is dat er zelfs een parcours is voor kinderen vanaf 2 jaar: het mierenparcours. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er een route waarbij ze een veiligheidstuigje aanmoeten maar waar je als ouder nog wel kan helpen. Zodra je kind ouder dan vier is en 1.20m reikhoogte heeft, kan het zelfstandig aan de slag. In totaal zijn er maar liefst 11 bomenparcoursen.

Ook bij Nature Parc in de omgeving van Lac de l'Eau d'Heure zit een adventurepark met negen routes. Een route is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar, de rest voor oudere kinderen.  

In Durbuy zit Adventure Valley Durbuy en dit is meer dan alleen een adventurepark. Je kunt hier bijvoorbeeld ook ziplijnen, lasergamen en kajakken. Dit avonturenpark is het meest geschikt voor gezinnen met oudere kinderen. 

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen terecht in Dinant bij Dinant Adventure. Ook hier vind je meer dan alleen een klimparcours, namelijk ook paintballen en lasergamen.

Avonturepark Alghero

Wandelen in de Ardennen met kinderen 

Wandelen in de Ardennen met kids? Je kunt bij de verschillende VVV's kaarten halen en dan bekijken welke korte routes er bij jou in de omgeving zijn. Bijna overal in de Ardennen kun je heel mooi wandelen.

Op zoek naar een speciale familieroute?  Dit zijn enkele van de opties! Ben je ook een mooie familiewandeling tegengekomen, laat een berichtje achter op dit blog dan voegen we jouw tip toe! 

  • Het bosleerpad bij St. Vith is een wandeling van 2,5 kilometer waarbij je leert over de bomen in het bos. 
  • Bij Parc Chlorophylle is een leuke wandelroute met kinderen te lopen. Het pad is ongeveer 2 kilometer lang en onderweg zijn er interactieve do- opdrachten. Ook is hier sinds kort een boomkruinpad.
  • Ga je wandelen in de Ardennen met jonge kinderen dan is het 1,8 kilometer lange dwergenpad bij Le Sentier des Nutons een leuke optie. Onderweg kom je diverse grappige standbeelden tegen.


Wandelen met kinderwagen in de Ardennen? Kies dan voor een van de Ravel paden. Dit zijn paden die aangelegd zijn langs de rivier of op de plek van oude spoorwegen. Ze zijn daardoor relatief vlak en verhard of geasfalteerd.

ardennen met kinderen
belgische ardennen

Zwemmen in de Ardennen

Lekker zwemmen in de Ardennnen? Er zijn mogelijkheden genoeg. Zo is het subtropische zwemparadijs van bijvoorbeeld Center Parcs Les Ardennes ook toegankelijk met een dagkaart. Wel even reserveren via de website.

Buiten zwemmen kan o.a. bij Lac de L'eau d'Heure met zelfs enkele zandstranden. Ook kun je hier het recent vernieuwde aquacenter vinden met binnen en buitenbaden. 

Avonturenspel rondom Dinant 

Echt helemaal van nu! ‘De eed van de 7 stenen’ , een avonturenspel waarbij je gebruikt maakt van iPhone of tablet. Een spel voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Om te beginnen haal je de speltas op, hierin zitten een aantal hulpmiddelen die je nodig hebt voor de opdrachten en een boekje met de route en vragen. De speltas kun je ophalen bij het huis van toerisme in Dinant of in de vijf omliggende plaatsen Mont, Sosoye, Waulsort, Bouvignes en Serville. Elke opdracht moet je uitvoeren in een van deze plekken. Wij kozen voor Bouvignes-sur-Meuse, wat bijna aan Dinant is vastgegroeid. Het zijn echt super leuke opdrachten waarbij ook slim gebruik is gemaakt van de iPhone. Zo moeten we bijvoorbeeld de verschillen zoeken tussen de werkelijkheid en het plaatje op de telefoon. Ook wordt er gebruik gemaakt van augmented reality om een beeld van vroeger te scheppen. We zijn hierdoor anderhalf uur lekker bezig geweest in een plaatsje waar we anders in tien minuten doorheen waren gelopen. 

Je kunt ervoor kiezen alle opdrachten te maken, maar ze zijn ook los van elkaar te spelen. Afhankelijk hiervan wacht je een leuke prijs bij het huis van toerisme in Dinant. 

beglische ardennen


Circuit van Francorchamps

Waar voor mij de Ardennen toch vooral lekker in de natuur zijn betekent, zijn er heel veel Nederlanders die een heel andere associatie hebben. Zoals voor mijn zusje die elke keer als Max een wedstrijd wint zelf ook een feestje heeft. Of vrienden van ons die zich geen fijnere zondag kunnen voorstellen dan samen samen op de bank de wedstrijd kijken.

Zelf een wedstrijd bijwonen is natuurlijk helemaal bijzonder, maar als dat niet kan is het beste alternatief een rondleiding over het circuit. Blogger Esmeralda ging je voor met zoontje Cas. Die heeft echt de dag van zijn leven, hij mocht zelfs op het plekje van Max Verstappen op het podium staan. Tijdens de rondleiding krijg je echt van alles te zien waar je normaal geen weet van hebt. De pitbox, maar ook de persruimte en de controlroom.

De rondleiding over het circuit moet je van te voren reserveren, want er is veel belangstelling voor en vooral in de schoolvakanties zit het snel vol. Op de website van circuit Spa Francorchamps staan alle data en kun je reserveren. Van half maart tot half november zijn er bijna iedere dag races of demonstraties op het circuit die een rondleiding extra leuk maken. 

Abdijen in de Ardennen

Het bezoeken van een abdij is op het eerste gezicht nou niet de meest familievriendelijke activiteit. Maar laten we eerlijk zijn, voor veel papa's is het Belgische bier zeker een pluspunt van een vakantie in de Ardennen. 

Dat weten de belgen ook en wij vonden enkele abdijen verrassend toegankelijk voor het hele gezin. Zo kan je bij de abdij van Maredsous kiezen voor een rondleiding. In het restaurant kun je een proeverij bestellen maar zijn ook kindergerechten verkrijgbaar en buiten is een grote speeltuin. 

belgische ardennen abdij
belgische ardennen abdij

De Abdij van Orval is niet vrij toegankelijk maar de ruines van de oude cisterciënzerabdij zijn dat wel. Er is zelfs een speciaal parcours voor kinderen. Bij het weggaan neem je natuurlijk een paar Orvaltjes mee voor thuis. Wat ons betreft de beste souvenir na een weekendje in de Ardennen. 

belgische ardennen abdij
belgische ardennen abdij

Bij de Abdij van Stavelot draait het niet om bier maar om auto's, hele snelle auto's. In de Abdij zitten een drietal musea, maar voor kinderen raden we de gewelven aan. De kelders van de Abdij staan namelijk helemaal vol met raceauto's. Echt een belevenis voor kleine en grote racefans. 

Andere abdijen zijn die je kunt bezoeken zijn o.a. de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy waar het trappistenbier Rochefort wordt gebrouwen. En de Abdij van Notre-Dame de Scourmont waar Chimay wordt gebrouwen. 

Activiteiten in de Ardennen met korting 

Ga je naar de Ardennen? Op de website van Wallonië België Toerisme vind je heel veel handige informatie. Maar wist je dat ze ook een hele pagina hebben waarop je voor meer dan honderd hotels en activiteiten kortingsbonnen kunt downloaden? Daar zitten ook echt interessante kortingen tussen van wel 20 tot 50% op familieactiviteiten zoals de Grotten van Han, attractiepark Plopsa Coo en Safaripark Monde Sauvage. Bekijk hier het overzicht van alle kortingen.

Hotels en vakantieparken in de Ardennen - wat is een goede uitvalsbasis voor een vakantie?

Een vraag die wij regelmatig krijgen is: Wat is nou een goede uitvalsbasis is voor een vakantie in de Ardennen? Daar is niet één simpel antwoord op te geven. Het hangt er helemaal vanaf welke soort activiteiten je wil ondernemen met je gezin.

Diverse van onze bloggers gaan regelmatig met vrienden of familie naar de Ardennen. In dat geval is de accommodatie doorslaggevend en niet zozeer de bestemming. Zo koos Cindy voor een hondvriendelijk huisje in Aywaille. Aan kindvriendelijke vakantieparken is in de Ardennen is ieder geval geen gebrek. Maar je kunt ook kiezen voor vakantiehuisjes of een kindvriendelijk hotel. 

Wil je echt veel zien en heb je genoeg tijd, dan zou ik je adviseren te kiezen voor een rondreis door de Ardennen waarbij je elke keer na een paar dagen van plek wisselt. Toch liever een vaste uitvalsbasis, denk dan eens aan de volgende bestemmingen. 

Spa/Aywaille

Esmeralda koos voor een lang weekendje Spa. Met een racegekke man en kleuter was dat de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het F1 circuit. Spa heeft meer te bieden, zo bezochten ze de Spa fabriek, gingen ze op safari bij Monde Sauvage, beklommen ze het kasteel van Franchimont en voeren door de grotten van Remouchamps. Je leest er alles over in ons blog "Spa met kinderen" (binnenkort).

Accommodatie Spa

In Spa zijn diverse kindvriendelijk hotels. Zo verbleef Esmeralda in hotel La Tonnelerie in het centrum van het stad. Heel geschikt voor kleine gezinnen. 

Viesalms/Coo

Een van de meest populaire vakantieregio's in de Ardennen voor gezinnen is het gebied tussen Viesalms en Coo. Wil je graag naar een pretpark en vind je het belangrijk te verblijven op een vakantiepark in de Ardennen met veel faciliteiten, dan is dit een goede keuze. Je kunt vanaf hier ook goed uitstapjes maken richting Spa of Durbuy, beide minder dan een uur rijden. 

Vakantieparken Viesalms/coo

Op een kwartiertje rijden van Plopsaland bevindt zich Landalpark Village les Gottales. Een heel mooi en rustig gelegen park. Bekijk hier meer informatie.

In Viesalm ligt Center Parcs Les Ardennes. Zoek je een vakantiepark in de Ardennen met een subtropisch zwembad, dat is dit je beste optie. Het hele jaar door kun je hier heerlijk zwemmen in Aqua Mundo. De huisjes zijn bovendien in 2017 vernieuwd waardoor ze moderner zijn dan bij de meeste Center Parcs parken. Ze bieden opties tot 18 personen, dus hier kun je ook terecht voor een familieweekend. Lees hier meer over Center Parcs Les Ardennes.

Durbuy / La Roche-en-Ardenne

Leonie ging met haar gezin een midweek naar Durbuy. In dit super schattige plaatsje dat een uur onder Luik ligt, is zeker in de zomer veel te doen voor actieve gezinnen. Zo kun je kajakken over de rivier of klimmen in het avonturenpark. Uitstapjes in de buurt op minder dan een half uur rijden zijn onder andere Parc Chlorophylle en de grotten van Hotton. Ook het nabijgelegen La Roche-en-Ardenne is een historisch dorpje aan de rivier wat erg populair is geworden bij Nederlandse gezinnen. 

Accommodatie Durbuy en La Roche-en-Ardennen

In Durbuy zijn meerdere bungalowparken, maar er worden ook veel particuliere vakantiehuizen verhuurd. Bekijk hier het aanbod van vakantieparken in Durbuy. Voor een luxe vakantiepark in de Ardennen met overdekt zwembad kun je terecht bij Azur en Ardenne. Wij zijn enthousiast over de faciliteiten en de woningen. (bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijzen). Je kunt ook kiezen voor glamping aan de Ourthe of een bungalowpark met een buiten zwembad in de natuur. 

ardennen met kinderen

Neufchâteau/Aarlen/Boullion

Wij hebben zelf nog geen ervaring met het puntje van de Ardennen in de buurt van het drielandenpunt met Luxemburg en Frankrijk. We kennen deze regio vooral van er doorheen rijden voor een bezoekje aan het kasteel van Bouillion, het fraaie Panorama op Frahan en de Orval brouwerij. In de toekomst hopen we je meer te kunnen vertellen over dit deel van de Ardennen. 

Ardennen tips

Namen/Dinant 

Wij kozen voor een lang weekend Namen, ook wel de "hoofdstad van de Ardennen" genoemd. Een stad aan de rand van de Ardennen met een enorme citadel. Vanuit hier konden we over de RAVeL route met de fiets naar Dinant, een super mooie stadje met ook een enorme Citadel. Ook het prachtige klooster van Maredsoud, de railbikes van de Molignee en de kasteelruïne van Montaigle zijn binnen dertig minuten bereikbaar. Je leest er meer over in onze blogs over Namen en over Dinant

Accommodatie Namen - Dinant

Wij verbleven in Namen stad waar genoeg hotels met familiekamer te vinden zijn. Wij verbleven in Les Tanneurs de Namur, een hotel dat diverse huizen beslaat. Met hele vriendelijke eigenaren, een knusse kamer en een goede prijs/kwaliteit verhouding. 

Liever een vakantiepark? Het onder Dinant gelegen park Les Etoils is een van de best beoordeelde parken in de Ardennen. Met een rustige ligging, panorama uitzicht maar wel veel te doen voor kinderen. 

Ardennen tips

Lac de L'eau d'Heure

Binnenkort gaat Leonie met haar gezin naar Lac de l'eau d'Heure. In deze regio kun je natuurlijk goed zwemmen. Ook zit er een avonturenpark en kun je uitstapjes maken naar het kasteel van Chimay en de grotten van Neptunes. Over dit merengebied gelegen onder Charleroi geven we na de meivakantie uiteraard meer tips. 

Accommodatie Lac de L'eau d'Heure

Kies bijvoorbeeld voor Landal Village l'Eau d'Heur. Je verblijft hier direct aan het recreatiemeer en er is een indoorspeeltuin. Zoek je een vakantiepark in de Ardennen met overdekt zwembad, dan is het goed te weten dat dit park geen eigen zwembad heeft. Wel kun je tegen een gereduceerd tarief gebruikmaken van het openbare zwembad. Lees hier meer informatie en bekijk de actuele prijs. Een andere optie is vakantiepark Golden Lakes Village, een ecologisch park met ruime woningen.  

Heb je aanvullingen of tips voor een vakantie in de Belgische Ardennen met kinderen? We horen het graag.

The post Belgische Ardennen met kinderen, onze tips voor een top vakantie! appeared first on Gezin op Reis.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

$
0
0

Op wereldreis met leerplichtige kinderen. Lees hoe dit gezin hun droomreis in vervulling liet gaan!

Onze droom: samen op reis

Wij zijn een reislustig gezin uit het zuiden van het land. Ons gezin bestaat uit papa Cyriel, mama Niña, zoon Jiss (7 jaar) en dochter Biba (5 jaar). Na een behoorlijk aantal reizen zonder en met de kinderen en de ervaring van een wereldreis in 2009, was er een wens/droom om deze keer met de kinderen op wereldreis te gaan. Zo gezegd zo gedaan, op 15 augustus 2018 zijn we vertrokken.

Tijdens onze reis houden we een blog bij: jissenbibagoglobal.reislogger.nl en mijn man plaatst bijna dagelijks foto’s op zijn Instagram account (cyriel_travel).

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Samen de route uitstippelen

Bij het uitstippelen van onze reis hebben we eerst elk afzonderlijk een wensenlijstje gemaakt. Gelukkig bleek al snel dat we op één lijn zaten. We wilden van te voren niet te veel vastleggen en kozen alleen drie landen waar we echt zeker heen wilden.

De route is met deze landen als basis vanzelf verder tot stand gekomen. We boekten een enkele reis naar Windhoek (Namibië). Dit is het enige land waar we dingen van te voren hadden vastgelegd. Dat leek ons gezien de afstanden en de kosten van autohuur wel zo handig. We boekten dus vooraf een jeep en campsites.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Onderweg hebben we uitgevogeld hoe we naar Zuid-Afrika zouden gaan. We vonden een goedkope vlucht naar Kaapstad die we geboekt hebben en later gingen we naar Johannesburg omdat we hier met vrienden hadden afgesproken.

Vanuit hier hebben we ticket naar Perth geboekt om de vliegtijd niet al te lang te maken. En daarna weer door naar Cairns geboekt, op de dag dat dit het voordeligste was. Dit is het voordeel als je veel tijd hebt en geen uitgestippeld plan maakt. Vervolgens boekten we een kleine camper om een stuk van de oostkust te verkennen.

Onderweg besloten we hoe ver we wilden doorrijden en boekten we een vlucht naar Bali. Dit was een van de bestemmingen waar we zeker heen wilden omdat familie ons hier kwam opzoeken.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Om vanuit Azië weer in Europa te kome, gaan veel vluchten via Dubai. Het bleek voor ons handig en voordelig te zijn om daar dan wat langer te blijven. De laatste zes weken van onze wereldreis brengen we door in Zuid-Spanje. Dit is een bewuste keuze, omdat we hopen hier in een zonnige omgeving langzaam weer in het ritme te kunnen komen.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Dure en goedkopere bestemmingen afwisselen

Zowel Namibië als Australie zijn dure bestemmingen. Dit wisten we vooraf en daarom combineerden we dit door langere tijd in Azië te blijven.

Uiteindelijk heeft Australië toch nog flinker in ons budget gesneden dan verwacht. Zonder dat we al te veel tours of iets dergelijks gedaan hebben. De camper was ook een goedkope variant, maar het leven daar is gewoon prijzig.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

In Namibië huurden we een 4×4 met 2 daktenten erop. Ook niet goedkoop maar iets wat we al enige tijd van tevoren geregeld en betaald hebben. Daardoor wisten we waar we aan toe waren, de kosten ter plekke vielen ons nog mee maar dit komt ook doordat we kozen voor niet te dure campsites en veel zelf gekookt hebben.

Maar goed, hoe je het ook bekijkt, een wereldreis met kinderen kost gewoon veel geld. Wij hebben, mede om die reden, ons huis verkocht. We hebben dit met flinke winst kunnen verkopen doordat het de juiste tijd was op de woningmarkt. Daarnaast kwam er hierdoor geld vrij uit de levensverzekering.

Niña heeft een eigen fysiotherapie praktijk, die gedurende die tien maanden wordt voortgezet, en Cyriel heeft van zijn werkgever tien maanden onbetaald verlof gekregen.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

We wisten dus welk budget we beschikbaar hadden voor deze reis en hebben op basis daarvan bepaald hoe lang we overal heen zouden gaan. Uiteindelijk bleek dat we de kosten wat te laag hadden ingeschat. Dit komt onder andere doordat onze kinderen inmiddels hetzelfde eten als een volwassene. De kosten om uit eten te gaan zijn daardoor hoger dan verwacht. Ook overnachtingen kostten uiteindelijk meer dan van tevoren gepland.

We waren van plan om tien maanden op reis te gaan maar hebben onderweg besloten dit terug te brengen naar acht maanden. Ook hebben we Japan, wat wel op de wenslijst stond, overgeslagen.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Uitschrijven van een ouder en de kids

Onze kinderen zijn inmiddels 5 en 7 jaar oud (Biba was 4 bij vertrek). En ze zijn dus beide leerplichtig. We hebben ons hier van tevoren goed in verdiept en de juiste personen benaderd. We zijn tot de beslissing gekomen om mijn man en de kinderen zich uit te laten schrijven.

Nina werd niet uitgeschreven omdat dit niet nodig bleek te zijn en omdat ze een eigen zaak heeft; dat brengt bij uitschrijving weer een hoop gedoe met zich mee.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Op het moment dat je je dan uitschrijft moet je wel 8 maanden wegblijven; hierna kan de leerplicht geen sancties opleggen. Kom je eerder terug naar Nederland en schrijf je je weer in bij de gemeente, dan kan het zijn dat je voor de rechter moet verschijnen of problemen krijgt met de leerplicht. Onze situatie hebben we heel open en eerlijk gecommuniceerd met de leerplichtambtenaar, zodat zij ook wist van onze intenties vooraf. Zij weten ook dat we precies 8 maanden weg zullen zijn, wat dus ook prima is.

Overigens wordt deze gang van zaken niet toegejuicht maar juridisch kunnen ze niets maken.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Let op! Dit zijn de persoonlijk ervaringen van dit gezin. Er zijn ons ook gevallen bekend waarbij ouders langer dan acht maanden weg gingen en wel aangeklaagd werden. Andersom kennen we ook genoeg ouders die zich voor een kortere periode uitschreven en geen issues hebben gehad.

Zoveel positieve verassingen

We hadden vooraf al gehoord dat Namibië geweldig zou zijn. Nou, dat kunnen wij beamen. Wat heeft dat land indruk op ons gemaakt. Met name ook de manier van reizen, met de twee tenten op het dak van onze jeep. Ook de kinderen praten hier nog steeds het meeste over Namibië.

Maar ook Vietnam heeft ons verrast, net als de prachtige eilanden in Thailand, het heerlijke Australië. En in Zuid-Afrika hebben we (weer) ons hart verloren….

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Dagjes strand en speeltijd

Eerlijk is eerlijk, de kinderen zijn echt niet altijd blij met het lang onderweg zijn, het vele vliegen of lang in bus of auto te moeten zitten. Ze mogen dan extra lang op de tablets spelen, wat extra snoepen of we doen spelletjes onderweg. Ze zijn al de nodige reizen met ons mee geweest en gelukkig zijn ze heel makkelijk.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

We hadden wel gepland onderweg een keer een pretpark aan te doen, maar dat is er niet van gekomen. De kinderen vragen er ook niet naar. Ze amuseren zich met het speelgoed wat ze mee hebben, op het strand, met andere kinderen, in de hotelkamer enzovoorts.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

In Dubai gingen we wel een dag naar Kidzania, een dorp wat helemaal ingericht is voor kinderen en waar ze allerlei rollen kunnen spelen (dokter, brandweer, winkel enz.). Dit vonden ze natuurlijk geweldig.

We lassen ook regelmatig een dag strand of zwembad in zodat ze lekker kunnen spelen. Dagen gewoon doen en “ thuis” blijven, is iets waar onze kinderen wel behoefte aan hebben. Op Koh Samui heeft Jiss een aantal keren de voetbaltrainingen mee gedaan bij de lokale voetbalclub en Biba heeft dansles mee kunnen doen. Op deze manier hebben zij toch hun vertrouwde en fijne dingen om te doen.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Favoriete accommodaties

De beste herinneringen hebben we aan de jeep in Namibië. En onze juicy campervan in Australië en alle prachtige campsites waar we stonden.

