Quantcast
Channel: Reisinformatie Archieven - Gezin op Reis
Viewing all 1188 articles
Browse latest View live

Wat te doen in Nis, Servië

$
0
0

Weinig mensen zullen een idee hebben bij Niš in Servië. Even leek het of dit, dankzij goedkope lowcost vluchten vanuit Nederland, anders zou worden, maar de route naar de derde stad van Servië (na Belgrado en Novi Sad) werd al snel weer opgeheven. Wij maakten een rondreis door Servië met onze dochter. In dit blog kan je lezen over de verschillende bezienswaardigheden in Niš en een aantal tips speciaal voor gezinnen die Niš met kinderen bezoeken.

nis servie bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Niš

Niš is net als veel andere steden in Servië een plek die al duizenden jaren bewoond is. Het is zelfs de geboorteplaats van Constantijn de Grote, maar ook andere culturen lieten hun stempel achter op deze stad aan de rivier.

Tinkers Alley

Het centrum van Niš is autovrij, wel zo fijn wanneer je Niš met kinderen bezoekt. De straat is breed en bestaat uit winkels en restaurantjes. Ook bekende merken zoals H&M hebben in Niš grote vestigingen. De stad is met ruim 250.000 inwoners veruit de grootste stad in dit deel van Servië. Een veel aangeprezen straatje is Tinkers Alley in Niš, net als haar tegenhanger Skadarska in Belgrado wellicht wel iets te ge-hyped. Het is een klein stukje historische stad. De brede straat maakt plaats voor klinkertjes en laagbouw. Je kunt hier prima en goedkoop eten bij diverse restaurantjes en later op de avond ook stappen.

nis servie uit eten nis servie uit eten

Archeologisch museum Niš

In het centrum van de stad zit ook het archeologisch museum van Niš. Ik beschouw mijzelf al als een echte liefhebber maar zelfs ik was al snel uitgekeken in de ruimte met voorwerpen uit de pre-historie en uit de Mediana. Hoewel er in de vitrines wel enkele interessante voorwerpen liggen. Bij het museum werd ons bovendien een combinatieticket aangeboden voor het museum, de Skull Tower en het concentratiekamp. We hadden daar echter al losse entree betaald. Met een combinatieticket betaal je 300 (rond de 3,50) en bespaar je een a twee euro op losse entree.

Nis servie museum archeologie

Orthodoxe Kathedraal

Een van de andere bezienswaardigheden in het centrum van Niš is de orthodoxe kathedraal. Deze is vanbinnen uitbundig versierd met fresco’s. Wij kijken onze ogen uit en onze dochter wil bij alle verschillend plaatjes een verhaal horen. Het geheel ziet er van binnen vrij modern en nieuw uit. Dat is het ook, want de kerk en de fresco’s ging verloren in een brand maar ging na een reconstructie in 2010 weer open.

Orthodoxe Kathedraal nis bezienswaardighede Orthodoxe Kathedraal nis bezienswaardighede

Fort van Niš

Aan de overzijde van de rivier Nišava ligt het fort, Tvrđava. Het fort van Niš werd gebouwd door de Turken en is inmiddels vooral in gebruik als een park. Verspreid door het park zijn nog diverse gebouwen te zien uit de Turkse tijd zoals een badhuis en munitiedepot. Ook zijn er op diverse plekken opgravingen gedaan en onder andere oude grafstenen te zien. Voor wie echt heel lui is kan je zelfs met een treintje, inclusief vrolijk deuntje, door het fort rijden.

Nis servie fort Nis servie fort

Wij vonden het leuker om te lopen zeker vanwege de vele grote bomen die op een warme dag voor schaduw zorgen. Het Fort van Niš is ook de plek waar families samenkomen op te picknicken en stelletjes wat privacy zoeken op een warme zomerdag. Er zijn een aantal restaurantjes aan het begin en daarnaast diverse kioskjes waar drinken wordt verkocht. Aan de rand van het park zit een kleine speeltuin en in een van de gebouwen wel een kleine kinderboerderij met een beetje zielige konijnen en kippen. Maar er zijn leukere speelplekken te vinden in Niš voor kids. Het fort van Niš wordt ook gebruikt voor diverse festivals.

Nis servie fort

Nis servie fort

Trampolines in Niš

Zoek je een leuke speelplek tijdens je bezoek aan Niš met kinderen aan de rivier? Aan de rechterkant van de ingang van het fort is er een betaalde speelplek. Met reguliere trampolines en trampolines waarmee je extra hoog kunt. De speelplek wordt elk jaar in de herfst afgebroken en in de lente weer opgebouwd.

Trampolines in Niš Trampolines in Niš

Mediana

De meeste attracties in Niš liggen buiten het centrum. Zoals de archeologische vindplaats Mediana waar nog de restanten te zien zijn uit de tijd van keizer Constantijn. Jammer genoeg is Mediana al een aantal jaar gesloten, zo ook tijdens ons bezoek. Bekijk de site van Nis toerisme om te zien of er al wat bekend is over opening.

Skull Tower Niš

De Skull Tower in Niš is een lugubere herinnering aan de strijd tussen de Serven en de Turken. De Serven kwamen regelmatig in opstand tegen de bezetting van de Turken die tussen 1386 en 1877 de baas waren in Niš. Tijdens een van deze veldslagen in 1809 zag de Servische commandant dat ze echt niet meer konden winnen. Hij schoot met een kogel op het munitiedepot waarbij niet alleen hij en zijn medestrijders omkwamen maar naar schatting ook zo’n 3000 Turkse soldaten.

De Turken onthoofden de lichamen van de Servische strijders en van 952 schedels bouwden ze een toren als waarschuwing voor toekomstige opstandelingen. Nu zijn er nog maar 58 schedels te zien. Waarschijnlijk omdat veel schedels door familieleden werden gestolen om alsnog te bewaren. De toren staat niet meer in de buitenlucht maar in een kapelletje. In een nabijgelegen gebouwtje koop je kaartjes en hier zijn diverse Engelstalige filmpjes te zien over de historie van het bouwwerk en de Servische vrijheidsstrijd.

nis servie skulltower

nis servie skulltowerSpeeltuin in Niš

Ga je naar Niš met kinderen, dan is het natuurlijk fijn om even lekker te kunnen klimmen en klauteren in een speeltuin. We kwamen verschillende kleintjes tegen, bijvoorbeeld langs de rivier, maar veruit de grootste speeltuin in Niš vonden wij bij de de kerk van de heilige keizer Constantijn en keizerin Helen. Deze zeer moderne kerk werd in 1999 geopend.

nis servie bezienswaardigheden kerk nis servie bezienswaardigheden kerk

Rondom de kerk is er een park met aan een kant meerdere restaurantjes met terras. Wel zo relaxt, want zo kan je zelf wat drinken terwijl je kind lekker kan spelen. Er zijn meerdere speeltuintjes die in elkaar overlopen, sommige voor wat oudere kinderen en andere gericht op peuters. Tip: neem de bus heen naar de Skull Tower en loop dan terug via de speeltuinen.

nis met kinderen speeltuinen

nis met kinderen speeltuinenConcentratiekamp Niš

We hebben even getwijfeld of we het concentratie in Niš moesten bezoeken met onze toen vijf jaar oude dochter. Maar ze weet al best veel van de oorlog en bovendien is dit een klein kamp waar we dus het idee hadden dat we zelf konden bepalen wat we bekeken en wat niet. Dat klopte inderdaad, want er zijn hier ook geen gruwelijke filmpjes en weinig foto’s. Behalve de foto’s van de mensen op het moment dat ze opgepakt werden. Honderden pasfoto’s van gewone mensen zoals jij en ik die nooit terugkeerden.

De informatie op de borden is in het Engels en erg uitgebreid. In dit kleine kamp werden in eerste instantie de prominenten van Niš vastgezet. Als er onrust was in de stad of Duitse soldaten kwamen om, dan waren dit de gijzelaars die voor straf ook werden omgebracht. Later werd het kamp ook gebruikt voor Joden, Roma en iedereen anders waar de Duitsers vanaf wilden. Een aantal van deze persoonlijke verhalen zijn te lezen in het kamp en juist omdat het zo klein blijft komt dit echt wel even binnen. Bijzondere aandacht is er ook voor de ontsnappingspoging in 1942 waarbij een groep van 147 gevangen die wisten te ontsnappen.

We vertellen onze dochter de informatie die we gepast vonden om te vertellen. Dat mensen hier gevangen werden genomen door stoute meneren die hier de baas waren en ook eerlijk dat ze dan doodgeschoten werden. Maar het is goed mogelijk om details die wij echt nog niet geschikt vinden weg te laten.

Zeker een plek die interessant is te bezoeken tijdens een stedentrip in Niš. Wat dit kamp ook anders maakt dan anderen die we bezochten zoals Auschwitz is dat het echt midden in de stad lag en dat het ook nog een hele tijd mogelijk was om je gevangen genomen bekenden te bezoeken. Het werd zelfs een tijd aangemoedigd dat familie pakjes met eten kwam brengen. Totdat iemand dan opeens weg was, op transport of doodgeschoten op een nabijgelegen heuvel. Het lot dat zo’n 10.000 mensen ten deel viel.

nis concentratiekamp nis concentratiekamp

Kindvriendelijk hotel in Niš

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Niš? Servie is een hele betaalbare vakantiebestemming en Niš is nog zeker weer een stukje goedkoper dan Belgrado. Er zijn ook gewoon minder dingen om je geld aan uit te geven. Ga je naar Belgrado met kinderen dan heb je nog een dierentuin en mini-pretparkje.

Ook accommodaties zijn in Niš heel vriendelijk van prijs. Wij verbleven in een ruim appartement in het centrum met een slaapkamer en voor onze dochter en bedbank in de woonkamer. Een prima keuken en een fijne badkamer voor 40 euro per nacht. De vriendelijke eigenaresse had een heleboel handige tips en belde zelfs voor ons het treinstation. Niet voor niks een 9,5 beoordeling op Booking.com

Neem je genoegen met wat minder ruimte en een minder centrale locatie, dan kun je voor 30 euro verblijven in een hotel met familiekamer. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijs van onze keuze in Nis en andere opties.

nis servie hotel nis servie hotel

Praktische tips voor een bezoek aan Niš

Niš ligt zo’n 250 kilometer ten zuid-oosten van Belgrado. Er zijn goede busverbindingen tussen Belgrado en Niš. Er is ook een trein maar die doet er een stuk langer over en bovendien is het treinstation in Belgrado in 2018 verplaatst en daardoor een stuk minder centraal gelegen. Vanaf Niš kan je doorreizen naar diverse andere landen, zoals Bulgarije, Macedonië en Kosovo. Ondanks dat de hoofdstad van Bulgarije Sofia hemelsbreed maar 170km verderop ligt, gaat er op het moment dat wij er waren nog maar een reguliere bus per dag in de middag (dit waren er twee op onhandige tijden 4:00 en 16:00). Deze bussen zijn dan ook snel uitverkocht en dankzij de wachttijd aan de grens ben je ongeveer vijf uur onderweg. Het busstation is een kleine 10 minuten lopen vanaf het centrum van de stad.

Naar Skopje, de hoofdstad van Macedonië, gaan wel negen bussen per dag. Heb je dus genoeg tijd en maak je een rondreis door de regio dan is het handiger door te naar Macedonië. Vanuit Niš kan je ook naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo. De bus gaat naar Graçanicë maar stopt onderweg in Pristina. Uiteraard is deze route nog steeds enigszins problematisch aangezien Servië Kosovo niet als land erkent, dus lees je even goed in.

nis servie fort

Niš heeft ook een vliegveld, maar de Wizzair Niš- Eindhoven route is helaas na een seizoen alweer opgeheven. Enige tijd gingen er nog wel twee wekelijks vluchten vanaf Weeze naar Niš met Ryanair maar die kwamen in de zomerroute van 2019 ook niet meer terug.

Twee dagen is genoeg voor de bezienswaardigheden in Niš. Meer tijd, huur een auto of bezoek plekken zoals Niska Banskja (warme baden) die met de bus bereikbaar zijn. Wij hadden het plan twee dagen in Niš te besteden maar doordat de bus op die datum uitverkocht was werd dit uiteindelijk 24 uur. Nu zijn we actieve reizigers maar zelfs met zo weinig tijd konden we uitgebreid lunchen en hadden we niet het idee enorm te hoeven haasten om alles te zien.

Een deel van de bezienswaardigheden in Niš is goed bereikbaar te voet, anderen zoals de Skull Tower liggen wat verder buiten het centrum maar er gaan regelmatige bussen. Het tourisme office in Niš en misschien je hotel ook wel heeft goede kaarten waar de bezienswaardigheden en buslijnen op aangegeven staan.

The post Wat te doen in Nis, Servië appeared first on Gezin op Reis.


Kleurig Wernigerode

$
0
0

Ben jij net als wij een liefhebber van vakwerkstadjes en steden, dan voel je je in het Duitse Harzgebergte zeker thuis. We bezochten de Harz recent voor de tweede keer maar nu niet in de zomer maar in de winter. Wernigerode aan de rand van het Harzgebergte was twee nachten lang onze uitvalsbasis. Wat een charmante stad! Loop door het centrum en je zult versteld staan van de mooie steegjes en oude vakwerkhuizen. Het hoger gelegen kasteel van Werningerode maakt het sprookjesachtige plaatje helemaal af.

In de straatjes zitten veel bijzondere winkeltjes, maar Werningerode is groot genoeg dat je hier ook de bekende winkelketens kunt aantreffen. Er zijn ook diverse restaurants, vooral rondom het centrale plein waar je ook het oude stadhuis met twee torentjes kunt vinden. Hier staan voornamelijk traditionele Duitse en regionale gerechten op de kaart. Relatief zware kost vaak met vlees en aardappelen.

Werningerode bezienswaardigheden
Werningerode bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Werningerode

Kasteel Werningerode

Bovenaan de lijst van dingen om te doen in Werningerode staat een bezoek aan het kasteel van Werningrode. Dit is echt een kasteel zoals je het ziet in sprookjes. Je kunt naar het kasteel lopen middels een klim van ongeveer 20 minuten of je kunt het treintje nemen.

Ik liet mijn dochter kiezen en die koos voor de laatste optie en terwijl ik de mensen voorbij reden die terwijl het begon te hagelen naar boven sjokten, was ik blij met de keuzen. Eenmaal aangekomen bij het kasteel gingen we zo snel mogelijk naar binnen. Gelukkig was bij vertrek de zon weer gaan schijnen en ontdekten we toen het erg mooie uitzicht.

Werningerode kasteel
Werningerode kasteel

Het kasteel is alleen toegankelijk met een rondleiding. Waarbij je afhankelijk van de periode van het jaar naast de klassieke rondleiding ook kunt kiezen voor o.a. de familievriendelijke verkleedrondleiding. Is de rondleiding in het Duits of Engels te lastig, dan zijn er ook Nederlandstalige audioguides beschikbaar. Bekijk hier de actuele entreeprijs en openingstijden.

werningerode kasteel

Al in de middeleeuwen stond er een burcht op deze plek. De Duitse keizers gebruikten het om te verblijven wanneer ze gingen jagen in de Harz. Later werd het permanent bewoond en kreeg het de huidige romantische inrichting. Omdat het te duur werd het kasteel te onderhouden werd er al in de jaren 30e een museum van gemaakt. Het kasteel van Werningerode is van binnen net zo mooi als van buiten. De kamers zijn nog grotendeels in originele staat ingericht.

werningerode kasteel

Luchtvaartmuseum Werningerode

Het luchtvaartmuseum in Werningerode is leuk voor de liefhebbers. In meerdere hallen staan verschillende vliegtuigen opgesteld. In de ontvangsthal zit een klein restaurantje.

Onze dochter vond de windturbine het leukst waar ze kartonnen bekertjes kon laten vliegen. Plus de grote glijbaan op het dak. Hier staat een oud vliegtuig en kun je van boven naar beneden glijden. Tegen betaling kun je ook gebruik maken van een vluchtsimulator en er staan een paar van die kleine vliegtuigjes zoals je ze kent van de kermis. Ook hier moet je extra voor betalen. Verder is het vooral veel kijken en niet aanraken.

werningerode luchtvaartmuseum
werningerode luchtvaartmuseum

Wij vonden de entree eigenlijk wat te hoog in verhouding tot de tijd die we er hebben doorgebracht. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je interesse hebt in oude vliegtuigen je je hier goed kunt vermaken.

werningerode luchtvaartmuseum

Met de trein naar de Brocken

In het Harzgebergte kun je enkele van de meest actieve smalspoorbanen ter wereld vinden. Meerdere keren per dag rijden de ouderwetse stoomtreinen over de mooiste routes door de bergen. De Brockenbaan gaat helemaal naar de top van de 1141m hoge Brocken en vertrekt vanaf Wernigerode via Drei Annen Hohne en Schierke.

Brockenbad Wernigerode

Het Brockenbad is een zwembad dat hoort bij vakantiepark Hasseröder. Ook daggasten zijn welkom. Wij kochten een kaartje om een halve dag te zwemmen zonder toegang tot het wellness centrum.

Dit is een leuk verwarmd zwembad met een toffe glijbaan waar je met een band in gaat. Onze dochter kon hier geen genoeg van krijgen. Verder is er een kleine wildwaterbaan en diverse plekjes om te bubbelen. Voor de kleintjes is er een eigen ondiep badje.

Bij binnenkomst krijg je een bandje. Die kun je gebruiken voor de kluisjes en in het restaurant. Achteraf betaal je dan de genuttigde consumpties.

Werningerode zwembad

Baumkuchenhaus

Baumkuchen is een lokale specialiteit. In dit cafe met een klein museum kun je zien hoe deze cake gemaakt wordt. Hoewel er toen wij er waren niet gebakken werd, dat doen ze meestal in de weekenden. Toch een aardige plek om een lekkere Baumkuchen met warme chocomelk of koffie te drinken.

Werningerode kuchen

Overige musea Wernigerode

In Werningerode zijn nog diverse andere bezienswaardigheden en musea die we niet zelf bezocht hebben. Zo is Miniaturenpark Kleiner Harz, een soort mini madurodam met bouwwerken uit de Harz, niet geopend in de winter.

Wildpark Christianental is een klein wildpark aan de rand van de stad. Ook leuk als je Werningerode met jonge kinderen bezoekt.

In het stadje zelf zitten het museum Schiefes Haus, het Harzmuseum en het Brandweermuseum.

Werningerodebezienswaardigheden
Werningerode bezienswaardigheden

Speeltuinen in Werningerode

Naar Werningerode met kinderen? Er zijn in ieder geval twee grote speeltuinen die echt leuk zijn. Speelplaats Lindenallee bevindt zich aan de rand van het oude centrum. Er zit hier ook een leuk restaurantje waar je in de zomer vers ijs kunt eten. Hier kun je als ouders rustig zitten terwijl de kids zich uitleven.

Een grotere stoere speeltuin met veel hout kun je vinden in park Lustgarden. Dit is wat verder lopen vanaf het centrum en je moet een stukje klimmen. Ga bijvoorbeeld met het treintje naar het kasteel en loop op de weg terug via dit grote park.

Hotels in Wernigerode

Wij verbleven in het oude centrum van Werningerode bij hotel Am Anger. Dit sluip door kruip door heeft verschillende type kamers in orginele historische panden. Een paar minuten lopen vanaf het raadhuis.

Wij hadden een ruime familiekamer met vide en vanuit het raam uitzicht op het kasteel. Een netjes en degelijk drie sterren hotel voor wie in het centrum van Werningerode wil overnachten. Bekijk hier meer reviews en de actuele prijs.

werningerode hotel am anger
werningerode hotel am anger

Werningerode is een goede uitvalsbasis voor een vakantie in de Harz regio. Wil je liever in een vakantiepark verblijven dan in een hotel, dan is
Hasseröder Ferienpark een goede optie. Er zijn veel faciliteiten zoals het al eerder genoemde Brockenbad, een wellness area, maar ook een indoor speelhal voor jonge kinderen en een restaurant waar je ook kunt bowlen. De huisjes zijn sfeervol maar wij vonden ze wel wat dicht op elkaar liggen. Bekijk hier meer reviews en de actuele prijs.

werningerode vakantiepark

Wij bezochten Werningerode in samenwerking met Harzer Tourismusverband die het hotel en toegang tot het kasteel voor ons regelden. Overige activiteiten op eigen initiatief.

The post Kleurig Wernigerode appeared first on Gezin op Reis.

Wat te doen in Marseille met kinderen

$
0
0

Het is de op één na grootste stad van Frankrijk en ook een van de meest zonnige met meer 300 dagen zon per jaar. Maar is er ook wat te doen in Marseille met kinderen? De opties zijn beperkter dan ik had verwacht van een stad van deze grootte. Overweeg je een stedentrip naar Marseille maak dan ook een uitstapje in de omgeving, bijvoorbeeld naar Nationaal park Calanques, voor een afwisselend weekend. Of maak Marseille een onderdeel van een langere vakantie in Frankrijk met kinderen.

Boottocht naar Château d'If

Marseille is een historische stad. De haven werd rond 600 voor Christus door de Grieken gesticht. Nog steeds voelen de inwoners van Marseille zich meer verbonden met de stad zelf dan met Frankrijk als land. Doordat Marseille in 2013 uitgeroepen werd tot culturele hoofdstad van Europa, ligt de stad er nu mooier en opgeruimder bij dan twintig jaar geleden. Er is toen veel geïnvesteerd in moderne musea en een goede infrastructuur voor toeristen.

Loop rond door de historische wijk Le Panier of door de levendige Vieux Port (oude haven). Ga fietsen met een e-bike naar de Notre-Dame de la Garde. Of verlaat juist de stad voor een boottocht naar het nabijgelegen Cassis en de Calanques.

Marseille heeft een aantrekkelijke city pass die toegang geeft tot veel bezienswaardigheden, het toeristentreintje en het openbaar vervoer. Koop je Marseille City Pass hier van te voren online.

Bezienswaardigheden Marseille met kinderen

Rondwandeling door de oude stad

Het oudste gedeelte van Marseille, “Le Panier”, is nog steeds omgeven door dikke stadsmuren met hierbinnen allerlei smalle straatjes met veel hoogteverschil. Het is een autoluw gedeelte van de stad met veel schattige kleine winkeltjes en restaurantjes. Er wordt hier ook veel zeep verkocht, een specialiteit van Marseille. In de oude stad bevindt zich ook de Kathedraal van Marseille. Het is erg leuk om hier rond te lopen met het gezin, maar laat de buggy vooral thuis.

Marseille met kinderen

Museum of the Roman Docks

In de oude stad kun je het gratis Museum of the Roman Docks vinden. In dit museum, die overigens maar uit één ruimte bestaat, zie je de fundamenten van de vroegere Romeinse haven. Ook worden hier een aantal voorwerpen tentoongesteld die gevonden zijn in historische scheepswrakken voor de kust van Marseille. Dankzij recent archeologisch onderzoek weten we dat onder de huidige gebouwen en pleinen, zoals Jules-Verne en Bargemon, zich hedendaags nog de resten bevinden van de oude kades, steigers, pakhuizen en baden. De havenroeping van de stad is alomtegenwoordig in de opgravingen en de topografie wordt nog steeds verder onthuld.

Het museum is zeker de moeite waard om even te bezoeken en zo je kinderen echt te laten ervaren hoe oud Marseille is.

Museum of the Roman Docks

Kindermuseum Marseille

Marseille heeft een kindermuseum, “Le Préau des Accoules”, maar deze is vooral gericht op Franse schoolkinderen en daarom gesloten in onze zomervakantie. Van dinsdag tot en met zaterdag is er gratis toegang vanaf 16:00. Je moet er wel rekening mee houden dat alles in het museum in het Frans zal zijn.

Boottocht naar Château d'If

Fort Saint-Jean en Mucem

Zowel het fort als de hypermoderne zwart kubus die via een loopbrug bereikbaar is, kun je niet missen. Dit is een van de moderne gebouwen die het Marseille van nu zoveel interessanter hebben gemaakt. Het Mucem is een modern museum met vaak erg interessante, vaste en wisselende tentoonstellingen. Bekijk hier de openingstijden en actuele tentoonstellingen.

Fort Saint-Jean en Mucem

Reuzenrad van Marseille

Vóór het museum vind je het reuzenrad van Marseille. Leuk om te doen tijdens een tripje naar Marseille met kinderen, hoewel er in deze stad betere gratis uitzichtpunten te vinden zijn.