In Zuid-Afrika verbleven we in een aantal hele fijne accommodaties:

  • Airbnb Normandie On Sea, leuk en gezellig huisje en in het juiste seizoen vanuit de woonkamer zicht op de walvissen.
  • Oakhurst Farm cottages in Wilderness. Huisjes met prachtig uitzicht op binnenland, bij een actief boerenbedrijf, lokale producten, waar je een super leuke mountainbike tocht kunt doen, paardrijden, ontbijtmand kunt bestellen, hot tub op bestelling en nog allerlei activiteiten.
  • The Bungalow in Plettenbergbaai: LOCATIE!!! En super leuke hippe kamers, met de heerlijkste sushi en dolfijnen spotten vanaf het terras.
  • The Riverdeck lodge and backpackers. Soort camping maar je slaapt toch in klein house huisje, pal aan het water waar kinderen kunnen spelen, zwemmen en je kanotochten kunt maken. Kleine speeltuin erbij en kinderactiviteiten. Heerlijke sfeer.
Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Tip: Huur een scooter

Wat wij zelf echt heel fijn en leuk vonden, is het huren van scooters. Dit deden wij o.a. op Bali en in Thailand. De kinderen vonden het dan helemaal geen probleem om lang onderweg te zijn, terwijl dit in een auto vaker wel het geval is. De vrijheid als we hierop reden voelden zij ook en dit vonden zij heerlijk. Gebruik je gezond verstand: allemaal een helm, rustig rijden, dan is dit een perfect en leuk vervoermiddel.

Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië

Laatste advies

Voor iedereen die overweegt met de kinderen te gaan reizen, of de boel in Nederland achter te laten en voor langere tijd weg te gaan, hebben wij maar 1 advies: DOEN. Onze kinderen zijn er makkelijker door geworden, socialer, maar kijken ook op een andere manier naar de wereld. En dat is in onze ogen het beste wat je je kinderen kunt meegeven. Daarnaast is de quality time samen onbetaalbaar….

The post Interview: Wereldreis door Afrika, Azië en Oceanië appeared first on Gezin op Reis.

Op safari in het Krugerpark met kinderen

$
0
0

“Stop! Achteruit! Wat was dat?” We zijn nog geen vijf minuten aan het rijden als we abrupt stilstaan. Sjoerd zet de auto in z’n achteruit. Langzaam rollen we terug. “Nog een stukje, daar achter die struik!” Na nog een meter of vijf achteruit zien we het. Er steken twee hoorntjes boven de struik uit! Nadat we een tijdje stil blijven staan, draait een nieuwsgierige kop zich om en staan we oog in oog met een enorme giraffe. We houden spontaan alledrie onze adem in en ademen pas weer uit als het majestueuze dier langzaam wegloopt en weer opgaat in het struikgewas. We zijn in het Krugerpark!

krugerpark met kinderen

Krugerpark Zuid-Afrika met kinderen

Het Krugerpark is één van de grote attracties van Zuid-Afrika en wordt jaarlijks door ruim 1 miljoen mensen bezocht. Het is met ongeveer 20.000 km2 één van de grootste nationale parken in het zuiden van Afrika.

De enorme populariteit komt natuurlijk door de wilde dieren in het park, maar ook door de toegankelijkheid en het feit dat een bezoek aan het Krugerpark in vergelijking met de omliggende privéparken een stuk beter te betalen is. Er zijn asfaltwegen, voldoende voorzieningen en er is gedurende het hele jaar wel wat te zien. Vooral in de zomervakantie is het weer in Zuid-Afrika goed en dat maakt deze periode heel geschikt voor een bezoek aan het Krugerpark. Tussen november en maart is het regentijd, maar tijdens ons laatste bezoek in februari hadden we slechts een enkele bui en verder prima weer.

krugerpark met kinderen

In ruim vijf uur rijd je vanaf het vliegveld van Johannesburg naar de ingang van het Krugerpark. Zowel rondom als in het park zijn veel betaalbare en kindvriendelijke accommodaties te vinden. Daarnaast is een bezoek aan het park goed te combineren met bijvoorbeeld de Panoramaroute of een canopytour in de Magoebaskloof. Al deze dingen maken het Krugerpark een prima bestemming voor een safari met kinderen.

Er wordt mij vaak gevraagd of het Krugerpark (en safari in het algemeen) geschikt is om met jonge kinderen te doen. Onze eerste keer in het Krugerpark met Cas was toen hij ruim 2 jaar was, wat volgens ons wel de minimale leeftijd is. Jongere kinderen zullen waarschijnlijk een safari snel beu zijn, want je zit soms toch voor een lange tijd in de auto. Ik denk echter dat het sterk afhangt van je kind zelf. Het voordeel van het Krugerpark is dat je zelf het tempo en de route kunt bepalen.

krugerpark met kinderen

Rijden in het Krugerpark met kinderen

Het gebied is bijna zo groot als België, en bevat ongeveer iedere Afrikaanse diersoort die je maar kan bedenken. Je kunt hier dus zelf op avontuur, in je eigen huurauto, met een kaart op schoot en een dierengids waarin je kunt bijhouden wat je allemaal ziet. Maar waar moet je beginnen?

Het park heeft 9 ingangen (gates) en als je niet zelf binnen de hekken van het park slaapt kun je, afhankelijk van het seizoen, vanaf 05.30 of 06.00 uur naar binnen. De meest gebruikte gates zijn die in het centrale deel van het Krugerpark. Bij de gates betaal je je entree (toen wij er waren in 2018, was dit ongeveer €25 per volwassene en de helft voor kinderen) en vul je een formulier in met je persoonsgegevens. Tip: wij printen thuis al een aantal formulieren, zodat we die vooraf kunnen invullen. Dat scheelt vaak een behoorlijke wachttijd. Vergeet je paspoort niet mee te nemen, want zonder paspoort kom je niet binnen! De actuele tarieven en openingstijden vind je op de website van South Africa National Parks.

Wij gingen deze keer naar binnen door de Orpen Gate. Eenmaal binnen kan het dierenspotten meteen beginnen! Omdat de dieren vrij door het hele park bewegen kan het zomaar zijn dat je, net zoals wij, vlak na de gate al op een verrassing stuit. In het park zijn er twee verschillende soorten wegen te vinden: asfaltwegen en gravel roads. Wij vinden het zelf erg leuk om af en toe van de asfaltweg af te gaan en de rustigere gravel roads te nemen. Het is niet gegarandeerd dat je daar meer dieren ziet, maar het geeft net wat meer dat safarigevoel.

krugerpark met kinderen

Meestal bepalen we van tevoren met de kaart een globale route die we die dag willen afleggen. Behalve op de aangegeven plekken mag je nergens uitstappen in het park, en daarom het handig om vooraf te plannen waar je heen wilt gaan. Op de kaart (te koop bij de gate) staan alle rest camps, uitkijkplekken en picknicksites duidelijk aangegeven. Plan ruim, want ook al mag je op de asfaltwegen 50 kilometer per uur rijden, in praktijk rijd je meestal langzamer én zul je regelmatig stoppen wanneer je dieren tegenkomt. Zorg er wel voor dat je op tijd weer terug bent in het rest camp of bij de gate. Laatkomers krijgen stevige boetes en bovendien wil je er niet in het donker rijden!

Nog een tip: zorg voor voldoende eten en drinken als je gaat rijden. Bij sommige picknickplaatsen kan je wel wat kopen, maar het is verstandig zelf genoeg mee te nemen. Biscuitjes, zoutjes, gedroogd fruit en de locale specialiteit biltong (gedroogd vlees) waren bij Cas favoriet. Ook de Ipad of wat te lezen of te puzzelen is handig. Wat bij ons ook altijd een groot succes is, is een boekje met dieren waarin je kan kleuren en afstrepen wat je allemaal gezien hebt. Deze zijn voor een paar euro te koop bij de winkels in de rest camps.

krugerpark met kinderen

Zelf rijden of georganiseerd op safari in het Krugerpark?

Naast zelf rijden is er ook de optie om in de rest camps gamedrives met een ranger boeken. Die vertrekken ’s morgens heel vroeg of aan het eind van de middag, waarbij je in het donker terugkeert. De minimum leeftijd hiervoor is 6 jaar. Nog spannender is om met een ranger te voet op pad te gaan, maar houd er wel rekening mee dat dit pas mag vanaf 13 jaar. Prijzen variëren van €25 voor een gamedrive tot €40 voor een wandeling.

Het voordeel van een georganiseerde gamedrive is dat je met een ranger op pad gaat die alles weet over het park en de dieren. De verschillende safariauto’s staan met elkaar in contact en als er ergens een dier wordt gezien, geven ze dat aan elkaar door. Toch zitten er ook nadelen aan een georganiseerde gamedrive. Zo kun je niet zelf de route en het tempo bepalen en deel je de safariauto met andere bezoekers. Zeker als je met kleine kinderen op safari gaat, is dat niet altijd ideaal. Wij konden met Cas nog geen safari met een ranger doen omdat hij niet oud genoeg is, en daarom reden we zelf, elkaar afwisselend, op de georganiseerde safari routes.

krugerpark met kinderen

Slapen in het Krugerpark met kinderen

Overnachten in het Krugerpark met kinderen is een echte belevenis. Je slaapt in één van de rest camps midden in het park en voor ons betekende dat dat we ’s nachts hippo’s hoorden knorren en leeuwen hoorden brullen.

Er zijn 12 grote rest camps in het Krugerpark, met voorzieningen zoals een restaurant, winkel, zwembad en receptie. Verder zijn er ook kleinere camps (satellites) en bush camps. Hier vind je een stuk minder voorzieningen, en soms is er zelfs geen elektriciteit of een hek rondom het camp. Als je wil overnachten met (kleine) kinderen in het Krugerpark kun je beter voor één van de grotere rest camps kiezen. Voor wie een luxere ervaring wil, zijn er ook nog luxe lodges. Die zijn qua prijzen te vergelijken met verblijf in de privéparken rondom het Krugerpark en dus behoorlijk prijzig. Een prijs van €1000 euro per nacht zou geen uitzondering zijn.

krugerpark met kinderen

De accommodatie in de grotere rest camps is vrij basic, variërend van een simpele tent tot huisjes met drie slaapkamers. Alle accommodatie is op self-catering basis wat betekent dat je dus zelf voor je eten moet zorgen. Dit kun je op twee manieren doen: zelf koken of uit eten. In bijna iedere rest camp vind je één of meerdere restaurants, die helaas niet allemaal even goed zijn. Zo aten we in Lower Sabie heerlijk, maar was het eten en de service bij Satara een stuk slechter. Wij wisselen daarom af tussen uit eten gaan en zelf koken.

krugerpark met kinderen

De winkels in de rest camps verkopen de basisbenodigdheden, zoals groenten en fruit, (ingevroren) vlees, brood en eieren. Het leukste is om te doen wat de Zuid-Afrikanen zelf ook meestal doen als ze in het Krugerpark overnachten: barbecueën ofwel: braaien! Bij iedere accommodatie is er een vaste barbecue. Onze tip: zoek voordat je het park ingaat om te overnachten een supermarkt, schaf een koelbox en ijs aan (ook handig om drankjes koud te houden als je gaat rijden in het park) en koop je ingrediënten om een lekkere braai te maken.

Wij sliepen tijdens onze laatste reis in twee verschillende rest camps: Satara en Lower Sabie. De eerste ligt in het centrale deel van het park, omringd door veel open vlaktes, en de tweede ligt in het zuidelijke deel aan een rivier. Samen met Skukuza vinden wij dit de meest kindvriendelijke rest camps om met Cas te verblijven. We sliepen in een huisje met prima bedden, een ruime badkamer en een keuken met koelkast, elektrisch fornuis en zelfs een oven. Ook was er bij beide huisjes een fijn terras, dat in Lower Sabie gepaard ging met een mooi uitzicht over de rivier.

krugerpark met kinderen

Een voordeel van in het Krugerpark zelf slapen is dat je ‘s ochtends als eerste in het park bent, waardoor je al vóór alle dagjesmensen op zoek kunt gaan naar dieren. Wij vertrokken ’s morgens zo vroeg mogelijk het park in en kwamen dan eind van de ochtend terug om te brunchen. Daarna was het tijd om een poosje te relaxen bij het huisje of gingen we zwemmen. Aan het eind van de middag reden we vaak nog een stukje tot sluitingstijd. Op de dagen dat we van het ene naar het andere rest camp reden, vertrokken we ’s ochtends wat later en reden we op ons gemak met een lange lunchstop naar onze volgende bestemming. Zo stopten we tussendoor bijvoorbeeld in Skukuza, waar een heel goed restaurant zit met direct ernaast een speeltuin.

krugerpark met kinderen

Zelf accommodaties boeken in het Krugerpark kan alleen via de website van South Africa National Parks. Het systeem is nogal omslachtig en het kostte mij flink wat geduld en ergernis, maar uiteindelijk hadden we de accommodaties die we zochten. Je kunt vanaf 11 maanden van te voren boeken. Voor de populairste rest camps zoals Lower Sabie is het verstandig om je accommodatie zo snel mogelijk vast te leggen omdat alles al snel vol zit. Naast de kosten voor je accommodatie betaal je voor iedere dag dat je in het park bent ook entreegeld. Slaap je liever buiten het park? Check dan onze tips voor accommodatie in de buurt van het Krugerpark.

krugerpark met kinderen

Wildcard

Ben je van plan om meerdere dagen in het Krugerpark te verblijven en wil je dit combineren met andere nationale parken? Dan is het de moeite waard om uit te zoeken of het voordeliger is een Wildcard te kopen. Je betaalt dan eenmalig een vast bedrag, waarmee je een jaar lang meerdere parken kan bezoeken. Naast het Krugerpark geeft de Wildcard onder andere toegang tot Hluwhluwe-Imfolozi National Park, Addo Elephant National Park en de penguin kolonie bij Boulders Beach. Op de website van SANParks bereken je of dit voor jou voordeliger is en kan je de Wildcard ook bestellen. Je krijgt de kaart dan vanuit Zuid-Afrika toegestuurd per post, maar onze ervaring is dat dit niet altijd goed gaat (die van ons is inmiddels al meer dan een jaar onderweg). Echter, als je een print van de bevestiging meebrengt, geldt dit ook.

krugerpark met kinderen

Veiligheid in het Krugerpark

Je kent vast het bekende filmpje van de olifant die een klein personenautootje ondersteboven gooit, mét de inzittenden er nog in. Veel mensen vragen zich daardoor af of het wel veilig is om zelf te rijden en te overnachten in het Krugerpark. Het antwoord is zeker ja, mits je je aan de regels houdt en je gezond verstand gebruikt.

Vergeet niet dat jij je in hun leefomgeving bevindt en dieren hebben daarom altijd voorrang. Als het dan toch gebeurt dat je oog in oog komt te staan met bijvoorbeeld een olifant, houd dan afstand en jaag het dier niet op. Ons is het wel eens overkomen dat we een half uur stil gestaan hebben omdat een olifant de weg versperde. ER zit dan niets anders op dan wachten.

Uitstappen is natuurlijk uit den boze. Wij verbaasden ons echt over het gedrag van sommige bezoekers in het park. Regelmatig kwamen we mensen tegen die, zelfs met leeuwen op een paar meter afstand, uit hun raam hingen of op het dak van hun auto zaten. Dit is ten eerste levensgevaarlijk en ten tweede word je meteen het park uitgezet inclusief boete als een ranger je betrapt.

Ook rond de plaatsen waar je wél mag uitstappen, zoals uitkijkpunten en picknickplaatsen, staan er geen hekken. In principe kunnen alle dieren hier dus rondlopen en moet je daarom altijd opletten. Wij hielden Cas daarom scherp in het oog en lieten hem in geen geval alleen bij ons vandaan lopen. Waar je echt op moet letten zijn bavianen. Deze zijn vooral uit op eten en zijn heel brutaal en soms zelfs agressief. Om de rest camps staan wel hekken, maar daar laten de bavianen zich niet door tegenhouden. Grotere dieren komen hier niet naar binnen. Let er ook op dat je kind nooit op blote voeten loopt. Er kunnen immers ook schorpioenen, slangen en spinnen zitten.

krugerpark met kinderen

Het grootste gevaar komt echter van een heel klein diertje, namelijk de malariamug. Het Krugerpark is malariagebied en in het natte seizoen moet je dus voorzorgsmaatregelen nemen als je in het park overnacht. Wij hebben ons hier niet door laten afschrikken, maar hebben wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen en malariamedicatie (Malarone) geslikt. Gelukkig had niemand van ons bijwerkingen daarvan.

Naast de medicatie gebruikten we ook DEET zodra de zon onderging en droegen we lange broeken en shirts met lange mouwen. In de accommodaties waar we sliepen was altijd een klamboe aanwezig. Advies over malaria hangt erg af van het seizoen, de bestemming en je persoonlijke gezondheid. Laat je daarom altijd adviseren door een deskundige. Wil je geen malariamedicatie slikken? Lees dan in onze blog Safari met kinderen meer over malariavrije bestemmingen in Zuid-Afrika.

krugerpark met kinderen

Tips voor het spotten van dieren in het Krugerpark

Het Krugerpark is geen dierentuin en daarom weet je nooit wat je gaat zien. Wat kun je onder andere verwachten? De Big Five natuurlijk (leeuw, olifant, luipaard, neushoorn en buffel), maar daarnaast ook een heleboel andere dieren zoals zebra’s, giraffes, struisvogels, nijlpaarden en hyena’s. We hebben gemerkt dat er om iedere bocht iets verrassends kan gebeuren. Het Krugerpark is gewoonweg niet te voorspellen! Toch zijn er een aantal tips om meer dieren te spotten.

  • De meeste dieren in het Krugerpark zijn vroeg in de ochtend actief of juist net als het donker wordt. Olifanten, giraffes, zebra’s en andere grote dieren zijn de hele dag goed te spotten, maar vooral roofdieren verschuilen zich overdag om te rusten en gaan ’s avonds op jacht. Vroeg uit de veren dus!
  • Ben je in één van de rest camps of op een picknickplaats? Check dan even het magneetbord bij de ingang. Hierop geven bezoekers met gekleurde magneten aan welke dieren ze waar in het park hebben gezien.
  • Kom je een safariauto met een ranger tegen? Vraag gerust even of ze iets interessants hebben gezien in de buurt. Wanneer je ergens meerdere auto’s stil ziet staan betekent dat vaak dat er een dier is gespot.
  • Een 4×4 auto is niet nodig om te rijden in het Krugerpark. Wel is het zo dat je met een wat hogere auto wat meer zicht hebt. Een SUV, bijvoorbeeld een Toyota Fortuner, is ideaal maar niet noodzakelijk. Bij Sunny Cars huur je een goede auto voor je safari in het Krugerpark.
  • Kijk ook op de grond en in de lucht. Sporen en uitwerpselen geven vaak aan dat er dieren in de buurt zijn. Wij hebben altijd ons “poepboekje” bij ons: een boekje met de voetafdruk, foto en een plaatje van de keutels van allerlei dieren.
  • Wissel zelf rijden en een georganiseerde gamedrive af. Op pad met een ranger is leuk en hoewel het geen garantie is om veel te zien, leer je wel veel over de dieren en het park.

Voor we kinderen hadden was het Krugerpark niet ons favoriete park om op safari te gaan. Teveel asfalt, te hoog Beekse Bergen gehalte. En oh, wat hadden we het mis! Er zijn zeker parken waar alles wat luxer en exclusiever voelt en je wellicht met een ranger binnen no-time de hele Big Five kan afstrepen. Maar zeker als je voor het eerst naar Zuid-Afrika gaat en in je eigen tempo een betaalbare safari met kinderen wil doen, in een park met goede voorzieningen, dan is het Krugerpark een must!

De beste tip die ik je tot slot kan geven is: geniet! Geniet van de prachtige omgeving, de geuren en geluiden en de spanning van het samen speuren naar dieren. Grote kans dat je jezelf erop betrapt dat je dagen later nog steeds aan het zingen bent…. A-weema-weh, a-weema-weh, a-weema-weh, a-weema-weh.

krugerpark met kinderen

The post Op safari in het Krugerpark met kinderen appeared first on Gezin op Reis.

De 10 meest kindvriendelijke bestemmingen in Duitsland? Win €450,- met jouw tip!

$
0
0

Duitsland is een favoriete bestemming voor een vakantie of weekendje weg bij veel gezinnen. Ook bij ons! Maar wat zijn de allerleukste bestemmingen? Samen met Saskia van KidsErOpUit hebben we een top 10 samengesteld uit bestemmingen we zelf al bezocht hebben. Een veelzijdige lijst vol kindvriendelijk toppers maar natuurlijk weten we dat er nog veel meer te ontdekken valt. Daarbij kan jij helpen! En daarmee maak je ook nog eens kans op een Novasol-vakantiecheque ter waarde van 450 euro. Lees snel verder voor onze top 10 en wat je moet doen om mee te doen!

Duitsland voor gezinnen

Waarom Duitsland met kinderen? Omdat ze er echt hele goede belevingsmusea hebben die voor het hele gezin hartstikke leuk zijn en omdat ze er natuur en bergen hebben zoals we dat in Nederland niet kennen. Marcel gaat graag mountainbiken en wij wandelen heel wat af. Vanwege de mix van fotogenieke vakwerkstadjes en wereldsteden. En ook niet onbelangrijk, omdat de prijzen in Duitsland nog een stukje lager liggen dan in Nederland. Je kunt hier nog naar een dierentuin en uit eten in een restaurant voor prijzen die we hier in Nederland echt niet meer kennen.

dom hamburg

Onze top 10 bestemmingen

Sinds onze dochter geboren is, brachten we bijna 70 dagen door in Duitsland. Saskia van KidsErOpUit zelfs 88 dagen. Tel daar ook nog eens de reizen bij op die onze bloggers maakten in Duitsland en we hebben een heleboel kennis in huis.

Maar welke bestemmingen zijn nou echt het allerleukste en waarom? Na een een geanimeerde discussie kwamen we tot deze top 10. Een lijst vol afwisseling met zoals steden als natuur en net zulke leuke opties voor gezinnen met tieners als voor gezinnen met een peuter.

  1. Zwarte Woud
  2. Bremerhaven
  3. Berlijn
  4. Duitse Alpen
  5. Sprookjesroute
  6. Harz
  7. Autostadt
  8. Hamburg
  9. Teutoburgerwoud
  10. Eifel

Winactie

Ben je het hier mee eens? Of juist helemaal niet? Jij hebt de kans om nieuwe suggesties te geven voor deze Top 10. Twee tipgevers winnen 450,- euro tegoed welke inzetbaar is voor een Novasol-huisje in Duitsland. Bovendien ga ik dit najaar een van de nieuwe tips bezoeken zodat nog meer gezinnen er wat aan hebben.