Fort Saint-Jean en Mucem

Parc en Palais Longchamp

Natuurhistorisch museum Marseille

Een ander museum in Marseille dat eventueel nog interessant zou kunnen zijn voor gezinnen is het natuurhistorisch museum, gelegen in de buurt van het treinstation.

Het natuurhistorisch museum in Marseille bestaat al meer dan 150 jaar, wat ook wel terug te zien is in de inrichting. Dit is nog echt een traditioneel natuurhistorisch museum met opgezette dieren in kasten. Een grote verbouwing staat echter gepland en in de loop van 2019 gaat het museum voor geruime tijd dicht tot begin 2020. Het museum bezet een deel van het grote en mooie Palais Longchamp. Andere musea die te vinden zijn in dit voormalig paleis zijn het paleis museum en het museum voor schone kunsten.

Dierentuin van Marseille

De voormalig 19e eeuwse dierentuin van Marseille in het Parc Longchamp is niet meer als zodanig in gebruik. Ter ere van Marseille als culturele hoofdstad werden de leegstaande kooien omgetoverd tot de “funny zoo” met kunstwerken van onder andere apen, dino’s en olifanten.

Marseille met kinderen

Langs de kust

Palais du Pharo

Vanaf de oude stad kun je het veerpondje nemen en de haven oversteken. Loop vanuit daar naar het Palais du Pharo, een van de beste uitkijkplekken in Marseille. Vanaf hier heb je een top uitzicht over de oude stad en over de fortificaties.

marseille met kinderen speeltuin
marseille met kinderen speeltuin

Er is hier ook een leuk parkje vinden, het Émile Duclaux Parc. Ben je op zoek naar een speeltuin in Marseille dan zit er hier een aan de rand van het park. Deze grote speeltuin heeft veel schaduw en is ideaal voor in de zomer. Verder bevindt zich aan de rand van het park een draaimolen en een restaurantje waar veel gezinnen wat komen drinken.

Paleis de Pharo

Monument aux Morts de l’Armée d’Orient

Volg je de kustlijn dan kom je vanzelf het Monument aux Morts de l’Armée d’Orient tegen en iets verderop ook de Port du Velon, een erg fotogenieke haven.

Stranden van Marseille

Langs de kust kom je ook een aantal kleinere stranden tegen, waaronder het vaak drukke zandstrandje Plage des Catalans. Voor wat meer rust, zoek dan strandjes op zoals Plage de Maldormè. Je moet er wel rekening mee houden dat deze en veel van de andere kleine rustige stranden kiezelstranden zijn. Neem dus waterschoenen mee.

Nog wat verder langs de kust kun je de Plages du Prado vinden. Dit zijn aangelegde zandstranden die heel geschikt zijn om te vliegeren. Ook kun je hier vaak windsurfers zien.

Veel gezinnen kiezen er ook voor om in plaats van de stranden van Marseille te bezoeken een uitstapje te maken naar Cassis, een leuk stadje met een mooi zandstrand.

stranden marseille

Parc Borély

Een stukje landinwaarts bevindt zich Parc Borély. Dit park is goed te combineren met een strandbezoek. Er is een kasteel, je kunt er roeien op een meertje of gewoon lekker picknicken. In het park vind je ook een mooie Japanse tuin, een speeltuin en een carrousel.

Overige activiteiten in Marseille met kinderen

Notre-Dame de la Garde

De niet te missen bezienswaardigheid van Marseille is de Notre-Dame de la Garde, gelegen op een heuvel en alleen voor het uitzicht al een bezoek waard. Van binnen is de kerk ook erg mooi met veel muurschilderingen. Wat nu de crypte is, was vroeger de kerk.

Marseille met kinderen notre dame
Marseille met kinderen notre dame
Marseille met kinderen notre dame
Marseille met kinderen notre dame

Fietstour in Marseille

Marseille is een uitgestrekte stad. Een leuke manier om wat gevoel bij je bestemming te krijgen is door een fietstour te maken. Wil je ook naar de
Notre-Dame de la Garde tijdens je tour, kies dan voor een e-bike. Je benen zullen je erg dankbaar zijn. Bekijk hier de fietstochten met een Nederlandse gids in Marseille.

Marseille met kinderen

Adventure park Marseille

Pastré Aventure Park is een adventure park voor kinderen vanaf vijf jaar, gelegen in een parkje in Marseille. Een andere wat grotere optie is het Ecopark Adventures Saint-Jerôme.

Boottocht naar Château d’If

Voor de kust van Marseille liggen meerdere eilanden. Deze zijn makkelijk te bezoeken met de diverse boottochten die worden aangeboden. Het verhaal van de Count of Monte Cristo is gebaseerd op het eiland met de gevangenis Château d’If, alhoewel de film is opgenomen op Malta. Koop je fast-track ticket hier van te voren online.

Boottocht naar Château d'If

Nationaal park Calanques

Een populair uitstapje vanuit Marseille is een bezoek aan Nationaal Park Calanques. Het werd pas in 2012 uitgeroepen tot Nationaal park en is een erg mooie plek met rotswanden en helder water. Behalve wandelen kun je hier ook goed zwemmen en snorkelen.

Kindvriendelijke hotels in Marseille

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Marseille? Keuze genoeg, aangezien de meeste grote ketens goed vertegenwoordigd zijn in Marseille.

Wij kiezen zelf graag voor Novotel vanwege de goede familiekamers en prijs-kwaliteit verhouding. Bovendien is er altijd een speelhoek.
Novotel Marseille Vieux Port ligt bovendien midden in het centrum en heeft ook een zwembad. Lees hier meer reviews en bekijk de actuele prijs.

Een andere optie is het Radisson Blu Hotel Marseille Vieux Port. Het is net een wat hogere prijsklasse maar heeft wel een kinderkaart en kinderstoel. Ook dit hotel heeft een fijn zwembad en ligt op loopafstand van het centrum.

Marseille met kinderen
Boottocht naar Château d'If

The post Wat te doen in Marseille met kinderen appeared first on Gezin op Reis.

Tips voor Vietnam met baby!

$
0
0

Overweeg je een vakantie naar Vietnam met een baby? Wij deden het. In deze blog geven we tips specifiek voor hen die met baby naar Vietnam willen gaan, maar lees vooral ook onze andere blogs over Vietnam met kinderen voor leukste bestemmingen en check ook onze tips voor kindvriendelijke hotels in Vietnam.

Vietnam met baby

Mensen zijn (te) aardig voor blonde baby’s

De grootste uitdaging van reizen in Vietnam met een baby vonden wij de mensen. Ze zijn allemaal super aardig maar ook super geïnteresseerd in onze blonde baby. Hier veel meer dan in Thailand, waar ze gewend zijn aan westerse kindjes, en ook veel meer dan in Cambodja, waar mensen wat verlegener zijn.

Onze baby werd soms zo uit onze armen gepakt en meegenomen om te laten zien aan de buren.

Zeker wanneer je kindje eigenlijk moet slapen kan dat best wel eens vervelend zijn. Hoewel ze het natuurlijk goed bedoelen, was het op zulke momenten wel eens lastig en het is daarom heel belangrijk om goed grenzen aan te geven.

vietnam met baby
vietnam met baby

Babyvoeding in Vietnam

Er zijn genoeg voedselopties in Vietnam voor een baby. Op de plaatselijke markt koop je bijvoorbeeld bananen, avocado’s en mango’s. Rijst is ook goed eetbaar voor veel kinderen. Onze dochter vond alle andere opties niet zo lekker, maar voor een korte vakantie is een dieet van rijst en fruit niet zo erg. Zeker niet als je daarnaast nog melk geeft.

Poedermelk is te koop van de merken Nestlé en Friso. Potjes kwamen we maar heel beperkt tegen en je moet daarvoor echt in de grote steden zijn. Ik gaf zelf geen borstvoeding maar begreep van andere reizende ouders dat je in Vietnam hier discreet mee om moet gaan. In buurland Laos zie je regelmatig een baby aan een borst hangen, gewoon open en bloot in de bus maar Vietnamezen doen dit veel discreter. Pas je die aan en gebruik een sjaal of zoek een rustig plekje op.

vietnam met baby

Kinderstoelen in Vietnam

Wij vonden het in Vietnam redelijk makkelijk om een kinderstoel te vinden. Dit is natuurlijk niet het geval bij een straatstalletje, maar wel in diverse restaurants. Zelfs enkele hotels waar we overnachten hadden een (weliswaar vrij ouderwetse) kinderstoel.

Wil je zeker zijn van een goede kinderstoel, koop dan een MiniMonkey Minichair. Met deze super kleine, opvouwbare kinderstoel tover je elke stoel om tot een kinderstoel.

vietnam met baby

Luiers en babydoekjes in Vietnam

Wij konden in Vietnam makkelijk aan luiers en aan babydoekjes komen. Wel is het handig om in de grotere steden met grote supermarkten wat in te slaan voordat je naar de kleinere bestemmingen gaat. Hoewel je ook hier luiers kunt vinden, is de keuze minder.

vietnam met baby

Kinderwagen of babydrager in Vietnam

Wij hadden naar Vietnam zowel de kinderwagen als de babydrager bij ons. Beide hebben we intensief gebruikt. Zeker in de grote steden vonden we de kinderwagen heel fijn. Zo kunnen ze altijd een dutje doen en een plekje hebben in de schaduw.

Nog geen goede reisbuggy gevonden? Lees onze blog met tips voor de beste reisbuggy’s.

vietnam met baby

Kinderbedjes in Vietnam

Wij hebben tijdens onze reis door Vietnam gebruik gemaakt van de Deryan Travel Cot. Zo hadden we altijd een goede babybedje bij ons en was onze dochter ook nog beschermd tegen insecten. De betere hotels in Vietnam hebben wel babybedjes beschikbaar, maar je kunt dit zeker niet overal verwachten.

Speeltuinen in Vietnam

We werden ook aangenaam verrast door de hoeveelheid speeltuinen in Ho Chi Minh stad. Ook kwamen we in Vietnam op diverse plekken indoor speeltuinen tegen, vaak in winkelcentra met airco.

vietnam met baby

The post Tips voor Vietnam met baby! appeared first on Gezin op Reis.

Waarom je Ipoh in Maleisië niet mag overslaan

$
0
0

Ipoh is misschien wel een van de meest onderschatte steden in Maleisië. Rondom Ipoh zijn een aantal erg mooie grottempels, de stad zelf heeft enkele fotogenieke straatjes en er zijn meerdere pretparken te vinden. Dat maakt een bezoek aan Ipoh met kinderen erg leuk. Het is bovendien heel eenvoudig om Ipoh op te nemen in een rondreis door Maleisië. Het ligt precies op de route tussen Kuala Lumpur en Penang of Langkawi en je kunt zelfs heel relaxt een trein pakken om in Ipoh te komen. Vanaf Ipoh kun je ook makkelijk naar de Cameron Highlands.

Concubine lane ipoh bezienswaardigheden

Ipoh’s bezienswaardigheden

Concubine Lane in Ipoh

Het leukste straatje van Ipoh is Concubine Lane, vol met oude, historische huizen die nu sfeervol opgeknapt zijn en allerlei leuke restaurantjes en winkeltjes. Jammer genoeg is niet alles gedaan met oog voor historie. Sommige van de historische huizen zijn nu niet meer dan een kitsch foto plekje voor toeristen. Daarom is het ook leuk om enkele van de andere straatjes te bekijken die nog niet zijn opgeknapt. Er is zelfs een heritage trail in Ipoh, welke op straat wordt aangegeven of te volgen is met behulp van een kaartje van het tourism office.

Concubine lane in Ipoh Concubine lane in Ipoh

Grottempels rondom Ipoh

Rondom Ipoh zijn er meerdere grottempels te vinden. De eenvoudigste manier om deze te bereiken is met een taxi via Grab. Heb je geen internet op je telefoon dan kun je beter voor de hele dag een taxi huren. Er zijn vijf grottempels rondom Ipoh die je gemakkelijk kunt bezoeken: Sam Poh Tong, Kek Long Tong, Kwan Yin Tong, Ling Sen Tong en Perak Tong Cave Temple. Daarnaast zijn er nog een aantal minder bekende grottempels die niet dagelijks (of zelfs helemaal niet meer) open zijn.

Perak Tong Tempel

Mijn favoriete grottempel die we bezocht hebben in Ipoh is de Perak Tong Tempel. Deze grot ligt aan een doorgaande weg. Onze taxichauffeur had er nog nooit van gehoord en vroeg zich af waarom we hier heen gingen. Toen ik het terrein op liep en een gebouwtje in de steigers zag, vroeg ik me dat ook af. Maar eenmaal binnen was de wow-factor vele malen groter.

Binnenin staat een 15 meter hoog, indrukwekkend Boeddhabeeld in de grote gebedshal, omringd door vier godenbewaarders. Maar wat deze tempel helemaal onderscheid van de rest zijn de fresco’s, waar naast boeddhistische goden ook mythische wezens zoals draken en phoenixen zijn afgebeeld. Ook mijn dochter keek haar ogen uit en vond het hier prachtig. Het is mogelijk om via een smalle trap helemaal naar de top te klimmen naar een tuin en een uitkijkpunt. Jammer genoeg waren we onderweg naar het treinstation, dus hadden we hier zelf geen tijd meer voor.

Perak Tong Tempel ipoh Perak Tong Tempel ipoh Perak Tong Tempel

ipoh Perak Tong TempelKek Long Tong Tempel

De Kek Long Tempel is de bekendste van de grottempels rondom Ipoh. De ingang van de grot is enorm en de ruimte binnen nog groter. Ik vond de godenbeelden hierbij in het niet vallen. Voor mij zijn de enorme stalactieten de grootste bezienswaardigheid in deze grot. Er is een constant getik van water en op verschillende plekken zijn zelfs emmers neergezet. Dit is een grot die nog volop gevormd wordt door de natuur. Naar het einde toe wordt de Kek Long Tong Tempel smaller en wanneer we door de kleine uitgang komen, wacht ons een groene tuin met vijver. Omringd door de karstbergen en een contrasterende fabriek is het een heel ontspannen plekje. Zeker wanneer je Ipoh met kinderen bezoekt, kunnen ze hier fijn even hun energie kwijt

Kek Long Tong tempel Kek Long Tong tempel Kek Long Tong tempel

Sam Poh Tong Tempel

Een andere mooie grottempel is de Sam Poh Tong Tempel, waar je allerlei boeddhabeelden in verschillende vormen kunt zien. Buiten de grot is een tuin met een vijver met karpers en schildpadden. 

Sam Poh Tong Temple

Pretparken in Ipoh

In Ipoh zijn niet een maar zelfs twee pretparken. Wij bezochten Sunway Lost World of Tambun: een combinatie van een pretpark, dierentuin, adventure park en waterpark. We hebben hier echt een ontzettend leuke tijd gehad. Zeker als je op vakantie bent in Maleisië met kinderen dan moet je hier een dag voor uittrekken. Je kunt zelfs in het park blijven slapen in een glamping tent.

Ook zonder kinderen is het park erg leuk, maar als je wat meer rust zoekt dan kun je ervoor kiezen in de avond te gaan. De hotsprings zijn dan open en je kunt dan heerlijk bubbelen in de warme baden in een omgeving die doet denken aan Jurrasic Park.

Je leest hier meer over in ons blog over de Lost World of Tambun.

Lost World of Tambun

hotel lost world of tambunOverige bezienswaardigheden in Ipoh

Ipoh is in Maleisië erg beroemd vanwege het eten. Wij zijn geen echte foodies en mijn dochter maak ik ook niet heel blij met exotische gekruid eten. Daarom heb ik helaas geen tips voor de beste maaltijden of restaurantjes.

Wat wel leuk is om te doen in Ipoh is om op zoek te gaan de streetart. Op veel plekken in Ipoh kun je allelei kleinere en grotere kunstwerken vinden op de gebouwen.

Concubine lane in Ipoh

Overnachten in Ipoh

Op zoek naar een sfeervol hotel in Ipoh of liever een goedkope kamer? Er is in Ipoh wat te vinden voor iedereen.

27 Concubine Lane – Sfeervol slapen in een historische huis

We sliepen één nacht in een hotelletje in Concubine Lane. Concubine 27 is met veel liefde opgeknapt door de huidige eigenaar. Hij heeft ervoor gekozen veel van de oorspronkelijke sfeer te bewaren, inclusief de enigszins afbladderende muren. Er zijn nu drie tweepersoonskamers en een grote zolder waar je met meerdere mensen kunt slapen. De schone en fijne douches en toiletten liggen op de gang. De locatie op zich is al erg bijzonder en je krijgt zo Concubine Lane te zien in de ochtend en avond wanneer het nog niet vol is met toeristen. Met name de praatgrage eigenaar die vol zit met tips en kennis over Ipoh maakt dit echt de ideale plek om te slapen als je echt interesse hebt in cultuur en historie. Het enige nadeel is dat je geen ontbijt krijgt, maar je kunt wel de keuken gebruiken om zelf wat te maken. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van 27 Concubine Lane.

27 Concubine Lane

27 Concubine Lane

Container Hotel Ipoh – Goedkoop overnachten in Ipoh

Wanneer je gewoon goedkoop wil overnachten in Ipoh dan is het Container Hotel een aanrader. Stel het je voor als een zeer luxe dorm waarbij je een bijna volledig afgesloten eigen bed hebt. Het is dan ook een populaire plek voor backpackers. Het hotel ligt op een prima locatie, direct aan de rand van het toeristisch centrum van Ipoh en op loopafstand van het treinstation. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Lost World Hotel en Glamping – Slapen bij de Lost World of Tambun

Gebruik je de Lost World of Tambun als basis voor je bezoek aan Ipoh, dan is er zowel een goed, maar niet erg sfeervol hotel alsook de optie om te kamperen in het park. Vooral dat laatste is erg leuk om te doen en ook zeker voor gezinnen. De glamping tenten hebben ruimte voor 4 personen.

Lees er alles over in mijn review van de accommodatie bij de Lost World of Tambun of bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van de hotelkamers.

Lost World of Tambun hotel Glamping Lost World of Tambun

The Haven Resort – Luxe hotel in Ipoh

Op zoek naar een luxe resort in Ipoh. Op veel plekken in Maleisië zie je reclame voor The Haven Resort waar ze een fantastisch zwembad hebben in de prachtige omgeving van Ipoh. Ben je op zoek naar een luxe resort met alle faciliteiten die erbij horen? Lees hier reviews en ervaringen van The Haven Resort.

The post Waarom je Ipoh in Maleisië niet mag overslaan appeared first on Gezin op Reis.

Het bijzonder mooie Pradesgebergte in Catalonië

$
0
0

Op slechts een uurtje rijden van Barcelona bevindt zich het majestueuze Pradesgebergte (Muntanyes de Prades). Blogger Mirella en haar gezin hadden nog nooit van deze regio gehoord, maar aangezien de bestemming zichzelf profileert als ‘familiebestemming’ was zij, uiteraard, razend nieuwsgierig. Met veel plezier hebben Mirella en haar gezin deze regio in het Spaanse Catalonië bezocht. En we zullen maar vast verklappen dat we verliefd zijn geworden op Prades en omgeving. Wat is het hier mooi en wat zijn er veel verschillende soorten activiteiten te ondernemen!

Hoe kom je in het Pradesgebergte

Om bij het Pradesgebergte te komen, is het praktisch om eerst naar Barcelona te vliegen. Op deze bestemming vliegen heel veel luchtvaartmaatschappijen, inclusief low cost airlines. Ook kun je hier kiezen uit een keur aan autoverhuurbedrijven. Hierdoor vind je makkelijk een vlucht en huurauto die passen bij je reisschema, wensen en budget. Vervolgens rij je in zo’n 1 à 1,5 uur naar deze regio in Catalonië, uiteraard afhankelijk van waar je verblijft. Hoe verder naar het noorden, hoe meer spectaculaire haarspeldbochten je onderweg moet bedwingen. Vergeet onderweg niet van het spectaculaire uitzicht te genieten!

Wat te doen in het Pradesgebergte met kinderen

Bezoek het rode stadje Prades

Het stadje Prades ligt op zo’n 950 meter hoogte, waardoor het er frisser aanvoelt dan in de rest van de regio. Het is dan ook een populaire verblijfplaats van de Spanjaarden zelf tijdens de warme zomermaanden. Bij de lokale Tourist Information kun je informatie krijgen over de bezienswaardigheden in de omgeving én er bevindt zich een klein bezoekerscentrum.

catalonie met kinderen prades

Het stadje Prades wordt ook wel de ‘rode stad’ genoemd, dankzij de in het oog springende kleur van de huizen. De roodachtige zandsteen werd direct in de omgeving gehouwen. Het charmante stadje is zeker de moeite waard om doorheen te dwalen. Ga op zoek naar de oude stadsmuren en breng een bezoek aan het eeuwenoude kerkje op het pittoreske dorpsplein. Absoluut de moeite waard om dan ook de kerktoren te beklimmen welke je een panoramisch uitzicht geeft over het stadje en de omgeving. Een andere manier om de stad te verkennen is om een leuke en speelse familie-speurtocht te ondernemen.

Prades is bezig met het bouwen van een sterrenobservatorium, net buiten het centrum. De regio is namelijk één van de donkerste gebieden in de regio. Wij waren onder de indruk van de hoeveelheid sterren die je tijdens heldere nachten kunt bewonderen.

Prades Spanje

Wandel vanuit Prades naar het eeuwenoude kerkje Ermita de l’Abellera

Wat ons betreft een hoogtepunt! Via een mooie wandeling van slechts 2 kilometer loop je naar de Ermita de l’Abellera, een prachtig kerkje uit 1570 dat verscholen ligt onder een enorme overhangende rots. Begin je route bij de Tourist Information waar je in ruil voor een kleine borgsom de sleutel van de kerkpoort kunt ophalen. Daarna volg je de goed aangegeven wegwijzers en loop je in 2 km naar de Ermita de l’Abellera (waarbij je zo’n 100 meter stijgt). De route ernaartoe is afwisselend; dwars door het bos en je komt onderweg zelfs nóg twee kleine kerkjes tegen! Na 2 km word je plots verrast door een uitzichtpunt vanwaar je een adembenemend overzicht hebt van het gebied: Brugent River Valley. Wow wat is het hier mooi!

Ermita de l’Abellera

Het kerkje is rond de 16e eeuw gebouwd onder een grot, je ziet hier nog de oude drinkgelegenheid van de paarden en de uitgehouwen gaten voor het vastmaken van de touwen voor de paarden.

Ontdek het leven op het platteland in het Museum of Rural Life in L’Espluga de Francolí

‘Mag ik hier morgen weer naartoe?’ vaagt onze zoon zodra we het ‘Museum of Rural Life’ verlaten. Zwaar onder de indruk was hij van de alle soorten machines die dit museum tentoonstelt. En het leuke is dat ze niet achter glas staan, maar dat je ze daadwerkelijk mag aanraken en bedienen! Zo leerden we van alles over de productie van bijvoorbeeld olijven, graan en wijn. Natuurlijk niet alleen door de machines, maar ook door de tof vormgeven expositie vol video’s en objecten; er was volop ruimte voor voelen, verkleden, beleven en ervaren.

Het museum weet tevens op een speelse en slimme manier een link te leggen tussen het oude dorpsleven op het platteland en hedendaagse dillema’s. Denk maar eens aan fotogenieke (maar karige) dorpskruideniertjes tegenover geordende supermarkten met ruime openingstijden: waar doe jij je boodschappen? En dat terwijl we wel allemaal die ene lokale olijfolie of wijn willen proeven, handgemaakt van generatie op generatie. Moderne technieken maken schaalvergroting in de landbouw mogelijk, maar dat gaat weer ten koste van lokale gebruiken en tradities die we zo waarderen. Het museum verwerkt dit soort vraagstukken op vriendelijke en aansprekende wijze in hun collectie.

Catalonie met kinderen museum of rural life

Naast de vaste opstellingen wisselt het museum een aantal keer per jaar van tijdelijke tentoonstellingen. Zo loopt er tot oktober 2019 een indrukwekkende expositie over plastic. Onmisbaar of bedreigend, uitkomst of ondergang: heb jij er al eens écht over nagedacht? Bezoekers van alle leeftijden wordt gevraagd om mee te denken over bepaalde stellingen door middel van interactieve museumopstellingen, aansprekende video’s en indrukwekkende foto’s van internationale fotografen. Zonder belerend te worden, zet men alle afwegingen rondom plastic tegenover elkaar en krijg je inzicht over de uitdagingen van het huidige leven en dat van de toekomst.

Catalonie met kinderen museum of rural life

Het ‘Museum of Rural Life’ in L’Espluga de Francolí was voor ons een hoogtepunt tijdens ons bezoek aan Catalonië met kinderen.

Bezoek Poblet, één van de grootste kloosters van Spanje

Het prachtige klooster te Poblet staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is absoluut een bezoek waard. Dit cisterciënzer klooster is in 1150 gesticht door graaf Ramon Berrenguer IV, toentertijd als militaire uitvalsbasis in de strijd tegen de Moren. Het klooster werd na 1835 echter gesloten en raakte in verval. Een ruïne naast de ingang van het klooster herinnert nog aan die donkere periode. Gelukkig keerde het tij in 1941 en is het klooster grotendeels hersteld. Inmiddels wonen hier weer 29 monniken en zijn zelfs de overblijfselen van het oude Koninklijke huis van Aragon overgebracht naar deze bijzondere plek.

catalonie met kinderen poblet klosster

Je kunt een groot deel van het Poblet klooster bezoeken, neem daarvoor ruim de tijd. Toegankelijk voor publiek zijn bijna de gehele benedenverdieping (inclusief de imposante kloostertuin), het terras op de eerste verdieping en natuurlijk de kerk. Daar bevinden zich ook de koninklijke graven, royaal versierd met sculpturen en beeldhouwwerken. Aandachtige toeschouwers zien her en der zelfs verwijzingen naar de kruisridders, tempeliers en vrijmetselaars.

catalonie met kinderen poblet klooster

Leer alles over het ambacht glasblazen in Vimbodi

Op slechts een paar minuten rijden van het Poblet klooster ligt het museum voor glasblazen te Vimbodi. In dit kleine dorpje stonden vroeger vier grote glasfabrieken, geen wonder dat hier nu een museum is gevestigd. De interactieve demonstratie wordt gegeven door twee ervaren lokale kunstenaars, onze zoon van 4 kijkt vol ontzag toe.

We voelen de hitte waarin de ambachtslieden moeten werken en voelen ons echt onderdeel van het proces. Onze zoon mocht ook zelf even blazen, maar dat was toch té spannend. Dan maar van dichtbij kijken hoe het werkt. Allereerst wordt vloeibaar glas, knaloranje en stroperig als honing, uit een oven gehaald van meer dan 1.000 graden. De kunstenaar laat zien hoe hij kleuren kan toevoegen door te stempelen met kleine gekleurde stukjes glas.

Vervolgens begint het rollen en het daadwerkelijke glasblazen. Om de vorm niet te verliezen, haalt de glaskunstenaar acrobatische toeren uit en slingert hij de gloeiend hete staaf met daaraan de uiteindelijke vaas als een propeller door de lucht. Zoonlief volgt het schouwspel met open mond. Het afkoelen van het kunstwerk gebeurt in een oven van ‘slechts’ 500 graden, waar de schaal gedurende twee dagen in blijft staan om uit te harden.

Extra leuk is dat de kunstenaars tijdens ons bezoek een aantal kleurrijke dieren van glas maken voor de aanwezige kinderen. De afgekoelde versies kun je voor een klein bedrag ter plekke aanschaffen in het bijbehorende museum. Demonstraties vinden voornamelijk plaats in de weekenden, op de website van het ‘Museu i Forn de Vidre’ vind je alle openingstijden.

cataloni met kinderen glasblazen

Wandelend op paddenstoelenjacht

In het Pradesgebergte kun je zo veel mooie wandelingen maken! De regio heeft zelfs een selectie wandelingen voor families samengesteld, waaronder een gave paddenstoelenwandeling in Vall de Castellfollit Paratge Natural de Poblet. In dit bos komen namelijk meer dan 700 soorten paddenstoelen voor!

Catalonie met kinderen, paddenstoelenwandeling

Om meer te weten te komen over deze bijzondere schimmels, zijn er levensgrote 3D-schilderingen op rijen bomen aangebracht. Door op de juiste hoogte en afstand naar de schildering te kijken, ontdek je welke veel voorkomende paddenstoelensoort staat afgebeeld. De wandeling start bij het boswachtershuis en is zo’n 6,5 KM lang. Je wandelt het eerste gedeelte zo’n 150 meter omhoog, een vrij zware klim voor kleine kinderen. Je kunt ervoor kiezen om de wandeling in te korten tot 3KM, maar neem daarvoor wel een kaartje van het gebied mee. De kortere route staat namelijk niet aangegeven op de route-paaltjes. (We geven je hier ook even de details, zodat je zeker de juiste kant op loopt: Bekijk schildering nummer 4 en loop dan weer terug naar de weg. Daar ga je rechtsaf i.p.v. rechtdoor zoals de route aangeeft. Na schildering nummer 4 loop je alleen nog maar op vlakke gebieden of naar beneden.) Welke route je ook kiest, het gebied is hoe dan ook prachtig en de wandeling is een aanrader.

Aan het begin van de wandeling (bij het boswachtershuis) vind je picknickplaatsen, stenen barbecues, een kleine speeltuin en een poel waar een beekje in uitkomt. Mochten je kinderen nog energie over hebben, kunnen ze zich hier ook nog tijden vermaken.

Middeleeuws Montblanc

Een niet te missen tussenstop bij je bezoek aan het Pradesgebergte is het Middeleeuwse stadje Montblanc. Het overzichtelijke vestingstadje heeft slechts 6.200 inwoners, dus ga vooral lekker dwalen, je komt vanzelf alle highlights wel tegen. De stadsmuren van 1,5 kilometer lang zorgen dat je altijd in het centrum loopt.

catalonie met kinderen montblanc

Beklim ook zeker de Sint Maria kerk vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over het gebied. Het stadje heeft maar liefst zeven speeltuinen (waaronder een kasteel-speeltuin), die allemaal staan aangegeven op de toeristenkaartjes.

In de straat bij de Tourist Information heb je volop parkeergelegenheden (zowel betaald als gratis). Tip: koop vooral een ijsje (of pannenkoek) bij Cal Xixonenc. Mocht je rond 23 april (Sint Jorisdag) in de omgeving zijn, bezoek dan zeker de Middeleeuwse week waarbij diverse bijzondere activiteiten en schouwspelen worden georganiseerd.

Kindvriendelijke restaurants in het Pradesgebergte

Het is algemeen bekend dat de Spanjaarden érg laat dineren. Verwacht daarom geen restaurants die eerder hun deuren openen dan 20.30 uur. Voor onze vierjarige zoon was het daarom geen optie om zo laat nog de deur uit te gaan. Daarom genoten wij dagelijks van een warme lunch onderweg, waarna we ’s avonds zelf zorgden voor een simpele broodmaaltijd. Ook de Spanjaarden zelf eten ’s middags graag warm. Bijna alle restaurants serveren een voordelig lunchmenu (meestal tussen 13.00 en 16.00 uur), vaak bestaande uit lokale gerechten met streekproducten. En aangezien er dan ook desserts worden geserveerd, is dit jé kans om Crema Catalana uit te proberen!

Overheerlijk lunchen bij Pep Cardona Restaurant

In het dorpje Prades bevindt zich een superfijn restaurant genaamd Pep Cardona. Het restaurant heeft slechts enkele tafeltjes en de eigenaren zijn uiterst vriendelijk. Ook hier wordt een dag(lunch)menu geserveerd, maar je kunt ook van de avondkaart bestellen. Opvallend waren ook de vele vegetarische opties op de kaart. Wij bestellen o.a. een pasta met huisgemaakte pesto, ravioli met burrata en kabeljauwfilet. Maar ook de toetjes waren om je vingers bij af te likken (huisgemaakt nougat-ijs of cheesecake bijvoorbeeld!).

Pep Cardona Restaurant

Tussen de locals bij Hostal Restaurant Les Disset Fonts

Een populaire optie onder de locals is het restaurant van hotel Les Dissent Fonts. Vrijwel alle tafeltjes waren bezet met Spanjaarden die specifiek hier hun warme lunch kwamen eten. De kaart bevat eenvoudige, maar zeer smaakvolle gerechten. Ook kinderen zijn hier meer dan welkom, getuige het feit dat onze zoon meteen een kleurplaat werd uitgereikt. De populaire grotten van Esplunga en het ‘Museum of Rural Life’ bevinden zich op loopafstand van dit restaurant, dus dit is een ideale stop in combinatie met je bezoek aan deze bezienswaardigheden.

Hostal Restaurant Les Disset Fonts

Dineren bij Xalet de Prades

Ben je in de buurt van het stadje Prades en kun je wél ’s avonds laat gaan dineren? Dan kan ik het restaurant op het complex van ‘Xalet de Prades’ zeker aanbevelen. Dit sfeervolle restaurant bevindt zich in een houten chalet en ze koken met lokale en veelal biologische ingrediënten. De keuze op de kaart is klein, maar zeer divers. Van houtovenpizza’s tot luxe paella’s en steen gegrild vlees. Wij aten hier de beste Crema Catalana van de hele vakantie!

Xalet de Prades

Kindvriendelijke hotels in het Pradesgebergte

Xalet de Prades

Op vijf minuten loopafstand van het rode stadje Prades ligt het vakantiepark ‘Xalet de Prades’. Deze ideale uitvalsbasis bestaat uit meerdere soorten houten appartementen en blokhutten.

Wij verbleven in een appartement met twee slaapkamers (boven) en een huiskamer en keuken (beneden). Luxe én praktisch, aangezien we hier ons diner konden koken zonder te hoeven wachten op de late openingstijden van de restaurants. Het huisje is van alle gemakken voorzien (o.a. keukenapparatuur).

Xalet de Prades

Je kunt echter ook kiezen voor een verblijf in een boomhut of zelfs een sterrenhuisje (met glazen plafond!) Het complex is geheel ecologisch, met zonnepanelen op de daken en een eigen moestuin voor het restaurant). Op het complex is een leuke speeltuin en er lopen allerlei boerderijdieren rond. Zo kun je elke dag om 11.30 uur en 17.00 uur een ritje op de pony’s maken!

catalonie met kinderne hotel xalet de prades

Rural House bij Montblanc

Zoek je een verblijf in de buurt van het Middeleeuwse stadje Montblanc? Dan kan ik je het ‘Casa Rural’ in Prenafeta aanbevelen. De Belgische eigenaren (een voormalige reisleider en kookdocente) zijn zes jaar geleden naar Catalonië geëmigreerd en verhuren meerdere kamers in en om hun huis. Je kunt gebruik maken van een gezamenlijke keuken en woonkamer, praktisch als je zelf wil koken, maar je kan ook aanschuiven bij de dagelijkse gezamenlijke maaltijd. De B&B beschikt over ruime familiekamers en alles is tot in detail verzorgd. Het allergrootste pluspunt is toch wel het zwembad met prachtig uitzicht over de bergen en het stadje Montblanc. De eigenaren Theo en Myriam geven je graag tips over de omgeving en weten je de beste wandelroutes te vertellen!

catalonie met kinderen rural house

Ik hoop dat je, net zoals wij, een heerlijke tijd zult beleven in de regio Catalonië in Spanje. Ik wens je alvast heel veel plezier!

Gezin op Reis bezocht de regio Catalonië in samenwerking met Catalan Tourist Board. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op http://www.catalunya.com.

The post Het bijzonder mooie Pradesgebergte in Catalonië appeared first on Gezin op Reis.

Swaziland met kinderen

$
0
0

Tussen Zuid-Afrika en Mozambique ingeklemd ligt het Koninkrijk Swaziland (tegenwoordig ook Eswatini genoemd). Blogger Esmeralda bezocht Swaziland al tweemaal tijdens een rondreis door Zuid-Afrika en hield daar een extra stempel in haar paspoort én warme herinneringen aan over. Lees in deze blog wat je niet mag missen in het op één na kleinste landje van Afrika!

Swaziland is met slechts 17.000 km2 niet al te groot. Veel reizigers rijden snel door Swaziland heen vanuit het Krugerpark richting St. Lucia en de stranden aan de Indische Oceaan, maar het is zonde om het kleine land alleen maar als doorreisroute te gebruiken. De Swazi verwelkomen je graag in hun land en ondanks de kleine oppervlakte is er een heleboel te doen en te beleven als je van cultuur en natuur houdt.

Op safari in de wildparken van Swaziland met kinderen

Hlane Royal National Park

Tijdens onze laatste reis naar Swaziland bezochten we Hlane Royal National Park, waar we twee nachten sliepen. Hoewel dit park het grootste nationale park van Swaziland is, heeft het met 300 km2 maar een bescheiden afmeting Het woord “hlane” betekent “wildernis” in Swazi en dat dekt de lading heel goed. Het park is veel minder massaal dan de grotere nationale parken in Zuid-Afrika en voelt nog een beetje onontdekt. Er zijn maar twee rest camps in Hlane: Bhubesi Camp en Ndlovu Camp. Wij verbleven in de laatste.

Minder massaal betekent ook wat primitiever. We sliepen in een groot, houten huis met een rieten dak, wat heel toepasselijk The Big Hut heette. The Big Hut had een woonkamer, drie slaapkamers, een badkamer en een keuken (zelf koken is mogelijk) en tot slot olielampen. De accommodaties in Hlane hebben namelijk geen stroom, dus zodra de zon ondergaat steekt het personeel de olielampen in het kamp aan. Eten, tandenpoetsen en naar bed in de schemer van deze lampen geeft een heel bijzondere sfeer. Helaas betekent geen stroom ook dat er geen airco of ventilator is, dus waren de twee nachten in The Big Hut erg klam. Dat we dichtbij ook nog leeuwen hoorden brullen, zorgde voor wat extra benauwdheid, maar het uitzicht bij het ontbijt de volgende morgen maakte dat helemaal goed!

swaziland met kinderen

In het rest camp is één restaurant waar een buffet wordt geserveerd voor het ontbijt en diner. Vanuit het restaurant kijk je uit over de waterplaats. Toen we de eerste morgen naar het ontbijt liepen, ontdekten we maar liefst 11 neushoorns die daar heerlijk in het ochtendzonnetje lagen te doezelen. Het was ongelofelijk hoe dichtbij die enorme dieren waren en je snapt dat we die dag heel uitgebreid ontbeten hebben. Alle gerechten worden ter plekke gemaakt en smaakten heerlijk, met ook voor Cas veel keus. Het personeel was niet bij onze tafel weg te slaan en op de tweede avond werd hij door twee serveersters “ontvoerd” naar de keuken om terug te komen met zijn broekzakken vol lolly’s en een ijsje. Niet verrassend dus dat er wel een traantje verscheen toen we na drie dagen verder reisden.

Naast neushoorns kun je in Hlane Royal National Park ook olifanten, luipaarden, giraffes en leeuwen spotten. Als je wilt kun je dat gewoon vanuit je eigen auto doen. Je mag hier namelijk zelf rijden, maar je kan ook een georganiseerde game drive boeken. De leeuwen zitten in een apart deel van het park waardoor het ook toegestaan is om met jongere kinderen een georganiseerde game drive te doen buiten dat gedeelte.

swaziland met kinderen

Sjoerd heeft met zijn vader hier ook een mountainbiketocht gedaan met een gids, wat aan te raden is met kinderen vanaf 10 jaar. Op onze laatste dag brachten we ook een bezoek aan een lokaal dorpje om wat meer te leren over de cultuur van de Swazi. Cas viel daar erg in de smaak met zijn blonde haren en werd door de lokale meisjes als een soort trofee rondgezeuld door het dorp. Helaas was de Chief afwezig en kregen we een rondleiding door zijn plaatsvervanger die niet zo spraakzaam was. Het was een leuk tripje ter afwisseling, maar als je echt wat over de cultuur wilt leren dan kun je beter naar het openluchtmuseum Mantenga Cultural Village gaan.

swaziland met kinderen

Mkhaya Game Reserve

Hlane Royal National Park maakt deel uit van Big Game Parks Swaziland, waar naast Hlane ook Mkhaya Game Reserve en Mlilwane Wildlife Sanctuary bij horen. Het eerste park heeft meer wilde dieren, waaronder de zeldzame zwarte neushoorn, maar is alleen te bezoeken met kinderen vanaf 10 jaar en de accommodatie is er erg standaard.

Mlilwana Wildlife Sanctuary

Mlilwane is erg geschikt voor gezinnen en je kunt hier in een traditionele beehive slapen (een rieten hut in de vorm van een iglo). Verder is er een klein zwembad en een restaurant en ook hier kun je kiezen tussen zelf rijden of op pad gaan met een gids. Met oudere kinderen kun je ook gaan mountainbiken of zelfs paardrijden. Het park ligt centraal in Swaziland en is daardoor prima te combineren met een bezoek aan de Ezulwini Vallei.

Zowel Mlilwane als Hlane zijn ook te bezoeken zonder dat je er overnacht. In dat geval betaal je entree voor een dagbezoek. Voor meer informatie, actuele toegangsprijzen en het boeken van overnachtingen check je de website van Big Game Parks Swaziland.

Cultuur snuiven in de Ezulwini Vallei

De Ezulwini Vallei in het noordwesten van Swaziland is het culturele en toeristische hart van het land. De groene vallei is ongeveer 30 kilometer lang en je vindt hier de oude hoofdstad van Swaziland, Lobamba, het Mlilwane Wildlife Sanctuary en het Mantenga Nature Reserve, waar ook een openluchtmuseum is.

mantenga cultural village

Het reservaat is heel geschikt voor wandelingen met kinderen. De paden zijn goed begaanbaar en je hoeft niet veel te klimmen. Onderweg kun je antilopes, wrattenzwijntjes en apen tegenkomen, maar in het Mantenga reservaat zitten geen roofdieren en je kunt er dus met een gerust hart op ontdekking gaan. Op ongeveer een half uur lopen van de ingang liggen de Mantenga Falls, één van de bekendste watervallen van Swaziland. Picknicken met dit geweldige uitzicht is een aanrader en in het zomerseizoen mag je zelfs (op eigen risico) zwemmen in de poel onder de waterval.

mantenga cultural village
mantenga cultural village
mantenga cultural village

Matenga Nature Reserve is erg leuk om een paar uurtjes in rond te dwalen. Wij combineerden het met een bezoek aan Matenga Cultural Village. Hier is een traditioneel Swazi dorpje uit 1850 nagebouwd, compleet met chief, families en veestapel. Er staan een aantal traditionele beehives die zijn ingericht als slaapvertrek, keuken, werkplaats, stal voor het vee of ontvangstruimte van het opperhoofd. We verbaasden ons over de smalle ingang van de beehives waar alleen Cas doorheen kon zonder te hoeven bukken, maar we kregen al snel uitgelegd dat dit was om de vijand tegen te houden. Het is immers makkelijker iemands hoofd af te hakken als hij gebukt binnenkomt!

Tijdens de rondleiding waren er verschillende demonstraties, bijvoorbeeld van het maken van sieraden en wapens, hoe ze koken en er was ook een medicijnman waar je op spreekuur kon. Het leukste vonden we de zang- en dansvoorstelling die twee keer per dag wordt gegeven. Het was moeilijk om stil te blijven zitten, maar gelukkig mag je ook meedoen. Hoewel dit openluchtmuseum natuurlijk wel op toeristen gericht is, krijg je er toch een goed beeld van hoe de lokale stammen bijna 200 jaar geleden leefden.

Ezulwini Vallei
Ezulwini Vallei

Tijdens ons eerste bezoek aan Swaziland sliepen we in Mvubu Falls Lodge, een standaard accommodatie met ruime kamers, een zwembad en een prima restaurant. De ligging is perfect om de Ezulwini Vallei te verkennen. De eigenaresse nam ons mee naar een dorpje om ons in contact te brengen met de lokale bevolking. De Swazi zijn van nature heel gastvrij en dol op kinderen, dus je legt snel contact met ze als je er als gezin reist, wat wij zelf erg leuk vonden.

mnvubu falls lodge

Canopytour in Malolotja Nature Reserve

Ten westen van de populaire Ezulwini Vallei ligt het Malolotja Nature Reserve. Hoewel het misschien niet helemaal op de route ligt, is het zeker de moeite om hier een stop te maken als je wat oudere kinderen hebt die wel van wat spanning houden. In het reservaat is het namelijk mogelijk om met Canopytours South Africa de enige canopytour in Swaziland te doen.

We hebben deze zelf niet geprobeerd, maar waagden ons wel aan de vergelijkbare canopytours in de Drakensbergen en de Magoebaskloof in Zuid-Afrika. Mocht je die tijdens je rondreis in Zuid-Afrika niet in je route kunnen inpassen, dan is de canopytour in Malolotja Nature Reserve zeker een aanrader! Alles over canopytours en ziplijnen in Zuid-Afrika lees je in een aparte blog.

Malolotja Nature Reserve

Praktische tips voor Swaziland met kinderen

Als je vanuit Zuid-Afrika Swaziland ingaat, passeer je een officiële grensovergang. Ter plaatse krijg je een uitreisstempel van Zuid-Afrika en een visumstempel voor Swaziland in je paspoort. Je paspoort moet minimaal nog 3 maanden geldig zijn en er moet een vrije pagina zijn voor de stempels. Je betaalt een paar euro aan tol om de grens te mogen passeren. Let er wel op dat je een verklaring voor je huurauto hebt dat je toestemming hebt om de grens over te gaan. Zonder dit papier kom je het land namelijk niet in! Onze ervaring is dat we binnen een half uurtje de grens over waren zonder enige problemen.

De Swazi hebben een eigen munteenheid, de lilangeni, die evenveel waard is als de Zuid-Afrikaanse rand. Je kunt bijna overal ook met randen betalen, maar wees gewaarschuwd dat je wisselgeld in de lokale munt krijgt en dat die nergens buiten Swaziland te gebruiken is! Pinnen is mogelijk in de grotere plaatsen en onze ervaring is dat creditcards eigenlijk overal worden geaccepteerd, ook in de nationale parken.

De wegen in Swaziland vonden wij een stuk slechter dan in de meeste overige delen van Zuid-Afrika. Vooral het stuk tussen Hlane Royal National Park en de grens richting Kwazulu-Natal bestond meer uit gaten dan uit weg. Dit is helaas geen uitzondering en dus hebben we het vermeden om in het donker te rijden. We kwamen er ook achter dat de geplande reistijd door de slechte wegen bijna verdubbelde, wat dus zeker iets is om rekening mee te houden.

Swailand met kinderen

Hoewel de lokale bevolking hier een stuk armer is dan in Zuid-Afrika, is eigenlijk alles gewoon verkrijgbaar in de grotere plaatsen zoals Mbabane en Manzini. Babyvoeding en luiers zijn wel schaars, koop dit dus voor je de grens overgaat! Eten en drinken verschilt weinig van het eten in buurland Zuid-Afrika: veel vleesgerechten, maar ook pasta en veel groenten. Fruit is overal langs de kant van de weg te koop en verser en lekkerder dan bij ons! Voor kinderen is er in restaurants meestal een kindermenu, maar verwacht daar weinig creatiefs. Meestal blijft het bij kipnuggets, friet en spaghetti. Een uitzondering was het restaurant in Hlane, waar het buffet uitgebreid en heerlijk was.

Malolotja Nature Reserve

De gezondheidszorg in Swaziland is van een lager niveau dan in Zuid-Afrika en vaccinaties tegen hepatitis A en DTP worden aanbevolen. Swaziland is malariagebied en hier geldt dus ook: win op tijd een deskundig medisch advies in.

Swailand met kinderen

Swaziland is het hele jaar door te bezoeken, maar onze Nederlandse zomer is de beste reistijd. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 20 graden en het is meestal zonnig en droog. Vanaf oktober tot en met april valt er regelmatig behoorlijk wat regen en kan het tropisch warm worden. Wij hadden eind februari temperaturen van boven de 30 graden en af en toe een pittige onweersbui.

Toen we in 2013 voor het eerst de grens passeerden tussen Zuid-Afrika en Swaziland was het alsof we terug in de tijd reden. De Swazi leven nog wat primitiever en traditioneler en er is meer armoede dan in Zuid-Afrika. De mensen zijn er echter erg vriendelijk, behulpzaam en dol op kinderen. Ze zijn erg trots op hun cultuur en vertellen je er graag over. Dat, en de kleinschalige wildparken, maken Swaziland met kinderen erg leuk voor een paar dagen.

swaziland met kinderen

The post Swaziland met kinderen appeared first on Gezin op Reis.

Leuke stedentrip Ljubljana met kinderen

$
0
0

Ljubljana met kinderen is leuk! Deze compacte stad heeft een ontspannen sfeertje en er is meer dan genoeg te doen voor gezinnen. Een kasteel op de heuvel, verschillende kindvriendelijke musea, een dierentuin, sfeervolle pleinen en een grotendeels autovrij centrum vol met terrasjes en ijssalons.