De komende 10 weken zetten we op de Facebookpagina’s van KidsErOpUit en GezinOpReis de top 10 vakantiebestemmingen in Duitsland voor gezinnen in het zonnetje. Dit zijn bestemmingen die we zelf hebben bezocht en die volgens ons heel kindvriendelijk zijn.

Gedurende deze periode maak je met jouw tip kans om een Novasol-vakantiecheque ter waarde van 450 euro te winnen. Beide blogs mogen een Novasol-vakantiecheque weggeven.

Meedoen is heel simpel!

Deze winactie is bestemd voor de abonnees van onze nieuwsbrief. Nog geen abonnee? Schrijf je hier in! Het is gratis en je ontvangt ongeveer 12 keer per jaar een e-mail met tips.

Nadat je inschreven bent, kun je op twee manieren meedoen:

  • Laat een reactie op de Facebookpagina van GezinOpReis achter onder de post over dit blog en/of onder een van de posts op Facebook over onze top 10. Die kun je elke zondagochtend verwachten in de periode 31 maart t/m 2 juni 2019.
  • Geen Facebook? Laat dan een reactie op onze website onder dit blog achter. Zorg wel dat je hierbij een geldig mailadres gebruikt.

Vertel in jouw reactie wat jouw tip voor een vakantie in Duitsland is.

Hoe vaker je mee doet, hoe groter de winkans natuurlijk. Onder alle tipgevers wordt een Novasol-vakantiecheque ter waarde van 450 euro verloot.

Meedoen kan t/m woensdag 5 juni 2019. Op zondag 9 juni maken beide bloggers op hun Facebookpagina bekend wie bij hun de winnaar is. Meedoen bij beide bloggers mag, maar we zorgen er wel voor dat niet één persoon bij beide blogs wint. Het tegoed is niet inwisselbaar voor geld. Voor een compleet overzicht van onze actievoorwaarden, check mijn winactie voorwaarden.

Heel veel succes! We kijken uit naar jullie tips.

Waarom dit volgens ons de top 10 kindvriendelijke bestemmingen in Duitsland zijn!

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een leuke en afwisselende bestemming voor het hele gezin. Je kunt hier heerlijk wandelen in mooie natuur in een heuvel- of zelfs bergachtige omgeving. Er zijn verschillende toffe routes speciaal voor gezinnen waar je een wandeling kunt combineren met een bos speeltuin. Ook zijn er verschillende wildparken en meer dan genoeg leuke stadjes. Combineer een actieve vakantie in het Zwarte Woud met een een bezoek aan pretpark Europapark en je kids zullen dolgelukkig zijn.

zwarte woud boomkroonpad

Bremerhaven

Bremerhaven is een stad die niet iedereen direct zal kennen. Deze stad verdient haar plek in de top tien dubbel en dwars! Bremerhaven heeft unieke leerzame attracties en alle belangrijke bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Het Klimahaus is een enorm belevingsmuseum over het milieu. Alle zintuigen worden hier gebruikt! Je loopt door de tropen inclusief het warme en vochtige gevoel en je kinderen spelen op de touwbrug. In een volgende ruimte ligt sneeuw en waan je je op de polen. Ook Afrika komt voorbij inclusief zand en de droge hitte. We hadden nog nooit zoiets ervaren en je kunt hier makkelijk een dag doorbrengen.

Ook het immigratiemuseum in Bremerhaven is uniek. Bij binnenkomst krijg je een karakter en je ondergaat de ervaringen van deze persoon. Daarnaast heeft Bremerhaven ook nog een leuke compacte dierentuin en kun je boottochten maken door de haven.

Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Het is een grote stad met heel veel bezienswaardigheden voor kinderen van verschillende leeftijden. Zelfs al ga je een week naar Berlijn, je zult nog steeds keuzes moeten maken omdat er zoveel te doen is voor gezinnen. Met oudere kinderen wil je waarschijnlijk naar de muur en Hitlers bunker, terwijl jongere kinderen genoeg hebben aan het kindermuseum en de dierentuin. Berlijn is een stad die echt hele hele jaar door geschikt is voor een stedentrip en bovendien is er ook een goede treinverbinding met Nederland.

Duitse Alpen

Bij de Alpen denk je wellicht gelijk aan Oostenrijk, Frankijk of Zwitersland. Maar ook Duitsland heeft een heel mooi Alpengebied. In de winter kun je hier terecht voor een echte wintersportvakantie. In de zomer kom je hier om te wandelen tussen de bergtoppen en te zwemmen in de heldere meren. Dit stuk van Duitsland is hartstikke mooi!

Sprookjesroute

Wist je dat veel bekende sprookjes zoals Doornroosje en Sneeuwwitje uit Duitsland komen? Er is zelfs een speciale sprookjesroute in Duitsland die loopt van Bremerhaven tot vlak onder Frankfurt. Je hoeft niet de hele route in een keer te doen, maar kunt ook net als wij elke keer stukjes kiezen. Hameln is een schattig vakwerkstadje en hier wordt elke zondag van half mei tot half september het verhaal van de rattenvanger nagespeeld. Op zoek naar natuur? Ga dan naar de Edersee, een stuwmeer met daaromheen bossen en kastelen. Bezoek het echte kasteel van Sneeuwwitje, waar Margaretha van Waldeck, waarop het verhaal gebaseerd is, gewoond heeft. Wil je naast de sprookjes ook wat educatief, ga dan naar Kassel met het moderne museum over de gebroeders Grimm of naar het Lahntal met Mathimatikum, een doe-museum over rekenen.

Rattenfänger-Freilichtspiel hameln rattevanger spel

Harz

Een vakantie in het Harzgebergte met kinderen is echt heerlijk. Bossen vol wandel- en mountainbikepaden, de Brocken met 1141 meter de hoogste berg in de buurt van Nederland, rodelbanen en kabelbanen, zwemparadijzen, mooie dorpjes en leuke activiteiten. In de winter kun je zelfs skiën in de Harz. De Harz is een gebied dat blijft verbazen! Er zijn enorm veel wandelingen speciaal voor gezinnen zoals het indianenpad. Ook erg gaaf is om met een oude stoomtrein naar de top van de Brocken te gaan en dan weer terug lopen. In de Harz heb je ook de langste hangbrug voor voetgangers ter wereld en maar liefst drie Unesco werelderfgoed steden.

Autostadt

Autostadt in Wolfsburg is een paradijsje voor autoliefhebbers. Hier worden onder andere Audi, Škoda, Seat, Porsche, Bugatti en Lamborghini gemaakt. Jij kunt een kijkje nemen in de Volkswagen fabriek en ook zelf rijden. Jij in een stoere Tourag, de kids in hun eigen kinderversie. Aan speelmogelijkheden ook geen gebrek, want wat dacht je van klimnetten, glijbanen, auto-fietsbanen en rij-simulators. Ook zit er er een gaaf science museum in de stad, wat het een ideale bestemming maakt voor stoere kids.

Hamburg

Hamburg is een van de grootste steden van Duitsland. Dit is echt een stad voor stedenliefhebbers. Een stad met graffiti en een ruig randje gemixt met historische gebouwen. Een havenstad met een legendarisch nachtleven. Het is een stad waar je net zo goed naar toe gaat voor een mannenweekend als voor een weekend met je gezin. In de lente, zomer en winter is er een enorme kermis midden in de stad op het Dom terrein. Maak een boottocht door de haven of bezoek Miniaturwunderland, de grootste modelspoorbaan ter wereld. De vele parken met speeltuinen en het stadsstrand zijn het perfecte tegengewicht van de stadse drukte. Hamburg is ook goed bereikbaar met de trein vanuit Nederland.

dom hamburg

Teutoburgerwoud

Het Teutoburgerwoud is ons favoriete stukje Duitsland voor een dagje weg. Dit langgerekte natuurgebied begint niet al te ver vanaf de Nederlandse grens ter hoogte van Ibbenbüren. Hier kun je heerlijk wandelen tussen de de on-Nederlandse steenformaties. Vlakbij ligt Tecklenburg, een super schattig vakwerkstadje met een heksenroute. Je bent hier echt helemaal weg uit Nederland zonder lang ondereg te zijn. Er zijn diverse stoere kastelen en kleine wildparken en klimparken die zich prima laten combineren met wandelen en fietsen. In het oostelijke deel van het Teutoburgerwoud vind je de Externsteine, een bijzonder imposante steenformatie.

Dörenther klippen

Eifel

In Duitsland zijn 15 nationale parken en de Eifel is na het Waddengebied het dichtst bij Nederland gelegen. Het is ook het eerste “dark sky park” in Duitsland en met kinderen vanaf 8 jaar kun je de astronomie-werkplaats bezoeken en een sterrenwandeling maken. De Eifel is zowel de naam voor een regio als voor het Nationale Park. Ook met jonge kinderen is de Eifel heel fijn, er zijn namelijk diverse buggy-vriendelijke wandelroutes. Dankzij de diverse meertjes kun je in de zomer heerlijk zwemmen. Onze dochter wilde helemaal niet meer weg uit het moderne belevingsmusea Wildernisdromen waar ze van alles kon leren over dieren.



Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau, Novasol en Kidseropuit.

The post De 10 meest kindvriendelijke bestemmingen in Duitsland? Win €450,- met jouw tip! appeared first on Gezin op Reis.

Madrid met kinderen, onze tips voor een fijne stedentrip

$
0
0

Is Madrid leuk om te bezoeken met kinderen? Nadat Marcel al een keer op mannenweekend naar Madrid was geweest, ging ik in het voorjaar van 2019 voor een lang weekend met mijn dochter naar Madrid.

Naast de tips van mijn man, heb ik natuurlijk van tevoren ook even gegoogled. Ik kwam er achter dat er al best een aantal blogs en artikelen met tips voor “Madrid met kinderen” te vinden zijn online. De meeste hadden dezelfde lijstjes en verrassend vergelijkbare informatie. Jammer genoeg kwam ik er ter plekke achter dat veel essentiële informatie ontbrak. Zou bleek het wetenschapsmuseum waar ik mijn dochter over verteld had maar liefst 55 minuten reizen te zijn met het openbaar vervoer vanaf het Plaza Mayor.

Twee uur in het openbaar vervoer om naar een museum voor kinderen te gaan, vind ik echt te veel. Ik wist ook meteen weer waarom ik bij voorkeur blogs lees van ouders die ook echt zelf een stad hebben ervaren. Ik hoop dat mijn praktische tips jullie stedentrip naar Madrid makkelijker zullen maken dan die van ons.

madrid met kinderen

Wat te doen in Madrid met kids?

Hoeveel tijd heb je nodig voor een stedentrip Madrid met kinderen? Wij hadden zelf twee volle dagen en één avond, wat genoeg tijd was om een goede indruk van de stad te krijgen. Een dag extra was misschien leuk geweest, want dan waren we waarschijnlijk ook naar de dierentuin gegaan en hadden we een extra kunstmuseum bezocht. Wil je langer blijven, dan is Madrid ook een goede uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving.

Uitkijktoren Faro de Moncloa

Voor een panoramisch uitzicht over de stad bezochten wij de uitkijktoren Faro de Moncloa. We waren hier direct in de ochtend en konden toen meteen naar binnen. Later op de dag is het vaak drukker en daarom mag je maximaal 30 minuten boven blijven. De loopbrug is niet open voor reguliere bezoekers dus je bekijkt Madrid vanachter glas en dat maakt fotograferen wel lastiger.

Uitkijktoren Faro de Moncloa
Uitkijktoren Faro de Moncloa

Pretpark Parque de Atracciones

Parque de Atracciones is een pretpark in Madrid, gelegen in het park Casa de Campo. Er stopt een metro vlakbij en er gaan ook diverse bussen naar het pretpark.

Wanneer je Madrid met kinderen bezoekt, is een pretparkbezoek een goede afwisseling van alle musea. Het park bestaat uit verschillende gedeeltes. Zo is er een speciaal gedeelte voor de kleintjes (“Nickelodeon Land”) met allerlei rustige ritjes. Ook voor mijn dochter van vijf was er genoeg te doen. Lekker in de botsauto’s, een klein achtbaantje of in de vliegtuigjes. Ze genoot zichtbaar en iedere keer was het weer lastig kiezen wat we als volgende zouden doen. Aan het eind van de dag ging ze moe maar voldaan terug naar het hotel!

madrid met kinderen pretpark
madrid met kinderen pretpark

Ondanks dat we er in februari waren, hadden we lange wachttijden van minimaal 20 minuten en soms zelfs langer. Ook bij aankomst stond er een enorme rij, maar omdat we van tevoren kaartjes online hadden gekocht, konden we daar meteen doorlopen.

De regels zijn hier ook iets strenger dan we in Nederland gewend zijn. Zo moest ik mee in attracties waar mijn dochter in Nederland alleen in mag.

Wat ik vooral mistte waren attracties die echt leuk zijn voor het hele gezin, maar dit kan ook komen doordat vrijwel alle waterattracties zoals de wildwaterbaan en de boomstammen gesloten zijn in de winter.

madrid met kinderen pretpark

Ga je naar Madrid met tieners dan zijn er in het pretpark genoeg echte adrenaline attracties in het “Maquinismo” gedeelte. Zoals een vrije val-attractie en meerdere achtbanen met loopings.

madrid met kinderen pretpark

Kabelbaan Madrid

Een leuke manier om naar het park Casa de Campo te gaan, is niet de metro of de bus te nemen maar de kabelbaan. De rit duurt ongeveer 10 minuten en geeft een mooi uitzicht over Madrid.

madrid bezienswaardigheden kabelbaan

Hop-on Hop-off Bus Tour

We maakten in Madrid ook een rondje met de Hop-On Hop-Off Bus Tour. Vroeger zou ik hier nooit voor kiezen, maar nu met kinderen vind ik het fijn om even een relaxt momentje te hebben in de dag. Bovendien gingen we in Madrid zo vaak met de metro dat het ook wel leuk was om de stad bovengronds te bekijken.

Er zijn 2 routes: Historisch Madrid en Modern Madrid. Uiteraard kun je op verschillende punten uitstappen en dan later weer de bus nemen. In Madrid is het ook mogelijk om met een audiogids het commentaar in het Nederlands te luisteren. Koop hier je kaartjes voor de bus.

madrid met kinderen hop on hop ff bus

Park El Retiro

El Retiro is wat mij betreft het fijnste park in Madrid. Het is een groot park aan de rand van het centrum met meerdere grote en kleine speeltuinen voor kinderen van verschillende leeftijden.

madrid met kinderen retiro park

Het was heerlijk om hier lekker op een bankje in de zon te zitten terwijl mijn dochter aan het klauteren was. Er zijn diverse kiosken om wat te drinken te halen.

Er is ook een grote vijver waar je met een bootje kunt varen, maar omdat ook hier een wachtrij stond (een herhalend thema in Madrid) hebben we dit overgeslagen.

madrid met kinderen retiro park

Koninklijk paleis Madrid

Een absolute must-do tijdens een weekendje Madrid is het koninklijk paleis. Het koninklijk paleis in Madrid is nog steeds in gebruik, maar een aantal ruimtes zijn opengesteld voor het publiek.

Deze ruimtes zijn uitbundig versierd met brokaat, veel goud, wandschilderijen en enorme kroonluchters. Het is een van de mooiste paleizen die wij ooit bezocht hebben. Voor een paar euro extra kun je een tablet met audiogids huren die in elke ruimte uitleg geeft over wat er te zien is.

Madrid met kinderen paleis
Madrid met kinderen paleis

Het is aan te raden om je kaartjes van tevoren online te kopen, want de rijen zijn belachelijk lang. Zelfs bij openingstijd stonden we al een half uur in de rij en toen we een uur later weer naar buiten gingen, was de rij nog veel langer. In Madrid sta je niet alleen hier maar ook bij musea vaak tweemaal in de rij. Eerst om een kaartje te kopen en vervolgens bij de veiligheidscontrole. Koop je een kaartje online dan kan je in ieder geval één rij overslaan.

Madrid met kinderen paleis

Egyptische tempel de Debod

Een Egyptische tempel in Madrid? Jazeker. Tempel de Debod werd door de Egyptische regering weggegeven. Dit was niet de enige keer dat ze dat gedaan hebben. Zo staat er in New York de tempel van Isis, en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een tempel net als het museum in Turijn. Het gaat in deze gevallen om kleinere gebouwen die door de bouw van de Aswan Dam in Egypte onder water zouden zijn komen liggen.

Egyptische tempel de Debod

Plaza Mayor

Plaza Mayor is wat mij betreft het gezelligste plein van Madrid. Behalve lekker eten in het zonnetje kun je hier ook je ogen uitkijken. Er was op ieder moment van de dag wel wat te beleven: straatmuzikanten, een Chinese markt inclusief optredens, figuren verkleed als Minnie Mouse of als draak en mannen die de mooiste bellen maakten.

Op dit plein kun je ook het toeristen office vinden waar je kaarten en informatieboekjes over Madrid kunt vinden. Voor kinderen is er een gratis boekje (in het Spaans) “Spongebob Aventures in Madrid” met diverse puzzeltjes en kleurplaten.

Musea in Madrid met kids

Ben je een kunstliefhebber? Dan ben je in Madrid aan het juiste adres! Madrid zit namelijk vol musea. Waar steeds meer kunstmusea wereldwijd met interessante programma’s voor families komen, is dit in Madrid helaas nog niet het geval. Tegelijkertijd is het ook zonde om alleen voor die reden geen bezoek te brengen aan deze plekken. Wij hebben daarom musea lekker afgewisseld met parken en speeltuinen.

Museo de Ratón Pérez

Onze eerste activiteit in Madrid was kindermuseum Casita Museo de Ratón Pérez. Het zat om de hoek van ons hotel en kon nog mooi gedaan worden voor het slapen gaan. Van tevoren had ik gelezen dat het museum een ode is aan Ratón Pérez, de Spaanse versie van onze tandenfee. Een week voor deze reis had onze dochter haar eerste tand gewisseld, dus dit leek mij een mooie timing.

Het kindermuseum zit op de bovenste verdieping van een winkelcentrum. Ze werkten met time-slots en toevallig konden we nog net mee. Ik kreeg wel de melding dat alles in het Spaans zou zijn, maar dit leek me geen probleem aangezien ik best een woordje Spaans spreek. Verkeerd gedacht, vooral omdat de dame in een rap tempo aan de praat was en ik natuurlijk helemaal niet bekend ben met Ratón Pérez.

madrid met kinderen Museo de Ratón Pérez

Er moesten in meerdere vrolijk aangeklede ruimtes voorwerpen gevonden worden, waaronder een tand. Mijn dochter rende gewoon achter de andere kinderen aan. Er was een kleine kruiproute en we bekeken een soort poppenhuis waar muizen in leven, maar helaas hadden die geen zin om zich te laten zien. Het hele museum bestaat uit slechts drie kleine, weliswaar leuk aangeklede, kamers en dertig minuten later stonden we weer buiten. Mijn dochter heeft zich geamuseerd maar persoonlijk vond ik het bezoek geen €8 waard (€4 per persoon). Ik kan dit museum dan ook niet aanraden, tenzij je vloeiend Spaans spreekt en je kinderen al bekend zijn met Ratón Pérez.

madrid met kinderen Museo de Ratón Pérez

Museum van de natuurwetenschappen

Het meest kindvriendelijke museum dat we in Madrid bezochten hebben, is het museum van de natuurwetenschappen, waar veel fossielen en een aantal dinosaurus skeletten te vinden zijn. Net als bij de meeste kinderen maken dino’s ook op mijn dochter indruk. “Mama kijk, wat was dat?” vraagt ze wijzend naar een enorm potvis skelet dat aan het plafond hangt.

Ook zijn er veel mineralen en skeletten van oermensen te zien. Het museum is niet al te groot en bestaat uit twee aparte delen met beide een eigen ingang binnen hetzelfde gebouw. Tijdens ons bezoek waren er heel veel schoolklassen waardoor het lastig was rustig rond te kijken. Wellicht kun je daarom beter later in de middag gaan.

madrid met kinderen natuurhistorisch museum
madrid met kinderen natuurhistorisch museum

Museum van de Amerika’s

Het Museo de America is een museum in Madrid met een grote collectie precolumbiaanse kunst en archeologie uit Zuid en Midden-Amerika. Er zijn hele mooie voorwerpen te zien die door de Spanjaarden mee zijn genomen na de ontdekking en verovering van Latijns-Amerika.

Zo zijn er diverse kostbare en zeldzame kledingstukken van vogelveren te zien. Mijn dochter bedenkt gelijk een plan voor de volgende keer dat onze kat een vogel vangt. Daar kan ze ook wel wat moois van maken, zegt ze.

madrid met kinderen museum amerika's

Ook zijn er diverse gouden beeldjes te zien en veel aardewerk. Wat aardewerk uit Latijns-Amerika zo interessant maakt voor kinderen is dat er vaak hele herkenbare voorwerpen zijn afgebeeld zoals lama’s, cavia’s, maiskolven en heel veel mensenhoofden.

Er is ook een kinderprogramma in dit museum maar dat vonden we nogal een teleurstelling. We kregen een papier mee waarmee we naar een plek in het museum konden gaan en de voorwerpen op het papier bij de beeldjes konden zoeken.

madrid met kinderen museum amerika's

Prado Nationaal Museum

Het Prado Museum is een van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld. Ik koos ervoor om het Prado Museum te bezoeken tijdens de gratis bezoekersuren (je leest hierover meer later in deze blog).

Dit geeft je niet heel veel tijd in het museum, maar aan de andere kant is voor mijn dochter één uur in een kunstmuseum ook wel een prima.

Madrid met kinderen prado

We hebben een paar zalen uitgekozen die ons vooral interessant leken en verder een beetje rondgekeken. In dit museum heb je vooral schilderkunst uit de 14e tot 19e eeuw, waaronder veel religieuze schilderijen en portretten. Wij zochten vooral de landschapsschilderijen op met ridders en gevechten.

Madrid met kinderen prado

Reina Sofia Museum

Het Reina Sofia is ook een kunstmuseum, maar eentje met vooral moderne kunst en daardoor vind ik het wel toegankelijk voor kinderen.