Toen we de stad voor het eerst bezochten in 2016 was er weinig informatie te vinden is over Ljubljana met kinderen. Uiteraard wilden we we de beste tips voor jullie vinden en daarom heel veel bezocht.

Ljubljana met kids

In 2019 gingen we weer naar Ljubljana en we merkten dat het beduidend drukker is geworden in de stad. Het toerisme is Slovenië is sterk gegroeid (in drie jaar tijd 50% extra toeristen) en een groot deel van deze (Aziatische) toeristen gaan vooral naar Bled en naar Ljubljana. Dat betekende langere wachttijden en meer drukte in het oude centrum. Loop je echter iets verder weg dan is er nog steeds diezelfde fijne sfeer. Bovendien zijn er de afgelopen jaren een aantal leuke attracties bijgekomen voor gezinnen en die hebben we nu natuurlijk bezocht.

Ljubljana met kids

In 24 uur kan je een idee krijgen bij Ljubljana maar om alles te doen wat wij in dit blog beschrijven heb je twee a drie dagen nodig. Voor een meer ontspannen vakantietempo adviseren we dan ook minimaal  2 dagen in Ljubljana met kinderen door te brengen. Je kunt een Ljubljana card kopen en dit raden we zeker aan! De kaart voor 24 uur kost 27,90 en die voor 48 uur 35,10 (prijspeil 2019, online kopen met korting) Er zijn ook kinderkaarten te koop voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Je kunt hiermee gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, krijgt gratis entree tot vrijwel alle onderstaande bezienswaardigheden in Ljubljana plus nog een stuk meer en leuke extra’s zoals een stadswandeling, rondvaartboot en 4 uur lang fietshuur (helaas geen fietsen met kinderzitje) en een uurtje WiFi.

Hoe leuk Ljubljana ook is, er zijn geen grote onmisbare attracties.  Als je alleen kiest voor een stedentrip mis je wat ons betreft wel heel veel moois in de rest van Slovenië met kinderen.

ljubljana hoofdstad slovenie

De leukste bezienswaardigheden in Ljubljana met kinderen

Het kasteel van Ljubljana

Het kasteel is de  grootste attractie van de stad wanneer je Ljubljana met kinderen bezoekt. Als kasteel zelf is het weinig bijzonder. Het is meer een veredelde horecagelegenheid. Het zijn juist de zaken eromheen en de kleine musea in het gebouw die het zo’n leuk bezoek maken. Naar het kasteel toe neem je de funiculair, een kabelbaantje dat je steil omhoog de berg optrekt met direct een goed uitzicht over de stad. Voor een nog beter uitzicht beklim je de uitkijktoren in het kasteel.

kasteel Ljubljana

In het kasteel zijn diverse bezienswaardigheden. Het puppet museum oftewel marionetten museum was bij onze dochter een hit. Niet vanwege de poppen die achter glas staan in het kleine museumpje maar vanwege het gedeelte waar je zelf theater kunt maken. Met zelf bedoelen we dan dat wij alles uit de kast moeten halen om een spannend verhaal te maken terwijl onze dame na elke voorstelling roept “meer, nog een keertje”. We hebben handpoppen, schaduwpoppen en van die poppen met een touwtjes, dus afwisseling genoeg. Met jonge kinderen mag je het puppet museum echt niet missen. Tijdens ons 2e bezoek vroeg ik me af of ze ook nu het museum nog leuk zou vinden (ze was toen 6 de eerste keer 3) en dit was nog steeds het geval. Met het grote verschil dat wij nu niet voor haar moesten optreden maar dat ze een showtje gaf voor ons.

kasteel Ljubljana
kasteel Ljubljana poppenmuseum
kasteel Ljubljana poppenmuseum
kasteel Ljubljana poppenmuseum

Andere permanente tentoonstellingen zijn die over de gevangenis van het kasteel gaat en een kleine tentoonstelling met historische voorwerpen. Virtual Castle is een 12 minuten durende film (met headset in verschillende talen) die op een laagdrempelige manier laat zien hoe het kasteel zich op deze berg heeft ontwikkeld. Van de een oermensen, tot de Romeinen en Napoleon tot het bouwwerk dat er nu staat. Verder zijn er verschillende tijdelijke tentoonstellingen.

kasteel Ljubljana poppenmuseum
kasteel Ljubljana

Het natuurhistorisch & nationale museum

Het Slovenian Museum of Natural History en het National Museum of Slovenia zitten samen in een gebouw. Voor kinderen is het Natuurhistorisch museum het leukst, maar als volwassene wil je zeker ook even in het Nationale Museum kijken. Hier kan je bijvoorbeeld de fluit van een holbewoner zien, een van de oudste muziekvoorwerpen die ooit gevonden is. Ook zijn er diverse goudschatten te zien die in Slovenië gevonden zijn. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het dus meer een archeologisch museum dan een National Museum, schilderkunst etc bevindt zich allemaal op andere locaties in de stad. Je bent dan ook binnen een half uur wel door dit deel van het museum.

Het natuurhistorisch & nationale museum ljubljana
Het natuurhistorisch & nationale museum ljubljana

Het natuurhistorische gedeelte bevind zich aan de andere kant. Hier heb je de geijkte voorwerpen zoals skeletten van dieren. Veel opgezette dieren maar ook een nagebouwde donkere grot. Er is een speelruimte die bij jonge kinderen in de smaak zal vallen.

Het natuurhistorisch & nationale museum ljubljana
Het natuurhistorisch & nationale museum ljubljana

De dierentuin van Ljubljana met kinderen

De dierentuin van Ljubljana ligt op een heuvel ten westen van het centrum. Bussen stoppen voor de deur. De entree is slechts 5,50 euro, of gratis met de Ljubljana Card. Hou er rekening mee dat de meeste attracties in de stad gratis zijn voor kinderen tot 6 jaar, maar dat de dierentuin dat niet is. Daarom heb je waarschijnlijk geen Ljubljana Card voor je kinderen en moet je bij de dierentuin dus betalen. De dierentuin is niet groot, maar er wordt uitgebreid. Rechts is een selectie boerderijdieren (paarden, koeien, geiten), maar je kunt er niet tussen doorlopen. Dagelijks is er een parade, waarbij de paarden, geiten en koeien langs worden gereden, zodat je kinderen ze kunnen aaien.

De dierentuin heeft niet de standaarden die wij als goed beschouwen. Er is bijvoorbeeld maar één olifant en één zeeleeuw. Met beide dieren worden ook een soort shows gegeven waarbij de zeeleeuw bijvoorbeeld beloond wordt voor het hooghouden van een bal. Andere dieren hebben het beter: de tijgers zitten in een grotere kooi en ook de apen hebben de ruimte. De lynx heeft het helemaal top in een groot bosgebied en hier kan het moeilijk zijn om de lynx überhaupt te spotten. De nieuwe ruimtes lijken sowieso wat ruimer opgezet te zijn en er wordt flink bijgebouwd. Onze dochter vond de dieren marginaal interessant en had meer oog voor de speeltuinen in het park. Er zijn trampolines (2 Euro/6 minuten voor de grote rechthoekige of gratis voor de ronde trampoline), een treintje (1 euro, inclusief snoepkauwgom), een klimrek in de vorm van een krokodil en veel glijbanen.

ljubljana dierentuin
ljubljana dierentuin

Museum van Illusies Ljubljana

Het museum van illusies is een relatief nieuw museum in Ljubljana. We wisten al wat we konden verwachten doordat we dook al een museum van Illusies bezochten in Wenen en Belgrado. De musea zijn voor 90% hetzelfde.

Daarom zorgden we ook dat we er direct bij opening waren want deze musea zijn super populair, maar vrij klein en daardoor snel druk. Ook nu was ons bezoek weer een hit bij mijn dochter. In de spiegelkamer danste ze erop los terwijl ze zichzelf van alle kanten bekeek. We probeerden de moeilijke puzzels op te lossen en maakten grappige foto’s. Zodra de grote drukte begon na 45 minuten stonden wij weer buiten. Dit museum is gratis met de Ljubljana card.

museum van illusies ljubljana
museum van illusies ljubljana

Minicity Ljubljana

Een ander nieuw “museum” wat we bezochten in 2019 is minicity Ljubljana. Niet in het oude centrum maar een half uur met de bus in een winkelcentrum. In een winkelcentrum kunnen kinderen beroepen spelen. Bijvoorbeeld in de minibakkerij, de winkel of in de autoshop.

ljubljana met kinderen minicity
ljubljana met kinderen minicity

Als je wel eens bij een Kidzania bent geweest heb je een idee wat je kunt verwachten al is de uitvoering hier niet van die kwaliteit. Veel dingen werken ook niet (meer) zoals het programma om zelf een auto te ontwerpen en de TV studio waar je een filmpje kunt maken. Dus hoewel ze zeggen voor kinderen van 3 tot 12 denk ik zelf dat 8 wel de maximale leeftijd is.

Mijn zesjarige dochter vermaakt zich uitstekend en ik zie haar twee uur lang niet. Wanneer ik daarna het wel leuk geweest vind is ze het daar niet mee eens. Voor ouders is er een restaurantje waar je wat kunt drinken tijdens het wachten. Dit museum is gratis met de Ljubljana card.

ljubljana met kinderen minicity

De kerken van Ljubljana

Kerken zijn altijd leuk om even binnen te kijken zeker wanneer ze zo kleurrijk beschilderd zijn als die in Ljubljana. De openingstijden voor de kerken zijn beperkt: vaak alleen in de ochtend en namiddag. Op de onderste foto’s de binnenkant van het  Franciscanenklooster dat een knalroze buitenkant heeft en daarmee een opvallende verschijning is in de stad.

Ljubljana kerken
Ljubljana kerken

Neem de rondvaartboot of ga met de fiets door Ljubljana

In Ljubljana hangt een romantisch sfeertje dankzij de oude huizen met kleurige en sierlijke gevels. Voor een andere blik op de stad kan je een tocht maken met een rondvaartboot. Als je een Ljubljana kaart hebt zou ik dit doen, anders niet. De boot is vooral een leuk rustig tochtje waarbij je de diverse bruggen bekijkt en een klein stukje natuur buiten het centrum.  Ljubljana is een heel fietsvriendelijke stad. Het is vlak en er zijn veel fietspaden. Hoewel je bijna alles kunt lopen is het best lekker om een paar uur de beschikking te hebben over een fiets bijvoorbeeld om een rondje te rijden door het Tivoli park of om vanaf je hotel naar het stadscentrum te fietsen. Wat me ook erg leuk lijkt om te doen is Suppen in Ljubljana, een activiteit die je met oudere kinderen in de zomermaanden kunt doen.

fietsen in Ljubljana
Ljubljana rondvaartboot
Ljubljana rondvaartboot

Lekker slenteren

Het oude centrum van Ljubljana is compact en nodigt uit om lekker te slenteren. Ondertussen stoppen bij een fontein in het zonnetje. De rivier die door de stad loopt wordt overgestoken met diverse bruggen. Zoals de drievoudige brug die het hart van de stad vormt. Een andere brug is de Drakenbrug die, hoe kan het ook anders, gesierd wordt door een viertal draken. Diverse pleintjes in de stad hebben een fontein en op een zonnige dag zit het hier vol met mensen.

Ljubljana drakenbrug
Ljubljana drakenbrug
Ljubljana met kind
Ljubljana met kind

Broodje worst eten in Ljubljana met kids

Een broodje worst als attractie, jazeker wel in Ljubljana. Een kranjska klobasa is een traditionele Sloveneense worst. Klobarsana is een fast-food place met sfeer. Centraal gelegen kan je hier terecht voor je broodje worst , met een cider die speciaal past bij deze worst. Er zijn verschillende gerechten zoals soep met worst, broodjes worst met mosterd of  een halve worst in plakjes. Lekker makkelijk, snel en betaalbaar en toch nog cultureel verantwoord;-)

worst eten in Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana

Etnografisch museum Ljubljana

Een van de grootste musea in Ljubljana is het Etnografisch Museum van drie verdiepingen. Bij binnenkomst start je met een klein deel Latijns-Amerika en Afrika maar het is voornamelijk Sloveense folklore en gebruiken die het hoofdbestand van het museum vormen.

ljubljana etnografisch museum

Veel van de voorwerpen zijn aan te raken en door middel van video en geluid gaat dit museum ook bij kinderen echt leven. Jammer genoeg zijn in het deel dat er speciaal voor kinderen is alle teksten in het Sloveens. Dit maakt dat je wel heel veel ziet maar achtergrond informatie mist. Zo had ik onze dochter graag het verhaal verteld achter de Sinterklaasachtige figuur waar een tentoonstellingsruimte over ging.  Naast het museum is een fijn cafeetje.

Het Etnografisch Museum ljubljana
Het Etnografisch Museum ljubljana

Het Museum of Contemporary Art Metelkova (+MSUM)

Tegenover het Etnografisch museum ziet het moderne +MSUM museum. Sommige moderne kunst zeker wanneer gebruik is gemaakt van licht en geluid installaties is ook voor kinderen erg interessant. Er zijn vaak diverse tijdelijke tentoonstellingen.

ljubljana met kinderen moderne kunst
ljubljana met kinderen moderne kunst

Tivoli park

Het grootste park van de stad het Tivoli park ligt aan de rand van het centrum. Er is een gemanicuurd gedeelte met een rozentuin, een museum een grote oprijlanen maar ook een ruiger gedeelte populair bij fietsers en wandelaars. Tijdens de meeste van onze stedentrips gaan we graag naar een park. Omdat het autovrije centrum van Ljubljana al zo ontspannen is en je zelfs hier op straat kunt voetballen had dat deze keer voor ons weinig meerwaarde. Misschien als het hartje zomer is en je de schaduw op wil zoeken. In het park zit ook een grote speeltuin.

Tivoli Park
Tivoli Park

Huis van experimenten Ljubljana

“Zouden jullie misschien met twee uur terug kunnen komen” de dame aan de balie verteld dat er nu veel schoolklassen zijn en dat we daarom het Science museum niet kunnen bezoeken.

Twee uur later zijn we weer terug en nu is het minder druk. Ik krijg een groot boekwerk mee met uitleg in het Engels van alle testjes. Verder lopen er vriendelijke en goed Engels sprekende medewerkers rond die graag helpen indien nodig. Hoewel voor ons dit niet zo nodig was omdat we vaak in dit soort musea komen en het daarom wel vrij duidelijk was. We blazen bellen, testen onze balans en werken met katrollen. Er zit natuurlijk wel een leerzaam aspect achter maar het gaat mijn dochter hier vooral om de lol.

ljubljana met kinderen science museum

Het museum bestaat uit een paar kamers die vol staan met 60 apparaten. Verwacht zeker geen wetenschapsmuseum zoals we in Nederland of Duitsland kennen. Maar mocht iets zoeken om te doen in Ljubljana met regen dan kan je hier zeker wel twee uur vermaken. Dit museum is niet aangesloten bij de Ljubljana Card.

ljubljana met kinderen science museum

Het Railroad museum en City Museum

Niet zelf geprobeerd omdat we geen tijd meer hadden, maar het lijkt ons ook interessant het railroad museum te bezoeken dat iets buiten het centrum ligt. Hier kan je meerdere treinstellen bekijken. Het Wetenschapsmuseum is alleen in het weekend regulier geopend en doordeweeks voor schoolklassen. Meestal zijn dit soort musea ook leuk met kinderen. We gingen nog wel naar het City Museum dat ook aangeraden wordt voor kinderen, maar dit vonden we echt niet interessant voor kids. Meer tips kan je vinden op de site Slovenië voor beginners.

Ljubljana

Kindvriendelijke hotels in Ljubljana

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel met familiekamer in Ljubljana?

Prijzen in de hoofdstad van Slovenië liggen hoger dan elders in het land. Heb je een klein budget er zijn vrij veel hostels in Ljubljana en de meeste hebben ook familiekamers of je kunt een volledige 4-persoonskamers huren. Veel lokale bewoners verhuren tegenwoordig hun appartementen via airbnb of booking. Bekijk hier hostels en appartementen in Ljubljana.

Liever een hotel met familiekamer in Ljubljana? City Hotel Ljubljana is heel centraal gelegen en heeft goede familiekamers voor vier en vijf personen. Of wil je een hotel met familiekamer en zwembad kies dan voor het
Grand Hotel Union Business. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

ljubljana hotel KVA hostel

We hebben een Ljubljana Card aangeboden gekregen, ons bezoek aan de stad en de activiteiten die we hebben gedaan zijn ons eigen initiatief. Dit blog verscheen voor het eerst in 2016, maar is ‘geüpdatet op basis van een nieuwe bezoek in 2019.

The post Leuke stedentrip Ljubljana met kinderen appeared first on Gezin op Reis.


Innsbruck met kinderen, combineer natuur en stad in de hoofdstad van Tirol

$
0
0

Als je wel eens op vakantie bent geweest in Oostenrijk is de kans groot dat je langs Innsbruck bent gereden. Stop er de volgende keer een paar dagen en kies voor een stedentrip Innsbruck met kinderen. Er is namelijk genoeg te doen in de hoofdstad van Tirol.

De historische stad nodigt uit tot wandelen. Er is een educatief science museum en een dierentuin. Bovendien zit je dankzij de Nordkettenbahnen zo in de bergen. 

Na een eerdere korte kennismaking met Innsbruck in de winter hadden we nu vier dagen voor onze citytrip. Hierdoor konden we op een ontspannen tempo de stad verkennen. Heb je minder tijd, bijvoorbeeld omdat je nog andere bestemmingen in Oostenrijk met kinderen bezoekt dan zou ik toch proberen minimaal twee volle dagen voor de Innsbruck en de Nordkette uit te trekken. 

Innsbruck is een stad die het hele jaar door te bezoeken is. Het is een populaire wintersport bestemming maar ook in de zomer is het druk. Over het algemeen zijn april en november de rustigste maanden voor een bezoek. In die periode zijn de kabelbanen rondom Innsbruck ook enige tijd gesloten voor onderhoud, iets om van te voren te checken. Wij gingen wel eind april, het begin van de meivakantie welke toevallig ook samenviel met het paasweekend. We hadden super veel geluk met het weer. Met temperaturen ruim boven de twintig graden was het echt al zomer, maar in de bergen lag nog sneeuw. Dit maakte Innsbruck extra fotogeniek.

Bezienswaardigheden Innsbruck met kinderen

Innsbruck is een heerlijke stad om lekker rond te wandelen. Het oude centrum is compact en makkelijk te voet te ontdekken. Het is echt nog een authentieke oude stad en de doorkijkjes op de bergen in de omgeving maken dat je zelfs in de stad de natuur nooit ver weg voelt. Een gebouw dat je niet mag missen is het "Gouden Dak", een balkon aan het paleis dat voorzien is van vergulde dakpannen. Veel van de bezienswaardigheden van Innsbruck bevinden zich in het oude centrum. Wij maakten een stadswandeling met Mary Leenders, een Nederlandse die al jaren in Innsbruck woont. Tijdens zo'n stadswandeling krijg je veel achtergrondinformatie over de geschiedenis van de stad.

Stadstoren

De stadstoren is een opvallend gebouw in het oude centrum. Je ziet de toren op verschillende plekken boven de huizen uitsteken, maar je kunt deze ook beklimmen. Onze dochter wist niet hoe snel ze de 133 traptreden op moest racen om als eerste boven te zijn. Boven wacht een mooi uitzicht op de stad en de omliggende bergen. 

uitzicht toren innsbruck

Hofkerk

De Hofkerk is een van meerdere erg mooie en uitbundig versierde kerken in het hart van Innsbruck. Wat deze een aanrader maakt om te bezoeken tijdens je vakantie in Innsbruck met kinderen is de multimedia show (onderdeel van het museum van Tiroler Volkskunst). Hier wordt verteld over het leven van Maximilian met behulp van moderne technieken. Licht en geluid maken het een spannend verhaal. Deur na deur kom je in een andere setting terecht tot aan het einde, "de dood van Maximilian". Maximiliaan leefde van 1459 - 1509 en had een van de grootste rijken uit de Europese geschiedenis. 

hofkerk innsbruck
hofkerk innsbruck

Na de multimedia show loop je de Hofkerk binnen met het praalgraf van keizer van het heilige Roomse Rijk. Hij gaf zelf opdracht voor het graf en de beelden die erbij staan maar is uiteindelijk niet in Innsbruck begraven. Toen hij doodziek was mocht hij de stad namelijk niet in vanwege openstaande schulden en hij sterf elders.

De 28 zwarte beelden die bij het graf staan, zijn zowel familieleden als personen uit legendes. Op één na zijn ze allemaal gegoten uit één stuk brons en ware meesterwerkjes. Ook voor kinderen heel boeiend om te zien hoe een ridder of koningin van vroeger eruit zag. 

hofkerk innsbruck
hofkerk innsbruck

Museum van Tiroler Volkskunst

De Hofkerk deelt een ingang met het museum van Tiroler Volkunst. Het is dan ook logisch om beide tegelijkertijd te bezoeken, zeker ook vanwege de hierboven al genoemde mulitmedia tentoonstelling over de Hofkerk.

Daarnaast kom je in het museum heel veel verschillende kerststallen tegen. Een hele expositie vol met figuren. Sommige kerststallen hebben een traditionele Oostenrijkse uitstraling terwijl andere oriëntaals van karakter zijn.

Museum van Tiroler Volkskunst
Museum van Tiroler Volkskunst

Hofburg paleis

Voor nog meer koninklijke pracht en praal moet je natuurlijk naar de Hofburg, een barok paleis. Hoewel er niets bijzonders te doen is voor gezinnen kan ik je een bezoekje toch aanraden. De rijk versierde ruimtes vol kroonluchters en schilderijen zijn op zichzelf interessant genoeg. Jammer genoeg mag je binnen niet fotograferen. 

paleis innsbruck

Dom van Innsbruck

Wanneer je dan toch bezig bent met een stadswandeling door Innsbruck kijk dan ook even binnen bij de uitbundig beschilderde Domkerk.  
kathedraal innsbruck

Audioversum Science Museum

Het audioversum is een science museum in het centrum van Innsbruck. Alles draait hier om horen, hoewel er tijdens ons bezoek ook een tijdelijke tentoonstelling was over reuk en zicht.

De vaste tentoonstelling is heel interactief en je leert op allerlei manier over geluid. We bespelen een muziekinstrument met behulp van LED staven maar kijken ook een filmpje over ons oor. Een toffe activiteit is het Sound Labyrinth, met behulp van een 3D bril loop je door een virtueel doolhof. Door te klappen in je handen worden de muren zichtbaar. In het doolhof moet je op zoek naar 3 klanksleutels. Elke keer dat je de muur raakt krijg je strafpunten.

Na 2 minuten is de tijd op maar heb ik helaas de uitgang nog niet gevonden. Onze dochter bakt er helemaal niks van dus voor kinderen is het nog wel wat moeilijk. Marcel heeft twee keer gekeken en duidelijk goed opgelet want hij is in 43 seconden klaar.

audioversium science museum

Je kunt zelf ervaren hoe beengeleiding werkt door een klanksleutel op je hoofd te zetten en hier tegen aan te tikken.

Andere dingen die je kunt doen is bijvoorbeeld geluiden herkennen. Is het een stofzuiger, boor of wasmachine? Moeilijker dan het lijkt. Alle opdrachten zijn zowel in het Engels als in het Duits te maken.

Kortom een origineel en educatief uitje in Innsbruck. Het museum is niet al te groot, maar je kunt er zeker wel anderhalf uur doorbrengen.

audioversium science museum

Speeltuinen in Innsbruck

Op zoek naar een leuke speeltuin tijdens je vakantie in Innsbruck met kids? In het Hofgarten park zit een toffe speeltuin, die bovendien nog eens heel centraal gelegen is. Onze zesjarige dochter kon hier heerlijk klimmen en klauteren. In de zomermaanden kan je hier ook spelen met water. 

Een andere redelijk grote speeltuin kun je vinden aan de overkant van de rivier langs het water in het Waltherpark. 

speeltuin innsbruck

Swarovski Kristallwelten 

Niet in Innsbruck zelf maar buiten de stad kun je Swarovski Kristallwelten bezoeken. Er gaat vanuit de stad een shuttlebus die inbegrepen is bij een entreekaartje.

Eerlijk gezegd heb ik weinig met Swarovski behalve dan dat ik weet dat mijn schoonmoeder het mooi vindt. Toch was Kristallwelten echt leuk. We begonnen met een wandeling door het museum waar veel gebruik is gemaakt van licht effecten. 

Swarovski kiristalwelten
Swarovski kiristalwelten

Daarna gingen we op ontdekking in de tuin. Die is echt supermooi met een meer met daarboven wolken van kristallen. Terwijl wij hier in het zonnetje genoten kon onze dochter zich uitleven op de vele speeltoestellen. Met als hoogtepunt toch wel de indoor klimtoren. 

Er volgt nog een uitgebreider blog over deze activiteit. 

Swarovski kiristalwelten
Swarovski kiristalwelten

Nordkettenbahnen 

De eerste dagen in Innsbruck hebben we genoten van het uitzicht op de bergen. Op dag drie is het tijd om deze van dichtbij te bekijken. De Nordkettenbahnen bestaat uit een drietal achter elkaar liggende verbindingen waarmee je telkens een stukje hoger komt. Je kunt een kaartje kopen tot de top waarbij je onder weg in en uit kunt stappen waar je wilt of als je bijvoorbeeld alleen maar naar de dierentuin wil gaan ook een kaartje tot een bepaalde halte.

Je kunt gewoon in het centrum van Innsbruck opstappen. We lopen er vanaf ons hotel in drie minuten naar toe. Marcel vraagt zich af of dit wel klopt maar het is echt zo eenvoudig. De eerste bahn is een funiculair, de Hungerburgbahn. Onze eerste stop de Alpine Zoo. Tip: ben je op reis met een baby en kinderwagen, stap dan achterin in. Zo voorkom je dat je bij de uitstaphalte een trap op moet lopen.

nordkettenbahnen innsbruck

Alpen dierentuin Innsbruck

De dierentuin van Innsbruck is een Alpenzoo, wat betekent dat je hier niet als in zoveel dierentuinen olifanten en leeuwen tegenkomt, maar juist dieren die van nature in de Alpen leven.

We hadden dan ook niet verwacht direct na de ingang een aquarium tegen te komen. Maar ook deze past in de setting met vissen die in o.a. de Donau leven en heel veel kikkers. “Kijk eens, zie hem!”, onze dochter staat enthousiast te springen voor het raampje wanneer ze weer een kikker heeft gevonden. Maar de schildpadden zijn een exotische toevoeging. 

Alpen dierentuin Innsbruck
Alpen dierentuin Innsbruck

Verderop in de dierentuin komen we o.a. reeën, bizons en luie slapende wolven tegen. Er is een te volgen route die langs alle verblijven komt, wel zo makkelijk. Op verschillende plekken zijn er toiletten en naast het hoofdrestaurant is er nog een kiosk in grote speeltuin.

Bij de lynx zien we eerst niks tot we wat zien bewegen in de boom. Soepeltjes springt de lynx van tak naar tak steeds hoger. Hij lijkt te loeren op de vogeltjes die hem natuurlijk al lang hebben zien aankomen. Fascinerend om te zien hoe zo’n instinct er toch nog steeds inzit.

Alpen dierentuin Innsbruck
Alpen dierentuin Innsbruck

De Alpenzoo heeft ook veel roofvogels die gelukkig genoeg ruimte hebben om te vliegen. Sommige kun je van heel dichtbij bewonderen en zo’n vogel die aan komt vliegen is super indrukwekkend.

Deze dierentuin heeft veel hoogteverschil en bijna geen dier heeft een recht verblijf. Dat maakt het naar mijn idee wel wat minder geschikt voor echt jonge kinderen in een kinderwagen. Het is voor hun heel moeilijk om de dieren te zien en je bent zelf constant aan het duwen. Ook de speeltuinen in de dieren zijn meer gericht op kinderen in de basisschool leeftijd dan op peuters. We brachten uiteindelijk inclusief lunch tweeënhalf uur door in de dierentuin van Innsbruck.

Alpen dierentuin Innsbruck

Sleetje rijden en bergen beklimmen

Na ons bezoek aan de Alpinzoo stappen we weer op de funiculair. Nog één halte en we moeten overstappen op de kabelbaan. Nu gaan we echt de bergen in en we stoppen bij Seegrube.

nordkettenbahnen innsbruck

Een laatste kabelbaan brengt ons naar de top de Hafelekar. Marcel had hier al een hele wandeling uitgestippeld maar in april ligt er nog veel te veel sneeuw. Enkel één top is open en daar klimmen we naartoe. Hier voelen we ons op de top van de wereld, wat een gaaf uitzicht over de omgeving, de stad en de omliggende bergen. Enkele waaghalzen volgen een besneeuwde bergkam naar nog een topje, eentje die je dan bijna voor jezelf hebt.

Aangezien mijn man en dochter geen angst kennen lopen ze daar ook heen maar ik ga halverwege terug en kan pas weer opgelucht adem halen als man en dochter in levende lijve weer terug zijn.

nordkettenbahnen innsbruck
nordkettenbahnen innsbruck

We dalen af naar de Seegrube. Had je op de top de ruige natuur, hier heb je een skigebied. Wil je een dagje skiën vanuit Innsbruck dan is dit de plek. Er ligt sneeuw genoeg maar die is niet meer echt ski-baar eind april en we zien iedereen dan ook met speciale korte skietjes (die hier worden verhuurd). Daarmee kun je super wendbaar de pistes af. Hoewel we graag gaan skiën, slaan we dit even over en laten het over aan de experts. Het skigebied Nordkette in Innsbruck is normaal gesproken al niet bijzonder kindvriendelijk met slechts een blauwe piste en verder (donker)rood en zwart. Je hebt hier zelfs de steilste afdaling van Europa.

In de buurt van Innsbruck zijn trouwens wel andere kindvriendelijke skigebieden maar dan moet je eerst een stukje met skibus of auto.

nordkettenbahnen innsbruck
nordkettenbahnen innsbruck

Wij houden het bij sleetje rijden in kinderland. Ook supertof. Er liggen sleetjes en fietsjes klaar die je gewoon gratis mag pakken en een kleine loopband maakt het makkelijk om weer naar boven te komen. De eerste paar keer gaat nog onwennig maar daarna heeft onze kleine dame de smaak te pakken. “Papa ik ga van je winnen hoor”, roetsj en weg is ze!

We kijken ook onze ogen uit naar de freestylers. Er is nog een liftje open naar het skipark en de waaghalzen hier doen niet moeilijk om een salto meer of minder. Sommige in een korte broek of zelfs zonder shirt alleen gekleed in een skibroek. We lopen dan wel in de sneeuw, het is hier 8 graden en in de zon is de gevoelstemperatuur veel en veel hoger. De skihut doet dan ook goede zaken en we genieten nog tot het einde van de middag in het zonnetje.

nordkettenbahnen innsbruck
nordkettenbahnen innsbruck

Schansspringbaan Innsbruck

Ooit wel eens willen weten wat zo’n schansspringer nou ziet wanneer hij van boven vertrekt? Het kan in Innsbruck en nu ik dat gezien heb bewonder ik deze sportmensen nog meer. Nooit van mijn leven dat ik hier zou springen.

skischans innsbruck

Om bij de schans te komen neem je de bus en vanaf daar is het nog tien minuten lopen omhoog. Of als alternatief neem je de The Sightseer, hop-on hop-off bus.

Na langs de kassa gekomen te zijn, bekijken we eerst de tribunes en de Olympische ringen. In 1964 en 1976 vonden de Olympische Spelen plaats in Innsbruck. De schansspringbaan is in het seizoen in gebruik voor wedstrijden zoals de Vierschanzentournee en van mei tot oktober zijn er vaak springers aan het oefenen.

skischans innsbruck

Een gondeltje brengt ons naar het begin van de betonnen toren en we nemen de lift omhoog naar de top. Hier wacht alweer een gaaf uitzicht maar nu over Innsbruck en over de bergen waar we dag daarvoor nog sleetje reden. In de toren zit ook een restaurant. Voor de locatie vallen de prijzen mij nog mee en we nemen dan ook de tijd om een wat te drinken en een taartje te eten. Ver in de diepte zien we al de Sillkloof liggen.

Wandeling Sillkloof

We besluiten de wandeling te maken langs de Sillkloof. Je kunt deze ook combineren met een langere wandeling en vanaf het centrum starten en dan helemaal naar de schans lopen, maar wij maken alleen het rondje van ongeveer een uur langs de rivier. Na de schans komen we eerst nog langs het panoramamuseum en het Kaiserjägermuseum. Beide musea slaan we deze keer over.

De route zelf duurt ongeveer een uur. Wij doen het rondje met de klok mee en dalen eerst af en lopen langs de woeste rivier. Zo dicht bij de stad ben je toch echt helemaal in de natuur.

Daarna moeten we uiteraard ook weer klimmen. Gelukkig lopen we nu in de schaduw van de bossen en er zijn regelmatig bankjes om even te stoppen. De bewegwijzering ontbreekt op een aantal kruispunten (wellicht zijn we te vroeg in het seizoen want de paaltjes staan er wel) maar doordat het een logisch rondje is kan ik de route wel inschatten. Bovendien komen we met regelmaat een andere wandelaar of hardloper tegen. Voor we terug zijn, komen we langs een uitkijkpunt met glazen vloer. Hier zien we de kloof met in de diepte de rivier waar we eerder langsliepen.

sillkloof innsbruck

Ondanks het hoogteverschil vond ik de route prima te doen voor onze zesjarige dochter. Zorg wel dat je voldoende water meeneemt. Het is wel echt een bospad inclusief stronken dus een kinderwagen kun je zeker niet meenemen.

sillkloof innsbruck

Innsbruck Card

Ga je naar Innsbruck met kinderen dan adviseer ik je de Innsbruck card aan te schaffen. Met deze kaart zijn veel musea en activiteiten gratis. Zoals Kristalwelten en de shuttlebus erheen (normale prijs €19+ €9,50), het audioversum (€9,-), de Alpenzoo (€11,-) en vele andere musea en kerken in Innsbruck.

Je kunt daarmee bovendien ook de Nordkettenbahnen op (normale prijs €36,50) en een aantal van de andere kabelbanen rondom Innsbruck. Plus je kunt gebruikmaken van de sightseer Innsbruck (die een toeristische route rijdt) en van het openbaar vervoer. Een ticket voor 24 uur kost €43 euro voor een volwassene en €21,50 voor een kind van 6-15 jaar (prijs actueel 2019). Je kunt dus zien dat je deze er zeer snel uit hebt. Je kunt ook een Innsbruck kaart voor 48 of 72 uur aanschaffen. Bekijk hier meer informatie op de website.

Kindvriendelijke hotels in Innsbruck

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Innsbruck? Wij overnachten eerst een aantal dagen in Hotel Grauer Bär. Super centraal gelegen op 2 minuten lopen van de historische binnenstad en de Nordkettenbahnen. Wat dit hotel extra fijn maakt met kinderen is het overdekte zwembad op de bovenste verdieping. Bij mooi weer kun je zelf bubbelen op het dakterras met uitzicht op de bergen en de kerk. Een dag sightseeing sloten we dan ook elke keer af met lekker nog een uurtje of twee zwemmen.

kindvriendelijk hotel innsbruck grauer bar
kindvriendelijk hotel innsbruck grauer bar

De familiekamers zijn ruim met vier vaste bedden. Ook de badkamer is ruim en schoon, alleen de waterdruk had van ons wat beter gemogen. Het ontbijtbuffet is uitgebreid maar wel elke dag hetzelfde. Omdat hier ook veel Aziatische tourgroepen komen, kun je zelfs kiezen voor rijst bij het ontbijt. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van Hotel Grauer Bär

kindvriendelijk hotel innsbruck grauer bar

Je kunt ook dineren in het restaurant van het hotel. Dit hebben we een avond gedaan. Waarbij we de keuze hadden uit twee gerechten en een standaard voorgerecht en dessert. De maaltijd was goed klaargemaakt en werd snel geserveerd. 

De laatste nacht slapen we in het Ibis hotel tegenover het treinstation. Makkelijk want we hadden een vroege treinverbinding. Zoals altijd bij Ibis een fijn bed, schone kamer en goed ontbijtbuffet. Onze kamer vonden we wel wat aan de kleine kant. Het is ongeveer tien à vijftien minuten lopen naar het oude centrum. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

kindvriendelijk hotel innsbruck ibis

Kindvriendelijke restaurants Innsbruck

Op zoek naar een kindvriendelijk restaurant in Innsbruck? Dit zijn enkele van de restaurants waar we hebben gegeten. Ben je in Innsbruck geweest? We horen het graag als je een tip hebt.

Ludwigs burgerrestaurant

Ludwigs burgerrestaurant is zoals de naam al doet vermoeden een hamburgerrestaurant. Met hippe inrichting en ruime keuze aan specialty burgers. De lekkere sappige hamburgers waren vol van smaak. Voor onze dochter werd gelijk een kleurplaat te voorschijn getoverd en ze hebben een kindermenu.  

ludwif innsbruck

Strudel café Kröl

Op heel veel plekken in Innsbruck kun je apfelstrudel krijgen. Maar voor een bijzondere belevenis gingen we naar Strudel café Kröll. Daar heb je opties waar je zelfs nog nooit aan gedacht hebt, zoals hartige currystrudel maar ook heel veel zoete opties. Het is er altijd druk maar de bediening is snel en efficiënt. Een fijn plekje om even pauze te nemen in de stad. 

strudel

Italiaans restaurant Vapiano

Snel, goed en gemakkelijk wat eten. Italiaans restaurant Vapiano is een aanrader. Bij binnenkomst krijg je een pasje dat gebruik je om te bestellen en bij verlaten betaal je weer. Pasta, salades, vlees en pizza worden allemaal ter plekke vers bereid. Echte Italiaanse pizza met dunne knapperige korst. Voor kinderen zijn kinderstoelen en schortjes aanwezig en het kindermenu is aantrekkelijk geprijsd. 

De stiftkeller

De Stiftkeller is een populair restaurant in de oude stad. Dit is een voormalig klooster en de inrichting en muurschilderingen maken dit een mooi plekje om te eten. Ze hebben ook een kindermenu. Helaas was tijdens ons bezoek de bediening langzaam en slordig en het eten vonden we ook niet zo bijzonder. 

Markethalle Innsbruck

Innsbruck heeft ook een foodcourt, markethalle Innsbruck. Wij eten altijd graag op dit soort plekken omdat iedereen dan kan kiezen waar ze zelf zin in hebben. In Innsbruck is de markthal echter een combinatie van een overdekte markt en een aantal eetkraampjes die toch wel van elkaar afgescheiden zijn. Alle marktkraampjes zijn bovendien in de avond dicht wat niet helpt in de gezelligheid. Leuk dus voor de lunch, maar minder voor het diner. 

Restaurant 1809 

In de buurt van de skischans en het Tirol Panorama museum zit restaurant 1809. Met niet alleen een prachtig uitzicht over de stad maar ook een leuke speelhoek voor jonge kinderen. We hebben hier heerlijk gegeten en er is een kindermenu.  

kindvriendelijk restaurant innsbruck

Wij bezochten Innsbruck in samenwerking met Innsbruck Tourismus. Bekijk vooral hun website voor tips en speciale evenementen. 

The post Innsbruck met kinderen, combineer natuur en stad in de hoofdstad van Tirol appeared first on Gezin op Reis.

Wandelen in het Prades gebergte van Catalonië

$
0
0

Het Prades gebergte ligt op slechts een uurtje rijden van Barcelona. In dit gevarieerde natuurgebied kun je allerlei (familie-)activiteiten ondernemen. In deze blog ga ik graag specifiek in op wandelen met kinderen in deze regio van Catalonië.

Wandelen in het Prades gebergte

Ga op paddenstoelenjacht

Wist je dat in deze regio meer dan 700 soorten paddenstoelen voorkomen? Geen wonder dat er een heuse familie-wandeling is uitgezet in Vall de Castellfollit, Paratge Natural de Poblet. Er zijn levensgrote 3D-schilderingen op rijen bomen aangebracht. Door op de juiste hoogte en afstand naar de schildering te kijken, ontdek je welke veelvoorkomende paddenstoelensoort staat afgebeeld.

Doordat onze zoon telkens zocht naar nieuwe schilderingen, liep hij tijdens de wandeling goed door. De totale lengte van de wandeling is 6,5 km, maar je kunt deze ook inkorten tot 3 km. Dat is voor kleine kinderen aan te raden, zeker omdat je start met een vrij zware klim.

Wandelen in het Prades gebergte

Neem wel een kaartje van het gebied mee indien je de route wil inkorten; de shortcut staat namelijk niet aangegeven op de route-paaltjes. (We geven je hier ook even de details, zodat je zeker de juiste kant op loopt: Bekijk schildering nummer 4 en loop dan weer terug naar de weg. Daar ga je rechtsaf i.p.v. rechtdoor zoals de route aangeeft. Na schildering nummer 4 loop je alleen nog maar op vlakke gebieden of naar beneden.) Welke route je ook kiest, het gebied is hoe dan ook prachtig en de wandeling is zeker een aanrader.

Bij de parkeerplaats (bij het boswachtershuis) zijn picknickplaatsen en een (kleine) speeltuin. Mochten je kinderen nog energie over hebben, kunnen ze zich hier ook nog tijden vermaken.

Wandelen in het Prades gebergte

Ga terug in de tijd: wandelen in het prades gebergte vlakbij het stadje Montblanc

Wil je de drukte van het bekende middeleeuwse stadje Montblanc ontwijken, maar toch de oudheid bezoeken? Ga dan naar het dorpje Prenafeta, op enkele minuten rijden van Montblanc.

Vanuit dit piepkleine dorpje wandel je namelijk in zo’n 30 tot 45 minuten naar de ruïnes van een verlaten dorp uit de 10e eeuw. Allereerst passeer je de kerk waarvan alleen het skelet nog overeind staat. Hier konden vroeger zo’n 100 personen samenkomen, maar nu is het een overgroeide ruïne letterlijk in ‘the middle of nowhere’.

Mocht je nog energie over hebben, dan kun je doorlopen tot de kasteelruïne op de top van de berg (nog zo’n 10 minuten klimmen). En dat is zeker aan te raden, aangezien je vanuit daar een 360 graden uitzicht hebt op het gebied (je ziet zelfs besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën). Het is er adembenemend mooi! Zelfs onze vierjarige kleuter vond deze wandeling het hoogtepunt van de vakantie.

Wandelen in het Prades gebergte

De wandeling biedt wel veel uitdagingen met klimpartijen en ongelijke rotsen. Het is echt een pittige klim! Mocht je hier met kleine kinderen heengaan, dan is daarom zeer raadzaam om een draagzak mee te nemen.

Startpunt: rij naar het dorp Prenafta en rij door totdat je niet meer verder kunt (de weg loopt dood aan het einde van het dorp is. Er is hier een klein parkeerterrein. De start van de wandeling is bij de stenen trap, rechts van het gele huis. Bij de waterpomp ga je linksaf.

Wandel naar Ermita de l’Abellera, een eeuwenoud kerkje

Een korte, maar zeer leuke wandeling is het pad wat vanuit het stadje Prades naar het eeuwenoude kerkje Ermita de l’Abellera leidt. Begin je route bij de Tourist Information waar je in ruil voor een kleine borgsom de sleutel van de kerkpoort kunt ophalen.

Daarna volg je de goed aangegeven wegwijzers en loop je in 2 km naar de Ermita de l’Abellera, waarbij je zo’n 100 meter stijgt. De route is afwisselend; dwars door het bos en je komt onderweg zelfs nóg twee kleine kerkjes tegen! Af en toe moet er wat geklauterd worden, wat onze kleuter een leuke uitdaging vond. Het pad eindigt met een prachtig uitzichtpunt vanwaar je een adembenemend overzicht hebt van het gebied Brugent River Valley.

Met de sleutel die je hebt gekregen bij de Tourist Information kun je de poort openmaken. Erachter ligt het eeuwenoude kerkje Ermita de l’Abellera, verscholen onder een enorme overhangende rots. Het kerkje dateert uit 1570, wat ook te zien is aan de nog steeds zichtbare drinkgelegenheid van de paarden en de uitgehouwen gaten voor het vastmaken van de touwen voor de paarden.

Het stadje Prades is overigens ook een bezoek waard. Het staat bekend als de ‘rode stad’ vanwege de rode stenen waarmee de huizen zijn gebouwd. Beklim bijvoorbeeld de klokkentoren of dwaal door de prachtige straatjes.

Ik hoop dat je kunt genieten van het prachtige Prades gebergte in de regio Catalonië in Spanje. Alvast heel veel plezier gewenst!

Gezin op Reis bezocht de regio Catalonië in samenwerking met Catalan Tourist Board. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op http://www.catalunya.com.

The post Wandelen in het Prades gebergte van Catalonië appeared first on Gezin op Reis.

Karlovac, voor een groene en authentieke ervaring in Kroatië.

$
0
0

Bij een vakantie in Kroatië met kinderen denk je waarschijnlijk direct aan de kust. En als je al aan het binnenland denkt, de meren van Plitvice. Tijdens ons laatste bezoek was ik benieuwd wat Kroatië nog meer te bieden heeft buiten de bekende bestemmingen.

Karlovac was een goede start. Vrij onbekend, maar wellicht herken je de naam vanwege Karlovačko, een populair biermerk in Kroatië. Deze stad ligt op een kruispunt tussen de kust en het achterland. Vanaf Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, rijd je er in een uur naartoe. Vanuit Karlovac kun je ook heel makkelijk dagtrips maken naar o.a. Ogulin, de watervallen van Rastoke, Zagreb of wat verder rijden op twee uur Plitvice.

Karlovac kroatie

Wat te doen in Karlovac?

Karlovac is een relaxt stadje aan een fijn zwemmeer. Niet al te groot maar wel met een vriendelijke sfeer die maakt dat je je hier welkom voelt.

Het stadje Karlovac

Karlovac is een van de weinige steden in Europa die gebouwd is als een zespuntig verdedigingsfort. Het moest het Habsburgse rijk beschermen tegen de Ottomanen.

Toevallig bezochten we al eens eerder Palmanova in Italië, een andere zespuntige stad. Daar staan alle muren nog overeind, maar in Karlovac zijn ze gesloopt. Hierdoor heb je minder het idee door een fort te lopen maar is wel heel veel groen in de stad ontstaan. De voormalige grachten zijn nu fijne grasvelden. In de winter de plek voor de lokale kids om sleetje te rijden, in de zomer om te chillen.

Karlovac kroatie
Karlovac kroatie

Veel van de oude muren werden gebruikt voor de barokvilla’s die later werden gebouwd toen de verdedigende functie van Karlovac verviel. Een van de fijnste straatjes in Karlovac, de Šetalište dr. Franje Tuđmana, heeft mooie historische gebouwen, bomen die een echt laantje vormen en fijne terrasjes. Hier oefenen de Kroaten hun nationale hobby van koffiedrinken uit.

Karlovac kroatie
Karlovac kroatie
Karlovac kroatie

Wanneer je door het oudste deel van Karlovac loopt, merk je wel dat er helaas nog een gebrek aan fondsen voor restauratie is. Sommige van de de voormalige 16e eeuwse kazerne gebouwen zijn verlaten. Wellicht in de toekomst zijn er meer mogelijkheden hier wat van te maken.

De buitenwijken van Karlovac bestaan uit veel industrie en flatgebouwen uit het socialistische tijdperk en zijn daardoor voor de gemiddelde toerist minder interessant.

Stadsstrand van Karlovac

Na een wandeling door het stadshart kun je je beter net als wij naar de rivier begeven. In Karlovac komen meerdere rivieren samen. De Korona is een rustige en schone rivier, die super geschikt is om te zwemmen.

Karlovac kroatie

Mijn dochter was ook helemaal happy hier een leuke speeltuin te vinden en ze kon nog even “trainen” op de atletiekbaan en met alle trainingstoestellen die hier in de openlucht staan. Bezoek je Karlovac met kinderen, dan zijn het park en grasveld langs de Korona rivier de plekken om lekker te chillen.

Naast het algemeen toegankelijke gedeelte met speeltuin is er ook nog een restaurant wat een afgesloten speeltuin heeft met dierenfiguren. Extra leuk en wel zo veilig wanneer je met een peuter of kleuter in Karlovac bent.

Tijdens ons bezoek begin mei was het water door de regen nog net wat te koud om te zwemmen, maar zonnen kon zeker wel. Er is een apart gedeelte voor jonge kinderen terwijl tieners zich graag uitsloven bij de springtoren.

Karlovac kroatie
Karlovac kroatie

Aquarium Karlovac

De nieuwste attractie in de stad is Aquatika, het aquarium van Karlovac. Dit maakt een bezoekje aan Karlovac met kinderen nog leuker! Gebouwd met o.a. EU fondsen en hopelijk wanneer het wat bekender is een reden voor meer toeristen om Karlovac te ontdekken. Nu is het in ieder geval al populair bij schoolklassen uit het hele land.