Het was vooral grappig om te horen hoe mijn dochter haar mening gaf over de werken van bekende artiesten. Zo noemde ze een Picasso een krasschilderij en vond ze van diverse andere werken dat ze die ook prima zelf kon maken.

madrid met kinderen

Ze was het meest onder de indruk van de installaties die gebruik maakten van beeld en geluid om een verhaal te vertellen. Ook dit museum bezochten we tijdens de gratis bezoekuren en daarom hadden we lang niet genoeg tijd om alles te bekijken. Mocht ik een volgende keer in Madrid zijn dan zou dit voor mij een museum zijn om ook binnen de reguliere tijden te bezoeken.

madrid met kinderen

Overige tips voor Madrid met kinderen

De musea in deze lijst hebben wij zelf niet bezocht maar zijn wellicht wel interessant wanneer je meer tijd hebt in Madrid.

Scheepvaartmuseum Madrid

Het Scheepvaartmuseum zit in de binnenstad maar hebben we niet bezocht omdat het tot eind 2019 gerenoveerd wordt en dus maar voor een heel klein deel geopend is. Hopelijk worden er meer kindvriendelijk attracties toegevoegd want voorheen bestond het museum vooral uit modelschepen.

Spoorwegmuseum en Luchtvaartmuseum

Nog twee musea die regelmatig voorkomen op lijstjes van leuke dingen om te doen in Madrid met kinderen zijn het spoorwegmuseum en luchtvaartmuseum. Op basis van de TripAdvisor reviews hebben we besloten beide over te slaan omdat het vooral een collectie treinen en een collectie vliegtuigen lijkt te zijn. Beide liggen bovendien op onhandige locaties, niet in de buurt van het centrum of andere attracties. Het spoorwegmuseum is nog wel bereikbaar met de metro, maar voor het luchtvaartmuseum moet je een auto hebben.

Stadion Tour Real Madrid

Ga je naar Madrid met kleine of grote voetbalfans dan wil je vast naar een wedstrijd van Real Madrid. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je ook altijd nog kiezen voor een tour door het stadion.

Dierentuinen in Madrid

In Madrid zijn meerdere dierentuinen te vinden. Zoo Aquarium is de grootste dierentuin in Madrid en gelegen in park Casa de Campo. Faunia is een iets kleinere dierentuin in het noorden van Madrid.

National Museum of Science and Technology

Het wetenschapsmuseum van Madrid werd geopend in 2014 en is voor Spaanse begrippen erg modern. We hebben dit museum zoals aangegeven niet zelf bezocht omdat het vanaf het centrum bijna een uur reizen is met het openbaar vervoer. Mocht je nou echt slecht weer of simpelweg veel tijd hebben in Madrid bekijk dan hier de openingstijden.

Micropolix

Micropolix is nog een attractie in Madrid voor kinderen die we niet zelf bezochten omdat het ruim een uur buiten het centrum ligt. Het concept is heel vergelijkbaar met KidZania, waar je als kind allerlei beroepen kunt uitoefenen. Micropolix en het wetenschapsmuseum zouden vanwege de locatie te combineren zijn op één dag.

Uit eten in Madrid met kids

Madrid was voor ons de derde en laatste bestemming tijdens een weekje Spanje. Op de andere plekken hadden we moeite met de Spaanse eettijden: lunch vanaf 13:00 en diner pas vanaf 20:00 of 21:00. Te laat voor mijn dochter.

In Madrid is het gelukkig anders. Op het Plaza Mayor kun je de hele dag door terecht voor een maaltijd. Je zit dan wel op een van de meest toeristische plekjes van Madrid, maar alsnog zijn de prijzen (rond €10 voor een hoofdgerecht) voor Nederlandse begrippen heel schappelijk. We hebben hier heerlijk in het zonnetje gegeten. Hoewel we nergens gegeten hebben waar ze een speciaal kindermenu hadden, konden we makkelijk plekken vinden met pasta bolognese of pizza.

Een andere optie waar je de hele dag door kunt eten is de Mercado San Miguel. Een overdekte markthal met allerlei kraampjes waar je kleine hapjes kunt kopen. Binnen staan lange tafels waaraan je kunt eten.

madrid met kinderen eten san miguel
madrid met kinderen eten san miguel

Kindvriendelijk hotels in Madrid

Wij hadden een appartement geboekt in Madrid om er vervolgens achter te komen dat dit op een hele andere locatie lag dan de verhuurder had aangegeven. Halsoverkop boekte ik daarom nog iets dat beschikbaar was online.

Het was een vrij simpel hotel maar wel op slechts vijf minuten loopafstand vanaf het Plaza Mayor. Wat mij betreft de ideale locatie in Madrid. Met meerdere metro lijnen in de buurt en veel gezelligheid. Boek hier bijvoorbeeld een driepersoonskamer of een familiekamer in het simpele en betaalbare hotel Plaza Mayor.

Heb je een groter budget, kies dan bijvoorbeeld voor het NH Hotel Madrid Gran Via, met verschillende type familiekamers en zelfs een kindermenu.

NH Madrid

Wat kost Madrid met kinderen

Vliegen naar Madrid is dankzij het grote aanbod meestal niet duur. Zo kun je vanaf Schiphol vliegen met KLM, Iberia Express of Aireurope en vanaf Eindhoven met Ryanair. Ook vanuit Brussel en Düsseldorf zijn er diverse opties. Vergelijk de prijzen via Skyscanner

Accommodatie is waarschijnlijk je grootste kostenpost voor Madrid. Voor een appartement in de buurt van het centrum beginnen de prijzen vanaf ongeveer €100,- per nacht. Voor een hotel met een familiekamer en extra’s zoals een zwembad en ontbijt betaal je zeker het dubbele.

madrid met kinderen

Uit eten gaan in Madrid is relatief betaalbaar. Voor ongeveer €10 tot €15 heb je een hoofdgerecht met drankje.

Voor het openbaar vervoer kozen wij voor een Tourist Ticket. Deze zijn per dag en niet zoals in veel andere steden voor 24 uur. Hierdoor hadden we een vier-dagen-pas nodig. Die kostte voor mij €22,80. Kinderen tussen de 4-11 jaar betalen 50%. Hiermee konden we onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Madrid. Aangezien de rit naar het vliegveld al €5 kost (enkele reis) en je in het centrum rond de €1 à €2 euro betaald per ritje was dit voor ons de beste optie.

Wil je naar de dierentuin van Madrid, Pretpark Parc de Attraciones, Faunia of het buiten de stad gelegen Parque Warner, koop dan vooraf je kaartjes online. Dat is namelijk goedkoper dan wanneer je deze ter plekke koopt. Hoeveel korting je krijgt is afhankelijk van de dag. Zo zijn de weekenden duurder dan doordeweeks. Zelf kreeg ik in totaal €7 korting. Wil je naar meer dan slechts een van deze parken dan kun je ook een combinatiekaart kopen voor twee, drie of alle vier de parken op deze site.

Nog een budget tip voor Madrid is dat veel musea een paar uur per week of op een bepaalde dag gratis te bezoeken zijn. Zo kun je zelfs topmusea zoals Museo del Prado en Reina Sofia gratis bezoeken. Toen wij er waren was het Prado Museum van 18:00 tot 20:00 gratis open en het Reina Sofia vanaf 19:00 tot 21:00. Reken wel op lange rijen. Bij het Prado waren we precies om zes uur daar en hebben we een beetje vals gespeeld door bij een andere familie te gaan staan en waren we na ongeveer een half uur binnen. Bij het Reina Sofia waren we pas om half 8 en toen was de rij al wat korter.

madrid met kinderen reina sofia

Dagtrips vanaf Madrid

Heb je meer tijd in de hoofdstad van Spanje dan zijn er verschillende dagtrips te maken vanaf Madrid.

Pretpark Warner

Pretpark Warner is een groot pretpark net buiten Madrid. In de zomermaanden gaan er speciale bussen van Madrid naar het pretpark. Handig als je niet met de auto op vakantie bent.

Historische steden buiten Madrid

Madrid is goed te combineren met dagtrips aan historische steden zoals Toledo, Avila en Segovia. Overal in Madrid kom je bureautjes tegen die dagtours aanbieden. Zekers trips naar Toledo zijn verrassend goedkoop. Bekijk hier het aanbod.

Cuenca Alta Manzanares

Behoefte aan natuur? Huur voor een dag een auto en ga naar het Cuenca Alta Manzanares Regional Park op een ruim half rijden vanaf het vliegveld van Madrid. Het is een heel mooi park waar je kunt wandelen tussen de enorme rotsblokken. Je kunt hier ook wilde geiten tegenkomen. In de verte zie je de (smog van de) stad Madrid nog liggen, maar het voelt alsof je veel verder weg bent.

serrania de cuenca
serrania de cuenca
serrania de cuenca

The post Madrid met kinderen, onze tips voor een fijne stedentrip appeared first on Gezin op Reis.


Tavira – Bezoek een typisch Portugees stadje met kinderen

$
0
0

Het westen van de Algarve is een drukbezochte regio voor gezinnen; maar heb je al eens nagedacht over een verblijf of een bezoek aan de regio ten oosten van Faro? Blogger Mirella heeft zich hier met haar gezin uitermate vermaakt en een bezoek aan het typisch Portugese stadje Tavira kon natuurlijk niet ontbreken.

Ontmoet de Portugese cultuur op de brug van Tavira

Het oude en het nieuwe stadsgedeelte worden verbonden door een oude Moorse brug. Dit is dan ook precies het middelpunt van de stad. Op de inhammen van de brug ontmoeten de bewoners en toeristen elkaar en het is er dus continu gezellig druk. Wij haalden afhaalkoffie en lokale lekkernijen op het plein (spotgoedkoop), terwijl we genoten van het uitzicht op de rivier en de ontmoeting met de Portugese cultuur via lokale accordeonspelers.

Algarve met kinderen Tavira 7
Algarve met kinderen Tavira 7

Bezoek de indrukwekkende Igreja da Misericórdia

Eén van de hoogtepunten van de stad is absoluut het kerkje genaamd Igreja da Misericórdia. Een bezoek bestaat uit een beklimming van de kerktoren, een bezoek aan het klein museum en natuurlijk de kerk zelf. (Het eerste vonden wij niet zo bijzonder omdat de toren simpelweg vrij laag is.) Bij binnenkomst glimt het gouden altaar je tegemoet, terwijl de wanden van de kerk geheel zijn bedekt met de typische blauw-witte azulejos tegels. Bijzonder was dat een lokale student hier de vleugel bespeelde, wat direct een magisch gevoel creëerde; onze vierjarige zoon heeft ademloos geluisterd naar zijn virtuoze pianospel.

Algarve met kinderen Tavira 7
Algarve met kinderen Tavira 7

Beklim het oud Moors kasteel van Tavira

Bezoek in het oude centrum zeker ook de ruïnes van het Moorse kasteel! Alhoewel er weinig van over is, kun je sommige delen nog wel beklimmen. Terwijl Joris en onze zoon zich via de uitkijktorens oriënteerden op de stad, genoot ik van de stadstuin binnen de muren waar allerlei kruidenplanten en fruit- en olijfbomen zijn geplant.

Algarve met kinderen Tavira 7
Algarve met kinderen Tavira 7

Combineer je bezoek aan Tavira met het strand!

Op slechts tien minuten rijden van het stadje Tavira bevindt zich Praia da Barril. Dit strand is misschien wel het meest kindvriendelijke strand van de Algarve. Het is enorm breed, er zijn voorzieningen bij de strandtenten (waaronder speeltuintjes bij de terrassen) en er is een groot parkeerterrein nabij. Maar het belangrijkste; er rijdt hier een treintje naartoe. Onze zoon was door het dolle heen toen hij eenmaal de trein zag! Het is een leuke rit, dwars door een natuurpark en dus zeker de moeite waard om te doen. Eenmaal op het strand van Barril viel ons de drukte alleszins mee en er waren slechts enkele wandelaars om ons heen.

Algarve met kinderen Barril Beach 4
Algarve met kinderen Tavira 7

Nog een tip: op het strand bevindt zich ook het ‘kerkhof van scheepsankers’. Het is erg indrukwekkend om de grote ankers in de wind te zien liggen en dus de moeite waard om het te bekijken.

Iets verder ligt de havenplaats Olhão vanwaar je de veerboot kunt nemen naar Armona, een eiland gelegen in natuurpark Rio Famosa. Voor een paar euro koop je een dagretour. Eenmaal aangekomen op het eiland staat je nog wel een wandeling van twintig minuten te wachten, maar gelukkig is er halverwege een speeltuin waar je kunt pauzeren. Uiteindelijk wordt je beloond met een enorm breed zandstrand. Wij kwamen hier in het laagseizoen ook slechts één ander gezin tegen. Met je hoofd in de wind kun je hier dus goed genieten van de rust en de zilte zee.

Algarve met kinderen Tavira 7

Ben jij geïnteresseerd om het charmante stadje Tavira met kinderen te bezoeken? Ik wens je een hele fijne vakantie in de Algarve toe!

The post Tavira – Bezoek een typisch Portugees stadje met kinderen appeared first on Gezin op Reis.

Water en raceauto´s in de Belgische Ardennen. Een weekendje Spa met het gezin!

$
0
0

Water en raceauto´s, daar kan je niet omheen tijdens een verblijf in Spa in de Belgische Ardennen. Blogger Esmeralda nam met haar racegekke man en kleuter een kijkje achter de schermen op het circuit en bezocht de plek waar je alles leert over ´s wereld bekendste water. Maar Spa heeft meer te bieden ontdekten ze. Wat dacht je van het beklimmen van een middeleeuws kasteel, op safari in de Ardenner bossen of varen in een grot diep onder de grond? Lees de leukste tips voor een weekend of korte vakantie in Spa met kinderen in haar blog!

Wat te doen in Spa België

Spa ligt midden in de Belgische Ardennen, in de provincie Luik, op iets minder dan drie uur rijden van Utrecht. Een auto is hier eerlijk gezegd wel een must, met het openbaar vervoer kan je via Luik wel in Spa komen, maar alle attracties liggen verspreid rond het stadje en zijn nauwelijks te bereiken zonder eigen vervoer. Eenmaal in Spa is het hele stadje makkelijk te voet te verkennen.

Met amper 10.000 inwoners is Spa niet groot, maar toch is het wereldberoemd. Al honderden jaren vind je hier misschien wel bekendste natuurlijke bronnen ter wereld. Een “dagje spa” is een begrip en
iedereen kent het bronwater met de bekende pierrot op het etiket. Daarnaast is Spa ook vooral een begrip bij racefans. Op een steenworp afstand van Spa ligt het circuit van Francorchamps, waar iedereen jaar de bekende Formule 1 race wordt gehouden.

Maar ook als je hier niet komt voor bubbelbaden en raceauto´s is er in Spa met kinderen heel veel te beleven! De omgeving van het stadje is groen, met veel heuvels, bossen en riviertjes. Dat maakt het hier heel geschikt om te wandelen, mountainbiken en kanoën. Daarnaast zijn er een heleboel toffe attracties voor kinderen in alle leeftijden, zoals Safaripark Monde Sauvage, de grotten van Remouchamps en verschillende kastelen en burchten.

Monde Sauvage

Grotten van Remouchamps

Als je in Spa bent mag je een bezoek aan de grotten van Remouchamps zeker niet overslaan. Ze zijn meer dan een mijoen jaar geleden ontstaan door de rivier de Rubicon, die de kalksteen langzaam wegsleet. De grotten werden in 1828 ontdekt en in 1912 geopend voor publiek. Een van de grootste ondergrondse ruimtes wordt De Kathedraal genoemd en is wel 40 meter hoog.

Wij hebben geen idee wat we kunnen verwachten, maar vinden het echt indrukwekkend. Dat komt omdat we niet hadden verwacht dat we zo ver onder de grond zouden gaan en al helemaal niet hadden gedacht dat we zouden gaan varen! Tijdens de rondleiding maak je eerst een wandeling van ruim een kilometer onder de grond, waarna je in een klein bootje stapt en 700 meter varend terugkeert over een ondergrondse rivier.

Het leukste hier is echt onze gids, een Belgische reus van bijna twee meter met wild grijs haar, handen als kolenschoppen en een enorme houten wandelstok. Cas is zwaar onder de indruk en hangt aan zijn lippen. Hoewel de rondleiding door de grotten van Remouchamps niet echt op kinderen afgestemd is, zorgt hij ervoor dat Cas echt heeft genoten, door hem overal bij te betrekken. Het is natuurlijk ook superstoer als je diep onder de grond de lichten in een grot mag aandoen! We krijgen ook nog een kleine toegift, want normaal gesproken stap je onder de grond weer uit te boot, om het laatste stukje terug te lopen. Eigenlijk mogen we het niet verder vertellen, maar stiekem mogen we blijven zitten en komen we dus in de boot de grot uit gevaren.

Grotten van Remouchamps

Een bezoek aan de grotten van Remouchamps is niet geschikt om met kleine kinderen, die zelf nog niet goed of lang kunnen lopen, te doen. De paden naar beneden zijn vochtig en kunnen glad zijn en de trappen zijn steil. Een buggy kan je dus absoluut niet meenemen en ik zou het niet aanraden om je kindje te dragen. Heb je het niet zo op kleine ruimtes? Ook dan kan je beter buiten blijven, sommige stukjes zijn best nauw en smal en tijdens de boottocht naar buiten moet je regelmatig bukken.

De grotten van Remouchamps zijn geopend van februari tot en met november en in de kerstvakantie. Je kunt ze alleen met een gids bezoeken. Op de website van de grotten vind je meer informatie en de actuele openingstijden en toegangsprijzen.

Grotten van Remouchamps

Spa Monopole Fabriek

Middenin Spa ligt de Spa Monopole Fabriek. De fles spa die misschien wel bij jou in de koelkast staat komt hier vandaan, want dit is de plek waar alle flesjes worden gemaakt en gevuld. Wij namen een kijkje in de fabriek en ontdekten het geheim achter het bekendste bronwater ter wereld in het bezoekerscentrum “Eaudyssée de Spa”.

Nadat we ons gemeld hebben aan de poort en een bezoekersbadge hebben gekregen, mogen we doorlopen naar de fabriek. Via een aparte ingang en een lift (best een beetje spannend) kom je boven de werkvloer terecht waar het allemaal gebeurt. We worden heel gastvrij ontvangen door een enthousiaste mevrouw die uitlegt wat de bedoeling is. Ze vertelt dat we geen rondleiding krijgen, maar dat we de interactieve tour zelf kunnen doen. Dat vinden we eigenlijk wel fijn, want zo kunnen we op ons eigen tempo alles bekijken.

Spa Monopole Fabriek
Spa Monopole Fabriek

Het bezoekerscentrum en de tour zijn heel kindvriendelijk, met veel interactieve onderdelen. Spelenderwijs wordt uitgelegd hoe het water onder grond gezuiverd wordt en daarna in de fabriek terecht komt. De maquette met klepjes die open en dicht kunnen, puzzels en video’s houden de aandacht van Cas precies lang genoeg vast tijdens de tour. Nog even op de foto met de pierrot en af en toe gluren we door de ronde ramen zo de fabriek in waar we duizenden flesjes gevuld zien worden. Aan het eind mogen we natuurlijk ook nog even proeven!

Voor een bezoek aan de Spa Monopole fabriek hoef je geen dag(deel) in te plannen, maar als je in Spa bent, is het wel heel leuk om te zien hoe het water vanuit de grond in je glas terecht komt. Er is duidelijk over nagedacht om het verhaal ook voor kinderen leuk en begrijpelijk te maken en ik zou zeker twee uurtjes uittrekken voor een bezoekje aan de fabriek. Meer informatie lees je op de website van “Eaudyssée de Spa”.

Spa Monopole Fabriek
Spa Monopole Fabriek

Kasteel van Franchimont

Als je van kastelen houdt kan je je hart ophalen in de Ardennen. Ook in de buurt van Spa vind je er een aantal. Wij bezochten de ruïne van het kasteel Franchimont in Theux, op een kwartiertje rijden van het centrum van Spa.

Als we aan komen rijden klinkt vanaf de achterbank: “wooow dat is een écht kasteel, want het heeft een gracht en ophaalbrug!” en daar ben ik het mee eens! Voor ons gaat een Belgische schoolklas naar binnen en die (en wij dus ook) worden verwelkomd door een heuse ridder, dat is een leuk extraatje. Eenmaal binnen kopen we een kaartje en nemen we een audiofoon mee om onderweg wat meer te weten te komen over het kasteel.

Kasteel van Franchimont
Kasteel van Franchimont

De audiotour start in de kelder, waar je ridderharnassen, kogels, werktuigen en een miniversie van het kasteel kan zien. Er is ook een film die de geschiedenis van het kasteel laat zien, maar deze is meer op volwassenen gericht en duurde Cas een beetje te lang. Het is natuurlijk ook veel leuker om zelf op ontdekking te gaan en gelukkig kan (en mag) dat hier.

Het kasteel van Franchimont is eigenlijk een burcht die al stamt uit de 10e eeuw en de omgeving moest beschermen tegen de Noormannen. In de jaren daarna is de burcht steeds aangepast en uitgegroeid tot een echt kasteel. Het is een aantal keren geplunderd, verwoest en zelfs afgebrand, maar steeds weer opgebouwd. Tijdens de audiotour hoor je alles hierover en aan de hand van een route met nummers ontdek je het hele kasteel.

Kasteel van Franchimont
Kasteel van Franchimont

Cas heeft het hier prima naar zijn zin en rent vrolijk rond, want in tegenstelling tot in veel ruïnes mag je hier bijna overal op en naar binnen en dat is voor kinderen natuurlijk erg leuk. We beklimmen de torens en we nemen een kijkje in de kazematten (kelders), met kleine raampjes waardoor je over het hele dal kan uitkijken.  We vonden een bezoek aan dit kasteel zeker de moeite waard, voor we het wisten hadden we twee uur rondgedwaald tussen de resten van de kasteelmuren!

De omgeving van het kasteel is ook heel geschikt om zelf te wandelen en ernaast ligt een restaurant met een prachtig uitzicht, waar je ook broodjes en drankjes kan halen om te picknicken.
Het kasteel is van mei tot enmet september en in de voorjaars- en herfstvakantie iedere dag geopend tussen 10 en 18 uur, daarbuiten alleen in de weekenden van 11 tot 17 uur. Voor de actuele openingstijden kijk op de website van Spa Tourisme.

Kasteel van Franchimont

Monde Sauvage

Eerlijk is eerlijk: wat dieren en safari betreft zijn wij een beetje verwend omdat we de mazzel hebben dat we Cas al twee keer konden meenemen naar Zuid-Afrika. Maar Safaripark Monde Sauvage bracht ons Afrikagevoel toch weer een beetje terug! Het park ligt in het plaatsje Aywaille, dichtbij Remouchamps en is dus prima te combineren met een bezoek aan de grotten (tip: er zijn ook combitickets te koop). Wij gingen ’s morgens ondergronds en daarna op safari.

Monde Sauvage

Monde Sauvage is eigenlijk een combinatie van een dierentuin en safaripark. Bij binnenkomst kan je kiezen: een safari in eigen auto of direct door naar de dierentuin. Wij kiezen voor het eerste en rijden achtereenvolgens door Afrika, Azie en Zuid-Amerika. We zien onder andere zebra’s, waterbuffels en struisvogels. En een lama die bijna zijn achterwerk op de motorkap parkeert, tot groot plezier van Cas. In dit deel van het park zie je ook witte neushoorns en olifanten, maar geen zorgen: deze zitten in een afgeschermd deel. Wil je liever niet met je eigen auto rijden tussen de dieren? Neem dan de safaritrein die vanaf de ingang van het park rijdt.

Na de autosafari besluiten we eerst een hapje te eten. Er is keuze uit een buffetrestaurant met broodjes, pannenkoeken en friet met snacks en een restaurant met een wat luxere (en duurdere) kaart. Die laatste is op de doordeweekse dag dat wij er waren niet open, dus eten we een broodje en smult Cas van een pannenkoek in het buffetrestaurant. Je mag in Monde Sauvage ook je eigen eten meenemen en gezien de prijzen en de kwaliteit van de broodjes zou ik dat ook zeker overwegen. Door het hele park zijn picknickspots met schaduw en speeltoestellen in de buurt.

Monde Sauvage

We hebben daarna nog de hele middag om de rest van het park te verkennen en dat is maar goed ook. Met ruim 80 hectare is dit namelijk echt een groot dierenpark en de afstanden tussen de dierenverblijven zijn dan ook best fors. Met kleine kinderen zou ik zeker een buggy of een draagzak meenemen! Doordat het zo groot is opgezet hebben veel dieren ruime verblijven en de ligging middenin de Ardense bossen zorgt ervoor dat alles er redelijk natuurlijk uitziet. Alleen de grote katachtigen (leeuwen, cheetah’s) hebben naar ons gevoel best kleine kooien, dat vonden we wel een jammer in vergelijking met de rest.

Monde Sauvage
Monde Sauvage

Meer dan 200 verschillende dieren uit alle werelddelen vind je hier. Bij sommigen, zoals bij de de gibbons, moet je echt echt moeite doen om ze te spotten, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar leuker. Monde Sauvage biedt ook een papegaaienshow en een voorstelling met roofvogels. Je moet ervan houden, ik probeer het zelf altijd te vermijden maar het blijft lastig. Cas vindt het wel grappig, al kruipt hij bijna onder zijn stoel als de vogels krijsend en rakelings over ons heen vliegen, waardoor we ter plekke besluiten de roofvogelshow maar over te slaan.

Monde Sauvage

Wij waren positief verrast door Monde Sauvage en hebben een hele leuke middag gehad. Hoewel het park hier en daar wel wat moderner kan, is het duidelijk dat ze volop in ontwikkeling zijn. Erg leuk vonden wij in ieder geval de ligging in de bossen, de autosafari, het verhoogde platform waar je letterlijk neus aan neus staat met de giraffen en de geweldige speeltuin met een levensgroot piratenschip.

Let op: Monde Sauvage is geopend vanaf half maart tot en met half november en dus gesloten in de winter. Check de website voor actuele openingtijden, entreeprijzen en meer informatie over het park.

Abdij Stavelot

De laatste dag van onze korte vakantie in Spa staat in het teken van auto´s. En niet zomaar auto´s, maar hele snelle auto´s! ´s Morgens staat een bezoek aan de Abdij van Stavelot op het programma en ´s middags krijgen we een rondleiding op het Formule 1 circuit. Je snapt dat onze kleine racefan al aan het ontbijt zit te springen van ongeduld. Hij is er stellig van overtuigd dat Max Verstappen op het circuit woont en dat hij zijn held gaat ontmoeten. Daar hebben we dus nog wel even iets uit te leggen.

Eerst maar op naar de Abdij van Stavelot dus. De abdij is een indrukwekkend, groot gebouw met veel glas. De geschiedenis hier gaat terug tot in de 7e eeuw, toen de abdij werd gesticht door de plaatselijke monniken. In de abdij woonden en werkten jarenlang broeders die lesgaven in kunst en cultuur. De abdij zag er toen overigens wel anders uit, want in 1689 werd alles verwoest door het leger van Lodewijk de 14e, waarna alles opnieuw opgebouwd moet worden.

Tegenwoordig zijn in de abdij drie verschillende musea te vinden. Op de begane grond leer je alles over de geschiedenis van de abdij en de monniken die hier leefden. Ook is er een klein museum over de schrijver Guillaume Apollinaire. Voor Cas is dit deel van het museum eigenlijk niet interessant, hoewel er een duidelijke audiotour en een aantal interactieve onderdelen zijn. Oudere kinderen die interesse in geschiedenis hebben vinden dit misschien wel leuk. In het museum is ook altijd een tijdelijke expositie te zien, toen wij er waren was dit een fotografie tentoonstelling.

Abdij Stavelot
Abdij Stavelot

We brengen hier niet veel tijd door, maar gaan vrij snel naar de gewelven onder de abdij. Daar ligt het museum waar we eigenlijk het meest benieuwd naar zijn, want dit is de perfecte voorbereiding op ons bezoek aan het circuit in de middag! De kelders van de abij staan vol met raceauto’s in allerlei soorten en maten en je komt hier alles te weten over het formule 1 circuit van Spa Franchochamps en de races die hier gereden zijn.

Abdij Stavelot
Abdij Stavelot

Een tentoonstelling neemt je mee langs de historie van het circuit, vanaf 1921 tot nu. Superleuk voor ons als racefans en hoewel Cas vooral fan is van Max Verstappen is het ook voor hem echt een belevenis. Zo is er een maquette van het circuit, vroeger en nu, waar je met knopjes de namen van de bochten kan laten oplichten. Nog leuker (en niet alleen voor de kleine man) zijn de Playstations waarop je zelf kan racen over het circuit. En je kan er allerlei raceattributen bekijken, zo komen we erachter dat de helmen van vroeger er toch wel een stuk onveiliger uitzagen dan die van nu.

Als je van raceauto’s en Formule 1 houdt, is dit museum echt een must en het leukste is om het te combineren met een bezoek aan het circuit met een rondleiding. Op de website vind je alle benodigde informatie voor een bezoek aan de Abdij van Stavelot.

Abdij Stavelot
Abdij Stavelot

Circuit van Francorchamps

Eindelijk was het zover, nadat we ’s ochtends de oude raceauto’s bekeken hebben, is het tijd voor het echte werk. Op naar het F1 circuit Spa Francochamps! Eenmaal aangekomen blijken we met ons neus in de boter te vallen: er is een race met oldtimers aan de gang! Wat gaan die oude autootjes hard en wat maken ze veel herrie! Tijdens de lunch in het restaurant hebben we een prima uitzicht op het circuit en kunnen we ook in de pitbox (garage) gluren, waar druk aan de raceauto’s wordt gesleuteld.

Circuit van Francorchamps

Na de lunch melden we ons voor de rondleiding bij het verzamelpunt en we zijn duidelijk niet de enige racefans. De groep wordt gelukkig in tweeën gesplitst en wij mogen mee met de Nederlandstalige gids. Die is heel enthousiast en laat ons alles op het circuit zien. Bijvoorbeeld de pitbox, maar ook de persruimte en de controlroom met tientallen televisies waar het hele circuit tijdens de race in het oog wordt gehouden. Heel indrukwekkend, thuis voor de televisie heb je hier natuurlijk helemaal geen idee van. Cas voelt zich zelfs even de winnaar van de race, want hij mag op het plekje van Max Verstappen op het podium staan!

Superleuk om zo een kijkje achter de schermen te mogen nemen! Zeker als je kinderen (of jijzelf) van Formule 1 houden is dit natuurlijk geweldig om mee te maken. Ik denk wel dat voor kinderen jonger dan 4 jaar de rondleiding wellicht iets te lang duurt.

De rondleiding over het circuit moet je van te voren reserveren, want er is veel belangstelling voor en vooral in de schoolvakanties zit het snel vol. Op de website van circuit Spa Francorchamps staan alle data en kan je reserveren. Tip: check ook de activiteitenkalender op de website, vanaf half maart tot en met half november zijn er bijna iedere dag races of demonstraties op het circuit. Als je dat combineert kan je naast een kijkje achter de schermen, ook wat actie op de baan zien. Neem voor je kinderen dan trouwens wel gehoorbescherming mee!

Circuit van Francorchamps
Circuit van Francorchamps

Overige activiteiten en bezienswaardigheden Spa

Wil je tijdens je bezoek aan Spa met kinderen naar de thermen? Houd er dan rekening mee dat de minimumleeftijd 6 jaar is en dat kinderen niet mee de sauna in mogen. Meer informatie over openingstijden en prijzen vind je op de website van Wallonië België Toerisme .

Forestia is een dieren- en avonturenpark in de buurt van Spa. In het dierenpark kan je Europese dieren zoals wolven, beren en herten zien. Het avonturenpark bestaat uit verschillende klimparcoursen en -wanden in de bossen. Zelfs peuters vanaf 2 jaar kunnen hier al klimmen en klauteren op het speciale peuterparcours. Meer informatie  vind je op de website.

De watervallen van Coo liggen ongeveer 20 minuten rijden vanaf Spa. Hier ligt ook het attractiepark Plopsa Coo, wat vooral voor peuters en kleuters een leuk park is. 

Hotel in Spa, België

Tijdens ons verblijf in Spa sliepen we in hotel La Tonnelerie. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien geen familiehotel, maar het bleek verrassend kindvriendelijk. We kregen een kamer aan de voorkant van het hotel, licht en ruim met een twee- en eenpersoonsbed, een fijne badkamer en een zitje. Een kinderbedje kan op aanvraag op de kamer geplaatst worden, maar er is ook ruimte voor je eigen campingbedje.

Het hotel wordt gerund door een vriendelijke familie die al jaren in Spa woont en je alles over de omgeving kan vertellen. Wel in het Frans, maar ze doen erg hun best om je te helpen en met handen en voeten kwamen wij een heel eind! Het prima ontbijt is in het restaurant op de benedenverdieping en bij mooi weer kan je ook buiten op het terras ontbijten.

Het grootste pluspunt aan dit hotel is de ligging. Net buiten het centrum, maar toch rustig en met alle voorzieningen zoals restaurants en winkels op loopafstand. Ideaal voor een bezoek aan Spa met kinderen. Parkeren kan gratis bij het hotel op eigen terrein. Ook fijn is het groene park met speeltuin vlak naast het hotel en er is zelfs een kleine midgetgolfbaan in de tuin.

Wij waren vier dagen in Spa, maar hadden nog makkelijk een paar dagen kunnen blijven zonder ons te vervelen want er is meer dan genoeg te doen in de omgeving. Het is voor ons maar twee uur rijden, maar voelt wel echt als buitenland. Omdat er voor alle leeftijden leuke dingen te doen zijn komen wij hier zeker nog eens terug!

Gezinopreis bezocht Spa e.o in samenwerking met Wallonië België Toerisme. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op walloniebelgietoerisme .

The post Water en raceauto´s in de Belgische Ardennen. Een weekendje Spa met het gezin! appeared first on Gezin op Reis.

Kindvriendelijk hotel Laos

$
0
0

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Laos. We delen onze eigen tips maar ook veel tips van onze bloggers en van diverse lezers. Van hotels met familiekamer en zwembad in Laos tot leuke plekjes die vooral geschikt zijn met een baby. In Laos zijn heel weinig accommodaties met een familiekamer. Ga je met een groter gezin op reis zeker in de zomervakantie dan moet je echt tijdig boeken want de leuke plekken zijn anders echt weg.

Heb je ook nog een tip in Laos laat het ons vooral weten!

Kindvriendelijke accommodatie in Laos

Kindvriendelijk hotel Luang Prabang

Op zoek naar een betaalbaar Guesthouse in Luang Prabang met familiekamer. Het Khounphet Guesthouse is populair bij gezinnen. Vanwege de goede locatie, nette kamers, aardige eigenaar en goede prijs-kwaliteit verhouding. Een andere prima optie met familiekamer in Luang Prabang is Villa Boua Thong Hotel.

kindvriendelijk hotel laos

Liever een kindvriendelijk hotel met zwembad in Luang Prabang. Volgens onze lezers is Villa Oasis voor gezinnen een geweldige optie. Het is rustig gelegen, heeft een klein schoon zwembad voor kinderen en ligt centraal. Het personeel is lief en de familiekamers zijn netjes.

Meer comfort, de The Hillside Lodge op 12 kilometer van Luang Prabang is echt een aanrader. Het heeft een zwembad en ligt prachtig gelegen in de bergen. Je kunt er kleine wandelingen maken met de kinderen en heerlijk tot rust komen. Boek op tijd voor de familiebungalow.

laos met kids

Kindvriendelijk hotel Nongkhiaw

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Nongkhiaw. Het Mandala Ou Resort is echt een aanrader voor gezinnen. De kans is ook groot dat je hier in de zomervakantie andere Nederlanders tegen komt. Er is een heel mooi uitzicht, leuke tuin en een fijn zwembadje voor de kinderen. De aardige eigenaar zorgt voor een goede sfeer en er zijn prima familiekamers.

kindvriendelijk hotel laos

Kindvriendelijke resort Van Vieng

Een van onze favoriete accommodaties in Laos van een gezin dat zes maanden op reis was is het Green View Resort in Tha Heua. Op 25 minuten van het populaire Vang Vieng staan vijf bungalows aan een prachtig meer. Ver weg van drukte kun je heerlijk relaxen in een wonderschone omgeving. De bungalows zijn klein en eigenlijk voor 2 personen. Voor één van de kinderen hadden ze een dun matrasje neergelegd. De andere kon tussen ons in het grote bed slapen. Kano op het meer, speel in het zwembad, aanschouw het werk van lokale vissers, bezoek het knusse schooltje in het  dorpje en maak zelf fruitsalades met fruit dat je koopt op de markt op 25 minuten lopen.

laos met kids

Kindvriendelijk hotel Vientiane

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel met zwembad in Vientiane? Het
Azalea Parkview Hotel is een in 2018 geopend hotel met familiekamers en driepersoonskamers. Op het dak zit een goed zwembad. De locatie is alleen wel wat verder vanaf het centrum.

Kindvriendelijk hotel thakhek

Lezer joke tipt Villa Thakhek. Hier had ze een mooie driepersoons familiekamer. Bovendien was het personeel heel vriendelijk. ook fijn het kindvriendelijke menu en de grote tuin.

The post Kindvriendelijk hotel Laos appeared first on Gezin op Reis.

Kindvriendelijk hotel Filipijnen

$
0
0

Op zoek naar een kindvriendelijke hotel in de Filipijnen? Naast onze eigen tips delen we ook tips van een aantal lezers die enthousiast waren over waar ze verbleven met hun gezin in de Filipijnen Heb jij ook een tip voor een gezellig hotel met familiekamer in de Filipijnen? Laat een berichtje achter.

Kindvriendelijk hotel Filipijnen

Kindvriendelijk hotel Luzon

Amor Farm beach, Donsol

Amor Farm Beach is een kindvriendelijk budget hotel in Luzon. Direct aan het strand en niet al te ver van het stadje. De simpele kamers zijn gelegen rondom een groen tuin. Er is zelfs een klein speeltuintje voor kinderen. Bekijk hier de actuele prijs.

kindvriendelijk hotel filipijnen
kindvriendelijk hotel filipijnen

Elysia Beach Resort, Donsol

Wil je meer comfort en een zwembad dan is
Elysia Beach Resort een goede optie. Ruime nette kamer, een goed zwembad en vriendelijk personeel.

Kindvriendelijk hotel Bohol

Loboc River Resort, Loboc

Dit hotel werd onafhankelijk van elkaar door meerdere lezers getipt. Zo leuk is het dus! Een lezer melde dat van de 15 accommodaties waar ze overnacht hebben in de Filipijnen deze er echt met kop en schouders bovenuit stak.

Er is vanuit dit kindvriendelijk hotel op het eiland Bohol heel veel te ondernemen. Zoals een riviercruise waarbij je spookdiertjes kan zien! Ook kun je hier suppen en een firefly tour doen. Verder de Chocolate Hills niet al te ver weg. Maar het grote zwembad en de persoonlijk aandacht maken dit resort echt helemaal top! De kamers zijn ruim genoeg voor een gezin met twee volwassen en twee kids. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Kindvriendelijk hotel Palawan

Acacia Tree garden, Puerto Princesa

Palawan is een van de plekken in de Filipijnen mensen van dromen.
Acacia Tree Garden is en heel fijn hotel met prachtige grote zwembad in een groene tuin. De appartementen zijn goed maar het ontbijt is wat minder. Je kunt je tourtjes ook niet in het hotel boeken. Lees hier meer reviews.

Mangrove resort

Mangrove Resort heeft maar ruimte voor tien gasten, een prachtige tuin grenzend aan de rivier en (je verwacht het niet) mangrove. Eten deden we van groenten en fruit uit eigen tuin. De verse vis haalden we elke middag bij het vissersdorpje waar eind van de middag de boten met de nieuwe vangst binnen varen. Hier ontmoet je de lokale bevolking die overal naar je zwaaien en je vriendelijk verwelkomen in hun dorpje. Wel moet je hier accepteren dat je de slaapkamer deelt met beesten met minimaal zes poten. Want zoals in de huisregels met grote letters staat geschreven mag geen enkel dier van welk formaat ook gedood worden. De eerste avond zat er zelfs een schorpioen voor de deur van Laura en haar gezin. De enthousiaste eigenaar en zijn werknemers doen er alles aan om het gasten naar hun zin te maken. Zeker ook die met kinderen, voor Dex werd van een grote teil een privé zwembadje gemaakt. Je kunt fietsen huren om de omgeving te verkennen.

Secret Paradise Resort

Wil je op een tropisch strandje verblijven? Laura en haar gezin hebben een klein paradijsje gevonden. Ze hebben al veel mooie stranden gezien, maar deze plek wint dik! Secret Paradise Resort. Zes huisjes, drie stranden om uit te kiezen. Een koraalrif pal voor de deur en waar je in de ochtend zo een uur lang met de huisschildpad mee kan zwemmen. Je ziet af en toe een reuze-manta uit zee omhoog springen, maar zodra ze het rif met onze snorkel afzochten naar deze bewoner laat hij zich helaas niet zien. Natuurlijk is Nemo in grote getale aanwezig en honderden andere vissen in alle kleuren en dan niet het prachtige koraal te vergeten. En dan grenst dit droomplekje ook nog aan het regenwoud, met kleurige insecten en zingende vogels!

Je hoeft hier niks te doen dan luieren, snorkelen, forten bouwen en cocktails drinken, hoe vervelend kan je het hebben.

Kindvriendelijk hotel Mindoro

Prive eiland Pandan North

Voor de kust van Sablayan op het eiland Mindoro ligt nog een kleiner eiland. Pandan North een prive eiland waar je met je gezin jullie familie Robinson fantasie kunnen uitleven. Er zijn vijf basic kamers voor drie personen, wat comfortabelere huisjes en een tweetal familievilla’s. Maar er is geen warm water op het eiland en beperkt elektriciteit. Wat je wel hebt zijn lange lege stranden, een geweldig koraalrif voor de deur en je eigen zeeschildpadden. Die wonen hier het is super makkelijk ze te vinden en met ze te snorkelen in het ondiepe water.

Kindvriendelijk hotel filipijnen
Kindvriendelijk hotel filipijnen
Kindvriendelijk hotel filipijnen
Kindvriendelijk hotel filipijnen

The post Kindvriendelijk hotel Filipijnen appeared first on Gezin op Reis.

Teutoburgerwoud, leuke activiteiten en mooie wandelingen

$
0
0

Ken je het Teutoburgerwoud (ook bekend als Teutoburger Wald) nog niet? Het is een van onze favoriete plekken in Duitsland, omdat het zo mooi is en omdat het zo dichtbij is.

Waar ligt het Teutoburgerwoud?

Het Teutoburgerwoud bestaat uit een aantal parallel verlopende heuvelruggen die zo’n 200-400 meter hoog zijn. Het gebied begint bij Rheine, op een kwartiertje vanaf de grens bij Twente en stop voorbij Bielefeld ruim 100km verderop. Bekende plekken in het Teutoburgerwald zijn de Dörenther Klippen en de Externsteine, beide natuurlijke rotsformaties, en het bijzonder schattige vakwerkstadje Tecklenburg. Wat grotere steden en stadjes in of aan de rand van het Teutoburgerwald zijn o.a. Rheine, Bad Iburg, Halle en Detmold.  

Wandelen in het Teutoburgerwoud (met kinderen)

De bekendste wandeling van het Teutoburgerwoud is de Hermannsweg. De 156km lange Hermannsweg door het Teutoburgerwoud is te combineren met de 70km lange Eggeweg door het Eggegebergte. Samen vormen ze dan de Hermannshöhen een van de zogenaamde “Top Trails of Germany”.

Met onze jonge dochter is het natuurlijk nog geen optie zo’n meerdaagse wandeling te maken. Wel liepen we verschillende keren stukjes van de
Hermannsweg. Het fijne van deze route is dat de paden goed onderhouden zijn en goed aangegeven met bordjes. Net als trouwens de vele andere wandelroutes is het Teutoburgerwoud . Je moet er alleen rekening mee houden dat er behoorlijk wat hoogteverschil is en dat de routes niet buggy vriendelijk zijn.

Leukste bezienswaardigheden Teutoburgerwoud

De volgende bezienswaardigheden in het Teutoburgerwald hebben we zelf bezocht. Sommige zelfs meerdere keren. Voor het gemak benoem ik ze van dichtbij naar verder weg, niet op volgorde van wat wij het leukste vinden. Ga je bijvoorbeeld met jonge kinderen naar het Teutoburgerwoud dan heb je in Ibbenburen veel te doen. Terwijl wanneer je vooral wil wandelen en mountainbiken we de omgeving rondom Tecklenburg echt kunnen aanraden. Wil je langer weg, kies dan Bielefeld voor de combinatie van stad, natuur en de bijzondere Externsteine.

Rheine: winkelen, dierentuin, korte wandeling

Rheine is echt een leuke stad vlak over de grens. Je hebt er een modern winkelgebied en veel sfeervolle terrasjes langs de rivier. Naar het Teutoburgerwoud met kinderen? In Rheine kun je een leuke en betaalbare dierentuin vinden. Wij vonden deze dierentuin in Duitsland echt een aanrader. Met veel te doen en zien voor een lage prijs.