Dit is namelijk een bijzonder aquarium, niet met tropische vissen maar juist met zoetwater vissen. Maak je geen zorgen, dit is niet een van die aquaria in Kroatië die voelt als een uit de hand gelopen hobby maar is echt de moeite waard.

Karlovac aquatika
Karlovac aquatika

Het aquarium is grotendeels onder de grond gebouwd. Er zijn meerdere tanks met vissen, waaronder zeldzame zoetwatervissen die je in het echt niet snel meer tegen zult komen. Alle informatie is zowel in het Kroatisch als in het Engels, wel zo fijn. Er zijn educatieve panelen waar je meer leert over de meren en rivieren in Kroatië.

Het aquarium is niet heel groot maar een half uur tot een uur heb je wel nodig. Het heeft bovendien een eigen restaurant en grote parkeerplaats.

Karlovac aquatika
Karlovac aquatika

Kasteel Dubovac

Een andere bezienswaardigheid aan de rand van Karlovac is het kasteel Dubovac. Wanneer je het kleine museum in het kasteel bezoekt, kun je ook de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving.

In het kasteel van Dubovac zit ook een goed restaurant. Je kunt zowel binnen als in de kasteel tuin eten. Wij genoten van de gastvrijheid en smakelijke gerechten van de chef.

Dubovac

Oorlogsmuseum

Aan de rand van Karlovac kun je ook een museum vinden over de homeland war, zoals ze hier de Joegoslavië oorlog noemen. Tijdens ons bezoek was het museum niet geopend i.v.m. met een verbouwing.

Bezienswaardigheden rondom Karlovac

Ben je met de auto op vakantie dan is het een aanrader om in de omgeving een rondje te rijden. We kwamen niet langs grote bezienswaardigheden maar werden juist verrast door het groen en de mooiste natuur rondom Karlovac.

dobra rivier
dobra rivier

Wij waren op pad met een gids die de beste plekjes wist, maar je kunt je ook laten informeren bij het tourisme office in Karlovac. Zo is er een speciale “heritage road” die je naar mooie plekjes in de Čabranka, Kupa en Dobra valleien voert. Zoals het Novigrad kasteelruïne en de oude stenen brug over de Dobra.

De rivier is super blauw en op wat kleine stroomversnelling na heel rustig. Je kunt hier dan ook goed kajakken of kanoën. Wil je zo’n trip organiseren neem dan contact op met Mario van 4riversadventure (zie accommodatie, website wordt aan gewerkt).

dobra rivier

Een andere plek die we bezochten was het kleine stadje Duga Resa,waar toevallig vanwege een feestdag net een heleboel springkussens stonden. Iets waar mijn dochter natuurlijk helemaal blij van werd.

Overnachten in Karlovac en omgeving

Het aantal hotels in Karlovac is redelijk beperkt. Langs de snelweg zijn er enkele opties waar vooral groepen slapen die op doorreis zijn. Er zijn ook steeds meer lokale bewoners die een appartement of kamer verhuren.

Wij sliepen in hotel Korana Srakovcic, heerlijk rustig gelegen aan de oever van de rivier de Korana. Ruime kamer en een goede badkamer. Het restaurant heeft ook mooi zicht op de rivier en in de zomer kun je buiten zitten. Dit hotel in Karlovac heeft ook familiekamers. Bekijk hier meer reviews en beschikbaarheid.

hotel Karlovac
hotel Karlovac

Om ook een totale andere optie te zien bezochten we Camping Slapic 10km buiten Karlovac. Langs de rivier die hier super mooi is en meerdere watervalletjes heeft waardoor er ook een ondiep deel is voor jonge kinderen maar ook speelplek voor oudere kids.

Daarnaast is er ook een (recent gebouwd) zwembad waarmee ze hopen binnenkort officieel een vijf sterren camping te zijn. Met minder dan honderd plekken is dit echt een kleine camping in Kroatië. Er zijn plekken met schaduw en plekken in de zon.

canping slapic kroatie

Er zijn ook een handjevol nieuwe stacaravans voor als je op doorreis bent of zoals ons geen kampeerder. Ook zijn er enkele simpele a-frame hutjes aan het water. Ze kunnen je hier in contact brengen met Mario voor kajak en raftingtours en in de zomer kun je hem vaak vinden in het aan de rivier gelegen restaurant. Bekijk hier meer reviews informatie over de huisjes.

canping slapic kroatie
canping slapic kroatie
canping slapic kroatie

Wij bezochten Karlovac in samenwerking met het lokale tourisme bureau en met het Kroatisch verkeersbureau. Bekijk hun website voor tips over Kroatië. Wij gaan alleen samenwerkingen aan waarbij volledige editoriele vrijheid hebben onze eigen ervaringen te delen.

The post Karlovac, voor een groene en authentieke ervaring in Kroatië. appeared first on Gezin op Reis.

Review: Landal Village L’Eau d’Heure België

$
0
0

Op zoek naar een bestemming voor een actieve vakantie of een weekendje weg? Liefst niet te ver weg, zodat je met de auto kunnen reizen? Dit jaar was de keuze voor ons gevallen op de meren van L’Eau d’Heure, het grootste watersportgebied in Wallonië, in het zuiden van België.

De vijf meren van L’Eau d’Heure liggen op ongeveer een half uur rijden van grote steden als Charleroi, Bergen en Namen. De Waalse overheid heeft de meren van l’Eau d’Heure, naast de Ardennen, uitgeroepen tot dé toeristische trekpleister. De meren, met een oppervlakte van circa 600 ha, zijn kunstmatig aangelegd als waterreserve in het geval de waterstand van de rivier Samber bij Charleroi te laag zou zakken. In de omgeving van de meren kun je met je gezin veel (sportieve) activiteiten ondernemen. Wij verbleven een midweek in Landal Village L’Eau d’Heure gelegen aan een van de vijf meren, Lac de la Plate Taille.

Landal village l eau de heure

De bungalows van Landal Village L’Eau d’Heure

Het vakantiepark Village L’Eau d’ Heure ligt direct aan het meer en beschikt over 222 bungalows, variërend van 2 persoons- tot 10 persoonsbungalows. Vorig jaar vierde het park zijn 15e verjaardag en is men gestart met het moderniseren van de bungalows. De vloeren, het meubilair en inrichting worden allemaal veranderd. Een groot aantal van de bungalows zijn inmiddels al helemaal vernieuwd.

Landal village l eau de heure
Landal village l eau de heure

Wij verbleven met ons gezin een midweek in een 6-persoons vrijstaande bungalow, type 6D2. Na binnenkomst viel ons meteen de ruimte en licht op in onze bungalow. Het hoge plafond in de woonkamer en de vele ramen maakt het een hele lichte woonkamer. De woonkamer is gezellig en kleurrijk ingericht met twee banken, een open haard, eettafel en stoelen en open keuken. De keuken is van alle gemakken voorzien, zoals een vaatwasser, combimagnetron en koffiezetapparaat.

Landal village l eau de heure

Vanuit de woonkamer heb je toegang tot een half overdekt terras waar je prima buiten kunt zitten met mooi weer, tuinmeubilair is ook aanwezig bij de bungalow. Onze bungalow heeft drie slaapkamers, een badkamer met een wastafel, een bad en een aparte douche, dat vinden wij altijd wel erg fijn zodat je niet in een bad hoeft te stappen om te douchen.

Landal village l eau de heure
Landal village l eau de heure

In onze bungalow ligt een mooie, gladde laminaatvloer, in de badkamer en WC liggen tegels. Aan gezinnen met kleine kinderen is ook gedacht, er staan een kinderstoel en kinderbedje in de bungalow. En er zijn bij de bungalows leuke speeltuintjes te vinden.

De auto kun je bij de bungalow parkeren, dat vinden wij zelf wel erg prettig.

Je kunt ook kiezen voor een verblijf in een van de luxe bungalows op het park. In deze bungalows heb je een sauna. Zeker fijn als je in de winter verblijft op het park.

Heeft jullie gezin een hond en wil je je trouwe viervoeter ook meenemen op vakantie? Je kunt in Landal Village L’Eau d’Heure een hondenbungalow boeken. De hondenbungalows zijn extra voorzien van een hondendouche, een voederbak, een hondenmand en een omheinde tuin. Ook op het park is aan honden gedacht: tegenover onze bungalow ligt een hondenspeelplaats en tijdens een wandeling over het park zien we zelfs een speciale honden wasplaats.

Landal village l eau de heure honden
Landal village l eau de heure

De bungalow beviel ons prima, was schoon en volledig ingericht. Houd er rekening mee dat je bij verblijf op een Landal park zelf handdoeken en beddengoed moet meenemen. Heb je hier geen zin in, dan kun je vooraf ook handdoeken pakketten bijboeken of zelfs bij aankomst opgemaakte bedden regelen. Als wij bij onze bungalow aankomen, zijn onze bedden al opgemaakt en liggen er pakketten met handdoeken voor ons klaar.

Zwemmen Landal Village L’Eau d’Heure

We hebben ons allemaal prima vermaakt in het zwembad van Landal Village L’Eau d’Heure. Vooral de gave glijbaan en stroomversnelling waren favoriet bij onze kinderen en daar kregen ze dan ook geen genoeg van. Het vernieuwde zwembad heeft een gedeelte met een beweegbare zwembadvloer waar allerlei activiteiten georganiseerd worden zoals aquagym, er is een apart peuterbad met leuke speeltoestellen voor de kleintjes en een bubbelbad. Vanaf juni is het buitengedeelte geopend en kun je ook naar buiten zwemmen. Voor kinderen is er buiten een zogenaamd “spraypark” met speeltoestellen, waterbogen en douchestralen.

Er zijn ruim voldoende kleedcabines en -ruimtes in het zwembad en je kunt je spullen veilig opbergen in een kluisje. Denk er wel aan een Euromunt mee te nemen voor het kluisje.

Ben je als ouders toe aan even wat ontspanning zonder je kinderen? In het wellness centrum kun je, tegen betaling, genieten van sauna’s, een hammam, whirlpools of een beauty behandeling nemen.

Het is goed te weten dat het zwembad bij het vakantiepark eigendom is van de gemeente en je entreegeld moet betalen. Je krijgt als gast van Landal Village L’Eau d’Heure op vertoon van je bungalowsleutel wel 40% korting op de toegangsprijs van het zwembad.

Zwemmen Landal Village L'Eau d'Heure

En ook iets om rekening mee te houden: het zwembad is niet alle dagen geopend. Tijdens ons verblijf was het zwembad op maandag de hele dag gesloten. Openingstijden en tarieven kun je vinden op de website van het Aquacentre.

Naast zwemmen in het zwembad op het park kun je in de zomerperiode ook zwemmen in het meer.

Landal village l eau de heure

Kinderactiviteiten Landal Village L’Eau d’Heure

Voor kinderen is er meer dan genoeg te doen en te beleven op het vakantiepark Landal Village L’Eau d’Heure. Op het hele park zijn leuke speeltuintjes, in de buurt van elk bungalow vind je er wel een. Onze kinderen waren niet weg te krijgen van de air trampoline. Elke dag werd er even lekker op gesprongen. Bij slechter weer kunnen kinderen klimmen en klauteren in de indoor speelplaats. Er is een aparte ruimte bij de indoor speelplaats waar regelmatig door het entertainment team allerlei activiteiten voor kinderen worden georganiseerd, zoals bingo, een voorlees uurtje of er kan geknutseld worden.

Landal village l eau de heure
Landal village l eau de heure

En ook Bollo ontbreekt natuurlijk niet op Landal Village L’Eau d’Heure. Neem een kijkje met je kleintjes bij het Bollo huisje of ga Bollo knuffelen en met hem op de foto als hij rondloopt bij de indoor speelplaats.

In het hoogseizoen worden er rond en op het meer allerlei wateractiviteiten georganiseerd zoals zeilen, surfen en stand-up paddling.

Wij vinden het altijd erg gezellig om midgetgolfen met ons gezin. We hebben een leuke middag gehad op de 18-holes midgetgolfbaan van het park. Bij de receptie kun je, tegen betaling, midgetgolfsticks en balletjes huren.

Landal village l eau de heure
Landal village l eau de heure

Houden jullie als gezin van vissen? Bij het meer kun je vissen maar zorg wel dat je (vooraf) een vergunning hebt gekocht.

Heel handig, bij het inchecken op het park ontvang je een overzicht van het programma van die week en kun je je inschrijven voor diverse activiteiten.

Boodschappen en eten Landal Village L’Eau d’Heure

Als je zelf kookt, kun je in de parkshop terecht voor je (basis)boodschappen maar ook voor dagelijks vers afgebakken broodjes voor het ontbijt. Je kunt ook vooraf een ontbijtarrangement boeken. Dan wordt tussen 8.30 en 9.30 uur een compleet ontbijt bij je bungalow bezorgd.

Wil je uit eten met je gezin? Op het park vind je restaurant Rotiss’heure en snackbar Iwago ’66. In restaurant Rotiss’heure kun je terecht voor onder andere een smakelijke biefstuk van de grill of spareribs. Voor kinderen zijn er kindermenu’s verkrijgbaar. Wij aten met ons gezin een avond in dit gezellig ingerichte restaurant en het eten smaakte ons prima.

Landal village l eau de heure

Meer zin in een snelle hap? Bij de snackbar Iwago ’66 kun je patatjes, hamburgers en ijsjes kopen. Het is ook mogelijk pizza’s of Chinese maaltijden te laten bezorgen bij je bungalow. Bestellingen hiervoor kun je aan de receptie doorgeven.

Landal village l eau de heure

Ook leuk om te gaan gourmetten met je gezin in de bungalow. Voor onze kinderen altijd een feestje! We bestelden ons gourmetarrangement in de parkshop van het park. Het gourmetarrangement was goed verzorgd en bestond uit een gourmetset, verschillende soorten vlees en groenten, aardappeltjes, stokbroden, boter en een sausje.

Activiteiten met je gezin in de omgeving van Landal Village L’Eau d’Heure

In de omgeving van Landal Village L’Eau d’Heure is veel te doen voor gezinnen met kinderen. Op de vijf meren van L’Eau d’Heure kun je in de zomerperiode allerlei watersporten doen, zoals bijvoorbeeld waterskiën, windsurfen, zeilen of stand-up paddling. Of maak een tocht met het amfibievoertuig de Crocodile Rouge over het meer.

Landal village l eau de heure

Rond de meren kun je ook heerlijk fietsen of wandelen. Er zijn diverse wandelroutes die starten bij het Landal park. Bij de receptie is voor gezinnen met kleine kinderen een speciale Bollo kinderwandelroute verkrijgbaar. Wij huurden een dag fietsen en fietsten een rondje langs het meer, een fietstocht van ongeveer 15 kilometer. Tijdens onze fietstocht fietsten we over de stuwdam van de meren L’Eau d’Heure. De stuwdam is met kinderen zeker een bezoek waard. We daalden tot 40 meter af in de stuwdam, leerden alles over de stuwdam en opwekken van elektriciteit en stonden op 100 meter hoogte waar we een prachtig uitzicht hadden over de meren.

Landal village l eau de heure

Zijn je kinderen gek op klimmen? Dan moet je zeker naar het natuur klimpark Natura Parc gaan. Onze kinderen vonden het er heel gaaf en klommen als kleine apen alle 7 klimroutes in dit klimbos. Natura Parc is geopend van Pasen tot november en ligt vlakbij het Landal park.

In de directe omgeving van Village L’Eau d’Heure vind je ook mooie kastelen, abdijen en bijzondere plaatsjes, zoals bijvoorbeeld het kasteel van Chimay met een geschiedenis van meer dan 1000 jaar, de spookachtige ruïnes van de abdij van Aulne of het plaatsje Thuin met zijn belfort en bijzondere hangende tuinen.

Of bezoek met je gezin de grotten van Neptunus in Couvin. Na een wandeling met een gids stap je over in een bootje, vaar je door de grotten en kun je genieten van een mooi licht- en muziekschouwspel. Onze kinderen vinden grotten bezoeken altijd erg leuk en spannend en vonden deze grotten toch wel de allermooiste die ze ooit gezien hebben.

Kortom, er is ontzettend veel te beleven met kinderen rond de meren van L’Eau d’Heure en Landal Village L’Eau d’Heure. Een midweek was voor ons eigenlijk niet genoeg om alles te kunnen zien en we gaan zeker nog eens terug naar dit deel van Wallonië in België.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Landal Greenparks en Wallonie Belgique Tourisme. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

The post Review: Landal Village L’Eau d’Heure België appeared first on Gezin op Reis.

Interview: Nepal met kids tijdens de kerstvakantie

$
0
0
Nepal is misschien niet een land dat het eerste in je opkomt als je denkt aan een kindvriendelijke bestemming. Onterecht vindt Esther ten Have, die met haar man en kinderen van toen 6 en 4 jaar drie weken rondtrok door dit land in de Himalaya. “Nepal is een topbestemming, juist met kinderen”. In dit gastblog verteld ze je meer over hun reis.

In 2006 hebben mijn man en ik een half jaar vrijwilligerswerk gedaan in Kathmandu en in 2008 zijn we nog eens teruggeweest. We hebben er de nodige trekkings gedaan en al veel van het land gezien. Toch wilden we graag terug, met onze kinderen.  

Even wennen in Kathmandu

Onze dochter vond de Nepalese hoofdstad meteen geweldig, onze zoon moest in het begin erg wennen. De geluiden, de geuren, de viezigheid op straat, de mensen die maar wat graag aan zijn hoogblonde haar wilden voelen… Tot overmaat van ramp hadden we ook nog eens zijn favoriete knuffel in de auto, die op Schiphol stond, laten liggen.

Zoonlief wilde naar huis en ik dacht: “Waar zijn we aan begonnen?!”. Maar op dag twee hadden we de beste ingeving ever. We gaven hem onze kleine camera, zodat hij alles dat hem opviel kon fotograferen. En toen ging de knop om. Enthousiast ging hij van vuilnishoop naar volbepakte brommertjes naar slapende straathonden. De camera werkte voor hem als een soort filter, waardoor het niet zo heftig binnenkwam allemaal.

En zo beklommen we op dag twee vrolijk de 365 treden tellende trap (hebben we gelezen, niet nageteld) naar de Monkeytemple. Onderweg bewonderden de kinderen de apen en de sadhus (heilige mannen). Eenmaal op de top maakten we de fout om de kinderen op een rustig plekje iets lekkers te geven. Meteen stond er een opgewonden aap naast ze om het snoepje af te pakken.

Het liep goed af, maar we hebben de les geleerd: niet eten bij de apentempel. Mocht je de trap, die behoorlijk steil is, te uitdagend vinden: je kunt ook met de taxi tot iets onder de top komen. Je komt dan aan de achterkant van de tempel aan. Maar mijn ervaring is dat kinderen het klimmen enorm leuk vinden en sneller zijn dan hun ouders ☺.

Op de bonnefooi of georganiseerd?

Terwijl we vroeger altijd op de bonnefooi reisden, bereid ik sinds we kinderen hebben onze reizen beter voor. Een aantal overnachtingen, op mooie plekken of in hotels waar ik per se wilde verblijven, heb ik van te voren vastgelegd.

Toch bleef er ook ruimte voor aanpassingen. De eerste dagen verbleven we in een appartement van een kennis in Kathmandu. Hier zou ik met de kinderen blijven terwijl mijn man foto’s zou gaan maken voor een ontwikkelingsorganisatie in Sindupalchowk, een afgelegen gebied richting de grens met Tibet. Maar nu het zo goed ging met de kinderen, besloot ik gewoon mee te gaan.

Een goede keuze, zo bleek. Kathmandu is mooi, kleurrijk en levendig, maar ook druk, vies en intens. In Sindupalchowk genoten we van het leven op het ‘platteland’ (tussen aanhalingstekens, want gelegen in de uitlopers van de Himalaya). We hebben ons daar een hele dag vermaakt bij een rivier. Pootje baden, dammetjes bouwen en steentjes gooien.

Op de terugweg besloten we spontaan om te stoppen en overnachten in Bhaktapur, 1 van de 3 koningssteden in de Kathmanduvallei. Ondanks dat veel mooie tempels verwoest zijn tijdens de aardbeving in 2015, blijft er genoeg mooist te zien in deze oude stad. Een aantal oude tempels zijn nog redelijk intact. Durbar Square in Kathmandu was erger verwoest en kende ik niet terug. Maar ook daar wordt hard gewerkt aan de wederopbouw en restauratie.

Bhaktapur staat bekend om het pottenbakken en het leek mij leuk om de kinderen zelf een potje te laten maken. Na wat rondvragen bleek dat te kunnen! Een gouden tip is daarom ook om naar Pottery Square te gaan, en als je vanaf het centrale plein (durbar square) komt naar de hoek links achterin te lopen. Daar is de kleine winkel en werkplaats van Pottery Trainings Centre. Een hele enthousiaste Nepalees bracht de kinderen de fijne kneepjes van het pottenbakken op een draaischijf bij. Hij nam alle tijd voor ze en eindigde met een lesje ‘Hoe maak je een olifant van klei’. Nog een tip: ga meteen aan het begin van je verblijf in Bkaktapur naar de workshop. De gemaakte potjes moeten drogen in de zon, en daar is tijd voor nodig. Drie van de zes gemaakte potjes sneuvelden tijdens de vlucht naar huis, maar het was een superleuke ervaring.

Na ons verblijf in Kathmandu, Sindupalchowk en Bhaktapur wilden we een kleine ‘tour de Nepal’ doen: van Kathmandu, via Kurintar naar Phokara, Astam, Bandipur en Chitwan. Een aantal hotels had ik al vastgelegd. Het vervoer regelden we via onze kennis Nilam Bastola die een eigen reisbureau heeft (Asian Heritage Treks). We hebben even getwijfeld of we niet met het openbaar vervoer zouden reizen, maar de herinnering aan een tocht in 2006, waarbij de bus halverwege de rit strandde en we de nacht op het dak van de bus doorbrachten, deed ons ertoe besluiten om toch eigen vervoer te regelen (auto met chauffeur). Het zou ons sowieso veel tijd schelen en bovendien konden we zo stoppen waar we wilden. Heel fijn als je dochter nodig moet plassen, of je samosa’s wilt kopen bij een stalletje langs de weg.

De hoogtepunten van deze roadtrip:

Chandranagiri Cable Car

Net buiten de Kathmaduvallei, op de weg naar Pokhara, ligt Chadranagiri. Een 2,5 kilometerlange kabelbaan brengt je (bijna) naar de top van een heuvel (2551 meter), de laatste 31 hoogtemeters moet je lopend afleggen. Boven op de heuvel zijn restaurantjes, een tempel en, hoera!, een speeltuin. Deze speeltuin is voor Nepalese begrippen heel westers en mijn kinderen konden er zich prima vermaken.

Summit River Lodge

De afstand van Kathmandu naar Pokhara is maar 200 kilometer, maar door de slechte conditie van de weg doe je er zo zeven uur over. Omdat we ook wilden stoppen bij Chandranagiri (zie hierboven), besloten we halverwege de weg naar Pokhara te overnachten bij Summit River Lodge. Een goede beslissing! De lodge is niet bereikbaar per auto. Vanaf de parkeerplaats moet je via een mooie hangbrug (een beleving op zich) de rivier over en vanaf daar is het een klein half uur lopen naar de prachtig gelegen lodge. Aan de overkant van de brug stond een soort golfkarretje klaar voor de bagage. De kinderen mochten ook meerijden. Omdat het donker was toen we aankwamen, zagen we pas de volgende dag hoe mooi deze plek is. De lodge kijkt uit over de Trishulirivier, waar we ’s ochtends naartoe zijn gewandeld. Daarna hebben de kinderen nog een poging gewaagd om te zwemmen in het mooi gelegen zwembad. Maar helaas, alhoewel de temperatuur overdag best hoog opliep, was het water van het bad veel te koud (we waren hier eind december). ’s Middags zijn we met zijn vieren terug gelopen naar de auto, een mooie wandeling door de natuur en langs traditionele Nepalese boerderijen. Onderweg kwamen we een grote schommel tegen, die speciaal gebouwd is voor Dashain, het grootste festival van Nepal in oktober. Die moest uiteraard even getest worden!