Wat betreft natuur is dit niet het meeste bijzondere stukje van het
Teutoburgerwoud maar je kunt wel een mooie korte wandeling maken naar de Waldhügel, een voormalige steengroeve in een stukje bosgebied.

Meer weten? Lees ons uitgebreide blog over Rheine.

Ibbenbüren: sprookjesbos en klimbos

Als stad vonden we Ibbenbüren niet zo heel bijzonder. Maar eromheen is wel heel veel te ondernemen. Ook dit is een leuke bestemming voor gezinnen die het Teutoburger Wald willen ontdekken. Zo is er een klimbos voor kinderen vanaf 4 jaar, een sprookjesbos met rodelbaan en een mooi natuurgebied langs het water met zelfs een stadsstrandje.

Dörenther Klippen: wandeling

Net buiten Ibbenbüren kun je een hele mooie wandeling maken van ongeveer 5km naar de Dörenther Klippen. Niet zo beroemd als de Externsteine, maar veel dichterbij en ook hartstikke mooi. De hoge rotsen in het bos nodigen uit om te klimmen. De wandeling kent best wat hoogteverschil maar aan het einde wacht een echte berghut waar ik mijzelf beloonde met een koude cola en een bradwürst. Meer weten? Lees ons blog over Ibbenbüren.

Tecklenburg: schattig vakwerkstadje en de
Hexenweg

Het schattigste stadje in het Teutoburgerwoud is Tecklenburg. Een dorpje met zo’n 400 vakwerkhuizen. In de zomer kan het er best druk zijn met toeristen. Wij komen hier graag om rond te slenteren, een terrasje te pakken of een ijsje te eten.

In de omgeving zijn heel veel mountainbikepaden en ook met zijn vrienden komt Marcel hier regelmatig in de zomer voor een langere tocht. Er zijn ook verschillende wandelingen die we zeker nog niet allemaal ontdekt hebben. Een van de meeste bekende en geschikte wandelingen voor gezinnen is de iets meer dan 5km lange Hexenweg. Op de route die flink klimt en daalt, kom je langs enorme rotsen. Er staan bordjes die wat vertellen over de “heksen” waar deze route naar vernoemd is. Meer weten? Lees ons blog over Tecklenburg.

Osnabrück: dierentuin en musea

Osnabrück is een van de grotere steden vlakbij het Teutoburgerwoud. Je zit er niet direct middenin zoals bij Tecklenburg maar je bent wel vlakbij de natuur. Een deel van het Teutoburgerwoud vormt hier samen met andere bosgebieden het UNESCO Global Geopark TERRA.vita, met naast natuur ook echte sporen van dinosauriërs, hunebedden en de resten van een belangrijke Romeinse veldslag.

Osnabrück zelf is ook echt gewoon een gezellige stad. Zeker tijdens de kerstmarkt of wanneer het kermis is. Ook hier kun je een echt goede, zij het wel wat duurdere, dierentuin vinden. Meer over de stad, de natuur en over het erg interessante Varusschlacht museum over de belangrijke slag die de Romeinen hier verloren in ons blog over Osnabrück.

Bad Iburg: kasteel en wellness

Ook Bad Iburg is een aardig stadje met een kasteel op een heuvel. Het kasteel heeft beperkte openingstijden en ondanks dat we al twee keer in het stadje zijn geweest, hebben we deze nog niet van binnen bekeken.
Verder is er aan de voet van het kasteel een grote speeltuin voor kinderen in een groen park. Bad Iburg is een van de plekken in het Teutoburgerwoud met een Wellnesscentrum.

Bielefeld: gratis dierentuin in het bos

Bielefeld aan de rand van het Teutoburgerwoud is een grote moderne stad met meer dan 300.000 inwoners. Het is een van de bestemmingen in Duitsland die nog op onze wensenlijst staat.

We bezochten al wel de gratis dierentuin vlak buiten Bielefeld aan de rand van het oostelijke Teutoburgerwoud. Omdat het een gratis dierenpark is, hadden we lage verwachtingen, maar dit bleek niet terecht. Dierenpark Olderdissen is heel ruim van opzet met grote verblijven voor de dieren. Je loopt ook echt door een mooi bos, de route van de
Hermannsweg loopt er zelfs doorheen. Je komt hier vooral dieren tegen die van nature in het bos leven zoals herten en wilde zwijnen. Maar ook ander Europees wild zowel bruine beren, wolven en bevers. Een aantal dieren mag je voeren met pakjes voedsel die je ter plekke kunt kopen.

De paden zijn goed aangelegd en we zagen hier ook veel gezinnen met jonge kinderen die hier lekker kwamen wandelen. Je moet zeker wel twee tot drie uur uitrekken voor de dierentuin.

dierentuin bielefeld
dierentuin bielefeld

Detmold, Hermannsdenkmal

Detmold is een vakwerkstadje met een groot monument. De zogenaamde Hermannsdenkmal is een beeld van ruim 53 meter hoog. De bouw hiervan werd voltooid in 1875. Het monument is een herinnering aan een belangrijke slag tussen de Romeinen en de Germanen. Die werden in een hinderlaag gejaagd en verloren zoveel manschappen dat ze daardoor nooit dit deel van Europa bezet hebben.

Tegenwoordig is echter bekend dat de slag (slag om het Teutoburgerwoud of correcter de Varusslag) helemaal niet hier plaatsvond maar in de buurt van Osnabrück.

Exernsteine: bijzondere stenen

De Externsteine zijn een formatie van rotsen in het plaatsje Horn-Bad Meinberg en enkele van de bekendste bezienswaardigheden van het Teutoburgerwoud. Een bezoekje stond al lang op onze wensenlijst. De rotsen verrassen je opeens in het landschap. Het is bijzonder om te zien en ook echt een mooie plek, maar mijn dochter had meer plezier van het ijsje dat ik voor haar had gekocht.

De Exernsteine zelf zijn gratis te bezoeken, net als het bezoekerscentrum. Je betaalt wel voor de parkeerplaats en het toiletgebouw. De meer dan 40m hoge stenen zijn ook te beklimmen. Toen wij er waren, was er maar een rots te beklimmen (gratis), de andere route (betaald) is in de winter alleen in het weekend geopend. Ik zou me daar niet door laten afschrikken voor een bezoek want ons uitzicht was voor mijn gevoel net zo mooi.

Je bezoekt hier niet alleen een natuurfenomeen, maar ook een historische plek. Al in de prehistorie leefden mensen hier. Later werden er grotten gemaakt in de stenen en er is zelfs (vermoedelijk in de 12e eeuw) een groot religieus schilderij uitgehouwen in een van de rotsen.

Vanaf de Externsteine starten diverse wandelingen. Zo kun je door het bos naar het Silberbachtal lopen.

teutoburgerwoud exernsteine01
teutoburgerwoud exernsteine

Kindvriendelijke hotels en vakantieparken Teutoburgerwoud

De regio is er uitgestrekt en er zijn veel mogelijkheden om te verblijven. Over het algemeen vallen prijzen van hotels en vakantieparken in het Teutoburgerwoud erg mee. Hoewel we ook wel eens hebben gekeken naar een nachtje Tecklenburg tijdens de jaarlijkse kerstmarkt en dan betaal je wel de hoofdprijs.

Het beste hotel in Tecklenburg is zonder twijfel het Ringhotel Teutoburger Wald met zwembad, ruim van opzet en een fijne tuin. Lees hier de reviews en bekijk de actuele prijzen. Wil je liever in het oude centrum slapen, kies dan voor Hotel Drei Kronen in een historisch pand. Voor een mooi vakantiehuis check het aanbod van Novasol.

Echt goede vakantieparken in het Teotoburgerwoud hebben we nog niet kunnen vinden. Maar wel net daarbuiten in Bad Bentheim vlak over de grens zit bijvoorbeeld een goed beoordeeld en leuk vakantiepark. Of kies dit park helemaal aan de andere kant.

The post Teutoburgerwoud, leuke activiteiten en mooie wandelingen appeared first on Gezin op Reis.

Thale beleveniswereld, in de Harz

$
0
0

Het Harzgebergte is een hele fijne regio voor een kortere of langere vakantie met kinderen. Je zit midden in de natuur en toch is er genoeg te doen voor gezinnen. We bezochten de Harz al eerder in de zomer en gingen recent terug in de winter. We gingen skiën in de Harz, slenterden door leuke vakwerksteden zoals Werningerode en Quedlinburg en bezochten Thale beleveniswereld.

Thale harz kabelbaan

Met de kabelbaan naar de Hexenplatz

Vanaf het startpunt in Thale zijn er twee opties. De stoeltjeslift of de kabelbaan. We besluiten eerst de kabelbaan te nemen naar de Hexenplatz. Heb je maar beperkt de tijd, dan zou ik ook hier voor kiezen aangezien er hier het meeste te doen is voor gezinnen.

Bovenop de berg is de Tanzplatz met allerlei standjes met eten, drinken en souvenirs. In de zomer zal het hier vast druk zijn maar nu is het vrij rustig. We volgen de bordjes naar de eerste van een aantal uitkijkpunten.

De kabelbaan gaf een aantal indrukwekkende vergezichten. Geen hoogtevrees? Neem dan een van de groene cabines, die hebben een glazen vloer. Doordat we hier in de winter zijn, ziet het er wat grauw uit maar moet je voorstellen wat een kleur je hier hebt in de zomer of herfst. Helemaal in de diepte, zeker 250 meter lager, zien we de rivier de Bode stromen.

Thale harz kabelbaan
Thale harz kabelbaan

We lopen een rondje over het plateau en bekijken de diverse uitkijkplekken. Op sommige plekken staan wel hekjes maar op anderen kan je zo omlaag vallen dus kinderen moet je wel goed in de gaten houden.

Thale harz kabelbaan

Harzbob bobbaan

We lopen naar de Harzbob. Onderweg komen we langs een grote parkeerplaats. Je kunt hier dus ook met de auto naar toe maar de kabelbaan is natuurlijk leuker.

De eerste keer is nog een beetje spannend maar daarna wil ze dolgraag nog een keer. “Mama dit was leuk”. Dit is echt een toffe en vrij lange bobbaan tussen de bomen. Kinderen vanaf 3 jaar mogen met hun ouders, kinderen vanaf 8 kunnen ook zelfstandig gaan.

Thale harz bobbaan
Thale harz bobbaan

Dierenpark Hexenplatz

“Dit is wel een sneue bedoeling”, zegt mijn man. Ik kan niet anders dan hem gelijk geven. Van dit dierentuintje hadden we toch meer verwacht. De wandeling ernaar toe begon leuk met langs het pad houten borden met pootafdrukken. Na elk bord konden we raden welk dier de afdrukken had gemaakt en dan het goede antwoord bekijken.

dierentuin thale
thale dierentuin

Het dierenpark zelf bestaat echter uit heel veel te kleine kooien voor de vogels. De entreeprijs is is niet hoog maar je zou toch verwachten dat ze de dieren wel beter onderdak kunnen bieden dan dit. De herten en andere dieren hebben wel meer ruimte in afgerasterde stukken bosgebied. We komen bij het gebied van de wolven en de drie dieren die hier zitten besloten het op een huilen te zetten. Een indrukwekkend geluid en we vragen ons af of ze misschien hun wilde soortgenoten roepen.

dierentuin thale
thale dierentuin

Hexenhaus

Het Hexenhaus is een huis op de kop. Een huis voor heksen. Leuk om een kijkje te nemen en je te laten verassen.

Thale harz hexenhaus

Stoeltjeslift naar Rosstrape

Nadat we de cabinelift omlaag hebben genomen, nemen we de stoeltjeslift omhoog. Hiermee kom je bij de andere kant van de rivier. Er zijn hier nog meer wandelroutes en verschillende uitkijkpunten.

thale harz kabelbaan

Mijn dochter en ik kiezen voor een stoeltjeslift met regenkap. Marcel vindt dat niet nodig. Halverwege begint het keihard te regenen en tot grote lol van onze dochter komt papa doorweekt boven. We besluiten de wandeling naar het uitkijkpunt dus maar even over te slaan en rennen naar het berghotel. Hier zit een goed restaurant waar we konden opwarmen en wat eten.

Voor we terug gaan met de kabelbaan gaan we nog langs het sage paviljoen. Een gebouwtje waarin een tekenfilm met geluidseffecten wordt getoond (in het Duits) van een sprookje dat zich precies hier heeft afgespeeld. Ik zal het hele verhaal niet verklappen, maar het is zeker leuk om voordat je gaat wandelen hier naar binnen te gaan. Dan kun je vervolgens buiten de hoefafdruk vinden die het achtbenige paard uit het sprookje heeft achtergelaten op de rotsen.

Thale harz kabelbaan

Klimpark en Funpark

Van pasen tot na de herfstvakantie zijn er nog een aantal andere activiteiten geopend aan de voet van de berg. Zo is er een klein funpark met verschillende attracties zoals trampolines en vliegtuigjes.

Thale harz

Kinderen vanaf 5 jaar die minimaal 1:10m zijn kunnen zich uitleven bij
Kletterwald Thale, een klimparcours tussen de bomen met tien verschillende routes. Drie routes zijn geschikt voor jonge kinderen, vanaf negen jaar en 1:40m kun je op zeven routes terecht en de allermoeilijkste zwarte route is pas vanaf 18jaar.

In de winter is een halve dag genoeg, in de zomer kun je je zeker een hele dag vermaken bij Thale. Meer weten over deze en andere activiteiten, bekijk de website van Thale Erlebeniswelt.

Thale harz

Wij bezochten Thale Erlebeniswelt in samenwerking met Harzer Tourismusverband.

The post Thale beleveniswereld, in de Harz appeared first on Gezin op Reis.

Ontdek de Opaalkust met kinderen

$
0
0

De steeds veranderende kleur van de kust maakt duidelijk dat je Noord-Frankrijk binnen rijdt. De pittoreske kustroute is rustig en elke bocht verrast ons met een vergezicht op zee. Tijdens een stop zien we boten af- en aanvaren en ervaren we een gevoel van ruimte en rust. Wat is het hier mooi! In dit blog vertel ik je graag meer over een vakantie naar de Opaalkust met kinderen en hoop ik je te kunnen overtuigen van de charme van deze regio.

De Opaalkust is de kustregio in het uiterste noorden van Frankrijk. Het start in Calais en eindigt bij Berck-sur-Mer. De weg D3690 verbindt dit gebied en geeft je een prachtig uitzicht over de kust en de kapen. Blogger Esmeralda bezocht al eerder Duinkerke en Bray-Dunes. Bij helder weer kun je Engeland zien liggen! Vanuit Utrecht rijd je in zo’n 3,5 uur naar de Franse kust. Het toeristische seizoen start eind maart, maar wij kozen ervoor om juist daarvoor al de regio te bezoeken. Verwacht dan slaperige dorpjes en lege stranden, wat mij betreft een ideale vakantie!

De opaalkust met kinderen

Het kustgebied is best groot en er is zoveel te doen! Een logische keus is om de brede zandstranden en de visserdorpjes te gaan bezoeken, maar in dit blog geef ik je óók graag tips voor culturele uitstapjes met kinderen aan de Opaalkust.

Calais met kinderen

calais met kinderen

Beklim het belfort van Calais

Toen de steden Calais en Saint-Pierrre zich verenigden, is in 1922 het stadhuis (belfort) gebouwd. Het prachtige gebouw doet nog steeds dienst als gemeentekantoor, maar de 75 meter hoge toren is ook te beklimmen! 150 traptreden of een lift leiden je naar een panoramisch uitzicht vanwaar je de stad kunt bezichtigen. Bij helder weer kun je zelfs de witte krijtrotsen van Engeland zien liggen! En natuurlijk zie je ook de veerboten af en aan naar Engeland varen.

Voor de beklimming meld je je bij de toeristische balie in het gemeentehuis, waar je aan een lokale gids wordt gekoppeld (je kunt de toren niet zelfstandig beklimmen). Er kunnen maximaal 18 personen per gids mee en je kunt niet reserveren. Navraag ter plekke leert echter dat de groepen nooit vol zitten en dat je direct bij aanmelden naar boven kunt. Ook leuk: na de beklimming kun je in de lobby kijken naar een 3D-film met informatie over de regio én buiten het stadhuis staat het monument van de Burgers van Calais van Rodin.

Bezoek het moderne Musee de la dentelle et de la mode

Calais staat bekend om haar kantindustrie. Logisch dat er daarom een museum aan gewijd is. Verwacht in ‘Musee de la dentelle et de la mode’ geen saaie kanten gordijnen, maar een zeer moderne expositie over de ambacht en de betekenis ervan voor de stad (met Nederlandstalige tekstborden). Onze zoon was vooral onder de indruk van de demonstratie met de enorme machines (die ze elk uur laten draaien), wat een lawaai!

Voor kinderen zijn er een hoop leuke activiteiten. Naast een atelier zijn er interactieve spellen waarbij je bijvoorbeeld je eigen gezicht kunt projecteren in een ouderwets kostuum.

Ook de enorme maquette maakte veel indruk op ons! Zeker de moeite waard om dit museum (wat zich bevindt in een voormalige 19e-eeuwse kantfabriek) te bezoeken wanneer je in Calais bent. Het museumcafé (met zeer vriendelijke personeel) heeft trouwens een kleine kaart met croque-monsieurs, salades en andere lekkernijen.

Musee de la dentelle et de la mode
Musee de la dentelle et de la mode

Boulogne-sur-Mer met kinderen

Verwonder je bij Nausicaa, het grootste aquarium van Europa

Sinds de uitbreiding in 2018 is Nausicaa het grootste aquarium van Europa. Er zijn zo’n 36.000 zee-, land en zoetwaterdieren te bezichtigen en het centrum kent drie grote expositieruimten. Het grootste bassin bevat 10.000 m3 water en kost maar liefst 6 weken om te vullen. Nausicaa is groooot!

De inrichting van Nausicaa is heel tof. Verwacht veel schermen, bijzondere projecties en natuurlijk heel veel aquaria. Spectaculair zijn de 18 meter lange tunnel en het grote bassin waarbij je maar liefst 22.000 dieren kunt ontdekken! Onze zoon bleef maar ‘oooooh’ zeggen bij het zien van de hamerhaai, scholen vis en een heuse mantra-rog (die maar liefst 8 meter lang kan worden)! Wow!

In Nausicaa is niet alleen ruimte voor vissen, maar er zijn ook reptielen te zien zoals slangen, kikkers, hagedissen en kameleons. De brilkaaimannen hebben zelfs een eigen ruimte genaamd het ‘overstroomde bos’. Onze zoon is bijzonder gefascineerd door deze soort krokodillen, die zich tijdens ons bezoek helemaal niet verroerd hebben (wat het nog spannender maakte).

opaalkust nauticaa

Educatie staat bij Nausicaa hoog in het vaandel. Sowieso zijn de exposities bijzonder goed ingericht, maar er zijn voor alle leeftijden van kinderen ook interactieve spellen. Stap bijvoorbeeld aan boord van de Thalassa (een Frans oceaanschip) en leer alle aspecten van het werk van onderzoekers aan boord kennen.

Nausicaa aquarium opaalkust

In het aanraakbassin kun je aanhalige roggen aaien, net zoals tarbotten en enkele andere vissen. Vergeet niet in de haaienkooi te stappen waardoor je middels een projectie oog in oog staat met een witte haai! Zelfs de lift is interactief gemaakt d.m.v. een film die alleen start als je beweegt. Nausicaa staat bol van de techniek. Ik kan er maar niet over uit hoe alles is vormgegeven. Alles klopt qua sfeer, projectie, kleur en geluid. Zelden heb ik zo’n passend geheel gezien.

Een bezoek aan Nausicaa hoort absoluut in je reisschema wanneer je naar de Opaalkust gaat met kinderen.

opaalkust nauticaa

Ga op schattenjacht in de crypte van Boulogne-sur-Mer

Een van de grootste verrassingen van ons bezoek aan de Opaalkust was het bezoek aan de crypte. Deze crypte bevindt zich onder de Basiliek van de Notre-Dame en bestaat uit een doolhof van ondergrondse gangen (zo’n 1.400 m2 wat het één van de grootste crypten in Frankrijk maakt!).

opaalkust met kinderen boulogne sur mer

Je ziet heel duidelijk dat ze de vorm en de fundamenten van de kerk erboven volgen. Onderweg kom je maar liefst 150 muurschilderingen (die bijzonder mooi zijn gerestaureerd) tegen die de geschiedenis van het Christendom beschrijven. De huidige crypte is gebouwd in de 19e eeuw, maar is weer gebaseerd op een veel oudere Romeinse crypte. Leuk om met kinderen doorheen te dwalen en op zoek te gaan naar de kunstschat! Wat ons betreft een hoogtepunt van Boulogne-sur-Mer.

Natuurlijk mag je dan de Basiliek Notre-Dame niet overslaan. Deze is gratis te bezoeken en heeft o.a. een enorme koepel van 80 meter hoog (geïnspireerd op de St. Paul in Londen).

crypte van Boulogne-sur-Mer

Bijzondere collectie in het Kasteelmuseum

Boulogne-sur-Mer is een eeuwenoude stad, wat je in het huidige straatbeeld bijvoorbeeld terugziet aan het 13e-eeuwse kasteel middenin het centrum. Het imposante kasteel is gebouwd op de oude Romeinse vestingmuur en herbergt tegenwoordig het stadsmuseum. De basis van hun uiteenlopende en imponerende collectie wordt gevormd door het voormalige rariteitenkabinet van lokale burggraaf Isidore Leroy de Barde. Verwacht een echte Egyptische mummie, Oud-Griekse vazen, ceremoniële maskers, schilderkunst uit de 15e tot 17e eeuw en beelden van onder meer Rodin. Onze zoon was nog te jong voor het museum (alhoewel wij onze ogen uitkeken!), maar hij vond op zijn beurt het souterrain, waar je via een ondergronds circuit de oude verdedigingswerken kon ontdekken, weer fantastisch.

kasteelmuseum boulogne sur mer
kasteelmuseum boulogne sur mer

Etaples-sur-Mer met kinderen

Leer meer over de wereld van de zeevisserij

Aangenaam verrast waren wij na ons bezoek aan het museum genaamd Marais in het dorpje Etaples-sur-Mer. Dit kleine museum leert je alles over de lokale zeevisserij.

etaples marais

Natuurlijk zijn er aquaria waar je vissen (en haaien!) kunt zien en roggen kunt aaien (wij hadden zelfs ontzettend mazzel omdat we de zeepaardjes eten mochten geven!), maar er zijn zoveel leuke interactieve spellen! Sta aan het roer op een vissersboot, leer scheepsknopen maken in de touwen, doe een leuke quiz en bestuur een interactieve boot. En natuurlijk wordt er in dit museum ook aandacht gegeven aan de duurzame visvangst door uit te leggen welke natuurgebieden zich in zee bevinden.

Leuk detail: in de zomermaanden kun je samen met lokale vissers een bezoek brengen aan de visstalletjes aan de overkant (incl. proeverij)! Wij vonden het museum écht de moeite waard om te bezoeken. Tip: naast het museum is een klein parkje met leuke speeltoestellen, een mooie plek voor een picknick!

etaples marais
etaples marais

Stile op de militaire begraafplaats

De Opaalkust (en de rest van Noord-Frankrijk) zijn door de Eerste Wereldoorlog zeer getekend. Er zijn meerdere routes die musea, monumenten en begraafplaatsen aandoen. Wij hebben de militaire begraafplaats van Etaples bezocht. Hier vind je meer dan 11.500 graven, zeer indrukwekkend. De locatie is de plek waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een ziekenhuis was gevestigd.

Combineer je bezoek aan Chateau d’Hardelot met een wandeling

Het kasteel van Hardelot wordt genoemd als één van de highlights van de Opaalkust. Het kasteel is inderdaad prachtig gerestaureerd. Voor onze smaak bleek het kasteel van binnen echter iets te statig qua pracht en praal. Zodoende genoten wij vooral van het uitzichtpunt, de binnenplaats en de omliggende kasteeltuinen. Deze zijn allen gratis toegankelijk.

Chateau d’Hardelot
Chateau d’Hardelot

Je bezoek aan dit kasteel is ideaal te combineren met een wandeling, aangezien dit het startpunt is van diverse natuurwandelingen. Met jonge kinderen zijn bijvoorbeeld een route van 2 kilometer (Sentier du Mareis) en een route van 3,2 kilometer (Grand Bouche) mooi én te behappen. Je loopt langs een meer en onderweg kom je diverse uitkijkpunten tegen.

Chateau d’Hardelot

Uitwaaien en wandelen bij Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez

Je kunt natuurlijk niet aan de Opaalkust zijn geweest zonder een bezoek te brengen aan de twee kapen. Vanaf hier kun je bij helder weer de witte krijtrotsen van Engeland zien liggen, terwijl achter je het oneindige groene achterland glooit. Vooral bij het natuurgebied Cap Griz Nez hebben wij ons uren vermaakt. Eerst door het maken van wandelingen naar de uitzicht-plateaus (waaronder één met uitzicht op een Middeleeuws fort), daarna door een wandeling op het strand te maken. Onze zoon vond vooral het stampen in het achtergebleven zeewater op de rotsen een fantastisch avontuur! Een schone set kleding meenemen bleek geen overbodige luxe.

Cap Blanc Nez

Ook Cap Blanc Nez biedt een uitzichtplateau én is een perfecte start voor diverse wandelingen in de omgeving.

Tip: er is ook een leuk bezoekerscentrum over dit gebied waarin je informatie kan krijgen over (kindvriendelijke) wandelingen, maar ook alvast kunt ervaren wat je onderweg kunt tegenkomen. Het bezoekerscentrum bevindt zich direct aan de weg D 3690, vlak voor Cap Gris Nez.

Cap Blanc Nez

De website van Pas de Calais Toerisme biedt een overzicht van diverse wandelingen langs de Opaalkust. Ook de wandelkaarten zijn hier gratis te downloaden inclusief Nederlandse beschrijvingen.

Kindvriendelijke accommodatie aan de Opaalkust

Wij verbleven tijdens ons bezoek aan de Opaalkust in het kindvriendelijke Villa Opale, gelegen in het dorpje Ambleuteuse. Het meest bijzondere aan het appartement is het uitzicht vanaf de derde etage: zowel op het bijzondere 17e-eeuwse Fort Vauban als op het strand. Je ziet het eb en vloed worden vanuit de woonkamer én de slaapkamer, wow wat gaaf zeg!

Het appartement is van alle gemakken voorzien en beschikt over een grote keuken incl. alle gewenste apparatuur. Naast een ouderslaapkamer is er ook een ingebouwde zolder die ruimte biedt aan twee bedden (met ramen naar de woonkamer). Het lichte en schone appartement bood ons dé ideale uitvalbasis voor ons bezoek aan de Opaalkust met kinderen.

Kindvriendelijke restaurants aan de Opaalkust

In elk dorpje aan de Franse Opaalkust vind je een keur aan restaurants. Wij hadden dan ook geen enkele moeite om leuke kindvriendelijke restaurants te selecteren. De Franse bevolking neemt zelf namelijk óók graag hun kinderen mee, vooral in het weekend. Houd er rekening mee dat de restaurants in Frankrijk vaak pas om 19.00 uur open gaan. De enkele gelegenheden die wél om 18.00 uur al open zijn, serveerden de maaltijd bij ons ook pas vanaf 19.00 uur. In Frankrijk is het namelijk gebruikelijker om te starten met een aperitief (drankje) voorafgaand aan de maaltijd. Met kinderen niet altijd even praktisch, geef in dat geval dan vooral aan dat je direct wenst te eten. Wij kozen daarom vaak voor een warme lunch en aten ’s avonds een makkelijke broodmaaltijd.

Verse vis bij Planète Ocean

Een etentje bij een visrestaurant mag natuurlijk niet ontbreken bij je bezoek aan de Opaalkust. Wij kozen daarom voor Planète Ocean, direct gelegen aan de haven van Etaples. Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping waardoor je een panoramisch uitzicht hebt op de haven én het vliegveldje, tof! Wij bezochten het restaurant op een zaterdagmiddag en het zat gezellig vol met lokale families die met hun kinderen aan het lunchen waren. Planète Ocean serveert dagverse vis die ’s ochtends door de lokale vissers wordt aangevoerd (beneden bij het restaurant is ’s ochtends ook een vismarkt!). En die versheid kun je proeven; wij genoten volop van alle gerechten!

Fort des Capes in Ambleuteuse

Onze zoon is een slechte viseter, daarom kozen wij ook een keer voor een bezoek aan een kleinschalig restaurantje wat zowel vis als andere gerechten serveert. Bij Fort des Capes werden we zeer vriendelijk ontvangen en onze zoon werd bijzonder welkom geheten. Binnen no-time stond er pizza én een heerlijke vis op tafel! Verlaat het restaurant niet zonder een dessert te bestellen, want ze hebben hier vele soorten crêpes. En die moet je natuurlijk geprobeerd hebben als je op vakantie in Frankrijk bent!

Duurzaam eten bij Green Bistro

Wil je de Franse keuken proeven, maar dan met een duurzaam en moderner karakter? Dan moet je absoluut naar Green Bistro. Dit restaurantje heeft slechts enkele tafeltjes (reserveren aanbevolen!) en een kleine selectie gerechten. Alle gerechten en dranken zijn zoveel mogelijk van biologische oorsprong of hebben een duurzaam karakter. Wij vonden de kwaliteit van de gerechten zeer goed, zowel bij de visgerechten als bij de vegetarische opties!

Vanwege de snelheid van de keuken (wat we ook anders gezien hebben in Frankrijk), de vriendelijke bediening en de mogelijkheid tot buiten spelen in de tuin, wil ik dit restaurantje absoluut aanraden als kindvriendelijk restaurant. 

Ik hoop dat je, net zoals wij, een heerlijke tijd beleven aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk. Ik wens je alvast heel veel plezier!

Gezin op Reis bezocht de Opaalkust in samenwerking met Pas de Calais. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op https://www.pas-de-calais-tourisme.com.

The post Ontdek de Opaalkust met kinderen appeared first on Gezin op Reis.


Kindvriendelijke hotels in China: onze tips!

$
0
0

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in China? Blogger Cindy bezocht China met haar gezin en zet hier een aantal leuke hotels voor je op een rij. Naast deze tips delen we ook tips van een aantal lezers die enthousiast waren over waar ze met hun gezin verbleven in China. Heb jij ook een tip voor een gezellig hotel met familiekamers in China? Laat beneden een berichtje achter.

Kindvriendelijke hotels in China

Hotel in Beijing

Beijing 161 Wangfujing Hotel

Beijing is enorm groot. Wij vonden het daarom best lastig om te kiezen in welke wijk we wilden verblijven. We kozen voor een hotel in de hutongs, in een zijstraatje van winkelstraat Wangfujing en op loopafstand van een metrostation voor praktische redenen.

De familiekamers in het hotel zijn ruim en vrij standaard ingericht. Maar wat dit hotel echt leuk maakt, is de vide midden in het hotel. Deze tussenverdieping is ingericht als een knusse huiskamer/loungehoek met allemaal fijne zithoekjes en vrolijk gedecoreerd met kleurrijke muurschilderingen. Een heel fijn plekje dus om samen met je kinderen bij te komen van alle hectiek van Beijing. Zo kun je even rustig lezen, wat drinken, of een spelletje doen. Het hotel zelf heeft geen restaurant, maar wel een kleine counter waar je broodjes, croissants en drankjes kunt kopen. Verder kun je in het straatje zelf een paar leuke restaurantjes vinden. Bekijk hier meer reviews en de actuele prijs.

kindvriendelijk hotel Beijing

Hotel in Pingyao

Pingyao Yide Hotel

Het Yide Hotel in Pingyao is een lezerstip. Dit hotel heeft diverse familiekamers waaronder ook kamers voor vijf personen (met een extra bed zelfs te transformeren in een kamer voor zes). Het is dus vooral erg fijn als je op reis bent met een groot gezin. Het Pingyao Yide Hotel is gevestigd in een traditioneel huis met een fijne binnenplaats. Bovendien is de locatie heel centraal. Lees hier meer reviews en bekijk de actuele beschikbaarheid.

kindvriendelijk hotel china
kindvriendelijk hotel china

Hostel in Xi’an

Jano’s Backpackers Hostel

Dit kindervriendelijke hostel heeft een fijne locatie en ligt op loopafstand van de Drumtoren en de Klokkentoren. Ook is het dichtbij de stadsmuren, waar je overheen kunt wandelen of fietsen voor een leuk uitje met kinderen. Onze familiekamer had een kleine vide waar de kinderen sliepen. Dit vonden ze erg leuk was aangezien het net een soort speelzolder was. We hadden zelfs een klein terrasje waar we buiten konden zitten en mochten ook de wasmachine gebruiken. Ook erg fijn als je met kinderen reist. De kamers liggen wel boven een Belgian Beer Bar. Wij verbleven hier op doordeweekse dagen en hadden helemaal geen geluidsoverlast van de bar, maar dit zou nog wel eens kunnen verschillen in het weekend is. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijs.

xian kindvriendelijk hotel
xian kindvriendelijk hotel

Hostel in Guilin

Parkside Hostel

Het Parkside Hostel in Guilin heeft een erg ruime en nette familiekamer met hele comfortabele bedden. En dat is zeker de moeite waard om te vermelden in China! In een mooie serre met donkere houten vloeren kregen we een voortreffelijk ontbijt. Wil je even uitrusten in het hotel, dan zijn er genoeg leuke zitplekjes, waaronder ook in de tuin, en voor wat extra vermaak is er een pooltafel en tafelvoetbal. Er hing een fijne relaxte sfeer, en wij vonden het jammer dat we hier maar één nachtje verbleven. Check hier de beschikbaarheid en actuele prijs.

Hotel in Ping’An, Longsheng

Baike Hotel

In Ping’An is dit een van de hotels die het dichtst bij de parkeerplaats liggen. Dit vonden wij wel handig want dan hoef je niet zo ver naar boven te lopen met je bagage. Ga je het dorpje in, dan moet je natuurlijk wel wat trappen beklimmen. Het hotel is vrij standaard en een fijne uitvalsbasis om dit prachtige gebied te verkennen. Vanaf onze familiekamer hadden we een geweldig uitzicht over het dal met rijstvelden. Waanzinnig mooi is het hier! De eigenaar doet erg zijn best om het zijn gasten naar de zin te maken. Hij regelde voor ons het vervoer naar Ping’An en wist precies te vertellen welke wandelingen in de omgeving geschikt waren voor kinderen. ‘s Avonds kregen we een lekkere specialiteit uit de regio voorgeschoteld: een rijstgerecht in bamboestengels. Lees hier meer reviews en check de actuele prijs.

ping'an kindvriendelijk hotel

Hotel in Yangshuo

The Giggling Tree

Dit hotel is bij verre het meest kindvriendelijke hotel waar we in China verbleven. Dit enthousiasme wordt over het algemeen gedeeld, aangezien het hotel door veel verschillende lezers getipt werd. Als je zoekt tijdens je vakantie in China naar een hotel waar je kinderen Nederlandse vriendjes kunnen maken dan zit je hier goed. Het is wel noodzakelijk om op tijd te reserveren!

Ruime kamers, een gezellige binnenplaats, verschillende terrassen en een zwembad. Het hotel is prachtig gelegen, met uitzicht op het Karstgebergte en de rijstvelden. Ze zijn hier erg behulpzaam en bieden allerlei tours aan. Wij huurden fietsen, boekten een tocht op een bamboevlot, een kookworkshop en een les kungfu voor onze zoon. Verder kregen nog 1.001 tips voor overige leuke activiteiten met kinderen in de regio.

Toen wij er waren, werd het hotel nog gerund door een Nederlands gezin. Zij wisten precies wat gezinnen prettig vinden op reis. Tosti’s op het menu, een kinderzitje op de fiets, een fietsroute met foto’s (zo konden de kinderen ook de weg wijzen). Het hotel is inmiddels niet meer in Nederlandse handen, maar het blijft populair. Kijk snel hier of er nog plek is.

kindvriendelijk hotel china giggling tree
kindvriendelijk hotel china giggling tree

Hotels in Guangzhou

Hotel Elan

Het is best lastig om een goed maar betaalbaar hotel te vinden in Ghuangzhou. Wij sliepen in Hotel Elan, een hotel met goede tweepersoonskamers waar een babybedje of een eenpersoonsbed bij gezet kan worden. Het was schoon, de douche was goed warm en het had een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Pullman Ghuangzhou Airport

Wil je liever in de buurt van het vliegveld slapen omdat je een vroege vlucht hebt of laat aankomt? Check dan het Pullman Ghaungzhou Airport, het beste hotel op loopafstand van het vliegveld.

Sunyat Memorial hall

Hotels in Hong Kong

Royal Park hotel

In Hongkong kozen we ervoor om buiten het centrum te verblijven, waardoor een hotel met zwembad nog binnen ons budget paste. De reistijd naar Tsim Sha Tsui was een half uurtje met de metro. Dit was goed te doen, want het Royal Park Hotel lag pal naast MTR-metrostation Sha Tin.

Voor ons doel, relaxen na een rondreis door China met het hele gezin, was dit hotel perfect. De familiekamers van dit hotel zijn ruim, netjes en hebben hele comfortabele bedden. Er is een groot zwembad en het hotel ligt ook nog eens in een enorme shopping mall, New Town Plaza, met alle bezienswaardigheden van Hong Kong op acceptabele reistijd.

kindvriendelijk hotel hong kong

Holiday Inn Golden Mile

Een andere tip is hotel Holiday Inn Golden Mile in Kowloon. Dit hotel biedt ruime familiekamers en is centraal gelegen op Nathan Road. De metro ingang bevindt zich recht tegenover het hotel en de pier voor de ferries op wandelafstand. Op slechts enkele minuten wandelen ligt er een internationale supermarket en altijd handig: tegenover het hotel ligt een 7-Eleven winkel die de hele dag en nacht geopend is.

The post Kindvriendelijke hotels in China: onze tips! appeared first on Gezin op Reis.

Kindvriendelijke hotels in Jordanië: van budget tot luxe

$
0
0

Op zoek naar kindvriendelijke hotels in Jordanië? Naast onze eigen tips delen we ook tips van een aantal lezers die enthousiast waren over waar
in Jordanië ze met hun gezin verbleven. Heb jij ook een tip voor een gezellig hotel met familiekamer in Jordanië? Laat dan gerust een berichtje achter.

Kindvriendelijke accommodatie in Jordanië

Hotels in Amman

In Amman kun je werkelijk alle soorten accommodatie vinden, van luxe vijf sterren hotels tot simpele hotelletjes die niks veranderd lijken te zijn sinds de jaren 90. Het is dus allemaal afhankelijk van welk budget je hebt.

Een van de betere, nieuwere en moderne hotels in Amman is het Nomads Hotel. Kinderen zijn hier ook van harte welkom en je kunt met je gezin een vierpersoons dorm afhuren. Vooral de locatie is een aanrader: het is vlakbij het centrum en Rainbow Street en maar een kwartiertje lopen naar het Amfitheater.

Zoek je iets in dezelfde wijk maar wil je iets meer comfort, kies dan voor Downtown appartements Amman. Hier kun je kiezen uit meerdere type appartementen en is ook ideaal voor grotere gezinnen.

kindvriendelijk hotel jordanie

Hotels in Petra

Veel toeristen bezoeken Petra als dagtrip vanuit bijvoorbeeld Aqaba. Zeker als je met kinderen reist, zou ik je echter aanraden om minimaal één of, nog beter, twee of drie nachten in Petra te overnachten. Zo kan je naar Petra by Night en heb je ook alle tijd voor de stad en voor de archeologische site “Little Petra” (Siq al-Berid).

kindvriendelijk hotel jordanie

Je moet er wel rekening mee houden dat het van het dorp Wadi Musa (in de volksmond ook wel “Petra town” genoemd) naar de ruïnes best een eindje lopen is. Heen gaat het bergaf, maar op de terugweg is het een flinke klim bergop. Wil je dat niet, kies dan voor een van de moderne hotels vlakbij de ingang. Het Marriott Petra Hotel is bijvoorbeeld een goede optie voor gezinnen.

Voor een budget vriendelijkere optie kies bijvoorbeeld een van de appartementen van Juniper House. Het is wel belangrijk om in Petra op tijd te boeken aangezien er weinig hotels met familiekamer zijn en zeker niet in de budget klasse. Voor een driepersoonskamer heb je wel meer keuze zoals het simpele maar vriendelijke Petra Gate Hotel waar wij verbleven.

kindvriendelijk hotel jordanie

Hotel in Wadi Rum

In Wadi Rum slaap je natuurlijk niet in een hotel maar in een bedoeïenentent. Een onvergetelijke ervaring die toch echt hoort bij een vakantie in Jordanië. Er zijn in Wadi Rum meerdere kampen die verschillen van heel basic tot wat meer comfort. Je kunt voor vertrek online een plekje boeken, het plaatselijk regelen in bijvoorbeeld Petra of Aqaba of op goed geluk je ter plekke melden bij het Wadi Rum visitor centre.

Onze voorkeur gaat uit naar plaatselijk boeken. Andere reizigers en hotel personeel kunnen je prima tips geven en één telefoontje is meestal al genoeg. Let alleen wel op dat je echt naar Wadi Rum gaat en niet naar Disseh of Rum Two. Deze kampen bevinden zich buiten het nationale park en je krijgt dus niet dezelfde natuur. Alleen door lokale bedoeïenen gerunde agencies mogen in Wadi Rum kampen hebben en juist daarom kiezen internationale touroperators vaak voor het goedkopere Disseh.

kindvriendelijk hotel jordanie

Hotel in Wadi Dana

Wil je met je gezin echt op een hele bijzondere plek slapen tijdens je vakantie in Jordanië? Kies dan voor de Feynan Ecolodge. Dit was onze splurge keuze tijdens een vakantie in Jordanië. Je kunt hier alleen te voet komen na een wandeling van bijna twintig kilometer door Wadi Dana of met een 4×4 auto die het hotel voor je kan regelen. Het ligt dus totaal afgelegen op een prachtig plekje midden in de natuur. Het hotel wordt in de avond verlicht door kaarsjes en de sterren zijn hier extreem helder.

Het blijft wel een ecolodge dus van binnen is het niet bijzonder luxueus, maar het eten is erg goed en de locatie geweldig!

kindvriendelijk hotel jordanie
kindvriendelijk hotel jordanie

Hotels in Aqaba

Ga je naar Aqaba met kinderen dan moet je even goed nadenken waar je wil verblijven. Aqaba kent namelijk verschillende zones qua stranden. North Beach is geheel gereserveerd voor de diverse luxueuze 5-sterren hotels die allemaal een eigen besloten strand hebben. Zo is het
Mövenpick Resort & Residences Aqaba bijvoorbeeld een hotel met meerdere zwembaden en familiekamers voor grote en kleine gezinnen.

Het openbare strand (Middel Beach) is leuk om heen te gaan, maar als je hier gaat baden in een bikini of badpak dan val je enorm uit de toon. Jordaniërs zelf gaan namelijk gekleed te water. Aan South Beach iets verderop kan je enkele beach clubs vinden. Hier kun je als westerse toerist terecht en tegen betaling zwemmen. Zo slapen veel gezinnen tijdens groepsreizen vaak in het Double Tree by Hilton in het centrum van Aqaba. Een hotel met goede familiekamers en ook een klein zwembad op het dak. Wil je graag naar het strand, dan kun je vanuit daar eenvoudig naar een beach club.

aqaba hotel

Verder naar beneden langs de kust richting Saudi-Arabië kun je nog een aantal fijne hotels vinden. Hier heb je onder andere hotels met de sfeer van een hostel, met simpele kamers en een zwembad, waarvan sommigen ook een duikschool hebben. Dit lijkt wat verder weg, maar er rijden regelmatig goedkope busjes tussen deze accommodaties en Aqaba centrum.

Wil je een paar dagen relaxen en duiken dan zou ik je aanraden hier te verblijven. Wij verbleven bijvoorbeeld in het Bedouin Garden Village, een hele ontspannende plek waar ze ook familiekamers hebben. Het personeel paste soms zelfs een uurtje op de aanwezige kinderen zodat ouders samen een duik konden maken. Ook het naastgelegen Darna Village heeft diverse fijne familiekamers.

kindvriendelijk hotel jordanie
kindvriendelijk hotel jordanie

The post Kindvriendelijke hotels in Jordanië: van budget tot luxe appeared first on Gezin op Reis.

Blogger Amoy over haar emigratie naar Australië met jong kindje

$
0
0

Al na een half jaar van hun relatie wisten blogger Amoy en haar vriend dat ze ooit in het buitenland wilden leven. De nieuwsgierigheid naar het avontuur in een ander land, een andere cultuur en een andere taal brachten hen en hun dochter naar het land Down Under.