Annapurna Eco-village Resort

We hebben even getwijfeld, maar besloten dat we het maken van een trekking overlaten aan een volgend bezoek aan Nepal (want ja, dat komt er zeker). Om toch het ‘berggevoel’ te krijgen, zijn we naar Annapurna Eco Village in Astam gegaan. Ik zeg het niet snel maar deze plek is echt een paradijsje. De kamers liggen rondom een prachtige tuin, met uitzicht op bergreuzen als de beroemde Machapuchre, oftewel Fish Tail. Van hieruit kun je mooie wandelingen maken, of, zoals ik gedaan heb, even helemaal niets doen. De kinderen vermaakten zich hier wel. Ze mochten meehelpen met koeien melken en ’s avonds werd er een kampvuurtje gemaakt. Meer heb je soms niet nodig!  

Phokara

Ik denk niet dat er iemand is die Nepal verlaat zonder een bezoek te hebben gebracht aan Phokara. Deze aan een meer gelegen stad is een belangrijke toeristenbestemming, omdat het de uitvalbasis is voor de trekkings in het Annapurnagebied. Aanraders hier zijn: een boottochtje maken op het Phewa lake, bezoek brengen aan de peacestupa, waarvandaan je een mooi overzicht hebt over Phokara, een lunch (overnachting kan ook) bij de Fishtaillodge, waar je met een trekpontje naartoe moet en waar een mooi terras is met uitzicht over het meer en een bezoek aan het International Mountain Museum. De kinderen vroegen bij dit museum meteen: wat kunnen wij hier doen? Want het zijn vooral rijen vitrines met attributen en informatie. Maar er zijn genoeg interessante verhalen om de kinderen even te vermaken (vooral de yeti maakte veel indruk). En buiten is een replica van de berg Manaslu, die je kunt beklimmen.

Sapana Village Lodge

Een bezoek naar Nepal is bijna niet compleet zonder een bezoek aan Chitwan. Dit Nationale Park in de laaggelegen terrai, in het zuiden, is het leefgebied van o.a. wilde neushoorns, krokodillen en olifanten. Sapana Village Lodge is daar een hele fijne plek om te verblijven. De lodge bestaat uit o.a. allemaal huisjes, gelegen in de grote tuin, een prima restaurant, met uitzicht op de Rapti rivier. Er is een kleine speeltuin en er liggen badmintonrackets. Wat ook fijn is: een deel van de winst gaat naar projecten in het dorp, zoals een basisschooltje en een vrouwenproject. Bij dit laatste project dat zich naast de lodge bevindt, hebben we een kijkje genomen. Vrouwen maken hier handwerkproducten en souvenirs. Op het moment dat wij aankwamen waren ze bezig met het maken van knuffelolifantjes. De kinderen waren meteen geïnteresseerd en al snel mochten ze helpen. Natuurlijk gingen we niet naar huis zonder die olifantjes, die ze zelf gevuld hadden, gekocht te hebben.

Een van de redenen dat ik deze lodge heb uitgekozen, is dat ik de kinderen wilde laten kennismaken met de gedomesticeerde olifanten in Nepal. Maar niet op de manier zoals ik dat jaren daarvoor deed. Tijdens een eerder bezoek aan Nepal heb ik een tochtje gemaakt op een olifant, iets wat geen positieve ervaring was en wat ik nu nooit meer zou doen. Bij Sapana Eco Village is echter een Franse dierenactiviste werkzaam die opkomst voor de gedomesticeerde olifant in Nepal. Zo zet ze zich in voor een betere leef omgeving (niet vastketenen maar vrij laten lopen in een groot afgezet gebied), beter voedsel en een betere behandeling (zoals geen toeristenritjes door de jungle). De vier olifanten van Sapana Lodge (waarvan er een met pensioen is) worden op deze manier behandeld. Terwijl wij met de Franse activiste stonden te praten zagen de kinderen hoe de olifantenverzorgers bezig waren met het maken van voedsel voor de olifanten. En al snel mochten ze ook nu weer helpen. Het feest was compleet toen ze het zelfgemaakt voer ook mochten geven (lees gooien) aan de olifanten. Wat je ook vindt van het houden van olifanten in gevangenschap, ik zag dat ze hier wel op een bewuste manier omgingen met de dieren.

Via de lodge kun je verschillende activiteiten boeken. Wij kozen voor het meehelpen met wassen van de olifanten en een boottochtje in een smalle kano, om zo op zoek te gaan naar krokodillen. Het olifanten wassen werd een groot waterfestijn. De kinderen en de olifant genoten zichtbaar. De boottocht was spannender dan verwacht. Op dat moment had geen van de kinderen een zwemdiploma en het bootje was heel wiebelig. Maar gelukkig bleven de kids muisstil zitten, ze waren veel te druk met het spotten van krokodillen. De teller bleef hangen op dertien. Het was wel even opletten geblazen. Mijn dochter zat heerlijk met haar handen in het water, terwijl er een meter verderop een krokodil zwom…

Tot slot

De kinderen hebben het nog regelmatig over deze reis. Zoals ik al schreef gaan we zeker terug naar Nepal, waar we dan sowieso een trekking gaan doen. De plannen worden al gesmeed!

Nepal algemeen:

Vaccinaties: van tevoren hebben de kinderen twee vaccinaties gehad: tegen Hepatitis A en buiktyfus.

Eten: de traditionele maaltijd in Nepal is Dahl Bat: rijst met linzen. Dat wordt doorgaans met de handen (of beter gezegd alleen de rechterhand) gegeten en dat vond vooral mijn zoon enorm interessant. Nu nog moeten we hem geregeld terechtwijzen als hij weer eens met zijn handen eet: “We zijn niet in Nepal!”. Alhoewel de kinderen geen probleem hadden met dit gerecht, vonden ze het wel fijn om in Kathmandu en Pokhara af en toe bij een goede pizzeria te eten. Tips hiervoor: Fire & Ice in Kathmandu en Roadhouse in Kathmandu en Pokhara.

Hygiëne: de hygiëne in Nepal laat nogal eens te wensen over. Wij volgden de standaard voorzorgsmaatregelen: alleen gefilterd water of water uit flessen drinken, vaak handen wassen met desinfecterende zeep, fruit altijd schillen en geen rauwe groente of salade eten. In Kathmandu heb ik de kinderen niet laten douchen, en heb ik ze vooral gewassen met van die wegwerpwashandjes die we bij de drogisterij in Nederland hadden gekocht. Verder achtervolgde ik de kinderen overal met mijn desinfecterende handgel. Het is vast ergens goed voor geweest. Geen van vieren is ziek geweest!

En verder … Ook als je vooral in relatief luxe hotels verblijft, ontkom je er bijna niet aan om onderweg kennis te maken met een primitieve sta-wc (hokje in de tuin, met gat in de grond en een emmer met water ernaast) . Het was verbazingwekkend hoe snel de kinderen zich aanpasten. Ik denk dat hierbij (zoals bij zoveel dingen) geldt: als je er zelf niet moeilijk over doet, doen de kinderen dat ook niet.

Alle foto’s in dit blog zijn eigendom van Ruben Meijerink

The post Interview: Nepal met kids tijdens de kerstvakantie appeared first on Gezin op Reis.

Penang met kinderen: lekker eten en cultuur

$
0
0

Als je met kinderen in Maleisië bent en van de Aziatische keuken houdt, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan het eiland Penang. Penang staat namelijk bekend om diens lekkere “street food”. Daarnaast heeft het een groot aanbod aan mooie kindvriendelijke bezienswaardigheden. Bovendien is het eiland ook makkelijk bereikbaar. Het is het enige eiland in Maleisië met een brugverbinding met het vasteland en het heeft zelfs een eigen vliegveld. Lees in de ze blog wat je allemaal kunt doen op Penang.

Penang met kinderen

Van Kuala Lumpur naar Penang met een huurauto

Wij bezoeken Penang met onze dreumes tijdens onze reis door Thailand en Maleisië. We rijden vanaf Kuala Lumpur met een huurauto naar Penang. Deze rit duurt ongeveer vier uur en gaat grotendeels over snelwegen van goede kwaliteit en met weinig verkeer. Het eiland Penang is per auto bereikbaar, aangezien het eiland middels een brug verbonden is met het vasteland. We hebben afgesproken om de huurauto op Penang terug te brengen, en zullen na een paar dagen vanaf het vliegveld op Penang met een rechtstreekse vlucht naar Bangkok vliegen.

Tussenstop bij de Batu Caves

Wanneer je de drukke binnenstad van Kuala Lumpur verlaat en al toe bent aan een korte pauze, kun je een stop maken bij de Batu Caves; grotten met tempels gelegen bovenaan een enorm hoge trap.

Batu Caves

Een drager voor kleine kinderen is noodzakelijk om de klim naar boven te kunnen maken. Tijdens ons bezoek zijn ze de tempel aan het verbouwen en daarom verzoeken ze de mannen een emmertje met bouwmateriaal mee naar boven te tillen.

Er is een grote kans dat ze tijdens jouw bezoek de tempel nog steeds aan het verbouwen zijn. Buiten de indrukwekkende hoge trap met grote beelden en mooie grotten, maken de aanwezigheid van aapjes, hanen en vleermuizen dit bezoek voor kinderen extra leuk.  

Batu Caves

George Town met kinderen

Lekker eten in Penang

Op Penang verblijven we in de hoofdstad George Town, waar een divers aanbod is aan accommodaties die ook geschikt zijn voor kinderen. Wij verblijven in een oud, traditioneel Chinees-Maleisisch huis op een geweldige locatie. Het Yen Ken Hotel. We lopen de deur uit en zitten meteen tussen de kraampjes met street food, de open-lucht-restaurantjes en de eethuizen.

Voor elke maaltijd is er genoeg keuze en telkens genieten we van de smaakvolle keuken waar Penang om bekend staat: de Nyonya keuken. Zo zitten we de eerste avond al op een plastic krukje in de barbecuegeur, met onze dreumes geïmproviseerd in de draagzak op schoot en smullen we van de Maleisische variant van kipsaté.

Street art in George Town

Naast het eten staat George Town ook bekend om zijn street art. Deze kunst kun je het beste bekijken tijdens een stadswandeling. Het centrum is rustig qua verkeer en grotendeels buggy-proof. Soms lijkt het haast een speurtocht om de street art te vinden, wat het leuk maakt om de creatieve kunstwerken samen met je kinderen te zoeken. Met behulp van een stadsplattegrond moet het lukken om ze allemaal te vinden.

Streetart in George Town
Streetart in George Town

Tempels in George Town

Daarnaast zijn er ook veel religieuze huizen te bezoeken. In het centrum vind je binnen loopafstand van elkaar onder andere de Kapitan Keling moskee, een hindoeïstische tempel en meerder zogenaamde Kongsi: Chinese clan huizen, waar hun voorouders worden geëerd. Ook de Thaise en Birmese tempel, welke iets buiten het centrum zijn gelegen, zijn zeker een bezoekje waard.  

Tempels in George Town

Upside Down Museum

Tijdens een vakantie met kinderen, kan een bezoek aan het Upside Down Museum zeker niet ontbreken. Een heel komisch museum, niet alleen doordat alles ondersteboven is gebouwd, maar ook doordat je persoonlijk verplichte gids jou in elk hoekje van het museum op de foto wil zetten en je graag voordoet wat de beste fotogenieke houdingen zijn.

Upside down museum

Overige dingen te doen op Penang met kinderen

Het eiland Penang is niet groot en leent zich uitstekend om met een auto
in één dag te verkennen. Onderweg kom je door verschillende dorpjes en heb je genoeg restaurantjes. Penang staat niet bekend om zijn mooie stranden, al zijn er wel enkele opties zoals Batu Ferringhi. Tijdens onze eendaagse road trip over het eiland stoppen we ook bij de Tropical Fruit Garden. Verwacht niet te veel van de rondleiding tussen de bomen en planten; de afsluiter bij het fruitbuffet waar je onbeperkt mag proeven, maakt het echter tot een leuk uitstapje voor jong en oud. Pas wel op voor de insecten, want die proeven ook graag mee!

Een absolute must-see op Penang is het Chinees-Boeddhistische klooster Kek Lok Si. Het klooster is uitgestrekt over een groot terrein en bestaat uit meerdere gebouwen, die allen kleurrijk en sprookjesachtig zijn vormgegeven. Het is aan te raden om een drager voor kleine kinderen mee te nemen, want het is veel lopen en klimmen. Het klooster is gratis te bezoeken en goed per auto bereikbaar. Er zijn meerdere parkeerplaatsen; probeer zo ver mogelijk tot de ingang te rijden. Het bespaart je een hele klim naar boven als je niet zoals wij je auto meteen bij de eerste parkeerplaats neerzet.

Zorg dat je de zogenaamde Turtle Pond niet misloopt; een vijver die vlakbij de ingang te vinden is en die vol zit met schildpadden. We kopen tegen een klein bedrag wat planten, die onze dreumes met alle liefde voert aan de vele schildpadden.

Ook brengen we tijdens ons verblijf op Penang een bezoek aan de Botanische Tuinen. Helaas hebben we tropische regenbuien tijdens ons bezoek, waardoor we de tuinen vooral vanuit een rondleiding in een busje hebben gezien. Houd het weerbericht dus in de gaten als je wat meer van de tuinen wilt zien dan wij!

Nog een laatste praktische tip!

Na een paar heerlijke dagen op Penang, vliegen we weer terug naar Thailand. Voordat we naar het vliegveld gaan, brengen we nog een kort bezoekje aan de Slangentempel. Een Boeddhistische tempel waar de slangen worden aanbeden en de vrijheid hebben om zich te nestelen waar ze willen. Dat maakt dit bezoekje wel spannender dan we ons hadden voorgesteld. Er is ook de mogelijkheid om op de foto te gaan met slangen.

Onze dreumes kent nog weinig angst voor de slangen. Hij is er zo fan van, dat we bij de tempel een plastic lookalike slang voor hem kopen. Vervolgens gaan we door naar het vliegveld en wordt de plastic slang in de handbagage meteen onderschept door de douane. Ze willen de slang weggooien omdat het tot paniek kan leiden, maar we beloven dat we de slang niet tijdens de vlucht tevoorschijn zullen halen. Gelukkig voor onze dreumes is dat oké voor de douane en hierdoor hebben we een leuk aandenken aan Penang.

The post Penang met kinderen: lekker eten en cultuur appeared first on Gezin op Reis.

Felsenmeer een geweldig uitje met kinderen in het Odenwald

$
0
0

Na een leuke tochtje met de draisine reden we door naar Reichenbach, waar het Felsenmeer ligt. Volgens een oude legende woonden hier vroeger twee reuzen. De een op de Felsberg en de ander daartegenover, op de Hohenstein. Toen die twee ruzie kregen, bekogelden ze elkaar met rotsblokken. De reus op de Felsberg raakte al snel bedolven onder de rotsblokken. Zo kreeg de berg de naam Felsenmeer (rotsblokkenzee). En, zo gaat de legende verder, als je hard met je voet op de Felsberg stampt, hoor je de reus nog kreunen. Pas maar op dat je hem niet wakker maakt! Dit soort verhalen spreekt natuurlijk direct tot de verbeelding tijdens een vakantie in Duitsland met kinderen.

Felsenmeer

Eenmaal aan de voet van de Felsenberg kijken we wat bedenkelijk omhoog. We zien enorme granieten rotsblokken, die als een lawine vanaf de top naar beneden lijken gestort. En nu? Onze kinderen zijn al vertrokken. Die klimmen, klauteren en springen dat het een lieve lust is. Voor hen is het letterlijk kinderspel, moeiteloos vinden ze hun weg omhoog. Wij volgen wat voorzichtiger, maar ook wij krijgen er al snel steeds meer lol in om over de rotsen te klauteren. De route is echt vele malen langer en uitdagender dan je vanaf de voet van de berg kunt bedenken. Neem tijdens het klimmen ook zeker even de tijd om over je schouder te kijken. Want het uitzicht op het dal, over de zee van rotsen omringd door de bossen, is echt prachtig! We hebben ons hier de hele middag vermaakt en waren het na afloop roerend eens: het Felsenmeer is een leuk, uitdagend en sportief uitje voor het hele gezin.

Odenwald
Odenwald

En die reus? Die hebben we niet gehoord of gezien. De werkelijke ontstaansgeschiedenis is dan ook iets minder sprookjesachtig. Maar vond wel meer dan 320 miljoen jaar geleden plaats, bij het verschuiven van de continenten. Magma barstte door de aardkorst omhoog en vormde de basis voor het granietachtige gesteente. Miljoenen jaren weersinvloeden maakten het af en zorgden voor de afgeronde vorm van de rotsblokken. Reusachtig zijn de rotsblokken zeker. In de Romeinse tijd ontstond hier een goedlopende steenindustrie, daar vind je op de berg nog her en der restanten van. Wil je meer geologische achtergrondinformatie, loop dan zeker even het informatiecentrum binnen. Daar vind je ook meer informatie over de verschillende wandelroutes aan weerszijden van de rotsblokken.

Felsenmeer

Vanaf welke leeftijd naar het Felsenmeer?

De aanbevolen leeftijd is vanaf 5 jaar. We zagen hier ook wel jongere kinderen met hulp van hun ouders over de rotsen klimmen, vooral onderaan de berg lukt dat nog wel. Vanaf een jaar of vijf hebben de meeste kinderen wat meer kracht in de beentjes en kunnen ze lekker hun eigen gang gaan. Dat avontuurlijke is natuurlijk de grote aantrekkingskracht van het Felsenmeer.

Praktische informatie Felsenmeer

Het Felsenmeer ligt in het Lautertal (Odenwald) in de regio Hessen. Je betaalt er helemaal niets voor om hier een potje te klimmen en klauteren. Alleen een paar euro om je auto te parkeren (€4 per dag). Wij parkeerden onderaan de berg, op Parking Felsenmeer. Hier ligt ook het informatiecentrum. Je kunt ook bovenop de Felsberg parkeren en afdalen over de rotsblokken. Heb je kleine kinderen, parkeer dan halverwege de berg bij Parking Römersteine. Daar loopt het enige wandelpad dat goed te doen is met een wandelwagen of buggy. Je komt dan uit bij de houten brug over het Felsenmeer, een mooi uitkijkpunt.

Had jij al weleens gehoord van het Felsenmeer? Wat ons betreft echt een aanrader!

Odenwald
Odenwald

Gezin op Reis bezocht de regio Hessen in samenwerking met Odenwald Tourismus . Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

The post Felsenmeer een geweldig uitje met kinderen in het Odenwald appeared first on Gezin op Reis.


Düsseldorf met kinderen

$
0
0

Benieuwd wat er te doen is in Düsseldorf met kinderen? Bezoek het filmmuseum, maak een boottocht over de rivier of combineer de stad met het vlakbij gelegen Neaderthal. Wij gingen een nachtje naar Düsseldorf en vertellen je over onze ervaringen tijdens deze stedentrip in Duitsland met kinderen.

Düsseldorf heeft een uitstekende treinverbinding met Nederland. Met de ICE ben je er vanuit Arnhem in 1:15 minuten en vanuit Amsterdam ben je 2:15 onderweg. Een kaartje koop je al vanaf 20,- euro, wel op tijd boeken via NS International.

Düsseldorf met kinderen

Düsseldorf is echt een volwassen stad, het is de 7e grootste stad van Duitsland met meer dan een half miljoen inwoners. Düsseldorf heeft altijd de rol gehad van hoofdstad van het Ruhrgebied. In een regio met veel industrie is dit waar de banken en administratiekantoren hun vestigingen hebben. Er zijn verschillende wijken in de stad die elk hun eigen sfeertje hebben. Van historische gebouwen tot hypermodern en alles er tussenin.

Dusseldorf met kinderen
Dusseldorf met kinderen

Altstad, Japanse wijk en omliggende gebieden

Een van de bekendste wijken in Düsseldorf is de Japanse wijk. Waar andere steden een Chinatown hebben, heeft Düsseldorf dit voor Japan. Verwacht alleen hier geen tempels (die is er wel maar elders in de stad) maar vooral heel veel winkeltjes en Japanse restaurants. Als sushi liefhebber zit je hier goed.

Dusseldorf met kinderen
Dusseldorf met kinderen

In de oude stad van Düsseldorf heb je volgens de stad de “langste bar ter wereld”, omdat er meer dan 300 cafés en uitgaansgelegenheden zijn waar je terecht kunt. Een ding dat zeker opvalt, is dat inwoners van Düsseldorf graag buiten zitten. Zodra de ergste kou weg is, worden de terrassen opgebouwd en als het even kan zitten ze vol. Dat maakt dat de stad in de lente, zomer en het vroeger najaar een fijne relaxte uitstraling heeft. Al die mensen die lekker buiten zijn. Ook de strandjes langs de Rijn zitten al snel vol met picknickende gezinnen en zonaanbidders.

Dusseldorf met kinderen

Wij maakten een stadswandeling door Düsseldorf. De stad is erg uitgestrekt maar heeft een goed openbaarvervoersnetwerk. De Altstad, waar zich de meeste musea bevinden, is prima beloopbaar. Wat wandelen door Düsseldorf met kinderen leuk maakt, zijn de grapjes waar je zomaar tegen aan loopt. Zoals reclamezuilen met daarbovenop “mensen”. “Ik dacht dat er echt een meneer met een kindje stond” zegt onze dochter, zo echt lijkt het van een afstandje.

De Düsseldorf radslag-figuurtjes zijn een ander leuk symbool dat je her en der ziet opduiken. Op fonteinen en putdeksels en er is zelfs een “radslagbaan” aan de kade. De figuurtjes verwijzen naar de radslag die kinderen maakten als uiting van blijdschap na de gewonnen slag van Worringen in 1288 en gaan dus al heel ver terug.

Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar kun je via de website de route van een kinderwandeling (Duits of Engels) downloaden.

Dusseldorf met kinderen
Dusseldorf met kinderen
Dusseldorf met kinderen

Filmmuseum Düsseldorf

Een wandeling door de Alstadt en langs de Rijnkade kun je makkelijk combineren met een bezoekje aan het filmmuseum in Düsseldorf. Dit museum had toevallig een leuke interactieve tentoonstelling over special effects toen wij er waren. “Ik mag sturen”, het eerst wat onze dochter doet is de auto in springen om een van de tentoonstellingen uit te testen.

Filmmuseum dusseldorf

De vaste collectie is wat minder interessant, maar ook hier zijn er wel een aantal dingen die kinderen aanspreken. Onze kleine prinses is onder de indruk van sommige van de kostuums die er te zien zijn. Maar het meest interessant is de ruimte met hele ouderwetse tekenfilms. Losse plaatjes die door aan te draaien de illusie van beweging geven. Bekijk van te voren de website voor de openingstijden en actuele tentoonstellingen.

Filmmuseum dusseldorf
Filmmuseum dusseldorf

KIT – Kunst Im Tunnel

Wij lopen ook nog even binnen bij het KIT. Kunst in een voormalige tunnel langs de Rijn. Ook hier zal het afhankelijk zijn van de tentoonstelling of het alle gezinsleden aanspreekt.

Düsseldorf is een echte kunststad. Zo is er o.a. nog het Goethe-Museum, de kunsthalle, het kunstverein van noordrijn-westfalen en het kunstpalast. Als kunstliefhebber kun je hier je hart echt ophalen.

Boottocht over de Rijn

Voor een ander perspectief op de stad maak je een boottochtje over de rivier. Tijdens de riviercruise voeren we onder andere langs de Medienhafen. Dat was ooit een haven maar nu een gebied met moderne, bijzondere architectuur en veel restaurants en cafeetjes. Wij vinden zo’n boottocht tijdens een stedentrip een prettig rustmomentje. Even niet meer lopen, maar wat drinken en rustig naar buiten kijken.

Aquazoo Düsseldorf

De grootste attractie voor gezinnen in Düsseldorf is de aquazoo, of voluit het Aquazoo Löbbecke Museum. Eigenlijk zouden wij het zelf eerder een aquarium noemen dan een dierentuin of een museum. Er zijn namelijk vooral heel veel tanks met vissen te zien en daarnaast enkele dieren zoals pinguïns en reptielen.

Dusseldorf met kinderen aquazoo
Dusseldorf met kinderen aquazoo

Bij binnenkomst komen we eerst langs een aantal grote aquaria met onder andere haaien, roggen en veel verschillende vissen. Voor het raam zijn ruime kozijnen en die zitten vol met kindjes. Vooral heel veel kleuters en peuters kijken ademloos naar de vissen om elke keer dat de haai voorbij komt in enthousiast gekwetter uit te barsten.

In een de van de ruimten zijn er geen ramen van vloer tot platfond maar halfronde aquaria op ooghoogte. Hier is ruimte voor de kleinere tropische vissen. Met Nemo en zijn vriendjes die spelen tussen het wuivende koraal.

Dusseldorf met kinderen aquazoo

Wanneer we onze weg vervolgen worden de tanks kleiner, maar juist daardoor neemt onze dochter ook meer rust om rustige alle vissen te bewonderen die er in leven. Er zijn duidelijke informatiepanelen met leuke weetjes over het onderwaterleven. Ook heel fijn, er zijn overal opstapjes zodat het voor kinderen allemaal goed te zien is.

Hoewel sommige dieren zoals de reuze kakkerlakken uit Madagaskar (deze joekels zijn zo groot als je halve hand) en mij de angstkriebels geven. De dierentuin in Düsseldorf heeft een overdekte tropische tuin en hier leven onder andere krokodillen. Tijdens ons bezoek is er maar eentje te zien, want volgens het informatiebordje is het paren er zo heftig aan toe gegaan dat de vrouwtjes krokodil gewond is geraakt en nu in de ziekenboeg is. Dan de pinguïns, daar gaat het er een stuk vriendelijk aan toe.

Uiteindelijk zijn we zo’n anderhalf tot twee uur binnen geweest om alles op ons gemak te bekijken. Een tip: de Aquazoo is erg populair. Bij binnenkomst stond er al een lange rij om kaartjes te kopen. Je kunt het beste je kaartjes van te voren online kopen. De aquazoo is ook inbegrepen op de Düsseldorf card.

Dusseldorf met kinderen aquazoo
Dusseldorf met kinderen aquazoo

Nordpark

Naast de Aquazoo bevindt zich het nordpark, een van de grootste parken in de stad. Hier komen we in het wild heel veel dierenleven tegen. We zien meerdere konijnen rond hoppen die weinig angst lijken te hebben voor mensen en een mooie eekhoorn.

Dusseldorg met kindere speeltuin
Dusseldorgf met kindere speeltuin

In het park bevinden zich meerdere speeltuinen en ook de kleurige Japanse tuin. Als je een uitstapje maakt naar de aquazoo zou ik zeker aanraden ook de tijd te maken voor een mooie wandeling door het nordpark.

Düsseldorf card

Ga je naar Düsseldorf met kinderen, dan adviseer ik je de Düsseldorfcard aan te schaffen. Je hebt een versie voor 24, 48, 72 of 96 uur. Met de kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. Ook zijn een aantal musea en attracties gratis terwijl je op andere korting krijgt.

Een kaartje voor de Aquazoo kost evenveel voor een volwassene als een
Düsseldorfcard voor 24 uur, waarmee je gratis hierheen kunt. Als je een familiekaart koopt, ben je zelfs al goedkoper uit. Alles wat je verder nog doet, is dus al winst. Meer informatie en een overzicht van alle kortingen via de website.

Dusseldorf met kinderen

Wat te doen rondom Düsseldorf

Natuurlijk ken je de Neanderthalers. Maar wist je dat deze menssoort genoemd is naar een dal in Duitsland? En dan dit dal zich vlakbij Düsseldorf bevindt? En dat het echt een aanrader is om te bezoeken!

In een apart blog vertel ik je alles over het kindvriendelijke Neanderthal museum en over de mooie natuur hier.

Neaderthal duitland
Neanderthal duitsland

Kindvriendelijk hotel Düsseldorf

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Dusseldorf? Wij hebben echt bij zo’n leuke plek overnacht. Het enige nadeel: ze hebben er maar één familiekamer, dus wees er snel bij.

Hotel Friends is een hotel met de positieve sfeer van een hostel. Het is een voormalig schoolgebouw en van dat feit maken ze slim gebruik in de gezamenlijke ruimtes. Er is een “gymzaal” waar onze dochter natuurlijk moest spelen en een fijne loungeruimte met bar waar je in de avond zelf wat kunt drinken als de kinderen naar bed zijn.

Dusseldorf met kinderen hotel friends
Dusseldorf met kinderen hotel friends

De familiekamer is ook echt top! Je komt binnen in een halletje met deur naar de kinderkamer en de ouderkamer. Via de ouder kamer kom je in de nette badkamer met Rituals producten. Onze dochter wilde helemaal de stad niet meer in. Ze had haar eigen kamer met stapelbed en een groot krijtbord, verkleedkleren, en speeltent en allemaal speelgoed.

Ook het uitgebreide ontbijtbuffet en het vriendelijke personeel maakten dit een heel fijn plekje. Voor prijs en beschikbaarheid bekijk de website.

Het hotel zelf is dus echt top, maar eerlijk is eerlijk, de locatie is niet de allerbeste in Düsseldorf. Aan de ene kant heel veel restaurantjes van Libanees, Afrikaans tot Grieks. Aan de andere kant best veel afval zwervers en drugsgebruik op straat. Er stopt een tram voor het hotel of je loopt in 25 minuten naar de Altstadt.

Dusseldorf met kinderen hotel friends
Dusseldorf met kinderen hotel friends

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Düsseldorf toerisme. Bekijk hun website voor nog meer tips.

The post Düsseldorf met kinderen appeared first on Gezin op Reis.

Het Neanderthal museum en dal

$
0
0

Natuurlijk ken je de Neanderthalers. Maar wist je dat deze menssoort genoemd is naar een dal in Duitsland? En dat dit dal zich vlakbij Düsseldorf bevindt? Je kunt er vanuit Arnhem in anderhalf uur naar toe rijden. Of doe zoals wij en bezoek het Neanderthal in combinatie met de stad tijdens een weekendje Düsseldorf met kinderen.

Neaderthal duitland

Neanderthal museum

Nu staat er in dit dal een modern museum over de Neanderthalers. Leuk en leerzaam voor het hele gezin. Bij binnenkomst krijgen we natuurlijk de beroemde botten te zien. Hoewel later bleek dat er ook al Neanderthaler botten gevonden waren in andere landen was dit de eerst keer dat ze werden herkend als vroege mensen.

Neaderthal duitland

In de rest van het museum leren we meer over de Neanderthaler. Hoe leefden ze, waar leefden ze en waarom zijn ze uitgestorven. Hoewel uitgestorven, een klein beetje Neanderthaler DNA leeft in ons allemaal door. Naast de Neanderthalers komen ook andere mensensoorten aan bod. Het bijzonderste vond ik de reconstructies. Als een Neanderthaler nu in een pak over straat zou lopen zou je echt niet direct door hebben dat het een andere menssoort is.

Neaderthal duitland

Onze dochter is, terwijl wij rustig rondkijken en de uitleg lezen, druk bezig met de kinderactiviteiten in het museum. Bij binnenkomst heeft ze een zakje gekregen met een aantal voorwerpen. Op verschillende plekken in het museum moet ze vragen beantwoorden en opdrachten maken. Zoals met gereedschap van vroeger een gat boren. “Het lukt niet, papa kan je helpen?”. Best moeilijk zoiets maar gelukkig zijn er medewerkers die het uitleggen en al snel gaat het harstikke goed. Andere opdrachten zijn wat makkelijker, zoals een skelet opgraven of met een steen een noot kraken. Favoriet is de opdracht waar ze van twee schelpjes een ketting mag maken.

Neaderthal duitland
Neaderthal duitland

In het Neanderthal museum zijn regelmatig speciale tentoonstellingen. Tip: nog tot het eind van het jaar “gewoon dierlijk” waar je onder andere toffe 3D foto’s kunt maken. Verder wordt er voor de deur gebouwd aan een grote prehistorische speeltuin maar deze zal pas in 2020 klaar zijn. Voor informatie over de openingstijden en entreeprijzen bekijk de website.

Neaderthal duitland

Lunchen bij Neandertal no1

Honger of lekkere trek gekregen van de wandeling of van het bezoek aan het museum? Tegenover het museum zit restaurant Neandertal No1. Een superleuk plekje, zeker voor ook voor gezinnen met kinderen.

restaurant neandertal1
restaurant neandertal1

De vriendelijke en super gastvrije eigenaren wonen hier zelf met hun gezin. Er is een fijne hanghoek met speelgoed voor kids. Playmobil in prehistorie thema, squishies, autotjes en boeken. Onze dochter had hier de hele dag kunnen spelen.

Voor de gerechten wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten. De heerlijke taarten zijn zelf gebakken. Dit restaurant heeft ook een bijzondere feature. Een eigen grot. Die wordt regelmatig gebruikt voor bruiloften en groepen.

https://www.neandertal1.com/
neandertal1

Wandelen in het Neanderthal

In het Neaderthal kun je mooi wandelen. Wij kozen voor de korte zogenaamde “kunst wandeling” langs de rivier. Dat loop je op je gemak makkelijk in 45 minuten. Heb je meer tijd, dan kun je ook naar het Neandertal game reserve lopen waar paarden en runderen grazen. Deze wandeling duurt ongeveer 75 minuten.

Neanderthal duitsland
Neanderthal duitsland

De wandeling voert ons door een beboste vallei langs het kleine riviertje de Düssel. Op verschillende plekken zijn er grote rotsformaties te zien.

De kunst langs deze wandeling is toe aan een opknapbeurt, maar dat stoort ons niet. Dankzij het gevarieerde landschap is het een mooie korte wandeling. De rivier nodigt ook uit tot spelen, onze dochter gaat op zoek naar visjes en diertjes langs de waterrand. Echt een heel mooi stukje natuur dat een leuke combinatie vormt met het museum.

Neanderthal duitsland

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Düsseldorf toerisme. Bekijk hun website voor nog meer tips.

The post Het Neanderthal museum en dal appeared first on Gezin op Reis.

Risnjak national park, natuur en klimbos in Kroatië

$
0
0

“Mag ik daarop?”, we zijn net aangekomen in het Risnjak National Park in Kroatië en mijn dochter ziet het klimparcours in het bos. “Eerst even snel wat eten en dan opschieten voor het gaat regenen”. De weersvoorspellingen zien er slecht uit, daarom zijn we die ochtend snel vertrokken uit Ogulin in de hoop nog wat te kunnen wandelen in het Risnjak National park.

Risnjak national park kroatie

Risnjak, natuurpark in Kroatië

Risnjak Nationaal Park bevindt zich in Gorski Kotar, een bergachtig gebied met veel bomen op ongeveer een uur rijden vanaf de Adriatische Zee. Je vindt er onder andere de bron van de rivier de Kupa die prachtig azuurblauw moet zijn, kunt er een meerdaagse wandeling maken en er is speciaal voor gezinnen een educatieve wandeling.

Leska Educational path Risnjak national park
Risnjak national park

Er zijn in het park meerdere bezoekerscentra. Zo begint de populaire wandeling naar de bron van de Kupa rivier niet vanaf het hoofdgebouw maar vanaf het dorpje Razloge waar ook een bezoekerscentrum zit, 15km van Crni Lug. Of je kunt de wandeling beginnen vanaf Kupari, 30km vanaf Crni Lug. In beide gevallen is het een relatief makkelijke wandeling die je in anderhalf uur (retour) zeker kunt maken. Die vanaf Razloge heeft meer hoogteverschil terwijl de wandeling vanaf Kupari langs het water loopt.

In principe kun je hier het hele jaar door wandelen, maar ons werd het afgeraden omdat het al heel modderig was en er nog meer regen aan kwam. Jammer maar een goede reden nog eens terug te gaan.

Het grote bezoekerscentrum zit in Bijela Vodica, Crni Lug. Hier zit ook een goed restaurant waar ze onder andere pannenkoeken met bosbessen en andere specialiteiten serveren. Hier start de educatieve wandeling en de wandelroutes de bergen in. Ook het klimbos bevindt zich hier.

Risnjak national park kroatie
Risnjak national park kroatie

Klimbos Risnjak

Het klimbos bij de het bezoekerscentrum is niet al te groot maar wel erg leuk voor kinderen. Kinderen vanaf vier jaar kunnen hier al zelfstandig een rondje maken en volgens de medewerker laten ze jongere kinderen met hulp van de ouders ook wel eens gaan.

Risnjak national park kroatie klimbos
Risnjak national park kroatie klimbos

Onze zes jarige dochter heeft al een aantal keer een klimbos parcours gedaan en ze vond deze een “makkie”. Wat ze helemaal tof vond, was dat ze hier zelf alles makkelijk kon doen en dat er originele overgangen zijn. Zo moet je zelf met een touw een sleetje naar je toetrekken en ga je daarmee vervolgens over een rails naar de volgende stop.

Hartstikke leuk om te doen voor of na een wandeling in het Risnjak National Park.

Risnjak national park kroatie klimbos
Risnjak national park kroatie klimbos

Leska educatieve wandeling

Jammer genoeg konden we de regen niet voorblijven. Na het klimbos 2x gedaan te hebben, begon het toch echt te gieten. We hebben wel een poging gedaan het “Leska Educational path” te volgen maar zijn na een paar stops terug gegaan.

Leska Educational path Risnjak national park

De hele rondwandeling is iets meer dan vier kilometer en kent 23 plekken waar door middel van informatieborden in zowel het Engels als het Kroatisch uitleg wordt gegeven over de natuur en de dieren die erin wonen. Zo stopten we bijvoorbeeld bij een uitkijktoren waar we helemaal over de omgeving konden kijken terwijl we bij een gat in de grond konden lezen over karstgesteente.

Leska Educational path Risnjak national park
Leska Educational path Risnjak national park

Overnachten in het Risnjak nationaal park

Wij sliepen in een van de vijf kamers van het Risnjak National Park guest-house bij het hoofdbezoekerscentrum. De kamer was ruim voor drie personen en had een goede badkamer. Met maar vijf kamers kun je je voorstellen dat deze in het hoogseizoen snel volgeboekt zijn. In het dorpje Crni Lug zijn ook diverse particulieren de kamers of appartementen verhuren, mocht er hier geen plek meer zijn.

Risnjak national park kroatie accommodatie

Er zijn twee populaire beklimmingen, die naar Veliki Risnjak (1528 m) en naar Snježnik (1506 m). Het is mogelijk om de beklimming in één dag te maken, maar de meeste mensen kiezen ervoor een nachtje te slapen in de bergen. De Josip Schlosser Klekovski mountain hut onder de Risnjak top heeft plek voor 55 personen en is geopend van mei tot en met oktober. Er zijn ook enkele kamers waar je als gezin kunt overnachten. Er is hier geen stromend water.

Leska Educational path Risnjak national park
Leska Educational path Risnjak national park
Leska Educational path Risnjak national park

Wij bezochten Risnjak National Park in samenwerking met het Kroatisch verkeersbureau. Bekijk hun website voor tips over Kroatië. Wij gaan alleen samenwerkingen aan waarbij volledige editoriële vrijheid hebben onze eigen ervaringen te delen.

The post Risnjak national park, natuur en klimbos in Kroatië appeared first on Gezin op Reis.

Hotel Thermana park Laško

$
0
0

Ben je op zoek naar een echt fijne accommodatie in Slovenië? Ben je op zoek naar een waterpark in Slovenië? Of heb je behoefte aan een spa en wellnesscentrum? Bij Hotel Thermana Park Laško krijg je het alle drie.

Ligging van Laško

In 2016 bezochten we Slovenië al een keer en in 2019 gingen we terug. Ik was op zoek naar leuke plekken in Slovenië op de route tussen Ljubljana en Maribor. Toevallig kreeg ik Laško als tip. In heel klein plaatsje op 90km van de Sloveense hoofdstad Ljubljana, maar wel met een treinstation en ook een goede busverbinding met het een kwartiertje verderop gelegen Celje.

Hotel Thermana Park Laško ligt tussen de Savinja rivier en de doorgaande route N5.

Hoewel er in Laško dus niet zoveel te beleven is, behalve mooi wandelen en een brouwerij, ligt het wel heel centraal in het noorden van het land. Binnen een uur rijden is er meer dan genoeg te doen om je een week te vermaken buiten de faciliteiten van het hotel om.

Hotel Thermana Park Lasko

Zwembaden van Thermana park Laško

Ben je zoals wij op vakantie in Slovenië met kinderen, dan zijn de zwembaden de belangrijkste reden om Laško op te nemen in je route. Er is een mooi buitengedeelte met meerdere verschillende glijbanen. Lekkere ligbedjes en natuurlijk een apart ondiep bad voor kinderen.

Jammer genoeg was het tijdens onze bezoek in april net wat te koud voor deze baden behalve het buitenbad dat een verbinding heeft met binnen.

Hotel Thermana Park Lasko
Hotel Thermana Park Lasko

Gelukkig is er binnen meer dan genoeg te beleven. Ik noem het misschien “binnen”, maar eigenlijk is dat niet helemaal correct. Thermana park Laško heeft namelijk een enorme glazenkoepel en die kan half open worden geschoven. Zo wordt in de zomer binnen ook gewoon buiten.

Binnen is een heerlijk groot verwarmd bad met verschillende delen. Zoals een golfslagbad en een wildwaterbaan. Op verschillende plekken kun je lekker bubbelen. Mijn dochter vond de glijbaan supertof. Op zaterdag was het hier wel drukker dan op vrijdag, maar toch hoefde ze nooit heel lang te wachten.

Hotel Thermana Park Lasko
Hotel Thermana Park Lasko

Bijzonder in dit bad is dat er behalve het grote zwembad ook een aantal verhoogde baden zijn in halve eivormen. Deze zijn extra lekker warm en hier fijn ontspannen. Door het glazen dak voelden wij ons echt helemaal zomers.

Voor de allerkleinsten is er ook nog een apart binnenbadje met een babyglijbaantje.

Hotel Thermana Park Lasko
Hotel Thermana Park Lasko

Bij Thermana park Laško zijn lekker veel ligbedjes op twee verdiepingen. Wil je wat eten of drinken, dan kan dit aan de bar of in het grotere restaurant boven waar je gefrituurde gerechten, pasta en zoetigheden kunt krijgen. Handig is dat je geen cash hoeft mee te nemen. Je scant gewoon je hotelpasje of als je al uitgecheckt bent, gebruik je een special armbandje. Betalen doe je pas wanneer je het zwembad verlaat. Ook voor het gebruik de kluisjes is er zo’n systeem.

Spa en Wellness

Bij Thermana park Laško hoort ook een uitgebreid spa en wellness centrum. Ze zijn onder andere gespecialiseerd in Ayurveda behandelingen maar je kunt er ook terecht voor bijvoorbeeld een Thaise massage gegeven door Thaise dames.

Er is een zeer uitgebreid arrangementen aan behandelingen te boeken. Je kunt dit ter plekke reserveren of van te voren als een speciaal arrangement boeken.

Hotel Thermana Park Lasko
Lasko thermana slovenie

Met mijn dochter koos ik voor een fijne ontspannen behandeling. De kindermassage met chocolade. “Maar halen ze het daarna er wel vanaf?”, van tevoren is mijn dochter een klein beetje bang dat ze helemaal onder de chocolade komt te zitten. Hoewel, eraf likken lijkt haar ook wel wat. Zo’n vaart loopt het niet, want het is een behandeling met chocoladeolie. Ondertussen krijg ik in dezelfde ruimte een sportmassage.

De behandelkamers zijn schoon en rustgevend ingericht. Met de mogelijkheid om te douchen na een behandeling. De prijzen zijn ook heel redelijk en zeker een stukje lager dan wij in Nederland gewend zijn.

Er is ook een fitnesscentrum maar persoonlijk zou ik ervoor kiezen om hardloopschoenen mee te nemen en in de mooie natuur rondom het hotel een rondje te maken.

Hotel Thermana Park Laško superior

Er zijn een tweetal hotels die bij de baden horen. Hotel Zdravilišče Laško is wat meer gericht op oudere gasten en wie voor zijn gezondheid komt.
Thermana Park Laško Superior is het meest geschikt voor gezinnen en voor wie voor de ontspanning komt.

Hotel Thermana Park Lasko superior
Hotel Thermana Park Lasko superior

De kamers zijn heel erg ruim en ik zou zeker kiezen voor een kamer met zicht op de rivier. Voor gezinnen is het mogelijk om meerdere kamers met een tussendeur te boeken of een familiekamer met slaapbank voor de kinderen. Of ben je met zijn drietjes, dan kan er een bed bijgeplaatst worden.

Het ontbijtbuffet is uitgebreid met voldoende keuze aan vers fruit, brood, yoghurt maar ook pannenkoeken en een gebakken eitje. Je kunt kiezen voor halfpension waarbij je ‘s avonds ook een buffet hebt. Wel zo handig aangezien er in Laško zelf weinig restaurantjes zitjes. Het buffet is prima met ruime keuze en diverse verschillende gekookte groentes, wat ik ook wel fijn vond tijdens een vakantie waar we wel heel vaak frietjes of pasta aten.

Boeken? Dit kan via hun eigen website en via Booking.com. Wil je meerdere nachten verblijven dan zijn de aanbiedingen van Neckerman vaak ook erg interessant geprijsd.

Hotel Thermana Park Lasko superior
Hotel Thermana Park Lasko superior

The post Hotel Thermana park Laško appeared first on Gezin op Reis.

Mooiste stranden van Normandië

$
0
0

Normandië is een hele fijne bestemming voor een een strandvakantie. De afstand vanuit Nederland is niet al te ver en je hebt er hele mooie, lange – en voor Nederlandse begrippen zeer lege – stranden. Natuurlijk is er tijdens een vakantie in Normandië met kinderen nog meer te doen, zoals het bezoeken van kastelen en leuke pretparken, maar de kust is toch wel de grootste trekpleister.

Normandië heeft ongeveer 650 kilometer aan kustlijn. Van kliffen, zandstranden tot kiezels. Wat betreft het weer is Normandië natuurlijk niet zo zonzeker als Zuid-Frankrijk, maar laat je daardoor vooral niet tegen houden. Hieronder bespreken wij enkele van de mooiste stranden in Normandië volgens ons!

stranden normandie

Étretat

Het strand van Étretat is tegenwoordig een hotspot voor Instagram meisjes. In het verleden werden echter impressionistische kunstenaars zoals Monet en Manet geïnspireerd om de kliffen van Étretat te schilderen.
Het is dan ook een hele bijzondere plek die je niet mag missen tijdens een vakantie in Normandië.

De kleine strandjes tussen de enorme witte en steile kliffen en de blauwe zee zijn enorm fotogeniek. Om bij de meeste stranden te komen moet je wel een flink stuk afdalen en later weer klimmen. Je kunt ook voor de makkelijkere weg kiezen door met de boot te gaan. Neem waterschoenen mee, want de meeste stranden hier bestaan uit kiezels. Je kunt hier niet alleen mooie foto’s maken en zonnen op het strand, maar ook heel mooie wandelingen maken over de top van de kliffen.

stranden normandie
stranden normandie

Trouville-sur-Mer

Trouville-sur-Mer is een charmant badplaatsje met een centrale ligging en daardoor ook heel handig voor een verblijf in Normandië. Toen wij er waren was het stormachtig weer, maar zelfs dan heeft het lange gele zandstrand nog een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Nu misschien niet op zonaanbidders maar wel op windsurfers.

Wat ook leuk is om te doen is een ritje maken met de Les Trouvillaises. Dit zijn fietsen die het meest weg hebben van een vierpersoons-skelter maar dan met elektrische trapondersteuning. Hiermee kun je over de boardwalk rijden langs de historische villa’s aan het strand. Trouville-sur-Mer staat ook bekend om de uitstekende restaurants waar je natuurlijk hartstikke verse kunt vis eten. Kook je liever zelf? Op de lokale vismarkt verkopen de vissers iedere ochtend hun pas gevangen waren.

stranden normandie
stranden normandie

Cabourg

Ook Cabourg is een historisch stadje met een lang goudgeel strand. Als een van de eerste badplaatsen in Frankrijk is dit waar gegoede Parijzenaren hun zomers doorbrachten in de statige villa’s langs het water. Wanneer je langs de strandboulevard loopt, heb je weinig inlevingsvermogen nodig om je voor te stellen hoe men hier 100 jaar geleden leefden.

Het fijne lange en brede zandstrand is ook heel prettig voor gezinnen. In de zomer worden hier de strandparasols en strandpaviljoens opgebouwd, met speelmogelijkheden voor gezinnen.

stranden normandie
stranden normandie

De baai van Mont Saint-Michel

De baai van Mont Saint-Michel is geen strand in de traditionele zin van het woord. Het verschil tussen eb en vloed is veel te groot om veilig dienst te doen als strand. Maar wanneer je een bezoek brengt aan Mont Saint-Michel met laagwater en je de borden checkt waarop de getijden staan, kun je wel veilig een wandeling maken op het droog gevallen zand. Omdat je dus eigenlijk over de zeebodem loopt is het hier ook heel leuk schelpjes en kleine diertjes zoeken. Dat allemaal met de geweldig mooie abdij op de achtergrond.

stranden normandie
stranden normandie

The post Mooiste stranden van Normandië appeared first on Gezin op Reis.

Viewing all 1188 articles
Browse latest View live