Het besluit om te emigreren

Sinds 14 jaar zijn Ramon en ik een liefdevol, reislustig stel. We bekenden elkaar de liefde toen we allebei als militair op uitzending waren in Bosnië. In de zomers reisden we door Azië, Amerika en Zuid-Amerika en in het voor- en najaar bezochten we steden. Totdat Ramon in 2017 via een recruiter van zijn bedrijf op de hoogte werd gebracht van een vacature in Truganina, Australië. Mijn antwoord op de mail waarin Ramon mij inlicht met ‘zeg het maar’ was ‘Ja doen!!!’. We waren er meteen klaar voor, het kwam op een goed moment. Beide waren we toe aan verandering. En onze dochter was op het moment van de mail nog geen 1 jaar, zij had dus ook nog geen verplichtingen zoals school. Het besluit was dus snel genomen. Voor in ieder geval twee jaar wonen we nu in Australië.

Regeldingen

Via het werk van Ramon werd alles in gang gezet. Nu besef ik me dat dat een enorm geluk is, want er zijn zoveel regels, verschillende visa, meerdere verhuisbedrijven en er is veel kennis nodig om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Het bedrijf van Ramon had een expatbureau ingeschakeld, deze liet ons weten welke zaken ze van ons nodig hadden om het visum te kunnen aanvragen. Bijvoorbeeld foto’s van 14 jaar terug waarop we in privésfeer staan, dit was nodig omdat we niet getrouwd zijn. We hebben dus vakantiefoto’s en foto’s van Carnaval gestuurd. Ik bedoel, als je relatie een vakantie én Carnaval overleeft, dan overleeft het alles.

Daarnaast moest alles naar het Engels worden vertaald, Olivia’s geboortebewijs, Ramon zijn diploma’s en de afgegeven VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) moest ook worden vertaald.

Wat we zelf hebben geregeld, was de reis van onze poezen. Australië is een heel streng land als het aankomt op hygiëne, en daarom moesten alle vaccinaties tot op de datum nauwkeurig juist zijn en moesten ze na aankomst in Melbourne 10 dagen in quarantaine. Uiteraard ging dat niet in een keer goed, vaccinaties die niet klopten, schoonmoeder is nog met de poezen naar de dierenarts gemoeten, terwijl wij al in Australië waren. De vlucht was niet juist geboekt door het bedrijf, netjes opgelost door ze op een duurdere vlucht van Emirates te zetten. En in quarantaine bleek een poes last van haar neus te hebben. We hebben ze kunnen overtuigen dat dat altijd zo is omdat ze een Pers is. Na 10 dagen quarantaine werden ze bij ons nieuwe huis in de hal gezet, zo fijn.

Langzaam afscheid nemen

De tijd die nodig was om het visum goed te keuren, dat duurde zo’n 8 maanden, werden we alleen maar ongeduldiger. En op een gegeven moment hadden Ramon en ik allebei de gedachte, nou als het dan allemaal zo lang moet duren, laat dan maar. Geeft aan hoe graag we ons nieuwe avontuur tegemoet wilden gaan.

Achteraf we zijn zo blij dat we die tijd in Nederland hebben gehad. Op een of andere manier genoten we intenser van het samenzijn met onze familie en vrienden, en van de dingen die we voorlopig voor het laatst zouden meemaken. Zoals familieweekenden, verjaardagen, afzwemsessies, speeltuindates, kopjes thee bij mijn beste vriendin en etentjes met mijn zus. Ik zag daarom ook best op tegen het afscheid nemen, 6 maanden voor het daadwerkelijke afscheid liet ik steeds maar tranen als ik er alleen maar aan dacht. Na een tijd was ik mezelf zo beu, dat ik tot aan het afscheid nemen van iedereen niet meer heb gehuild. Het moest een spannende én leuke periode zijn.

Ik genoot ook meer van het platte Hollandse landschap als ik naar mijn werk reed, van mijn werk en van mijn collega’s. Mijn leidinggevende was vanaf het begin af aan op de hoogte, het was dan ook geen probleem om naar 3 dagen werken te gaan, zodat ik meer tijd met familie en vrienden kon doorbrengen. Dat heb ik als heel prettig en begripvol ervaren. Het daadwerkelijk opzeggen van mijn baan was niet gemakkelijk, ik gaf toch een stukje onafhankelijkheid en zelfstandigheid weg.

Toen de verhuizers kwamen om onze inboedel in te pakken, voelde het voor ons als het afsluiten van een Nederlands hoofdstuk, eindelijk ging er echt iets gebeuren. Toen een week later, foutje in de planning, de container kwam en al onze spullen werden ingeladen waren we in gedachten ook al onderweg naar Australië. Van deur tot deur heeft de container er 8 weken over gedaan om van Nederland naar Australië te varen en door de douane te komen.

Eerste indruk van onze leven in Australie

Na een weekje uitrusten op Bali kwamen we op 16 november in Melbourne aan. Het eerste wat ik zag toen we het vliegveld uitkwamen om 06.00 in de ochtend, was de roze met paarse lucht die ons verwelkomde. Vond het toen al prachtig en nog bijna elke dag zeg ik tegen Ramon ‘zo mooi he die lucht hier’. Ineens moesten we weer gaan nadenken tijdens het autorijden omdat we hier links rijden en nog steeds zet ik weleens de ruitenwissers aan in plaats van mijn richtingaanwijzers.

In de eerste week zijn we meteen op huurhuizenjacht gegaan. Ook hier kregen we begeleiding bij vanuit het expatbureau. We hebben die paar dagen een hoop geleerd over vanalles. Een huis is 10 minuten open voor bezichtiging, door het huis rennend bedachten we dan of het iets voor ons was. Maar ook vertelde de vrouw van het bureau dat je hier alleen aan de kant mag parkeren waar je rijdt. En dat voor de kinderen geldt ‘no hat, no play’ en ‘no jab, no pay’, zonder hoedje dus niet buitenspelen in verband met de hete zon en alle kinderen moeten hier zijn gevaccineerd, anders wordt er geen tegemoetkoming vanuit de overheid voor kinderopvang gegeven. Australië is een westers land en veel zaken zijn overeenkomstig en niet per se nieuw, maar dat alles groot en wijds is, geeft ons een gevoel van vrijheid.

Digitale processen zoals het aanvragen van een ziekenkostenverzekering of daycare zijn er niet. Veel is nog op papier, daardoor duurt alles langer. Ook het hoge gehalte sportkleding op straat is opvallend, en dat is niet omdat iedereen die ochtend heeft gesport.

Hoe het nu is om in Australië te wonen?

Er heerst in Australië een enorme community cultuur. Alles voor en met de community. Dat maakt het contact maken wat makkelijker, iedereen staat open voor de ander, welke achtergrond of cultuur je ook hebt. Daarbij wordt er heel veel georganiseerd, bijvoorbeeld de gratis storytelling en songs playgroup waar Olivia en ik elke dinsdag heen gaan. Of wordt er een pop-up park gemaakt bij de shoppingmall, waar diverse gratis activiteiten worden georganiseerd, zoals sporten voor de kinderen, muziek op vrijdagavond en dansles.

Het is ons opgevallen dat het in Australië veel kindvriendelijker is dan in Nederland. Elk cafeetje of restaurant heeft een kindermenu, alle (food)festivals hebben ook iets te doen voor de kinderen en er zijn mega veel mooie, gave speeltuinen in de woonwijken.

Inmiddels gaat Olivia één dag in de week naar de daycare, zodat ze meer Engels om zich heen hoort en ze kan spelen met kinderen zonder dat ik erbij ben. Haar eerste Engelstalige liedje is ‘twinkle star’ die ze graag een hele dag door zingt. En ze sport, elke twee weken een andere sport, van voetbal tot rugby tot cricket.

Ramon is tevreden met zijn werk, en inmiddels wat gewend aan de relaxtere werksfeer, al houdt dat hem niet tegen om veranderingen en verbeteringen aan te brengen om het werkproces wat te versnellen.

En ik ben druk opzoek naar een baan, inmiddels zijn er al een paar sollicitaties uit. Door te gaan werken hoop ik een werkleven op te bouwen met nieuwe contacten en hopelijk wordt mijn Engelse woordenschat ook groter. Mezelf blijven ontwikkelen is iets wat ik belangrijk vind. In het weekend ontdekken we delen van de stad, gaan we lekker naar het strand, of spreken we af met (Nederlandse) vrienden die we hier hebben ontmoet. Toch fijn om mensen om je heen te hebben die eenzelfde proces hebben doorlopen en eenzelfde denkwijze hebben.

We onderhouden contact met Nederland door te appen en te beeldbellen. Het voelt niet alsof we aan de andere kant van de wereld wonen, maar we missen soms wel een echte knuffel van familie of vrienden. Er staan al wat bezoeken gepland vanuit Nederland waar we ons erg op verheugen, eindelijk weer die knuffel krijgen en om ze te laten zien hoe we ons toffe leven hier in Australië leiden.

Binnenkort moeten we de aanvraag voor het tweede tijdelijke visum al gaan doen, want daar kan ook weer een tijdje overheen gaan. En de optie om nog ergens anders op de wereld te gaan leven staat ook open. Voorlopig zijn we nog niet klaar met het ontdekken van andere landen.

The post Blogger Amoy over haar emigratie naar Australië met jong kindje appeared first on Gezin op Reis.

Nausicaá: bezoek het grootste aquarium van Europa met kinderen

$
0
0

Voorafgaand aan ons bezoek aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk, verheugde onze vierjarige zoon zich het meest op een bezoek aan Nausicaá, het grootste aquarium van Europa. Het bezichtigen van haaiensoorten, krokodillen en pinguïns leek hem ‘helemaal te gek’. In deze blog vertel ik je graag alles over ons bezoek aan Nausicaá met kinderen.

Nausicaa aquarium opaalkust

Nausicaá aquarium

Nausicaá bevindt zich in Boulogne-sur-Mer en ligt direct aan de zee. Sinds de uitbreiding in 2018 is dit het grootste aquarium van Europa. Er zijn zo’n 36.000 zee-, land en zoetwaterdieren te bezichtigen en het aquarium kent drie grote exposities. Het grootste bassin bevat 10.000 m³ water, wat betekent dat het 6 weken duurt om dit te vullen. Nausicaá is dus ontzettend groot!

opaalkust nauticaa
opaalkust nauticaa

Direct bij binnenkomst kun je meteen mee op reis naar eilanden over de hele wereld. In deze bijzonder mooi vormgegeven expositie vertellen eilandbewoners hun verhaal en hun uitdagingen middels een audiovisueel parcours. Hierbij kun je veel schermen en bijzondere projecties verwachten, maar ondertussen zie je ook diverse aquaria. Wij hebben ons uitermate vermaakt bij de grappige wormen die hun kop steeds verder uit het zand staken, bij de tientallen ‘Nemo-vissen’ en bij het magische schouwspel van kwallen.

Al snel komen we bij het eerste grote bassin waar we grote haaien zien! Het is tof hoe je bij Nausicaá de dieren van allerlei kanten kunt bekijken. Middels grote raampartijen zie je ze van bovenaf én van beneden. Wij zagen toevallig ook duikers aan het werk die tussen de haaien zwemmen (één keer per week worden de ramen schoongemaakt).

Nausicaa aquarium opaalkust

Spectaculair zijn absoluut de 28 meter lange tunnel en het grote bassin waarbij je maar liefst 22.000 dieren kunt ontdekken. Jonah bleef maar ‘oooooh’ zeggen bij het zien van de hamerhaai, de scholen vissen en een heuse mantarog (die maar liefst 8 meter lang kan worden)! Erg indrukwekkend!

Nausicaa aquarium opaalkust

In Nausicaá is er niet alleen ruimte voor vissen, maar zijn er ook reptielen te zien zoals slangen, kikkers, hagedissen en kameleons. De brilkaaimannen hebben zelfs een eigen ruimte genaamd ‘het overstroomde bos’. Onze zoon was bijzonder gefascineerd door deze krokodillensoort die zich tijdens ons bezoek helemaal niet verroerd hebben.

Nausicaa aquarium opaalkust

Een interessant detail is dat in 2015 de 21ste klimaatconferentie plaatsvond in Frankrijk, waardoor destijds de expositie ‘Oceaan en klimaat: te heet voor deze planeet’ werd gerealiseerd. Hier leer je meer over de rol van de oceaan en de impact van de klimaatopwarming. Maar natuurlijk kun je ook hier weer dieren vinden, bijvoorbeeld de brilpinguïns.

opaalkust nauticaa

Educatie staat bij Nausicaá hoog in het vaandel. Zo zijn de exposities bijzonder goed ingericht, maar zijn er ook interactieve spellen voor kinderen van alle leeftijden. Stap bijvoorbeeld aan boord van de Thalassa (een Frans oceaanschip) en leer alle aspecten van het werk van de onderzoekers aan boord kennen. In het aanraakbassin kun je aanhalige roggen aaien, net als tarbotten en enkele andere vissen. Vergeet niet in de haaienkooi te stappen waar je middels projectie oog in oog komt te staan met een haai! Zelfs de lift is interactief gemaakt door middel van een film die alleen start als je beweegt. Nausicaá staat bol van de techniek. Ik kan er maar niet over uit hoe alles is vormgegeven. Het klopt allemaal perfect qua sfeer, projectie, kleur en geluid. Zelden heb ik zo’n passend geheel gezien.

Nausicaa aquarium opaalkust

Praktische informatie voor Nausicaá met kinderen

Handige informatie voor een bezoek met de allerkleinsten: bij de entree kun je buggy’s en draagzakken huren en bij de drie eetgelegenheden zijn kinderstoelen en fleswarmers aanwezig. Tip: één restaurant heeft een groot raam met uitzicht op het strand. Hier is ook het aanraakbassin en een kleine omringde speeltuin voor de allerkleinsten te vinden.

Nausicaa aquarium opaalkust

Parkeren kan direct langs het strand of bij parking ‘l’Estuaire’. Gemiddeld duurt een bezoek aan Nausicaá 4,5 uur, maar je kunt je er gemakkelijk de gehele dag vermaken. Alhoewel de toegangsprijs wellicht wat aan de hoge kant lijkt, is het naar mijn mening de besteding meer dan waard!

Ik hoop dat je een fantastisch bezoek beleeft aan het ontdekkingscentrum Nausicaá met het hele gezin!

Nausicaa aquarium opaalkust

The post Nausicaá: bezoek het grootste aquarium van Europa met kinderen appeared first on Gezin op Reis.

Wat te doen in Genua met kinderen

$
0
0

Genua met kinderen, is dat leuk? Onze eerste kennismaking met Genua (Genova) was tijdens onze interrail reis van het puntje van Italië weer terug naar huis. We hadden een nachtje met onze dochter in Genua. We verbleven in een hotel vlakbij het treinstation.

Genua met kinderen

Bij Genua verwacht je misschien een wat smoezelige havenstad. Dat deel is er zeker ook, maar er is ook een sfeervolle en gezellige oude stad. Onze eerste indruk was erg goed maar we waren best gaar van een hele dag wandelen in de nabijgelegen Cinque Terre dorpjes. De volgende ochtend gingen we alweer door naar onze volgende bestemming.

Genua bleef wel in onze herinnering als een stad die vroeg om een uitgebreidere verkenning. Het was dan ook een gelukkig toeval dat ik bijna een jaar later een korte Middellandse Zee cruise maakte met MSC Cruises met een stop in Genua. In tegenstelling tot in sommige andere cruisebestemmingen leg je hier echt aan op loopafstand van het centrum. Van het schip stonden we zo tussen de oude gebouwen. Ik had ook nu maar een paar uurtjes dus we hebben we lang niet alles gezien, maar in dit blog geef ik je een aantal tips voor een stedentrip Genua.

Zelf in Genua geweest? Laat ons weten hoe het was!

Genua met kinderen
genua

Wat te doen in Genua met kinderen

Porto Antico, de oude haven

Wist je dat Genua de geboorteplaats is van Christopher Columbus? De oude haven waar hij ook rondliep bestaat nog steeds maar tegenwoordig is het omgetoverd tot een recreatiegebied. De meeste kinderactiviteiten in Genua kun je vinden in dit gebied. Lekker makkelijk bij elkaar. Wil je meerdere plekken bezoeken dan is het zeker de moeite waard een combinatieticket te kopen.

Aquarium Genua

De nummer 1 must do in Genua met kinderen is het aquarium. Een van de grootste van Europa met meer dan 70 tanks. Het aquarium werd in 1992 geopend ter ere van het 500-jarig jubileum van de ontdekking van de Nieuwe Wereld door Columbus.

In het aquarium zijn dieren te zien zoals haaien, pinguins, zeekoeien, kwallen en tropische vissen. Voor meer informatie bekijk de website.

Bekijk hier combinatietickets en skip-the-line tickets voor het aquarium en andere attracties in Genua.

Galata Maritiem Museum

Een modern en interactief museum is het Galata Maritiem museum. In dit museum leer je zowel over de galjoenen uit de tijd van Christopher Colombus als over moderne schepen. Het museum heeft ook een oude onderzeeër die je van binnen kunt bekijken.

Kindermuseum Genua

In oud katoenmagazijn zit nu “Città dei Bambini” (de stad van kinderen). Een wetenschapsmuseum voor kinderen tussen 3 en 14 jaar oud.

Pirate Galjoen

Een “echt” piratenschip, hoe cool is dat. Wanneer je langs de boulevard loopt, is het schip niet te missen. Het Pirate Galleon werd gebouwd voor de Polanski-film Pirates in 1985. Voor een paar euro kun je op het schip kijken en zo een idee krijgen van hoe een galjoen er vroeger uitzag.

genua met kinderen

Springkussens

Vlakbij de het Galjoen ligt een omheinde, openlucht speelplaats meer meerdere springkussens. Je betaalt per 15 minuten. Een fijn plekje waar kinderen even hun energie kwijt kunnen. Verderop richting het aquarium kom je ook nog een draaimolen en enkele attracties voor jongere kinderen tegen.

genua met kinderen
genua met kinderen

Reuzenrad Genua

Niet te missen het reuzenrad van Genua. In de avond is het verlicht in telkens wisselende kleuren.

Genua met kinderen

De oude stad van Genua

Wij vonden de oude stad van Genua heel charmant. Met mooie oude huizen en kronkelende straatjes. Dit is echt een stad om lekker rond te slenteren. Het is duidelijk dat de inwoners van Genua geld hadden. Er zijn verschillende over de top gedecoreerde kerken en een aantal paleizen te vinden in dit deel van de stad.

genua met kinderen

De belangrijkste kerk, de Kathedraal van Genua, doet aan de buitenkant denken aan de kerken in Florence maar van binnen is de decoratie een stuk simpeler. Mijn persoonlijke favoriet is de Basilica della Santissima Annunziata del Vastato met veel goud en een rijk versierd plafond.

Genua met kinderen

Het beste wat je kunt doen is gewoon zonder plan lekker rondwandelen. Je komt genoeg moois tegen. Bovendien is er in de oude stad prima bewegwijzering zodat je altijd een route kunt volgen naar een van de bekende bezienswaardigheden in Genua.

genua met kinderen

Paleizen van Genua

Een aantal paleizen en herenhuizen in Genua zijn tegenwoordig musea. Ze zijn zo mooi en rijk dat ze zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst staan. Hoewel het gebied rondom de haven voor kinderen natuurlijk leuker is mag je als je interesse hebt in cultuur deze paleizen niet missen.

Sommige zijn tegenwoordig in gebruik door de Universiteit van Genua. Anderen zijn omgetoverd tot musea en weer anderen worden nog steeds bewoond.

Genua met kinderen
Genua met kinderen

Hotels in Genua

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Genua? Wij kozen voor de kleinschalige B&B Delfino Blue. Met eenvoudige maar ruime familiekamer met gedeelde badkamer. Hele vriendelijke eigenaren die in hetzelfde gebouw woonden die gelijk speelgoed tevoorschijn toverden voor onze dochter. Lekker schoon en fris. Voor ons was de locatie ideaal om een paar minuutjes lopen van het treinstation en minder dan 10 minuten van het centrum. Bovendien wilden we tijdens deze interrailreis ons budget vooral uitgeven aan activiteiten en niet zozeer aan bijzondere hotels omdat we er sliepen en ontbeten en verder niet. Prijs kwaliteit verhouding is uitstekend, bekijk hier de beschikbaarheid.

Liever wat meer luxe tijdens je stedentrip Genua? Er zijn genoeg fijne appartementen te huur op loopafstand van het oude centrum en aquarium zoals deze.

genua met kinderen

Vliegen naar Genua? Of met de auto, trein of boot?

Voor een korte stedentrip is het logisch om te vliegen naar Genua.
Check zeker via Skyscanner de prijzen voor een rechtstreekse vlucht met KLM. Amsterdam – Genua is tevens een van de nieuwe routes van Easyjet in de zomerplanning van 2019. Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat vliegen naar Genua goedkoper wordt. Ook erg fijn, het vliegveld van Genua is maar 15min met de taxi vanaf het centrum.

Onze indruk was dat Genua niet erg autovriendelijk is. Het beste parkeer je buiten de stad. Genua heeft goede treinverbindingen met de rest van Italie. Een ding om op te letten is wel dat Genua ontzettend veel treinstations heeft. Door de ligging aan de kust en tegen de berg worden die heel actief gebruikt door lokale bewoners. De treinen die verder weg gaan vertrekken meestal vanaf Genova Principe, het grootste treinstation van Genua. Hier is ook een bagage opslag mocht je later op de dag willen doorreizen.

Tijdens mijn 2e bezoek aan Genua kwam ik aan met een cruise. Genua is een van de steden waar cruiseschepen echt nog in het centrum kunnen aanleggen. Je ziet de enorme schepen goed liggen.

genua met kinderen
genua met kinderen

Dagtrips vanuit Genua

Vanuit Genua kan je alle kanten op, mede dankzij de uitstekende treinverbinding. Wist je dat je vanuit Genua binnen twee uur met de trein in Milaan bent? Een nog populairdere dagtrip is die naar de Cinque Terre dorpjes. Met de trein ben je in een uur en tien minuten in Monterosso al Mare, de meest westelijke van de vijf fotogenieke dorpjes.

Wij hebben hier een hele dag gewandeld, lekker gegeten en onze ogen uitgekeken. Je leest er meer over in het blog Cinque Terre met kinderen.

cinque terre wandelen met kind
Cinque terre met kinderen corniglia

The post Wat te doen in Genua met kinderen appeared first on Gezin op Reis.

Viewing all 1187 articles
Browse latest View live